Софийската градска прокуратура (СГП) е отказала да образува досъдебно производство по повод записа от партийно събрание на „Продължаваме промяната“ от края на май, съобщи БТА, позовавайки се на информация от прокуратурата.

На 26 май 2023 г. депутатът Радостин Василев пусна запис, за който твърди, че е от онлайн заседание на Националния съвет на „Продължаваме промяната“.

От излъчените от Василев извадки от заседанието на ПП се чуваха разговори за обсъжданото правителство с ротация на премиери, смяната на ръководители на служби и консултирането им с посолства, темата за прокуратурата и имунитета на Бойко Борисов, както и разговори с ЕК за членството на България в Шенген и еврозоната.

Впоследствие ПП разпространи пълния запис от заседанието на Националния съвет.

Същевременно прокуратурата възложи на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да извърши проверка дали в записите с лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев има данни за извършени престъпления срещу републиката. От държавното обвинение съобщиха през лятото, че проверката е по сигнал на депутати от „Възраждане“, както и на представители на ВМРО. В сигнала им се твърди, че по време на пресконференцията на Радостин Василев са били изнесени данни за извършени престъпления против републиката по чл. 103 от Наказателния кодекс (който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с от 10 до 15 години затвор) и за шпионство по чл. 105 от НК, за което се предвижда от 5 до 15 години затвор.

Както стана ясно, сега СГП е отказала да образува досъдебно производство като наблюдаващият прокурор е постановил, че липсват достатъчно данни за извършено престъпление.

От „Възраждане“ веднага реагираха като изтъкнаха, че ще обжалват отказа, тъй като не споделят мотивите за липсата на достатъчно данни за извършено престъпление.

51
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:20
Гост

­­­Г­о­­р­е­щ­­и­ ­м­о­­м­­и­­ч­е­­т­а­­ ­­­в­и­ ­­­о­ч­­­а­­­к­­в­а­т ­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?93072

Блюдолизец
Блюдолизец
09 януари 2024 10:26
Гост

Мъчно ми е за Радо Гела

Анонимен
Анонимен
07 януари 2024 23:25
Гост

Въпрос – какво точно е прекратила прокуратурата по Барселонагейт, след като делото продължава? Доколкото се разбра, прекратила е делото по отношение на Б.Б. Но защо е било необходимо, след като той не е бил привлечен като обвиняем. Съобщиха за изготвено искане за сваляне на имунитета му. Но до повдигане на обвинения не съобщиха да се е стигнало. Та, какво е прекратила прокуратурата и каква е правната стойност на подобно прекратяване.

Гюро Михайлов
Гюро Михайлов
07 януари 2024 14:45
Гост

Предлагам на мястото на паметника на Съветската армия да бъде издигнат монумент на Иуда Искариотски с образа на Просто Киро. И до него два крепящи го образи на незнайния прокурор и съдия на хонорар от Америка за България.

Вервайте, никой няма да иска да реже или да драска по паметника!

Анонимен
Анонимен
07 януари 2024 16:05
Гост

Има фейсбук група на поддържниците на Продължаваме промяната-Да България. Що не им пишеш там предложението?

Няма смисъл
Няма смисъл
07 януари 2024 18:25
Гост

Там са 15 бота с по десетина акаунта.

Данъчно облагане доходи от подкуп?
Данъчно облагане доходи от подкуп?
07 януари 2024 9:09
Гост

Въпрос-като студентски учебен казус:

Подлежи ли на данъчно облагане и деклариране пред НАП доходът от подкуп? Въпросът касае данъчното облагане, и не касае наказателната страната на казуса-там нещата са ясни.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2024 23:17
Гост

Придобитото от престъплението, включително и от подкуп, ако тп е доказано с влязла в сила присъда, подлежи на отнемане. Ако не е доказано, то се касае за доход с неизвестен произход.

333
333
07 януари 2024 9:07
Гост

Очевидно, че ПП управляват, избрани са в избори. Говорят си домакински неща, как ще перат лицето Борисов и за неговите страхове, как ще кадруват, как, ще провеждат избори. Къде е престъплението, че общуват с посолство, посолства, че планират да управляват, да участват в избори, законодателстват и кадруват? Единствено е възможно, ако ПП са оказали влияние в прокуратурата желаещото лице за пране да бъде изпрано, но това трудно би се доказало при положение, че занапред перачите, ще си избират фактически главен прокурор, съобразно „грандиозните“ конституционни промени. ПП правят всичко за добруването на хората дори перат политически „опонент“ .

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
08 януари 2024 8:09
Гост

Общуването с посолство не е престъпление. Престъпление е кадруването от посолството и законодателстването от чужди граждани. Също така е престъпление без давност предаването на „оня списък“ с разузнавачи на посолство.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2024 22:51
Гост

Не разбрах какво ни интересува тук Вашата полова немощ и защо админите оставят такива нелепи постове, като Вашия, в уж специализиран форум.
Да не би те да доработват с тази реклама?

Анонимен
Анонимен
06 януари 2024 18:19
Гост

Не ни вълнува половата ти немощ.

ала бала
ала бала
06 януари 2024 9:31
Гост

Чувал съм, пробвах я, майка ти е доволна

Хаха
Хаха
06 януари 2024 1:09
Гост

Статията е леко неточна, спрямо записа- не е „..смяната на ръководители на служби и консултирането им с посолства..“, а „..смяната на ръководители на служби и съгласуването им с посолствоТО..“
Но това са евроатлантически ценности.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
08 януари 2024 8:15
Гост

В миналото имаше една Партия и едно голямо посолствоТО. После се появи друга партия, и тя се подчиняваше на друго посолствоТО. Впослествие новото ТО се пресели от мъничката сграда в центъра, отряза огромно парче от един парк и стана още по-голямо ТО от преждевластващото ТО. Партиите се сменят, посолствата се сменят, идеалите на социализма и комунизма бяха заменени с евроатлантически ценности, но принципът на липса на суверенитет си остава, ведно с робското мислене на народни представители и министри.

Наблюдател
Наблюдател
05 януари 2024 23:02
Гост

Лекс,научете се,че зад всеки магистратски акт винаги стои/стоят конкретен/конкретни магистрат/и.
Напишете името на този прокурор защото той е този,който е отказал да образува наказателно производство, а не цялата СГП!
Сигурно не всички там са на неговото мнение, а ще е интересно да проследим бъдещото му кариерно му развитие, ей така от любопитство да гледаме как се печели „случайно“ от тотото!

От СОфия
От СОфия
05 януари 2024 23:45
Гост

Да, аз пък искам името на магистрата, който отхвърли Европейската заповед за арест на Петьо Еврото.И неговата кариера ще ми бъде интересна. Не че Еврото се крие в Европейския съюз, но върховенство на закона и други яла- бала приказки ме мотивират да питам..

Ad nauseam
Ad nauseam
05 януари 2024 22:52
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Фриц Клингенберг
Фриц Клингенберг
05 януари 2024 21:11
Гост

Да сте очаквали нещо друго?

Гешев е виноват! С Гешев, без Гешев, със Сарафов, без Сарафов – това е „съдебния мат’риал“! Умишлено не използвам „прокурорски“. ПА ТАМ!

Без тотална персонална чистка на всичко „системно“ – ЗА НИКАКВА СЪДЕБНА РЕФОРМА И ДУМА НЕ МОЖЕ ДА СТАВА „! А това може да се случи САМО СИЛАТА НА НОВА КОНСТИТУЦИЯ!

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
08 януари 2024 8:20
Гост

Защо умишлено не изпозвате „прокурорски“? Ето, измененията в конституцията са вече факт, появи се Прокурорски съвет. По логиката на вечно протестиращите измененията в държавата стават на секундата, тоест вече има подобрение. Да не би депутатите вече да са избрали квотата в прокуроския съвет?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 януари 2024 19:11
Гост

Ха ха, коравият Сарафчо Бобчов се придържа стриктно към колаборацията с управляващата сглобка, изглежда да твърд привърженик на тясното взаимодействие между властите и кАНАЛизирана комуникация, която позволява ефективното навигиране на държавата от измъчения ни ръководен елит в турбулентните времена, стоящи пред нацията.

ВИПОНД
ВИПОНД
05 януари 2024 21:14
Гост

Интересът клати феса! Да опазим службичката и привилегиите. Че студ и глад навън. А ние сме „професионалисти“ на свободния пазар на юридическия труд.

Журналист
Журналист
06 януари 2024 23:15
Гост

Трябваше да се досетим , че закриването на специализирания съд не е било случайно, а първа крачка към пълно унищожаване на разследванията. Но пусти либерални опорки, хвърлиха прах в очите на цялото общество. Когато съдия от СГС постанови осъдителна присъда по дело за корупция, ще черпя Черно Джони, а за НПОтата ще има по цял кашон.Залагам срок 10 години.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
08 януари 2024 8:21
Гост

Счита се, че хубавите уискита започват от 12-годишни. В продажба има и 18-годишни…

Съдия
Съдия
05 януари 2024 18:27
Гост

И за какво престъпление да образува! Липсата на морал не е престъпление.

Ad nauseam
Ad nauseam
05 януари 2024 21:14
Гост

Напротив! Точно обратното.

Съдия
Съдия
05 януари 2024 23:49
Гост

За морал има Етичен кодекс а не НК. А така също и приемлива интелигентност на участника в избори, за да хваща отрано дефицитите на избраниците си.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2024 18:36
Гост

И по-точно – някакво елементарно ниво на интелигентност да не говориш такива неща пред целия национален съвет на партията ти. Особено когато това включва включва бивши членове на друга партия, която ти е свалила предходното правителство. И особено когато заседанието се провежда ОНЛАЙН и не знаеш кой те слуша и с какво те записва.

Възмутен
Възмутен
05 януари 2024 18:02
Гост

Напълно очаквано. Те са на власт сега.

Кирил
Кирил
05 януари 2024 17:54
Гост

Инересно е какво може да направят с имунитета на Бойко Борисов.

Геро
Геро
05 януари 2024 17:55
Гост

Както винаги едно голямо НИЩО.

Парапетна реформа
Парапетна реформа
05 януари 2024 17:37
Гост

Така е. РеформаТА приключи. Всичко е цветя и рози. И специализираните съдилища и прокуратури се закриха. И оттогава – напълнихме затворите с осъдени за корупция. Ако не вярвате, значи сте черногледи и само пречите на милата сглобка да си дели порциите на властта.

Анонимен
Анонимен
05 януари 2024 16:55
Гост

Нормално. Реформата в съдебната система започна.

Анонимен
Анонимен
05 януари 2024 16:56
Гост

С любезното съдействие на ППДБ.

Стоил
Стоил
05 януари 2024 18:00
Гост

Kрайно време беше.

Съдия
Съдия
06 януари 2024 17:45
Гост

Трудно се разбира какво точно е започнало

Анонимен
Анонимен
05 януари 2024 16:35
Гост

И без такова дело ще минем. То за бАрселонагейт няма и за куп кражби на Борисов и ГЕРБ, та за един запис. Айде айде. Стегнете се малко.

Анонимен
Анонимен
05 януари 2024 16:34
Гост

Ала бала

Анонимен
Анонимен
05 януари 2024 16:33
Гост

ОПт Израждане веднага много активни. Е няма вие да управлявате, де. Повече от 400 000 заблудени плоскоземци не сте

Име
Име
06 януари 2024 1:10
Гост

Пак ли изпълзя, посолствен троляко?

Павлова
Павлова
05 януари 2024 16:33
Гост

Е вие на какво сте се надявали?

Джоров
Джоров
05 януари 2024 16:32
Гост

Не съм зиненадан. Те са на власт все пак.

Тодорина
Тодорина
05 януари 2024 16:32
Гост

Много шум за нищо тоя запис. Казват си неща, които всички ние знаем

Минков
Минков
05 януари 2024 16:32
Гост

Дело за записа, когато има и дело срещу Вързаждане и техните руски връзки, пари и прочие!

Възраждане
Възраждане
06 януари 2024 10:36
Гост

Дела срещу Възраждане имаше, дори за забраняването им. Но…ядец! Никой не откри доказателства за клеветите срещу тях. А руските връзки са типични за така наречените евроатлантици – доказателства, колкото щеш, само далаверите с руския газ са достатъчни, ама за тъпите им привърженици тези неща са невидими.

Анонимен
Анонимен
05 януари 2024 16:31
Гост

Защо да има дело? Каква държавна тайна са си издали? Хайде глупости

Ad nauseam
Ad nauseam
05 януари 2024 22:47
Гост

За това без съд. Директно разстрел!

Ама в суверенна държава. Примерно Турция.

Анонимен
Анонимен
05 януари 2024 16:31
Гост

И аз мисля, че няма смисъл. Стига сте се заяждали с хората

За протокола
За протокола
05 януари 2024 22:48
Гост

Трудовопоправителните лагери винаги са били полезни за общественото здраве. Със смисъл.

Шопо
Шопо
05 януари 2024 16:30
Гост

Евала на Сарафовата прокуратура. Перем всичко и всички

Торлако
Торлако
05 януари 2024 22:50
Гост

Най-накрая САМ че се изпере!