Президентът Румен Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Утре Радев ще му възложи да предложи състав на служебно правителство.

Главчев е председател на Сметната палата – една от длъжностите, които според промените в Конституцията трябва да заема служебният премиер преди да бъде назначен на чело на временната изпълнителна власт.

Ден преди Радев да се спре на Главчев лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова президента да не избира него или председателя на Народното събрание Росен Желязков. Самият Главчев беше председател на парламента от ГЕРБ и подаде оставка от този през ноември 2017 г. след като изгони лидерката на БСП Корнелия Нинова от пленарната зала.

Той оглави Сметната палата през 2023 г. Това стана след уволнението на предишния ѝ шеф Цветан Цветков, решението за което беше обявено за противоконституционно от Конституционния съд.

Тъй като с назначаването на Главчев за премиер той ще изпадне в несъвместимост, депутатите вече приеха на първо четене промени в Закона за Сметната палата, според които той може да излезе в неплатен отпуск, докато заема този пост.

Въпреки тези изменения, остава отворен въпросът с изискването за независимост, на което трябва да отговарят членовете на Сметната палата. Именно тя е институцията, която одитира дейността на правителството, а сега се оказва, че нейният председател ще заема временно позиция, чиято дейност след това ще трябва независимо да одитира.