Поредните предсрочни парламентарни избори ще са на 2 април. Това реши президентът Румен Радев след среща и с ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК). След като по-рано днес БСП върна неизпълнен и третия мандат за съставяне на правителство, държавният глава обяви, че ще разпусне парламента на 3 февруари и ще насрочи изборите за 2 април.

„Надявам се оставащото време да бъде използвано от народните представители и те да докажат, че борбата с корупцията, планът за възстановяване и устойчивост и европейската интеграция са реален приоритет, а не само предизборни обещания“, каза Радев.

При срещата му с ръководството на ЦИК по-рано председателят на комисията Камелия Нейкова обясни, че много трудно биха организирали избори преди 2 април заради изискването за защитена хартия за гласуване. Тя вече била заявена в печатницата на БНБ, но най-ранната доставка можела да е в седмицата до 5 март. След това пък било нужно време за поставянето на хартията в машините. По думите на Нейкова, при избори на 26 март е много голям рискът да не бъде доставена напълно хартията за гласуване.

„Но, ако говорим за следващата възможна дата – 2 април, тогава хартията ще бъде осигурена и ЦИК ще може да създаде необходимата организация, така че всички машини да бъдат подсигурени с необходимата хартия. На тази дата е напълно възможно ЦИК да организира изборите по-спокойно и да бъде обезпечено машинното гласуване“, каза Нейкова. В комисията вече бил проведен и експеримент с осигурената от БНБ хартия, като нямало проблеми и прекъсвания. От ЦИК обясниха, че за тези избори могат да бъдат поръчани по-малко от заявените на предходните 30 000 ролки хартия и това също да съкрати времето за доставка.

Нейкова подчерта, че при вот на 26 март ще има рискове и покрай преминаването към лятното часово време, което е в последния уикенд на март и се пада именно на 25-и срещу 26-и март. Времето на машините за гласуване обаче не се настройвало автоматично, както е при мобилните телефони, а става в централен склад и това може да създаде проблеми, ако изборите са тогава, обясниха от ЦИК.

Според члена на комисията Цветозар Томов всяка седмица забавяне на изборите, все пак ще бъде облекчение за ЦИК в работата ѝ по организацията.

Секретарят по правни въпроси на президента проф. Емилия Друмева попита няма ли да бъдат затруднени секционните комисии да различават купчините бюлетини от хартиеното и от машинното гласуване, след като с последните промени в Изборния кодекс (ИК), депутатите от т.нар. „хартиена коалиция“ приеха, че разписката от машините ще се нарича бюлетина и трябва да е идентична с тази от хартиеното гласуване.

От отговора на Цветозар Томов стана ясно, че ЦИК ще изхожда от замисъла на депутатите, а не буквално от това, което са гласували, тъй като най-малко бюлетината на машината е по-тясна.

„Едно нещо не можем да изменим и това е триинчовия отвор на машините за гласуване. При всички положения чисто физически бюлетините за машинно гласуване ще бъдат с много по-малък размер и няма да е възможно да бъдат объркани с другите“, каза Томов. На въпрос дали и на машинната бюлетина трябва да се слагат два печата, той отговори, че първият се поставя при получаване на бюлетината, а при машинния вот избирателят не получава бюлетина, а я произвежда чрез вота си.

По думите му обаче, това не са единствените объркващи текстове, останали след последните изменения в кодекса. Томов обясни, че при отчитането на резултатите от двата вида гласуване е останало изискването за поставен знак „Х“ или „V“ с химикал, пишещ със син цвят, което няма как да бъде изпълнено от машината.

„Тези неточности в кодекса ги има и трябва да изхождаме от замисленото от законодателя, иначе ще доведем нещата до абсурд“, каза Томов, а проф. Друмева му отговори, че разчита ЦИК да приложи закона добросъвестно, но и творчески.

„Изключително ви е трудно дословно да изпълните буквата на закона, но съм убеден, че ЦИК ще приложи духа на закона“, каза президентът по време на срещата. Той напомни на ръководството на ЦИК, че е добре да бъдат обучени членовете  на секционните комисии и да им бъдат дадени указания за отчитането на двата вида гласуване.

„Нека не се връщаме към времената на грешките и дописванията в протоколите, защото това е част от недоверието в изборния процес“, посочи още държавният глава.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Okbet
Okbet
27 януари 2023 8:44
Гост

Very impressive, To start my feedback i would like to congratulate your team for giving us this source of knowledge and we are freely to connect with you too. Please have a sweet day by reading this Okbet 2022

Дачо
Дачо
25 януари 2023 9:18
Гост

Денят за размисъл се пада 1 април – Ден на лъжата !

няма грешка
няма грешка
25 януари 2023 10:41
Гост

Обаче тази година Денят на лъжата ще е следващият ден след този за размисъл 🙂

Okbet
Okbet
27 януари 2023 8:44
Гост

Very impressive, To start my feedback i would like to congratulate your team for giving us this source of knowledge and we are freely to connect with you too. Please have a sweet day by reading this Okbet philippines

Смехурко
Смехурко
24 януари 2023 21:14
Гост

Радев беше притиснат от изложението на шефката на ЦИН пред НС. Агитпропа обаче няма дъно…
„„Хартиената коалиция“ заложила и машините за гласуване да ползват син химикал“ …

Когато политиката влезе в съдебната зала, правосъдието излиза“

Така беше при Гоце и съветниците му, Велчев и Груев в съдебната власт.
След това дойде “Ние сме съдебната власт, Лозане!”
Сега продължава в същия дух.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 януари 2023 19:29
Гост

Тъкмо денят за размисъл ще е на 1 април и тогава всички съвсем сериозно ще се направим, че мъдруваме на кого да заложим, сякаш имаме кой знае какъв избор.

кака сийка
кака сийка
24 януари 2023 19:29
Гост

Това разтакаване е противоконституционно, но нейсе, поне да приемат някой друг закон по плана през следващите дни

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 януари 2023 19:52
Гост

Ей го следващия конституционалист с мнение

Анонимен
Анонимен
24 януари 2023 19:29
Гост

Много ме е яд за машините, ама много

Анонимен
Анонимен
24 януари 2023 19:28
Гост

Да видим сега колко закона по плана ще минат…

Анонимен
Анонимен
24 януари 2023 19:28
Гост

Така ни се пада като не мислим за кого гласуваме

Анонимен
Анонимен
24 януари 2023 19:27
Гост

Опитвам се да изчисля колко време вече управлява Радев и колко поразии натвори с тия служебни кабинети, ама изпитвам затруднения

OMG
OMG
24 януари 2023 19:30
Гост

Тръгнал е към пълен мандат, без да чака чуканите от ИТН да му постилат с президентска република.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 януари 2023 19:30
Гост

Га са радвахте Радев кат размята юмрука, никой ни рива, нали?

Анонимен
Анонимен
25 януари 2023 12:07
Гост

Тогава Радев вдигна юмрука протива мафията и мутрите. Сега индиректно обслужва интереса им.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 януари 2023 14:15
Гост

Да бееее, хич не беше за негова лична изгода, като дестабилизира държавата, само за да бъде преизбран за втори мандат. Поне се установи, че гласувалите за него са също толкова наивни, колкото и самият Радев, който по-късно си призна, че ПП са банда шмекери.

123
123
24 януари 2023 19:27
Гост

Две седмици ще държи парламента? Конституцията ти казва да разпускаш, като няма срок, значи веднага!

Minka
Minka
24 януари 2023 19:27
Гост

Единственото хубаво е, че този нелеп парламент, пълен с уникални кретени, ще бъде прекратен.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2023 19:30
Гост

Следващия ще е по-зле, Копейкин ще е първа сила.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 януари 2023 19:31
Гост

Бъдете оптимист, залата е голяма и винаги може побере още

Анонимен
Анонимен
24 януари 2023 19:25
Гост

Хайде пак манипулации. И после ГЕРБ с ДПС и БСП. Чудно става