Прокуратурата отчете дейността си за последните три години и припомни идеите си за промени в Наказателния кодекс (НК) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които до момента депутатите не са припознали. Главният прокурор Иван Гешев подчерта в изказването си добрата работа на специализираните съдилища и прокуратури, които според него предстои да бъдат закрити именно защото са показали, че са ефективни.

По думите му, спецструктурите са били създадени, за да бъде отчетено пред Европейската комисия, че нещо се прави в България за върховенството на правото, като очакванията обаче били те да не работят срещу организираната престъпност и тероризма.

„Оказа се обаче, че те станаха ефективни и ефикасни по такъв начин, че не изпълниха желанието да са нещо, което не функционира“, каза Гешев. Според него със спецорганите България е опитала да излъже ЕС, „но сме на път да излъжем себе си“.

Прокуратурата отчете ръст на внесените актове в съда за миналата година, които са близо 30 000. Над 15 000 са обвинителните актове, споразуменията са 10 504, а 3628 са предложенията за освобождаване от наказателна отговорност. В сравнение с предходните две години се наблюдава увеличение на споразуменията, които през 2020 г. са били 8934, посочи зам.-главният прокурор Красимира Филипова. Над 93% от предадените на съд са осъдени (29 595 души), а оправдани са 665.

Шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова отчете ръст на решените дела (639), които през 2020 г. са били 487, с което каза, че е горда, „въпреки политическия натиск“ в последната година. Спецпрокуратурата отчита и тенденция за увеличение на внесените обвинителни актове за сметка на споразуменията. През 2019 г. са били внесени 108 обвинителния акта и 163 споразумения. Година по-късно съотношението отново е в полза на споразуменията – 84 срещу 79. През 2021 г. обаче обвинителните актове са вече 94, споразуменията са 65, а има и две предложения за освобождаване от наказателна отговорност.

Осъдени и наказани през миналата година по дела на спецпрокуратурата са 193 души, а 28 са оправдани. Маджарова обясни, че спецпрокурорите разследват най-тежките престъпления и корупцията по високите етажи на властта, което предполага „прокурорът да бъде малко по-смел и не е негативна статистика, че има оправдателни присъди“. По думите ѝ в Европа делата, които завършват с оправдаване на подсъдимите, са около 20%.

Тя отдели специално място и на делата за корупция, като подчерта, че спецпрокуратурата работи по тях само от 4 години. За този период са били предадени на съд над 200 души, а влезлите в сила присъди са 16.

„Да, този брой не е висок, но за едва 4-годишния период не е възможно съдебните процеси да се завъртят и да приключат с влязъл в сила съдебен акт. По ред причини делата за корупция не могат да приключат със споразумения, защото така е решил законодателят и това означава триинстанционно производство“, каза Маджарова.

По думите ѝ много от тези 200 дела се намират по инстанциите, но само миналата година на съд са предадени 66 души. Като пример за дело за корупция по високите етажи тя посочи процеса срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов, който беше обвинен за водната криза в Перник.

Маджарова обаче отчете спад на участията в съдебни заседания, което отдаде на шиканиране на процесите от страна на адвокатите заради очакваното закриване на спецправосъдието.

„В Специализирания съд делата не могат да приключат на първа инстанция, тъй като в много голям аспект това се дължи на шиканиране на процеса от страна на защитниците. Те си позволяват да го шиканират с несъществуващия в наказателната рамка довод – закриване на орган на съдебната власт. Но това е факт и се прави“, посочи Маджарова.

Идеите за промени в НПК и НК, които да подобрят ефективността на процеса и да ограничат формализма, представи Красимира  Филипова. Тя припомни предложенията на прокуратурата да не се преследва провокацията към подкуп, да се разшири кръгът на служителите, които могат да бъдат внедрявани като агенти под прикритие и да се ограничат случаите на използване на поемни лица.

Филипова каза, че предложенията са изготвени след сравнителен анализ с правните уредби на Франция, Германия и Италия, и са съобразени с препоръки на европейски експерти в областта на наказателното правораздаване.

Зам.-главният прокурор обърна изрично внимание на формализма в наказателния процес и изискванията за изготвяне на обвинителния акт, както и за годността на доказателствата.

Според чл. 105, ал.2 от НПК не се допускат доказателствени средства, които не са събрани или изготвени при условията и по реда, предвидени в кодекса.

„Предлагаме да има изменение, което да казва, че няма да се допускат доказателствени средства, само когато процесуалното нарушение, при което са били изготвени е съществено или поставя под съмнение тяхната достоверност. По този начин доста се оптимизира наказателния процес и ще се даде възможност на съдебните състави по убеждение да преценяват кога да изключват определени доказателствени материали“, каза Филипова (подробно за всички предложения виж видеото по-долу).

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
07 април 2022 22:46
Гост

Как така да се приемат доказателства, които не са събрани по реда на НПК? То и сега полиция и прокуратура в работата си си позволяват своеволия, а какво остава ако това бъде и законово регламентирано. В най-голямата демокрация в света /говори се, че това е в САЩ/ и най-явното доказателство, което не е приобщено по съответния регламентиран ред, не може да се използва срещу обвиняемия, а при нас да може спокойно да се гради обвинение на незнайно как събрани доказателства. Направо бесилка за всички обвиняеми, защо да се бавят обвинителите с разследване и дела……..

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
23 юни 2022 10:05
Гост

прост пример: някой някого напада, краде или граби. потърпевшият или свидетел заснемат подвига. да, ама ако се вижда лицето на нападателя, това са лични данни, които не могат да се обработват без съгласието на субекта на ЛД. знайно е как са събрани доказателствата, но нали не са събрани по НПК. ако ли пък си сложиш камера в двора на къщата, без съгласието на наблюдаващ прокурор,… който още не е назначен, защото жалбата още не е била заведена и няма досъдебно производство.

intuitu personae
intuitu personae
07 април 2022 11:47
Гост

В този сайт пишат най-вече тролове на управляващите, а не компетентни и професионалисти. Тези, които сега плюят Гешев и „каскетурата“, преди викаха „Давай, Гешев, мачкай престъпниците.“ И се питам правосъдната министърка каво ще прави, ако случайно Гешев вземе да си подаде оставка. Но това няма вероятност да се случи, затова се търсят начини да се атакува институцията с всички налични и възможни за изпълнителната власт начини. А се забравя това, което може да се види на сайта на ВКС – колко осъдителни присъди само по дела с голям обществен интерес, без да се броят останалите наказателни дела. Зад всичко това… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 19:15
Гост

Почти всички юристи критикуват недоразумението Гешев. Само троловете на закрития преПравен свят, които мигрираха тук го защитават.

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 9:14
Гост

Анализът на делото „Колеви“ и многобройните осъдителни решения на ЕСПЧ срещу България заради престъпни действия на Каскетното ведомство са някак пропуснати в анализа.

ПРБ пикчърс
ПРБ пикчърс
07 април 2022 8:22
Гост

Гешев преигра театрото – значи, по думите му, когато е избиран за главен прокурор:
– е считал, че истината няма никакво значение;
– възприемал е върховенството на правото и законността единствено като клишета.
Едва преди няколко седмици е „прогледнал“. Такъв човек трябва ли да е главен прокурор?

закривай!
закривай!
07 април 2022 5:48
Гост

Крайно време е за реформа-по грузински. Пълно закриване на прокуратурата, лустрация за инсталираните, арестуване на прокурори, извършили престъпления(например, търговецът на казуси от конкурсът от 2006г) и учредяване с нови хора и редуциран състав!

Роки
Роки
06 април 2022 23:09
Гост

Тези идеи са напълно неадекватни за за мен.

Отвратен
Отвратен
06 април 2022 22:40
Гост

В България прокуратура няма. Има сбирщина от страхливци, опортюнисти, хора без съвест и достойнство, които „за хляба“ и за „семейството“ прилагат закона само и единствено по нареждане на ръководството. Ако случайно се окаже наистина законосъобразно(особено за дребните риби), отчитат много висок процент успехи. Когато се опре обаче до големите престъпници, критериите им се обръщат на 180 градуса-гледат да смачкат всички осъдителни доказателства и да изфабрикуват оневитителни такива. Ръководителите се подбират единствено по тест за професионална непригодност, защото компенсират липсата на професионална съвест с огромно количество блюдолизничене и пълзене по кариерната стълбица. Колкото е по високо, толкова по негоден е за… Покажи целия коментар »

Борислав
Борислав
06 април 2022 23:11
Гост

Докато Гешев е начело, нещата няма да се променят.

Анонимен
Анонимен
06 април 2022 20:32
Гост

Не стига че имат средно по един обвинителен акт годишно, ами им било тежко да спазят закона като го пишат. Да вземат да прочетат по едни мотиви към присъда, да видят колко по-сериозни са изискванията към съдиите, които вършат в пъти повече работа за същите пари и не се оплакват от формализъм. Цацаров и Гешев напълниха прокуратурата с мързеливци и некадърници.

Юрист
Юрист
06 април 2022 15:06
Гост

До долукоментиращите експертни тролове – предложенията на прокуратурата са базирани на изследване нормативната уредба в три държави – Франция, Германия и Италия. Само това е достатъчно да се каже и непредубеденият читател да си направи извод.

Много съжалявам, че в последните години юридическите сайтове, в частност – Лекс.бг, се напълниха с политически тролове. Много рядко може да се открои юридически обосновано коментар.

Дани Кирилов
Дани Кирилов
06 април 2022 15:18
Гост

По думите му, спецструктурите са били създадени, за да бъде отчетено пред Европейската комисия, че нещо се прави в България за върховенството на правото, като очакванията обаче били те да не работят срещу организираната престъпност и тероризма.

„Оказа се обаче, че те станаха ефективни и ефикасни по такъв начин, че не изпълниха желанието да са нещо, което не функционира“, каза Гешев. Според него със спецорганите България е опитала да излъже ЕС, „но сме на път да излъжем себе си“.

Толкова добре издържана юридическа теза, аргументирана с отлични и неопровержими юридически аргументи не бях чел от доста време насам.

Работа, работа, работа
Работа, работа, работа
06 април 2022 14:59
Гост

„Предлагаме да има изменение, което да казва, че няма да се допускат доказателствени средства, само когато процесуалното нарушение, при което са били изготвени е съществено или поставя под съмнение тяхната достоверност.“

Интересно.. Аз предлагам направо да се добави и норма, която да регламентира, че прокурорът може да санира процесуалните нарушения със свое изявление, което да премахне всякакво „съмнение“ относно достоверността на доказателствените средства!

Яни
Яни
06 април 2022 14:50
Гост

А къде е Сийка, уволниха ли я

Чочо
Чочо
06 април 2022 23:15
Гост

Под прикритие е. Явно така и изнася.

Ели
Ели
06 април 2022 14:39
Гост

Някой вярва ли им на бръщолевенията изобщо?

Беномерски
Беномерски
06 април 2022 14:38
Гост

Но не и да обяснят защо не се занимават с Бойко Бориосв.

Иванов
Иванов
06 април 2022 14:37
Гост

С какво да се похвали тази клета прокуратура. Аз знам за куп осъдителни присъди в Европа за дето прокуратурата е обвинила някого явно без солидни доказателства.

Галимен
Галимен
06 април 2022 14:37
Гост

Няма и да ги припознаят тези идеи депутатите

Angelina
Angelina
06 април 2022 14:36
Гост

Абе те и депутатите са едни твърдоглави. Ако има добри идеи нека се вслушат в тях

Карко
Карко
06 април 2022 14:34
Гост

По думите ѝ много от тези 200 дела се намират по инстанциите, но само миналата година на съд са предадени 66 души. Като пример за дело за корупция по високите етажи тя посочи процеса срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов, който беше обвинен за водната криза в Перник.

Ами добре.

Чворко
Чворко
06 април 2022 14:34
Гост

Какво да ви кажа, нямам надежди нещо да се случи.

Кики
Кики
06 април 2022 23:12
Гост

За съжаление е точно така.

Харалампи
Харалампи
06 април 2022 14:33
Гост

Истината е, че трябва да кажат какво мислят, но въпреки това не мисля, че идеите им са много добри.

Марионет
Марионет
06 април 2022 14:33
Гост

Тази прокоратура не вярвам да може да направи нещо