Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 160 000 лева на Стефана Елисаветова – майка на 18-годишния Боби Иванов, който беше сред жертвите на шесторното убийство в Нови Искър, извършено от рецидивиста Росен Ангелов в новогодишната нощ на 31 декември 2017 г.

Тогава Ангелов уби бившата си приятелка Кети Кюхова, а в първите часове на 2018 г. отиде в къщата ѝ и застреля цялото ѝ семейство – майка ѝ Еленка Бурджиева, дъщеря ѝ Нанси Иванова, новия ѝ приятел Неделчо Юнаков, сина му Георги, както и приятеля на Нанси – Боби Иванов.

След бруталните убийства Ангелов беше издирван една седмица, но се самоуби преди да бъде задържан. Тогава стана ясно, че той е осъждан рецидивист, който още в края на 2009 г. е бил осъден за пореден път – на 8 години строг затвор за блудство с малолетно момиче, а 10 години преди това е бил осъден и за изнасилване. Последната му присъда обаче така и не е била изтърпяна, защото Ангелов се укрил, а МВР и прокуратурата са подходили изключително формално в издирването му и така са създали предпоставките за последвалата трагедия.

Братът на Кети Кюхова – Иво, вече осъди на две инстанции прокуратурата да му плати 80 000 лева за това, че заради бездействието по издирването на Ангелов е загубил сестра си и майка си. И градският, и апелативният съд приеха, че има причинна връзка между бездействието на прокуратурата по привеждане на присъдата в сила и последвалото шесторно убийство.

Майката на Боби Иванов пък заведе миналата година иск за 200 000 лева обезщетение за загубата на единствения ѝ син по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД).

В решението на Софийския градски съд (СГС) е припомнена хронологията по формалното издирване на Ангелов от влизането в сила на присъдата му за блудство през декември 2009 г. През следващите години са се повтаряли няколко пъти в годината проверки на един и същ адрес, на който е било ясно, че той не живее и срещи с роднини, с които той нямал връзка. Едва девет месеца след влизане на присъдата в сила, Ангелов е бил обявен за общодържавно издирване и чак през 2015 г. – за международно. Според съдия Радост Бошнакова работата на властите е трябвало да започне още при постановяване на първоинстанционната присъда.

Тя определя като еднотипни и неефективни действията на прокуратурата в годините на издирване на рецидивиста, без да бъдат давани конкретни указания към МВР за други, по-ефективни методи за издирване.

„Налице е и липса на предприети от прокурора при упражняване на законовите му правомощия действия по даване на указания за предприемане на други издирвателни мероприятия за осъденото лице, като провеждане на разузнавателни беседи с близки приятели, издирването на места, на които преди е установяван (като мястото, на което е осъществено престъпното деяние по влязлата в сила присъда и на което лицето е открито), и други. Изложеното обосновава извод за неизпълнение на законовото задължение на компетентния прокурор да изпълни влязлата в сила присъда, респ. за противоправност в неговото поведение като орган, на който е възложен надзор върху изпълнението на наказанията“, се казва в решението на градския съд.

Показания са дали бабата на убитото момче и близка нейна приятелка, които свидетелстват за близката връзка на Елисаветова със сина ѝ и за шока, който е изпитала на 2 януари, когато на работното си място научила за убийството. Съдът пише, че „внезапната и жестока загуба на най-близкия ѝ човек представлява за нея разтърсващо и бурно събитие с висок стресогенен потенциал, неминуемо довело до възникването на силни по интензитет душевни болки и страдания“.

В решението си съдия Бошнакова подчертава, че от значение за причинната връзка между неизпълнената присъда и последвалото убийство са не само действията или бездействията на прокуратурата, които реално са довели до настъпване на вредата, но и тези, които са създали предпоставки за това.

Съдът припомня, че непривеждането на присъдата в изпълнение в продължение на 8 години е попречило за евентуалното поправяне на осъдения и така е създало реална възможност от настъпването на последвалото шесторно убийство.

„Ето защо, съдът намира за установено наличието на причинна връзка между непривеждането на присъдата в изпълнение и вредоносния резултат, респ. за доказан фактическия състав, обуславящ възникването на гаранционно-обезпечителната отговорност на прокуратурата за противоправното ѝ бездействие по реда на чл. 49 от ЗЗД“, категоричен е градският съд.

За да приеме, че справедливото обезщетение в случая е 160 000 лева, съдия Бошнакова посочва, че прекъсването на връзката между майката и детето ѝ по изключително жесток и травмиращ начин е лишило Стефана Елисаветова „от нейната житейска опора и смисъл на живота ѝ“, което е потвърдена и от заключение на съдебно-психиатрична и психологична експертиза, според която прекомерното страдание на жената е довело до усложнени последици, изразени в безсъние, липса на желание за общуване с околните и витална тъга, довели до депресия.

Прокуратурата е осъдена да плати и още над 12 000 лева за разноски по делото.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
24 януари 2023 10:17
Гост

Значи прокуратурата трябва да извърши адекватна оценка на риска от укриване и рецидив веднага след влизане на ефективната присъда в сила, още там някъде горе/реципрочната на ВКС /.Някакси скоростта също е от значение. Прокурора по изпълнението дето стои по -долу не обявява за местно или ОДИ, само разпорежда. МВР върши това, МВр извършва и самото издирване.Практически прокурора само изисква информация.Ако не се намери в РБ в няколко месечен период или има данни да е другаде би трябвало ЕЗА и т.н/ тук е безполезно/.Проблемът е и в някаква степен системен, като всяка единица от системата има човешко оправдание/ натовареност, ресурси и… Покажи целия коментар »

Така трябва
Така трябва
24 януари 2023 9:39
Гост

В НПК ясно е казано, че ако сметне за добре прокурорът може сам да извърши разследване, т. е. да влезе в ролята на полицейски орган. Ама те повечето ги мързи и чакат друг да свърши тежката работа. Има и друго – липсата на криминалистическа подготовка. Колко магистрати знаят как да правят протокол за оглед, да изземват сладки, да ги фиксират, да правят следствен експеримент?! Бройката е ужасно много! Криминалистиката трябва да стане задължителна дисциплина за студентите по Право, както и да влиза в конспектите за държавен изпит и конкурсите за магистрати. Работим по това. Има сформирана комисия във ВСС и… Покажи целия коментар »

Така трябва
Така трябва
24 януари 2023 9:39
Гост

да изземват следи де. Сладки😆

:)))
:)))
24 януари 2023 10:10
Гост

Криминалистиката е много трудна наука:))))). В ЮФ на СУ иначе интересно я преподаваха, и бяха снизходителни на изпита, но си казах, че с тва нещо никога няма да се занимавам за в бъдеще:)), то не бяха трупове, кървища, не знам кво си. Най-интересно ми беше претърсването

Кисел прокурор
Кисел прокурор
24 януари 2023 11:00
Гост

Аз мога да правя разследване като бивш следовател, защото в продължение на 16 години съм правил всичко, което правят сега разследващите полицаи! Но все пак не това ми е работата. Следващото Ви предложение сигурно ще бъде разследващите да внасят обвинителни актове и да ги поддържат в съда?

123
123
24 януари 2023 17:59
Гост

НПК, не е статийка за четене, а Кодекс. Второ Разследването и Изпълните на наказанието са съвсем различни фази от Наказателния процес. Ама айде, като си решил да се излага празнословие, продължавай.

Име
Име
24 януари 2023 9:36
Гост

Изобщо не са подходили правилно, първо – как се е стигнало до това един човек да извърши блудство.

Разбирам, че е непосилна задачата, но не е чак невъзможно, да се разпознае, особено – ако има квартална общност.

Първото – което се бъзикат един вид хората – имаш ли си гадже, това е здравословното поведение.

Всяка плейбойщина завършва рано или късно по един и същ начин и това са реалностите, колкото и да звучи моралистически.

Не знам – нощта ражда из мъртва утроба и т.н.

Прокурор
Прокурор
24 януари 2023 9:29
Гост

Безумни мотиви! Първо: Прокуратурата не осъществява оперативно-издирвателни мероприятия, а възлага на съответните органи извършването им; Второ: Прокуратурата може да укаже на МВР да издирва някое лице, но няма задължението да укаже точно с какви способи и методи да извърши това – прокурорът не е длъжен да познава целия инструментариум на оперативните служби, с които те осъществяват ОИД; и Трето: Прокурорът няма как да приведе една присъда в сила, когато действията му зависят от други служби, които следва да си изпълнят задълженията и да издирят осъденото лице!

Дам
Дам
24 януари 2023 9:10
Гост

Дознателите в МВР указват на полицейските органи къде да търсят, какво да търсят, как да го търсят. Те са първите хора, които провеждат процесуални и оперативно-следствения действия. Едва тогава докладват на съответния прокурор резултатите, ама прокуратурата какво да направи като дознателят примерно е оплескал всичко. Ще го поправят, закърпят, ама докога така?! Търси се отговорност само на Прокуратурата, но тия в МВР са си големите калпави гнооммиии! И кога вече дознателите ще отговарят за действията си в съдя?! Да защитават и те действията си по конкретното дело.

REGARDS
REGARDS
24 януари 2023 9:01
Гост

Безумни мотиви! Първо – прокурорът обвинява, а не издирва! Второ – даже и когато се дават указания до МВР за провеждане на конкретни издирвания в определени райони и места и за установяване на различни лица, познати в обществото и с прякорите им, пак се проявява бездействие. Трето – едно дело от неговото начало до неговия край често преминава през различни прокурори и разследващи полицаи, да не говорим за издирвачите. Приемственост няма. Последното не е хубаво, но е печален факт и влияе много върху качеството на работата. И изобщо Лекс.БГ, спрете да водите единствено черна кампания срещу прокуратурата! Недостойно е!Никаква обективност,… Покажи целия коментар »

Адв.
Адв.
24 януари 2023 8:19
Гост

Аз примерно познавам разследващ полицай в МВР и прокурор, които са си дупе и гащи. Съответният прокурор все на него възлага да прави проверки, а полицаят все работи по всяко дело със същия прокурор. Как системата все на него ги разпределя не ми е ясно?!? Все двамата работят по дела. И взаимно правят схеми и интриги. От моята работа с тях ми се стори, че полицаят е доста по-мислещ и хитър и му нарежда на прокурора какво да прави, как да го прави, какво да говори в съда и така. Но няма кой да реагира на тия работи. Колко престъпления… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 януари 2023 23:28
Гост

Точно тази съдия добре, че се е насмогнала да напише решение тази година, защото при нея се чака поне пет години. Не се изненадвам за изводите й, тя и в РС беше такава. После за кратко беше в ОС Перник, но благодарение на мъжа й, а и с любезното съдействие на един сега конст.съдия, а преди зам.председател във ВКС я преместиха. Толкова е отнесена, че и изводите й са такива – ССБ най-кратко казано

Име
Име
24 януари 2023 9:27
Гост

За КС Влахов няма да коментирам – той си върши иначе съвестно работата, изобщо не е приятна темата.

А иначе – съдиите в последно време решават бързо, то е важно да е качествено, а иначе – нови такси за жалби.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2023 18:33
Гост

Качество – друг път! В СГС положението е трагично, особено след като ги заля Спеца.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2023 22:53
Гост

Чета, че Матео Месина е издирван в Италия 30 години. Твърди се, че е напълнил едно гробище. Жалко, че си нямат мъдри глави като Радост Бошнакова да им покаже как се издирват бандити.

Име
Име
23 януари 2023 20:24
Гост

За блудство, все пак е известно какво що се случва в затвора на осъдените за блудство. Не знам – ориенталска държава сме и трябва да се подобрят затворите и интеграцията първо на първо – за да не е страшно да излежиш присъда.

Смехурко
Смехурко
23 януари 2023 19:47
Гост

„Ангелов се укрил, а МВР и прокуратурата са подходили изключително формално в издирването му “
„формалното издирване на Ангелов от влизането в сила на присъдата му за блудство през декември 2009 г“

Борис Велчев е главен прокурор от 2006 до 2012г.
Шеф на МВР – Михаил Миков 24.04.2008 – 27.07.2009г.

ttt
ttt
23 януари 2023 19:33
Гост

ако България не беше притежание на мафията всички случаи на осъждане на държавата щяха да се последват от искове към конкретните длъжностни лица, много добре известни с имената си, да възстановят сумите, дисциплинарни уволнения и т.н. но уви, ние сме анархистичен, безправов катун

Анонимен
Анонимен
23 януари 2023 19:33
Гост

Само за сведение – Прокуратурата не издирва, а постановява издирване за изпълнение на присъда. Издирването се извършва от структури на МВР. Т.нар. издирвачи наистина нищо не правят и никого не са намерили, освен ако по някаква случайност не се срещнат с лицето. Отговорността е на МВР, а не на Прокуратурата, преди всякакви пилешки да са пожелали да убият с камъни Гешев или д-р прокурор.

Осведомен
Осведомен
23 януари 2023 19:42
Гост

Само за сведетение – прокурорът пръв и най-добре знае какво прави МВР по издирването и като вижда, че нищо не се случва, трябва да ги насмете и да даде конкретни и адекватни указания.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2023 21:18
Гост

Глупост! Да не мислите, че е един издирвания и от сутрин до вечер само него мисли прокурора! Не сте много осведомен, а облъчен от протестърите и „почтените“ с дарения от именити бизнесмени и компании, работещи на ръба

Даам
Даам
24 януари 2023 8:10
Гост

Абе, дознателите в МВР отговарят на издирванията, те ръководят издирването и указват на полицейските органи какво да правят, едва тогава докладват на прокурора и той преценява дали да се вземат още някакви мерки, ама какви мерки, като дознателят е оплескал всичко.

Анониме123н
Анониме123н
23 януари 2023 19:31
Гост

Пълна глупост е решението. Прокурорите разпореждат издирването на осъденото лице, но се издирва от МВР. Как са го търсили полицаите е друг въпрос.Искат МВР да разследва магистрати и главния прокурор,но немогат да се сетят,къде да търсят осъден, не че на местата посочени от гражданската съдийка ,ще намерят осъден,ама айде. И какво като не е обявен за международно издирване,като изобщо не се сочат да е излизал в чужбина.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2023 21:23
Гост

Да допълня, че се разбра, че човекът въобще не е напускал страната. Ама гражданските съдии няма как да знаят тези неща.

анонимен
анонимен
23 януари 2023 19:20
Гост

С лихвите това ще мине 200 – 250 000 лева. Нищо няма да върне детето на жената, но дано САС и ВКС да не орежат парите, както им е обичаят напоследък

Minka
Minka
23 януари 2023 19:19
Гост

Голям праз, нищо няма да се промени докато няма персонални глоби и наказания, а не колективна безотговорност.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2023 19:17
Гост

Прокурорите и ченгетата си клатят краката, ние им плащаме по всякакви начини, а междувременно ни бият, грабят, убиват.

444
444
23 януари 2023 19:16
Гост

А поне някакви персонални наказания по веригата?

анонимен
анонимен
23 януари 2023 19:13
Гост

Този продължава да е прокурор! Това ако не е неизпълнение на служебните задължения, не знам кое. Ама след убийството никой не се е задействал – главен, ПК на ВСС и давността отдавна е изтекла

анонимен
анонимен
23 януари 2023 19:17
Гост

Не е само прокурорът. той не ходи да издирва, а ченгетата. Какво има да им указва, те не знаят ли как да си вършат работата

Спондж
Спондж
23 януари 2023 19:13
Гост

Типична българска работа е било издирването. По документи всичко се върши, резултат – нула и на никой не му пука.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2023 19:11
Гост

Сигурно в момента има десетки такива изроди, които се разхождат, докато официално МВР и прокуратурата ги търсят. И не говоря за онези, на които им знаем и имената, а за анонимници, за които ще чуем след някое следващо и по-тежко престъпление.

123
123
23 януари 2023 19:08
Гост

Бездействието ни излиза скъпо.

Z.Z
Z.Z
23 януари 2023 19:08
Гост

Да, за съжаление плащаме от бюджета, а не от джоба на отговорните.

ttt
ttt
23 януари 2023 19:35
Гост

много по-скъпо е излязло на жертвите!