Президентът Румен Радев предложи България да е домакин на преговори за мир между Украйна и Русия.

„Не се печели мир с агресия и това ожесточение ще има дългосрочни последици между двете страни. Все повече осъзнават, че преговорите са решението. А България има основание да претендира да бъде място за едни такива преговори, но това трябва да стане и в координация с ЕС“, каза той в Русе, където отиде на Дунав мост, за да види как се посрещат бежанците от Украйна

И подчерта: „Трябва да търсим единно европейско решение, единен европейски подход”.

След вчерашна среща между външните министри на Украйна и Русия в Турция, Сергей Лавров каза, че преговорите ще се провеждат основно в Беларус.

Държавният глава посочи, че е логично да има среща между президентите на Русия и Украйна. „Надявам се тя да стане. От двете страни все повече осъзнават, че войната не е решение. Русия може да спечели тази война във военно отношение, но тя не може да спечели мира. Мир не се печели с агресия. Това ожесточение ще има дългосрочни последици между двете страни”, каза Румен Радев.

Той определи като „неудачно решение“ това, че Русия включи България в списъка на неприятелските държави.

Президентът обърна внимание, че голяма част от бежанците от Украйна, които идват у нас, са с български произход. И заяви: „Очаквам по най-бързия начин да бъде решен проблемът с бързото издаване на документи за самоличност на хора от нашата историческа диаспора”.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Фики
Фики
11 март 2022 14:41
Гост

Прави ми впечатление, че откакто има война, Covid като че ли се изпари.

Анонимен
Анонимен
11 март 2022 14:47
Гост

Ти внимавай,че за такива открития мишобирят.

Моолов
Моолов
11 март 2022 14:38
Гост

Как ще се договаряш с диктатор, който дори спря интернет в страната си. Скоро ще са по-изолирани от Свеверна Корея. И как да контактуваш с хиляди олигофрени, които вярват, че под АЕЦ Чернобил били скрити десетки деца, като някой от тях били измъчвани и убити, а други още били вързани. И се планирал атентат от Украйна с цел да обвини Русия. А тия деца били малтретирани от украинската армия. Що за невероянта глупост е това. Това е тролска атака на рубладжии, като явно тук има много неграмотни и прости хора, които се връзват на това и му вярват.

Попова
Попова
11 март 2022 14:36
Гост

Разбирам доводите на Русия, не одобрявам методите им обаче!

Заки
Заки
11 март 2022 14:39
Гост

За съжаление в любовта и войната забранени средства няма.

Ignat
Ignat
11 март 2022 14:36
Гост

Четох хубав анализ в Дневник. Много привърженици на Путин не са просто глупави и облъчени от руските тролове и пропаганда през годините, има и умни докторанти и магистри. Обаче усещането за безтегловност, несправедливост и липса на перспектива кара тези хора да търсят алтернатива и я виждат точно в Путин. Реално няма друга алтернатива на САЩ и западния модел освен Путин. Обаче методите на войната са нелепи. А и е странно защо тези хора наистина не ходеха през годините да работят в Русия или Беларус, а отиваха в Италия, Франция, Германия, Англия и Нидерландия да берат малини и ягоди, да им… Покажи целия коментар »

Хари
Хари
11 март 2022 14:36
Гост

Разумно предложение. Може и да го приемат.

Иванова
Иванова
11 март 2022 14:33
Гост

Аз не знам какво трябва да стане за да спре войната. Истината е, че Русия иска неприятни неща, от друга страна Украйна не иска да ги изпълни.

Спиро
Спиро
11 март 2022 14:33
Гост

Естествено, че ще включат България в списъка на неприятелските държави.

Тоти
Тоти
11 март 2022 14:34
Гост

Може би с този си ход Радев иска да си оправим отношенията.

Асмир
Асмир
11 март 2022 14:32
Гост

Радев къде се бута. Той еврейна не успя да ги здобри

Вечна слава на Украйна!
Вечна слава на Украйна!
11 март 2022 14:32
Гост

Предлагам улицата при руското посолство да се казва улица „Героите на Украйна“. А улица Московска да се казва улица Киевска. Повечето западни градове вече преименуваха улиците пред руското посолство с подобни имена. Предлагам да бъде направен и паметник на Украинската армия. Предлагам и метростанция Жулио Кюри(тя е близо до руското посолство) да се казва станция Героите на Киев . Предлагам частния собственик на Парк -хотел Москва да му сложи името парк -хотел Киев! Имам право на подобно предложение, защото собственик е БХолдК, а аз имам няколко акции от БХолдК! Предлагам малкото площадче пред РКИЦ на ул Шипка да се казва… Покажи целия коментар »

Николаев
Николаев
11 март 2022 14:32
Гост

Честно казано е добре да бъдем страна, която се опитва да спре войната, а не да се бутаме да помагаме на едните или на другите

Мавродиева
Мавродиева
11 март 2022 14:32
Гост

Не съм фенка на философията „айде да не се бутаме“. Няма как да не се буташ, като си част от една от двете страни. Значи набиите си го в кратуните, че или сме с Русия или сме с НАТО и САЩ. Като първата опция не съществува, защото вече сме към НАТО и САЩ и няма как да хванем и да излезем от тези съюзи, защото имаме няколко хилядо русофила, които не харесват САЩ и НАТО, но редовно ходят да берат малини в Западна Европа, а не в Русия.

Беноа
Беноа
11 март 2022 14:30
Гост

Това още Георги Милков преди 2 седмици го предложи. С друго надали ще можем да помогнем осезаемо.

Аврам
Аврам
11 март 2022 14:30
Гост

Разгеле

смях
смях
11 март 2022 14:11
Гост

Ама как, бе. Точно тук ще дойдат. Щото сме голям международен фактор, смях

Анонимен
Анонимен
11 март 2022 14:12
Гост

Не, защото сме в най-разкрачено положение. И всеки трети българин силно люби Путин. Макар че сме в списък с неприятелски държави 😉

Харалампи
Харалампи
11 март 2022 14:33
Гост

Ами то не е до това дали си фактор…