Взривеният на Кримския мост камион никога не е бил в България. Това е установила проверката на службите за сигурност, съобщиха днес от правителството.

Спекулациите за връзката с България започнаха след изявление на ръководителя на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин, който каза, че камионът, взривен на Кримския мост, е минал по маршрут, включващ България.

„Това са България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарският край“, каза Бастрикин, докладвайки за маршрута на камиона, който е пристигал на моста от Русия. Според медийни публикации камионът превозвал полиетиленово фолио.

Президентът на Русия Владимир Путин пък обяви взрива на Кримския мост за терористичен акт, зад който стоят украинските специални служби, но подпомогнати от чужди държави.

Проверката на службите за сигурност у нас е установила, че стока със сходни характеристики като полиетиленовото фолио е влязла в България от друга държава членка на ЕС в контейнер с надлежно оформени документи под режим транзит.

По време на престоя на въпросната стока в България, тя е била под митнически надзор и е напуснала страната в същия контейнер през пристанище Бургас на 17 септември 2022 г. в посока към държава, различна от Русия. От проверката става категорично ясно, че контейнерът, с който стоката е напуснала България, не е бил на взривения камион“, казват от правителството.

Цялата информация по случая е предоставена на прокуратурата, която по-рано днес съобщи, че се е самосезирала по случая и е  възложила проверка на МВР и ДАНС, а материалите от нея трябва да бъдат докладвани в прокуратурата за преценка дали да започне разследване.

Правителството на Република България няма да позволи по никакъв начин името на страната ни да бъде свързвано с каквато и да е съпричастност към терористична дейност„, заявиха още от кабинета.

По-рано служебният премиер Гълъб Донев отрече страната ни да има общо с камиона и заяви следното: „България единствено се свързва като географска точка по маршрута на камиона. Нищо повече. Всички документи, с които разполагат съответно митническите власти, органите на МВР, Държавна агенция „Национална сигурност“, ще бъдат изяснени и информация ще получат компетентните органи, които имат отношение към случая. Официална атака срещу България от руска страна няма. Темата за „българска следа“ с камиона е само в медийни публикации“, подчерта Донев.

Европейската комисия (ЕК) също коментира спекулациите за връзката на страната си с взривения камион като обяви, че не може да се вярва на изявленията на руските служби.

„Няма как да знаем какво се е случило в събота на моста, какво е довело до взрива, какви са причините. Знаете каква е достоверността на толкова много т. нар. „разследвания“ в Русия. Не бих дал ни най-малка вяра на това, което казват“, каза говорителят на ЕК Петер Стано.

След взрива на камиона последва мощен ракетен обстрел на украинската столица Киев и много други градове, при който загинаха 14 души, а 95 бяха ранени.

„България е член на ЕС и НАТО, споделящ демократичните и хуманни ценности. Надявам се българските служби в спешен порядък да разсеят всякакви съмнения за участие на страната ни във взрива на Кримския мост. Няма кауза, която да оправдае убийствата на невинни украински граждани“, написа главният прокурор Иван Гешев в „Туитър“.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 октомври 2022 8:50
Гост

Няма смисъл да са напъват, на всички е ясно, че казаното от Кремъл има политическо значение, подобно репликата на Путин преди време, че кирилицата произлиза от „македонската земя“. Всичко са нюанси и детайли, които целят да бъде отправено послание-предупреждение, а как ще реагираме ние предстои да видим. Този камион като нищо ще се окаже, че е бил в България, но преди повече от 5 години, минавайки по нормалния си курс и може да му се е наложило да бъде ремонтиран у нас, но това пак попада в категорията „бил в България“. Намекът е съществен, не фактите.

Не се напиняй!
Не се напиняй!
12 октомври 2022 13:16
Гост

Значи според вас каскетурата прави проверка на намеците, не на фактите?! Брилянтно, а?

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2022 20:51
Гост

То и намек нямаше. „Намека“ го измислиха евронадупените.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2022 20:16
Гост

Аз не разбрах едно нещо- Русия не ни е обвинявала в съучастие за взрива, защо лъжливия Киро вчера с остъклен поглед се пенеше, че трябвало да противодействаме на инсинуациите на Кремъл? Да противодействаме на нещо, в което не са ни обвинявали?

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2022 8:48
Гост

Не ни е обвинявала, само изрично ни е споменала. А преди това ни е обавила за неприятелска държава. Кирил Петков много добре им го каза на Мутрофанова и нейните рубладжии в България.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2022 20:47
Гост

Вас ако ви споменат в някое, да речем, наказателно производство, обвиняем ли сте? Хайде стига глупости. Лъжливия Киро каза това, което са му спуснали от американското посолство.

Каква драма...
Каква драма...
11 октомври 2022 13:24
Гост

Напъните на каскетурата нямат край! Очакваме обявяване на специализирана каскетна операция с морски десант с лодки еднодръвки до кримския мост от група бивши спец. каскети-тюлени за оглед на местопрестъплението и изземване на следи от него с цел разкриване на автора и опровергаване на съпричастността на България! Сега ще видят тия в Кремъл с кого си имат работа! Техните чайки, пасти да ядат!

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2022 13:07
Гост

Костя Копейкин™ и останалите 4-хилядници веднага да кажат как това е пъклен план на НАТО, а Русия е най-миролюбивата страна на света

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2022 20:14
Гост

Повтаряй Ленчините простотии за 4 хиляди, тролче, може и да станат истина.

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2022 8:49
Гост

След като Копейкин регистрира търговска марка за национален предател, мизата се качва над 4 хиляди

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2022 20:19
Гост

Да, той е патерица на герберастите. А те са евроатлантици, сега ще направят групов с Подмяната и Дай, България.

Голубчик
Голубчик
11 октомври 2022 11:41
Гост

„Донев: България няма съучастие в подготовката на взрива на Кримския мост, няма и такова обвинение от Русия“….

Русия пусна партенка за Б-я за да включи НАТО и Б-я като слабо звено в нея.

А чл.5 от устава на НАТО се задейства само при поискване…

Ще чакате ли
„Устието на Камчия е руско, какво да е?“
за да се определите?

Щерев
Щерев
11 октомври 2022 11:03
Гост

Няма ли край този ужас?

Тити
Тити
11 октомври 2022 11:02
Гост

Не съм съвсем убеден, че НАТО е споделящ демократичните и хуманни ценности.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2022 12:59
Гост

НАТО е не пацифистка, а военна организация все пак. Но защитава демократичните ценности на цивилизацията и се противопоставя на авторитаризма на сатрапи и диктатори от калибъра на Путлер и Ким Чен Ун. На който не му харесват въпросните ценности, винаги може да имигрира в Сибир или Северна Корея.

Minera
Minera
11 октомври 2022 10:37
Гост

Копейкин изтръпна. А и БСП и те де.

Пимпилов
Пимпилов
11 октомври 2022 10:37
Гост

Може изобщо да няма нищо такова. Кагебейските тъпотии на хипофизното джудже слуша ли ги някой още? Някога нещо подбно било в Бургас, ма видиш ли сериозните руски служби проучили. Как проучихте бе?

Хари
Хари
11 октомври 2022 11:05
Гост

Пълни глупости!

Ганев
Ганев
11 октомври 2022 10:36
Гост

Определено това твърдение на Путин е само за да накара да изтръпнем да не метне и по нас ракети. Както и да е. Не му вярвам на глупостите вече.

Чавдар
Чавдар
11 октомври 2022 11:07
Гост

Нито пък аз.

Томорски
Томорски
11 октомври 2022 10:35
Гост

Хуквате да проверявате какво е казал Путлер, а не се замисляте за логичните въпроси, като – Споемнаването на България какво визира, че са участвали частни лица или държавни институции? Тоя камион е минавал през България и тия страни, но кога – миналата седмица или преди 3 години? Коя организация е поела този риск да товари камион с експлозиви за атентат и да премине през сума граници и проверка на самият мост? Та да не продължавам, но като цяло обвинението на Путлер е нелепо и е породено от факта, че Русия никога не е имала българите за братушки. Братушки може да… Покажи целия коментар »

Лиска
Лиска
11 октомври 2022 10:31
Гост

Най-после с нещо добро да се прочуем покрай военния конфликт, не само с отказ от помощ на Украйна и с ръжането на едни гладни, но никога неработили бабетки и чичаци, защо се помагало на украинските бежанци, а на тях никой не им помагал.

Мишев
Мишев
11 октомври 2022 10:30
Гост

Веднага рипнаха червените бабички да искат обяснение от червения дядо – президент, какви са тия работи. Как така камион нанеъсл толкова щети на могъща Русия и точно за рожденния ден на техния лидер, на чийто портрети се подмокрят, ще тръгне от България! Абе, нещастни хорица – какво като е тръгнал от тук, бе? Едно добро да направим и ние за хората и за цивилизования свят в тая война.к Тоя дето е пратил камиона е за награда.

Боби
Боби
11 октомври 2022 11:10
Гост

Че е убил хора ли трябва да го наградят.

Табареш
Табареш
11 октомври 2022 10:29
Гост

Ужасявам се от казаното снощи от един генерал по НОВА. Преди 01.09.1939 година има кръвопролитна гражданска война в Испания. В нея СССР и Германия си тестват оръжията, тактиките. И сега войната Русия – Украйна прилича на точно същото нещо. Лесно може да се въвлече и Беларус във войната, защото сега само помага, а после става сложно. Молдова е лесна за нападение. И става наистина сложно!

Харалампиев
Харалампиев
11 октомври 2022 10:27
Гост

Сега КостяКОпейковците и комсомолците ще зинат, че заради нелепата ни политика да подкрепяме НАТО, братушите вече ни мразят. Обаче да ви припомня, че те ни мразят по презумпция.

Стаматов
Стаматов
11 октомври 2022 10:27
Гост

Ами за мен връзката е само в кухата кратуна на едно джудже в Кремъл. Което иска и се чуди как да накара НАТО да се включи във войната за да може пълномащабно да „завзема територии“. Но е видно, че армията му е смешна. Или ни кара да си мислим така. Нямам идея.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2022 10:26
Гост

Не съм фен на Борисов, но в случая е прав – важно е не от къде е тръгнал, а къде е натоварен

Мики
Мики
11 октомври 2022 11:13
Гост

Гешев да провери.