Обвързването на законопроекта за разследване на главния прокурор с приемането на България в Шенген е абсурдно, тъй като нямат никаква връзка помежду си. Това заявява в коментар за агенция „Бгнес“ говорителят на главния прокурор Иван Гешев – Сийка Милева, в отговор на изказване на служебния външен министър Николай Милков.

Той каза вчера, че България трябва да приеме два закона – за механизма за разследване на главния прокурор и за реформата на антикорупционната комисия, след което може да очаква положителна оценка и от Нидерландия за членство в Шенген. По думите му, това може да се случи още през есента, ако депутатите подкрепят тези законопроекти.

„Ако служебният външен министър Николай Милков е поел някакви лични, неофициални ангажименти по отношение на приемането на т. нар. „законопроект за разследване на главния прокурор“, нека бъде достатъчно смел да излезе и да го каже пред цялото общество.
Политиците напоследък не правят разлика между понятията наказателна отговорност, контрол и отчетност на главния прокурор, разграничението между които е пределно ясно. Отчетността и контролът са нещо съвсем различно от наказателната отговорност и не бива да се смесват. Противното означава липса на правни, а дори и на житейски и езикови познания“, коментира Сийка Милева и добави, че има действащ механизъм за отчетност на главния прокурор, както и за контрол върху него.

Тя подчерта, че няма никаква връзка между тези законопроекти и приемането на България в Шенгенското пространство, което позволява свободно пътуване в отделните държави членки без граничен контрол.

„Поради това и изискванията към държавите са свързани единствено и само със сигурността на границите и вътрешната сигурност, което е нещо съвсем различно“, заявява Милева.

Тя за пореден път припомни позицията на прокуратурата, че законопроектът за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор е противоконституционен.

„Както е добре известно, такова е становището и на представители на академичните среди и юридическата общност у нас“, каза още Милева, като междувременно посочи, че споделя загрижеността на министър Милков за рисковете пред националната сигурност, идващи от зловредното руско влияние.

Междувременно продължава посещението на Иван Гешев в Молдова и Украйна, като днес той подписа меморандум за разбирателство и сътрудничество между прокуратурите на България и Украйна с украинския си колега Андрий Костин.

От държавното обвинение съобщиха, че двете страни са се споразумели за активно сътрудничество при разследване на престъпления, свързани с руската агресия в Украйна и по-специално престъпления срещу човечеството, военни престъпления, престъпления от агресия и геноцид. Гешев и Костин са обсъдили и създаването на съвместни екипи за разследване на военни престъпления. Главният прокурор на Украйна заяви, че от началото на войната са регистрирани над 80 000 военни престъпления, агресия и геноцид срещу украинския народ, като над 10 000 са срещу цивилни, жени и деца. Повдигнати са обвинения срещу 152-ма души и 32-ма са осъдени.

„Вярвам, че заедно можем успешно да се противопоставим на всякакви предизвикателства и препятствия. Вярвам също, че поставяме началото на дълготрайно сътрудничество и взаимодействие в интерес на всички българи и нашите украински приятели. Уроците на историята са, за да не повтаряме най-черните ѝ времена”, заяви Иван Гешев.

Прокурор Андрий Костин благодари за спасението и защитата на семействата на украинските прокурори, които в първите дни на войната бяха ескортирани от Украйна и подслонени в България, както и за подкрепата на страната ни за резолюциите на ООН, осъждащи руската агресия.

„За мен подписаното споразумение не е просто гаранция за добро сътрудничество, а доказателство за истинско приятелство. В нашето тежко положение, приятелите са ни истински необходими и те се познават именно когато идват в най-трудните моменти”, заяви Андрий Костин.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 април 2023 9:00
Гост

Приемането ни в Шенген беше саботирано от Радев. Махането на спецчастите от границата подейства на мигрантите по-силно от поканата на Меркел. При ГЕРБ и ОП мигрантския поток вървеше през Гърция и Македония. При недоразуменията на Радев тръгна през Б-я. Технологията: „Г-н Радев, вие махнахте Спецсилите от границата и я превърнахте в плячка на беззаконието…Защо наредихте на командира на Силите за специални операции генерал-майор Явор Матеев да изтегли своите десантчици от българската граница? Защо, воден от личната си вендета срещу непокорни Вам генерали напълно отнехте ефективен ресурс в помощ на Гранична полиция за възпирането на мигранти?! …“ – https://www.facebook.com/urumovi/posts/774773060305210 „Това е… Покажи целия коментар »

Няма качество
Няма качество
28 април 2023 22:00
Гост

Законът на Йорданова – Зарков – Дечев не струва и това ще се види в КС, с пропагандата за Венецианската комисия няма да имат успех, консултативния орган не може да казва дали един закон е противоконституционен или не, закона не е променен с нищо и становището на ВКС показва, че е така, да не говорим, че с изменения в НПК искат да променят още два закона, с дискриминационни норми, които пак ще увиснат в КС. Пропагандата им идва в много, работата малко.

123
123
28 април 2023 19:44
Гост

Верно е тези пари бяха за подпомагане след Ковид, но политиците за да не отидат средствата в малкия бизнес не изготвиха план -Герб, после нищо, а Радев чрез служебното правителство и после ПП, вкараха куп безумия, за са се размие във времето за какво са тези пари. В ЕС тези пари отдавна са усвоени тук Прокопиев, не беше готов да ги усвои чрез заводите за батериите и за това се проточи, явно вече е готов и ГЕРБ и ПП,ще резнат главата на Гешев сега, за да дойдат парите. За Шенген, пълен смях. Аз бях в Холандия и разбрах, че ще… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
28 април 2023 14:08
Гост

Та- кат’ са зяйнали всите политикани тука Шенген, та Шенген, искат в Шенген, ха сега ми дайте юридическа дефиниция какво ВСЪЩНОСТ е Шенген и какви права В ПОВЕЧЕ ни дава като ЕС граждани. Ще ви го напиша ясно и разбираемо, като за лица с незавършен 8 клас- членството на България в Шенген НЕ НИ ПРЕДОСТАВЯ ПОВЕЧЕ ПРАВА НА ЕС ГРАЖДАНИ, ОТКОЛКОТО ИМАМЕ В МОМЕНТА. Единственото, което дава Шенген, е, че няма да ви проверяват на границата на държава- член на Шенгенското пространство и НИЩО ПОВЕЧЕ- НЕ ВИ СЕ ДАВАТ НИКАКВИ ДРУГИ ПРАВА В ПОВЕЧЕ, отколкото ако не сме държава- член… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 април 2023 14:22
Гост

Ще ви го напиша ясно и разбираемо, като за лица, завършили пожарникарското или милиционерското училище – членството на България в Шенген няма да ни даде още милиарди от еврофондовете за асфалт на магистралите, 1/3 от който да може да се трансформира в кюлчета в банкянски чекмеджета.

адвокат от САК
адвокат от САК
28 април 2023 14:27
Гост

Не съм завършила нито пожарникарско, нито милиционерско училище, а юф на СУ и съм правоспособен юрист и адвокат от над 22 години. Та- на въпроса- кажете сега какви са НЕГАТИВИТЕ от членството на България в Шенгенското простостранство или искате да се пробвате вие- неюриста- да убедите мен- юриста, че такива негативи няма….Пак питам- по отношение на ПОЛЗИТЕ на бг граждани от членството ни в Шенген имате ли някакъв юридическп основание, с което да оспорите или да възразите по същество на моя коментар или нямате…

Анонимен
Анонимен
28 април 2023 14:06
Гост

Сийка е ХУБАВА! Защо й завиждате?

Анонимен
Анонимен
28 април 2023 14:26
Гост

Скоро дори може да спечели конкурса “Мис Сливенска пролет“, организиран от едно пенетенциарно заведение.

адвокат от САК
адвокат от САК
28 април 2023 13:18
Гост

Естествено, че е абсурдно от юридическа гледна точка- това може да ви го каже всеки студент в който и да е български юф, който е учил ПЕС/ Право на ЕС/. Да- платените патийни тролове и кресливите им подгласници няма как да са учили ПЕС, защото тази юридическа дисциплина се изучава само в юф. Те вадят от 1000 кладенеца вода, само и само да не лъсне факта, че не са правоспособни юристи и затова платеното им мнение не тежи толкова, колкото тежи становището на правоспособен юрист по тази юридическа проблематика…

Анонимен
Анонимен
28 април 2023 13:31
Гост

Естествено, че за платените политически тролове с каскети бръщолевенията на кака Сийка имат много по-голяма стойност от препоръките на ЕК, ЕС, САЩ, Венецианската комисия и който друг се сетите, различен от ГЕРБ и ДПС.

адвокат от САК
адвокат от САК
28 април 2023 13:35
Гост

Хайде, стига с този герб- мерб- дайте ЮРИДИЧЕСКО становище по казуса- е или не е абсурдно да се обвързва членството ни в Шенген с въпросния механизъм и ако отговорът ти е НЕ, то ми дайте ПРАВНИТЕ ОСНОВАНИЯ, визирани в Шенгенския кодекс, откъдето черпиш юридически мотиви за отговорът ти… ПРЕСТАНЕТЕ С ТЪПАТА ПОЛИТИКА- ДАЙТЕ НЕЩО ЗА ПРАВОТО…Аман от платени политически и юридически НЕВЕЖИ тролове…

Адвокат без каскет
Адвокат без каскет
28 април 2023 13:38
Гост

Въпросът за приемането в Шенген е изцяло политически. Въпросът за търсене на отговорност от гл. прокурор е изцяло правен. Политиците по първата точка искат работещ механизъм по втората точка, за да ни пуснат в Шенген. Нещо незаконосъобразно?

адвокат от САК
адвокат от САК
28 април 2023 13:51
Гост

До Адвокат без каскет 28 април 2023 13:38 Приемането ни в Шенген НЕ Е просто политически, а е ПРЕДИМНО ПРАВЕН въпрос. Същността на Шенген се състои в цитата от нормативният текст по- долу и в НИЩО ДРУГО и точно ТОВА си го знае всеки студент по право. Интересно е защо Вие не го знаете,м – дали защото не сте юрист…- 23.3.2016 BG Официален вестник на Европейския съюз L 77/1РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2016/399 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 9 март 2016 година относно Кодекс на Съюза за режима на движение на лица през границите (Кодекс на шенгенските граници) (кодифициран текст)… Покажи целия коментар »

Георги Ат.
Георги Ат.
28 април 2023 12:30
Гост

Абсурдно е и този да е главен, абсурдно е на практика никой да не може да му потърси отгорност, абсурдна е и наглостта, с която го защитават пионките му … абсурдно е също, че нищо от предходното вече не привлича вниманието на хората и няма да се промени.

Каскетна наглост и позор
Каскетна наглост и позор
28 април 2023 12:13
Гост

Нагли каскетоподобни изчадия! То не бяха ЕС, ЕК, Венецианска комисия, САЩ, Магнитски… отвсякъде всички ни казваха, че трябва да се въведе механизъм за ефективно разследване на гл. прокурор, като последно КС се произнесе, че въобще няма да разглежда нелепите твърдения на ОПГ „Каскет и Тиква“, че такъв механизъм бил в противоречие с Конституцията! Обаче те с цялата си наглост продължават да твърдят обратното!

Aнонимен
Aнонимен
28 април 2023 14:03
Гост

ДБ също са позор, тези приказки бас държа, че се говорят на партийни сбирки, форума да може да има тролове на герб и каскетурата, но най-много са на ДБ! Това е юридически форум, а не партийна сбирка и спам от екзалтирани фенове, които се кефят на хора, които нямат елементарни правни познания, а се слагат за реформатори. Тролове има да, но на ДБ са най-много!

Сийка и Иван
Сийка и Иван
28 април 2023 12:07
Гост

Гешев и Милева да се обърнат към Нидерландия и Австия и да им кажат с какво да обвързват влизането на България в Шенген. Същевременно Инстументът да разкаже на украинците как се бори със зловредното руско влияние, заедно с библиотекарите и русофили Стоян Денчев и Петър Волгин

Росен
Росен
28 април 2023 12:01
Гост

Не виждам защонмеханизмът за разследване на главния прокурор да е противоконституционен.

Щерев
Щерев
28 април 2023 12:07
Гост

Гешев нали Ви каза да четете Конститицията.

Така е
Така е
28 април 2023 12:13
Гост

КС каза точно обратното

Филип
Филип
28 април 2023 11:56
Гост

Че кой е навит да прави съвместни екипи за разследване на военни престъпления с българите? Ние само ще сме им в тежест.

Анонимен
Анонимен
28 април 2023 11:50
Гост

Не беше ли Радев този, който първи обвърза Шенген с механизма за разследване на главния прокурор. Ама тогава нямаше такива вопли от Сийки и компания

wtf
wtf
28 април 2023 11:51
Гост

С Гешев затоплиха отношения, но когато пак скъсат връзките, нищо чудно Гешев да се присети

Димо
Димо
28 април 2023 12:14
Гост

Нищо чудно.

Анонимен
Анонимен
28 април 2023 11:45
Гост

Прокуратурата и в частност Гешев твърдяха, че закриването на спецсъда и спецпрокуратурата е противоконституционно. Значи може да кажем, че нямат никакви правни познания

Симо
Симо
28 април 2023 11:52
Гост

И да имат някакви познания, главната причина затова е, че спецовете им бяха удобни.

123
123
28 април 2023 11:33
Гост

Абе, Гешев казал ли е дали е готов да арестува Путин. Струва ми се, че е пропуснал да изрази тази готовност, която знае, че няма да му се наложи да приложи.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
28 април 2023 11:34
Гост

Той в момента умува как да подхвърли, че е готов да арестува Бойко Борисов, ако продължава да се мята, че е готов на всякакви компромоси за правилтество с ПП-ДБ.

4567
4567
28 април 2023 11:46
Гост

И да арестува ББ, виждаме какви ОА, ако се стигне дотам, внасят в съда. Така че ББ може да е спокоен.

Джанго
Джанго
28 април 2023 11:32
Гост

Абсурдно е Сийче, ама като го обясниш на холандеца, ще те признаем. Иначе, налягаме си парцалите и действаме. Щото това свободно пътуване и ползите за бизнес, инвестиции и пр., са ни много по-важни от личния кеф на административния ръководител на административните ръководители.

Анонимен
Анонимен
28 април 2023 11:49
Гост

Свободното пътуване, инвестиции, бизнес и т.н. са свързани с независимостта на съдебната система, със способността да имаме ефективна и справедлива система, с корупцията и т.н., което пък се отнася и до прокуратурата, която трябва да може обективно и безпристрастно да разследва, а не да се води по политическите настроения и по това кой управлява. Така че аз намирам връзка между механизма и Шенген

Когато линейката закъснее
Когато линейката закъснее
28 април 2023 11:29
Гост

животът си отива, е казал един известен лекар. Та и тука така:).

Анонимен
Анонимен
28 април 2023 11:40
Гост

Абе, тука по-скоро си е болен здрав носи.