Общините и МВР да не допускат масови събития като митинги, манифестации и шествия, които оправдават тероризма, могат да станат повод за призиви към насилие или за радикален ислям.

Такова предупреждение отправиха от прокуратурата във връзка с информации в социалните мрежи за подготвяно шествие в подкрепа на групировката „Хамас“, която нахлу в Израел и извърши зверски убийства на мъже, жени, деца и възрастни, след което отвлече стотици цивилни. Израел отговори с ракетни атаки в ивицата Газа и подготвя нападение, а в много европейски столици вече бяха организирани протести в подкрепа на терористите.

От държавното обвинение обявиха, че ще са безкомпромисни и напомниха, че всеки призив за радикални действия и насилие и провеждане на нерегламентирани прояви, са незаконни и в нарушение на Конституцията.

„На извършителите на подобен тип деяния може да бъде потърсена наказателна отговорност съгласно разпоредбите на чл.164, ал. 1, пр. 1 от Наказателния кодекс (проповядване на омраза на религиозна основа) и на чл. 407 от Наказателния кодекс (пропаганда за война). В тази връзка при установяване на данни за извършени престъпни деяния от такъв характер, прокуратурата ще прилага закона с цялата му строгост“, посочиха от държавното обвинение и призоваха общините и МВР да не допускат такива масови прояви.