Президентът Румен Радев подписа указ, с който определи Димитър Главчев за служебен премиер.

По-късно днес държавният глава прие Главчев и му възложи до понеделник да предложи състав на служебно правителство.

Връчвам ви мандат за съставяне на ново правителство. Тази отговорност отново се върна към вас, след отказа на останалите възможни кандидати и заради пречките пред БНБ да излъчи премиер. А и не е редно да се гаси пожар в една институция с разпалването му в друга, при това много важна за финансовата стабилност на страната“, заяви президентът на срещата си с Димитър Главчев.

Румен Радев го призова да направи задълбочен анализ на всички перипетии, през които е минал сегашният служебен кабинет.

Върху вашето правителство се породиха съмнения за зависимости от определени политически лица. Вие ги отрекохте, а днес получавате възможност и да ги опровергаете. Очаквам да предложите внимателно обмислени промени в състава на правителството, а след това и решителни действия. Първата роля на служебния кабинет е организацията и провеждането на избори. Настоявам да издигнете като основен приоритет противодействието на купения и контролирания вот. Да мобилизирате силите на българската държава в борбата с това уродливо явление. Това е задължително условие, надявам се, че съм ясен“, каза още Румен Радев.

Той заяви, че очаква в понеделник да му бъде предложен състав на служебен кабинет, който убедително да се вписва в „тази важна мисия“, за да може после да издаде указ и още същия ден правителството да положи клетва пред Народното събрание.

Ако това се случи, изборите ще са на 27 октомври, каза още президентът.

От своя страна Димитър Главчев посочи, че човек винаги може да се справи и по-добре. Но нямало от какво да се срамува от работата си досега.

Смята, че служебният кабинет е изпълнил добре задачата да организира честни, прозрачни и свободни избори като едновременно с това е запазил определения от години път на България, свързан с Европа.

Спекулациите за политически зависимости може да се правят и са свързани с предизборната агитация. Още предишния път казах, че е много труден изборът, сега ще е още по-труден. Следя внимателно какво се случва и какви са обществените нагласи. Основната задача е да се свали политическото напрежение, което е на доста високо ниво.

Ще изпълня това, което ми възлагате, ще представя състав на служебен кабинет и до голяма степен ще бъдат оправдани очакванията и българските граждани и вашите. Може да се очаква взаимодействие“, каза още Димитър Главчев.

Вчера Радев разговаря с потенциалните кандидати за служебен премиер, съгласно чл. 99, ал. 5 от Конституцията – председателят на Народното събрание Рая Назарян, управителят на БНБ Димитър Радев, подуправителите на БНБ Радослав Миленков и Петър Чобанов, със зам.-председателя на Сметната палата Тошко Тодоров и със самия Главчев. Единственият, който се съгласи да заема поста на служебен премиер беше самият Главчев, за Петър Чобанов се появиха информации, че е склонен.

До новите разговори с хората от т.нар. домова книга се стигна, след като в понеделник Радев отказа да подпише указ за назначаване на служебно правителство, което беше предложено от кандидата на служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева. Причината за това беше Калин Стоянов, който отново беше предложен за министър на вътрешните работи (виж още тук).

Според някои юристи Главчев вече не отговаря на изискванията да е служебен премиер. Причината за това е, че той е и министър на външните работи, което означава, че не може да се върне отново на длъжността председател на Сметната палата, т.е. „изпаднал“ е от т.нар. домова книга.

В чл. 16, ал. 3 от Закона за Сметната палата се казва: „Председателят и заместник-председателите не могат да заемат друга платена длъжност или да извършват друга платена дейност, освен ако са назначени за служебен министър-председател по реда на чл. 99, ал. 5 от Конституцията на Република България, както и по международни проекти и програми, свързани с дейността на Сметната палата, научна, преподавателска или дейност, регламентирана в Закона за авторското право и сродните му права“.

Главчев обаче е и външен министър, а законът въвежда несъвместимост за политически позиции, с изключение на поста служебен премиер, твърдят юристи.

Този въпрос не беше засегнат на срещата на президента с Главчев.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
lanaderay
lanaderay
23 август 2024 4:43
Гост

Your article is really helpful and inspiring. Thank you for sharing this precious knowledge! Play game bou’s revenge free.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
22 август 2024 16:31
Гост

>>> За служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Къде сред цялата тази тълпа е описан действащият служебен министър-председател??? Това назначение на Радев е още по-противоконституционно. Или сега ще дойдат специалисти, които да ни обяснят как Главчев хем е бил председател на Сметната палата, хем е бил министър-председател, хем е проверявал сам себе си.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
22 август 2024 16:54
Гост

Щото той си остава председател на Сметната палата, но е с прекъснати пълномощия, демек продължава да заема поста, но само формално, нещо като голата собственост, ама в тоя случай става дума за гол(оглав) орган.
Закон за сметната палата:
чл.16 (4) (Нова – ДВ, бр. 29 от 2024 г.) При назначаването на лицата по ал. 3 за служебен министър-председател същите прекъсват пълномощията си само за периода, в който са назначени, като след освобождаването им продължават мандата, за който са избрани.

Аноним
Аноним
22 август 2024 18:52
Гост

Може да питате Христо Иванов, Славов, Йорданова, Правосъдие за всеки, те ще ви разяснят как стоят нещата, нали те са идеолози, пропагандатори, могат да направят автентично тълкуване, защо задавате тук въпрос на обикновените юристи, а не към тези корифеи на правото!

аси
аси
22 август 2024 15:05
Гост

Тези двамата финалисти в конкурс по грозота ли са?

Александров
Александров
22 август 2024 12:22
Гост

Хахахахаха след цялото това фиаско даже и Радев пребля

Радев бърза защото ...?
Радев бърза защото ...?
22 август 2024 11:43
Гост

„Димитър Главчев остава служебен премиер, ще получи мандата от Радев още днес“ – https://www.bgnes.bg/dimitar-glavchev-ostava-slujeben-premier-shte-poluchi-mandata-ot-radev-oshte-dnes

Аноним
Аноним
22 август 2024 11:06
Гост

Бойкикеееев и другите слагачи Славовци и Йордановии, не трябва да им се дава достъп до никакви закониииии, камо ли ЗСВ, това са хора, не може заради комплексите на малък кръг хора и крякачите им НПО–та, с грантчета от чужда държава, да ставаме за резил и да се стига до такива патови ситуации, само защото някакви хора без стаж се мъчат с наглост и пропаганда да овладеят държавата!

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 11:17
Гост

Конституционните промени в раздел Съдебна власт им ги писах а СЕСЕБейските тикви, а за служебното правителство ППДБ сами си ги измисляха. Резултата и в двата раздела е един и същ- некомпетентно, глуповато и обречено реформиране на властите.

Хари
Хари
22 август 2024 10:59
Гост

Напълно очаквано. При тази домова книга.

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 11:10
Гост

Домовата книга на Бойкикиев все пак е по-малкото зло от Бойко Ращков с пудела за шеф на МВР. Което казват било първото искане на ПП-ДБ.

Вместо „домова книга“, много по-просто беше да се напише закон за служебните правителства, така че да няма повече изцепки като договора с Боташ.

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 10:52
Гост

Бързо се спастриха. Отлагането на вота ще има ли изобщо?

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 11:04
Гост

Проф. Киров, Барислав Цеков и Бойко Борисов в един глас поискаха бързи избори. Цеков беше най-остър – отлагането на избори е първа стъпка към еднолична тоталитарна власт.

Радев като че ли ги послуша. Може би и заради мнението на Благовест Пунев – https://www.actualno.com/interview/moje-da-se-govori-za-impijchmynt-blagovest-punev-objavi-dejstvijata-na-rumen-radev-za-protivokonstitucionni-video-news_2284363.html

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
22 август 2024 16:32
Гост

Майната му на вота! Какво прави Радев, ако Главчев също предложи същото лице за МВР?

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 10:51
Гост

Домовата книга се изчерпа

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 10:51
Гост

Друго не се и очакваше де.

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 10:50
Гост

Чиста работа

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 10:49
Гост

Чакайте аналог на Йоловски в МВР. Надявам се щенията на професионалните хейтъри от ПП-ДБ най-после да бъдат удовлетворени.
Калин Стоянов вероятно ще бъде сменен.
И щенията и на Радев ще бъдат удовлетворени…

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
22 август 2024 16:33
Гост

Що пък да бъде сменен, нали Главчев го тури там?

Лозан
Лозан
22 август 2024 10:47
Гост

E, нали не отговаря на изискванията да е служебен премиер?

Асенов
Асенов
22 август 2024 10:47
Гост

Така ще е до новите избори.

Кики
Кики
22 август 2024 10:44
Гост

Е, щом няма други мераклии…

ППДБ са позор
ППДБ са позор
22 август 2024 10:43
Гост

За пореден път „гениалната“ реформа на юридическите гении от ППДБ „сработи“ блестящо. Наздарве, таварищиЯ

Проскубания бухал
Проскубания бухал
22 август 2024 10:26
Гост

„Като няма кой друг.“ – това е неписаният преамбюл на последните изменения в Конституцията

Лозан
Лозан
22 август 2024 10:49
Гост

При тези правни корифеи…

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
22 август 2024 16:34
Гост

… в КС.