Прокуратурата подготвя нови методически правила за действията по разследването, които могат да се извършват спрямо адвокати, включително и за претърсването на канторите. За това са уведомили Софийската адвокатска колегия (САК) от Върховната прокуратура (писмото виж тук).

В началото на годината колегията сезира и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов за това, че указанията трябва спешно да бъдат актуализирани и в тях да се предвиди, че претърсване на кантора може да се извършва само в присъствието на адвокат, определен от Висшия адвокатски съвет или от съвета на колегията, в която членува адвокатът, заподозрян в извършване на престъпление.

Както е известно, последните указания към разследващите как да извършват процесуално-следствени действия спрямо адвокати са от инструкция през 2011 г., издадена от тогавашния главен прокурор Борис Велчев (пълния ѝ текст виж тук). В нея не е предвидено задължително присъствие на представител на адвокатурата при претърсването на адвокатски помещения, който да следи за запазване на тайната на клиентите.

Поводът САК да сигнализира и.ф. главния прокурор беше сигнал от адвокат, че кантората му е претърсена без там да е присъствал представител на колегията.

Очаквано на питане за случая от СДВР са отговорили на колегията, че са спазени всички правила на Закона за адвокатурата и на указанията. И понеже в тях не е предвидено да присъства адвокат, адвокатурата не е била уведомена.

„Обърнахме внимание, че, за да се гарантира реалното опазване на адвокатската тайна и поверителността в отношенията адвокат-клиент, процесуално следствените действия следва да бъдат извършвани по начин, който да даде възможност да се разкрие разследваното престъпление, без да се събират несвързани с престъплението данни, като по този начин се компрометира адвокатската тайна“, разказват от ръководството на колегията за действията си.

В писмото си до Сарафов те са акцентирали, че въпреки липсата на такова изискване в указанията на главния прокурор, установената практика е претърсването на кантори да се извършва в присъствието на адвокат, определен от ВАдС или от съвета на колегията, в която членува заподозреният адвокат.

От колегията са подчертали, че тази практика е съобразена с установеното в серия решения на Европейския съд по правата на човека изискване при претърсване и изземване на книжа и документи от адвокатска кантора, да съществува надлежна предпазна мярка срещу намеса в професионалната тайна. Това може да е забрана за изнасяне на документи, обхванати от привилегията адвокат-клиент или надзор на претърсването от независим наблюдател, способен да идентифицира, независимо от разследващия екип, кои документи са обхванати от правна професионална привилегия.

В отговор от Върховната прокуратура са изпратили писмо до САК, в което уведомяват колегията, че е предвидено издаване на нов акт с общи методически правила по посочените въпроси, „включително при съобразяване с настъпилите конституционни промени и относимата практика на ЕСПЧ“.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:47
Гост

­­­Г­о­р­е­­­щ­­­и­­ ­­м­о­м­­и­ч­е­­­т­а­ ­­в­­и­ ­­о­­ч­­а­­к­­в­­а­т ­­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?95087

Ad nauseam
Ad nauseam
06 март 2024 10:51
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Иван
Иван
29 февруари 2024 22:10
Гост

Много е закъсняла Прокуратурата с тази си идея.Първо ,въпроса ми е -защо адвокатите,нямат категории?Адвокат с 25 год стаж,е наравно с тоз,дето завършил-Свобонен Университет -Варна-онлаин
Имах възможноста,да присъствам на едно дело,водено от такъв адвокат-останах поразен-такова невежество-ужас!И тоз чавек,е взел от клиента си кой знае колко пари-а услуга ,,0,, и кой следи това-никой-изгаря си клиента жив.
Има и друга ,порода,,спазаряват си делата-да не говорим за тез дето ги купуват и продават.
Съд ли е?-Значи,място за лъжи,пари и невежество!

Иван Иванов TM
Иван Иванов TM
01 март 2024 2:49
Гост

Не само това – в самата Адвокатура има репресия, при това – надвишаваща репресиите в пъти, нещо страхотно се случва – ако ти се падне на теб този жребий.

Навремето съм чувал – че не е имало репресии, сега се водят наказателни дисциплинарно производства за щяло и нещяло.

Имаше странен случай – един адвокат – болен от рак в напреднала фаза – тия му образували и на него дисциплинарно и т.н. – с мотиви.

oralmoccasin
oralmoccasin
29 февруари 2024 17:19
Гост

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:– https://do.my/bluestone

Обаче
Обаче
29 февруари 2024 16:48
Гост

Да включат вътре и методики за претърсване на съдийски и прокурорски кабинети!

Иван Иванов TM
Иван Иванов TM
29 февруари 2024 15:13
Гост

Адвокатите имаме лични кореспонденции, примерно – може да има бракоразводно дело – където да не е нормално да се публикува от МВР на колко сантиметра е брачното щастие, макар, че това явно ги вълнува – като органи, аз се шашкам – това го нямаше като практика. Обаче – пък може да има криви тикви и криви краставици и – непроверени билети, както и – нещастни кокошки, трябва да се систематизират адвокатите и по ръст и тегло, аз мисля и за едно кастриране на непригодните като адвокати индивиди. Мечтая някой ден да плувам във вана от формуляри и да звучи –… Покажи целия коментар »

На Брат Пит, брат му , а ?
На Брат Пит, брат му , а ?
29 февруари 2024 14:58
Гост

Що за глупости!Има си НПК!

Анонимен
Анонимен
29 февруари 2024 14:18
Гост

Волни съчинения на адвокатчетата.А идиотите щели да пишат правила.Можете да си ги заврете отзад.

Ало, ало?
Ало, ало?
29 февруари 2024 14:17
Гост

А прокурските кабинети? Там е истинската престъпност, както и в съдийските НАЙ-ВЕЧЕ!

Адвокат
Адвокат
01 март 2024 6:50
Гост

Там е табу😁

Анонимен
Анонимен
29 февруари 2024 14:00
Гост

Ако тръгнем да претърсваме зъболекарски кабинет трябва ли да присъства представител на Стоматогичния съюз?Не дай си боже да обискираме кабинета на пластичен хилург.Защото там накива найни има..

Георги Тушев
Георги Тушев
29 февруари 2024 20:47
Гост

Нищо общо няма претърсването на лекарски кабинети с това в адвокатски кантори. Освен това има и законови разпоредби, които забраняват такова претърсване и изземване на книжа и документи от адвокатски кантори. А и обществото и гражданите нямат интерес от такива своеволия. В кантората през повечето време на денонощието не се обитава. Колко му е да се вкара през нощта едно или повече компроматчета! Не се учудвам, че прокуратурата ще удря по адвокатурата. Последната е вече в насипно състояние. Прокуратурата след компрометиращите я факти ще се чисти от „лошите“, но в чуждите редици!

Димо
Димо
29 февруари 2024 13:43
Гост

Е, не е редно кантората да се претърсва без там да е присъствал представител на колегията.

Ники
Ники
29 февруари 2024 13:44
Гост

Е, след като правилата са такива…

Анонимен
Анонимен
29 февруари 2024 14:22
Гост

И защо….щото така ти е кеф, ли……..

Гери
Гери
29 февруари 2024 13:41
Гост

Тези указания трябва наистина спешно да бъдат актуализирани.

Фики
Фики
29 февруари 2024 13:42
Гост

Да видим дали наистина ще се забързат.

Лозан
Лозан
29 февруари 2024 13:40
Гост

Е, оставаше практиката да не е съобразена с установеното в серия решения на Европейския съд по правата на човека.

Заки
Заки
29 февруари 2024 13:39
Гост

Пълни глупости!

Анонимен
Анонимен
29 февруари 2024 12:41
Гост

Решенията на ЕСПЧ са от години. Защо едва сега прокуратурата се сети

елементарно, уотсън
елементарно, уотсън
29 февруари 2024 12:44
Гост

Нищо не са се сетили, просто от САК са им писали заради тези претърсвания и те са решили да излъжат, че готвят нови правила. Но е изненадващо, че от СДВР не са се обадили в колегията, защото това е установена практика от доста време и макар да го няма в инструкцията, се прави. Странен елемент е това.

ганю
ганю
29 февруари 2024 13:39
Гост

Кога един адвокат лъже.
Когато се движат устните му.

???????
???????
29 февруари 2024 12:41
Гост

в чия кантора е извършено претърсването?

Анонимен
Анонимен
29 февруари 2024 12:41
Гост

Да не са претърсвали кантората на Велимир Атанасов. Или може би на Писков 🙂

Анонимен
Анонимен
29 февруари 2024 12:42
Гост

Неее, май става дума за този случай с арестувания адвокатски сътрудник. Вие сте наивник, колега

Адвокат клюкар
Адвокат клюкар
29 февруари 2024 12:42
Гост

Ако е някоя от тези кантори, искам аз да съм наблюдаващ

987
987
29 февруари 2024 12:43
Гост

Не забравяйте и Чанков

партений нишавски
партений нишавски
29 февруари 2024 12:39
Гост

По мой спомен още Цацаров беше обещал да ги напише тези правила и така и не видяха бял свят. Дано и сега не е партенка, че се наслушахме на такива от Прокуратурата на Република България

Анонимен
Анонимен
29 февруари 2024 12:40
Гост

Къде този фен на адвокатурата ще ти напише правила, нещо си се объркал