Софийската градска прокуратура се е самосезирала за изтеклия запис, за който се твърди, че е на премиера Бойко Борисов, в който той използва груб и нецензурен език и коментира компанията „Еврохолд“, която преди година беше кандидат за купувач на ЧЕЗ (какво съдържа записа можете да чуете и прочетете тук).

За проверката съобщи главният прокурор Иван Гешев, който е в Пловдив, където се провежда акция срещу битовата престъпност.

Преди дни Борисов заяви, че не желае проверка на записа, а застъпваната от ГЕРБ позиция е, че той е „дийп фейк“, т.е. манипулация на гласа на премиера. Президентът Румен Радев обаче призова за проверка и заяви, че ако България не е я направи, чуждите служби ще я извършат.

„Ще се извърши проверка в две направления – дали става въпрос за незаконно използване на специални разузнавателни средства, или за манипулиране и монтаж на записи с технически средства“, обясни Гешев. И подчерта, че преценката какви действия да се извършат е на наблюдаващия прокурор. „Мнението ми като гражданин е, че превърнахме записването с телефони в някакъв национален спорт. Превърнахме записването на лични разговори и срещи в основен аргумент в политическата борба. И генерираме само едни скандали, с които даваме лош сигнал не толкова към нашите европейски партньори, а към българските граждани“, заяви главният прокурор.

Бойко Борисов: Румен Радев ме следи с дрон

Няколко часа след изявлението на главния прокурор, в някои медии се появиха снимки от дома на премиера Бойко Борисов в резиденция Бояна. На една от тях той е заснет докато спи, на други е показано нощното му шкафче, в което има пачки с банкноти от по 500 евро и кюлчета злато.

Снимките, както и появилият се преди няколко дни запис, станаха повод Борисов да даде извънреден брифинг в централата на ГЕРБ. Докато той говореше, зад него се бяха наредили множество депутати и министри от управляващата партия, а на първа линия, точно до премиера беше и председателят на парламента Цвета Караянчева.

Борисов заяви, че противниците на ГЕРБ са ударили дъното с разпространението на снимките и записа. Той ги определи като компромати и манипулации. Заяви само, че само снимката, на която „спинка“ е истинска. Добави, че от никого не е взимал пари.

После изброи редица, по думите му, успехи на ГЕРБ – енергийни проекти, справянето с миграционната вълна и с коронавируса и др., като уточни, че атаките започнали след като правителството избра да купи американските изтребители F-16.

„И какво получаваме? Компромати, манипулации. Оставам на прокуратурата да си разследва кой е. Оставаше да има едно малко момче до мен и от тук да се хвърля направо. От Васил Божков нито при мен, нито при партията не е идвала и стотинка. С избори не могат да ни бият. Какво да кажа? Режат, монтират, правят, струват“, заяви Борисов.

Във връзка със записа пък поясни, че хората, които го познават, знаят, че не пие. „Как ще говоря завалено. И много заплахи идват от държавния глава. За да не е само той в калта, дайте да ме вкарате и мен. Нито ще ме откажат, нито ще спра. Страшно ги притеснява. Как да го предотвратим – с компромат. Гол премиер спи. Това ли е демокрацията? Наричат ни хунта, наричат ни диктатори. Ние сме жертва, не сме инициатори. За кой друг излезе. Чия друга спалня е интересната? Пускайте повече, даже не знам защо са ме снимали завит, да ме снимат гол. По-добре да ме бяха снимали гол. Банкя в тоалетната ме записаха, сега в спалнята. Да пуснат компромат с Цвета (Караянчева), тя знае колко я обичам и уважавам, тя е тук до мен. Тя е от малкото, които се карат с мен“, каза още премиерът.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2789256641302388/?story_fbid=2789256641302388&id=100006542380422

За атаките той обвини президента Румен Радев, БСП, Цветан Цветанов, Мая Манолова, Слави Трифонов, „ДСБ-та и подземните кълбета“. По думите му целта била първо да ги „смачкат“ психически, а после и физически.

Борисов директно заяви, че президентът го следи с дрон. От НСО научил, че му бил подарен от Китай. „Президентът се готви да ни направи лоши неща. Той мина границите и си позволява да вдига дрон и да ме снима. Докарва ми го пред терасата пред входа. И като кажа на охраната, че ще сваля този дрон, той, бжжжжжж, го прибира. Аз лично казвам, че той ме следи с дрон“, заяви Борисов.

На няколко от снимките се вижда пистолет на нощното шкафче. Борисов първоначално каза, че не се разделя с оръжието, а после заяви, че от днес започва да спи с него. Каза, че има подозрения кой стои зад снимките, но не пожела да каже повече.

Заплахи срещу Гешев

Днес Гешев отказа да отговаря на въпроси за информацията за заплаха срещу него, отправена с негова снимка с дупки като на мишена за стрелба.

„Това не е тема, която представлява обществен интерес. Тя касае лично мен и българските служби за сигурност. Всеки прокурор, когато е почнал да работи такава работа, би трябвало да е наясно с какво се захваща и какви са професионалните рискове“, заяви Гешев. И заключи: „Никой не ме е карал да ставам главен прокурор“.

Попитан за поредната публикация във Фейсбук на укриващия се в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков, в която той твърди, че доказва с банкови извлечения как през годините е изтеглил в брой 67 млн. лв., които е дал на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, главният прокурор заяви: „Кой е Васил Божков? Обвиняем, който се укрива от правосъдието в чужбина. Отправя призив в социални мрежи. Прокуратурата е длъжна по закон да проверява абсолютно всичко. Ще проверят и дали твърдението му, че е почнал като десидент от „Магурата“. Нямам спомен д-р Жельо Желев и Петър Дертлиев да са почнали от „Магурата“. Това е моят отговор“.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
18 юни 2020 8:54
Гост

Почваш да истерясваш. Какви дронове бе, Борисов? Че имаме ли излишни пари за дронове, които да те снимат как спиш? Изчисти си собствената къщичка, не гледай в паниците на другите.

Иначе има полза от такива снимки, те показват на обществото, че и техния премиер върши нарушения. Какъв е този пистолет върху нощното шкафче? Там ли му е мястото? Не може да очакваш от останалите да спазват правилата, след като самият ти не го правиш.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2020 7:02
Гост

Това не са малко пари кеш. Нещо няма доверие на българските банки ли, какво 🙂 Въобще, все едно от някой нискобюджетен гангстерски филм са снимките – кеш, пистолета, златото и един разплут тюфлек.

прокура
прокура
17 юни 2020 22:31
Гост

Краят на гербаджийската ОПГ е видим !

Евроатлантик
Евроатлантик
17 юни 2020 20:51
Гост

„С избори не могат да ни бият. Какво да кажа? Режат, монтират, правят, струват“, заяви Борисов.“ И как да ви бият на избори ве, като сте яхнали МВР и Върховния административен съд, а Каскет Гешев тури в каскета прокуратурата?

mislesht
mislesht
17 юни 2020 15:30
Гост

Тез’самосезирния бълг.народ ги знай наизуст-претоплени манджи. Те да гледат Господ да не се самосезира и да ги измете или пък г-жа Лаура :)))) хе-хе-хе, ме4ти, ме4ти….

култура
култура
17 юни 2020 15:29
Гост

Не изглежда особено ентусиазиран даже да свърши работа за да изчисти имиджа на шефа си. Що не си седя в районното, като са му по сърце акциите срещу битовата престъпност, за какво му треба да се напъва в прокуратутата като не са го карали.. Младен Маринов щеше да се справи много по-добре на негово място, човекът знае как да се държи пред обществото.

лол
лол
17 юни 2020 15:56
Гост

A Mladen4o Marinov и аз го харесвам-стабилен, спокоен, мъжко държание, джентълменско – това на prima vista, не че ми е ясно що за човек е.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2020 12:48
Гост

според мен всеки гражданин има право да записва орган на властта, при изпълняване на служебните му задължения. А пък политици особено при възможност винаги и да ги разобличават. А за проверката – коментиращитецтук го казаха. Ще е прах в очите на мат’ряла.

хе-хе-хеmislesht
хе-хе-хеmislesht
17 юни 2020 15:34
Гост

Taka e колега, но то всяка софра си има край и непременно идва време безплатното сиренце в капана за мишки/кацата с меда- да се плаща…..а пък с-ки без кръчмар правени…не знам, не знам….къде ще им излезе края. Ама може св.Петър да знае….

Lalov
Lalov
17 юни 2020 11:47
Гост

По-голяма глупост не бях чел скоро. Що да не записвам някой с телефона си. Защо е сложена тая опция в телефоните, да записваш, ако не да записваш разговори. Независимо дали са частни или си журналист и правиш запис вземайки интервю. И не проверяваме дали това е Борисов, а кой го е записал. Егати тъпнята

Манолева
Манолева
17 юни 2020 11:46
Гост

Да, баба Пена го записа и го записа незаконно. Сега престъпника е баба Пена, не Борисов, който говори за далавери. Евала бе Гешев!

Сиси
Сиси
17 юни 2020 11:59
Гост

Само ръси мозък милия.

RisteV
RisteV
17 юни 2020 11:45
Гост

Това са нагласени проверки бе. Няма нищо да намерят. Тоест те няма да търсят дали Борисов говори, а приемаме, че това не е той, защото Борисов сам каза, че не е той и това е готово. Няма нужда от проверки за тези твърдения. От там насетне проверяваме кой е записал и защо е записал. Как пък всеки път щом има запис на Борисов и проверяваме НЕ дали Борисов прави нарушения, а Кой и защо е записвал! Какво значение има кой е записвал бе? Може чистачката да е записвала!

Христова
Христова
17 юни 2020 11:44
Гост

Гешев няма да изяде ръката, която го храни…

Zlati
Zlati
17 юни 2020 12:00
Гост

Само вдига излишен шум и си прави PR.

Zeta
Zeta
17 юни 2020 11:44
Гост

В първия момент като рпрочетох на две на три и реших, че ще проверяват дали не е направил нарушения Бойко Методиев Борисов. А то какво? Щели да проверяват дали не са използвани незаконно СРС. Демек и да е виновен Борисов, Гешев няма да се занимава с това. Е по-продажна прокуратура не е имало. Правилно протестираха хората против избиранто му!

Вики
Вики
17 юни 2020 12:01
Гост

Да, обаче-глас в пустиня. Сега има да си го хрантутим до края на мандата му.

МИСЛЕЩmislesht
МИСЛЕЩmislesht
17 юни 2020 15:26
Гост

Това е гласът на викащия в пустинята-„Прави направете пътеките за…“ сещате се КОЙ…

Тошков
Тошков
17 юни 2020 11:42
Гост

„Ще се извърши проверка в две направления – дали става въпрос за незаконно използване на специални разузнавателни средства, или за манипулиране и монтаж на записи с технически средства“
ю
А тоест няма да се проверява дали записа е истински и дали има нарушения от страна на управляващи страната ни? Приема се за чиста монета, това което казва Борисов?
Многоо подвеждащо заглавие

Stratiev
Stratiev
17 юни 2020 11:41
Гост

Добре е, че са се сезирали. Така ще имат шанс за успех

Гери
Гери
17 юни 2020 12:03
Гост

Провалът им е в кърпа вързан. По-скоро дори това е просто цирк.

Емил
Емил
17 юни 2020 11:41
Гост

Така се поддържа държавния апарат на ниво. Да няма протестиращи хора

Kucev
Kucev
17 юни 2020 11:40
Гост

Da не се залъгваме. Досега не направиха нищо, сега за пред хората ще се самосезират ама няма да намерят нищо нередно

Артисти
Артисти
17 юни 2020 12:04
Гост

Естествено. Такава им е тактиката по принцип.

Englishman
Englishman
17 юни 2020 11:40
Гост

Да не повярваш. Гешев се е разработил