Ако има предсрочни избори, те със сигурност няма да са през януари и февруари. Това обяви днес президентът Румен Радев и обясни, че нарочно бави връчването на мандатите за съставяне на правителство, за да може евентуалните предсрочни избори да са през март.

Държавният глава провежда днес поредните консултации с парламентарно представените партии, като се срещна с „Демократична България“ (ДБ). В края на публичната част от разговора, Радев обяви, че забавянето с връчването на проучвателните мандати има две цели. Първата, по думите на президента, е партиите да получат време за диалог и да се отдалечат максимално от агресивната риторика, както и да приемат важни закони.

„Надявам се това да помага и да има разум. Втората важна цел е така да се разположат във времето консултациите и връчването на мандатите, че ако имаме провал и не се състави правителство, предсрочните избори да не бъдат в най-тежкия период – януари и февруари“, каза Радев и призна, че това изисква забавяне, за което той е поел и носи лична отговорност. Според него рискът да има още по-ниска избирателна активност при избори през зимата е реален.

„Няма да насроча избори през януари и февруари. Така че третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през март“, добави президентът, но поясни, че ще връчи веднага мандатите, ако всички партии заявят, че искат да правят предизборна кампания по време на Коледа и Нова година.

Откритата част от разговора между президента и ДБ премина в спор за позициите по отношение на Украйна. Започна го държавният глава, който каза, че „националната сигурност не търпи аматьорски интерпретации, изисква гаранции, а не лозунги“. Радев припомни изказването на депутата от ДБ Ивайло Мирчев, че Нидерландия е готова да предостави на България използвани изтребители F-16, ако дадем старите си военни руски самолети на Украйна. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов отговори, че в нидерландските медии е имало такова обсъждане, като информацията била на тяхното правителство и си струва България да проучи този въпрос.

Радев продължи с критиките, че последното редовно правителство, в което ДБ участва, не е направило нищо за модернизирането на армията. Христо Иванов отвърна, че в ДБ имат добър диалог с ръководството на Министерството на отбраната и подкрепят усилията за модернизация, но продължават да искат оставката на енергийния министър Росен Христов, когото определи като „доста неадекватен“.

„Не можем да плашим хората, че заемането на обща съюзническа позиция щяло да ни вкара във война. Призивите България да поддържа позиция на максимално слабо участие в усилията на нашите съюзи за адекватен отговор на путиновата агресия обслужват неговите интереси“, каза още Христо Иванов. Държавният глава пък припомни реакцията срещу неговото решение да не подпише декларацията за членство на Украйна в НАТО, като подчерта, че след това тя е била категорично отхвърлена от алианса. Тъй като Радев няколко пъти спомена нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари като начало на войната, съпредседателят на ДБ му опонира, че войната е започнала през 2014 г. с анексирането на Крим.

„България нямаше ясна позиция, благодарение на Вас. „Крим е руски“ (бел. ред. отговор на Радев на въпрос по време на президентската кампания) е една фраза, която тежи на българската политика и позиция“, каза Иванов.

Президентът пък отговори, че никога не е поставял под съмнение незаконното анексиране на Крим.

„Аз многократно съм заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право, но откъде излитат руските ракети и самолети? За съжаление, излитат от Крим и това е обективна реалност“, каза Радев.

В последната част от спора на държавния глава с ДБ, той каза, че няма да мълчи, ако се атакуват хората, с които работи, особено ако са военни, които нямат право да се защитят. По този повод той цитира изказване на Христо Иванов, че „кохортата около Радев отслабва България“.

„Само да ви кажа, че кохортата около мен, хората, ангажирани с националната сигурност, всички са завършили американски академии. Аз две даже – тактическа и стратегическа. А вашата кохорта, която са ви експерти по военна сигурност са завършили съветски академии. Огледайте се. Вредят ви в много отношения, вие сте сериозна партия“, заяви Радев.

Последва и отговор от Христо Иванов, който за пореден път каза, че критиките им са били към енергийната политика на България и конкретно срещу служебния министър Росен Христов.

„Не знаем къде е завършил вашият министър и не мисля, че произходът на дипломите е толкова определящ, смятам, че първите седем години са много по-важни, отколкото висшата степен на образование, но твърдя, че това е един от най-неуспешните ви кадрови избори“, каза Иванов.

43
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
wroteitem
wroteitem
17 ноември 2023 3:24
Гост

These are the political corpses that cause scandals each and every month google, and they still boldly show up during elections. What’s even more outrageous is that an electorate that has irrevocably endorsed these corpses.

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2022 16:45
Гост

Ако избирателната активност на следващите избори ще е още по-ниска, защо никой не изкаже мнение, че може би тези омразни, импотентни и празнословни кандидати трябва да бъдат заменени с някого, за когото хората искат да гласуват? Във всяка що годе нормална демокрация най-малко лидерите на провалилите се партии си подават оставката и изчезват от политическия живот. Тук имаме политически трупове, които произвеждат скандали всеки един месец, и те продължават безочливо да се явяват на избори. И най-крайното е, че същите трупове си имат електорат, който неотменно ги подкрепя.

Кохортник на кохортата
Кохортник на кохортата
22 ноември 2022 10:23
Гост

Прав е президента РРадев. 100% е прав. Конституцията забранява провеждането на избори през януари и февруари.

jame
jame
22 ноември 2022 9:25
Гост

Thank you for sharing flagle

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2022 18:31
Гост

Бре, бре…много фенове имал Хр.Иванов- пустословецът!!!

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2022 18:48
Гост

Е, не са чак толкова, по-малко са от бръмбарите в главите на троловете на ГЕРБ и ДПС.

Нинова:
Нинова:
21 ноември 2022 18:28
Гост

„Днешните консултации с ДБ бяха повече от остри, повече от агресивни. Отношението на президента към партиите, които го издигнахме и подкрепихме вече е показателно във война – и с нас, и с ПП, и с ДБ. Това не е добре за страната. Президентът внася агресия и разделителни линии”
„Отговорността пред нас, всички партии, е още по-голяма – да намерим пътя към редовно правителство и работещ парламент. Обратното е движение към президентска република с огромни стъпки”

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2022 18:14
Гост

Христо Иванов много добре го контрира. Румен Радев беше на гребена на вълната, но все повече започна да олеква след като смекчи тона към мафията, срещу която поведе народа, и вместо това критикува ежедневно партиите, които се борят с тази мафия.

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2022 14:03
Гост

Христо Иванов притежава удивителната способност да говори много, без нищо конкретно и ясно да казва, като изкл.дразнещо е използването постоянно след всяка фраза на „ъъъъъ…“ и „аааааа…“.

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2022 13:41
Гост

Престъпната банкянска тиква бутна последното редовно правителство с ясното съзнание, че ще предизвика подобна криза и спирала от избори. А сега дори го е срам публично да се прегърне с дългогодишните си партньори в краденето от ДПС.

Слънце
Слънце
21 ноември 2022 13:38
Гост

Колкото повече се бави връчването на мандата, толкова по-голяма ще бъде кризата, тъй като никой не иска да внася нов бюджет. Липсата на бюджет, ще удари силно всички звена на държавата и това ще доведе до дългогодишна криза, и това е ясно за всички политици. По-бързото провеждане на нови избори ще даде шанс за сформиране на ново правителство.

Димо
Димо
21 ноември 2022 13:30
Гост

Очаквам да има още по-ниска избирателна активност при изборите, не заради зимата.

Възмутен
Възмутен
21 ноември 2022 13:33
Гост

Хората се обезвериха. Всеки обещава, ама като захапе кокала, нищо не прави.

Лазар
Лазар
21 ноември 2022 13:27
Гост

Не виждам защо най-тежкия период да е януари и февруари.

Пипи
Пипи
21 ноември 2022 13:28
Гост

Защото трябва да се тупа топката. Класика в жанра.

Anonimen
Anonimen
21 ноември 2022 13:21
Гост

Напълно е прав, че последното редовно правителство, в което ДБ участва, не е направило нищо за модернизирането на армията.

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2022 13:17
Гост

Христо Иванов се излага с тези си изказвания.

Димитър
Димитър
21 ноември 2022 17:38
Гост

Излага се с ВСИЧКИТЕ СИ ИЗКАЗВАНИЯ-все пак е протестър

Лозан
Лозан
21 ноември 2022 13:13
Гост

Логично е партиите да получат време за диалог.

Манипулатор
Манипулатор
21 ноември 2022 13:11
Гост

С разрешени средства(липса на срокове в Конституцията ) се постигат забранени цели-управлява власт, за която никой не е гласувал. Че то излиза,че служебния кабинет може да изкара и 4 години-нали ,срокове няма. Силно мирише, даже вони на нарушение на Конституцията, ако това продължава още. Мирише на опит за подмяна на народния вот-месец и половина забавяне е беззаконие! А проблем избори да са през януари-няма. Месец като месец, част от календарната година, даже месец, в който са вменени тежки задължения по данъчните закони-значи данъци може да се плащат, декларации да се подават по няколко данъчни закона, ама не избори-не можело?! Дрън… Покажи целия коментар »

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
21 ноември 2022 14:45
Гост

„това е изключитебно опасен прецедент, опасен за правовия ред, като нищо някой може да реши ,че не е незаконно изобщо да не бъде даден мандат скоро, или да бъде даден след една, две ,три години, а дотогава да си карат служебниците. “ Сиреч Руменчо в прав текст си казва, че погазва духа на конституцията, но нямало проблеми, понеже не е нарушена буквата. Демек избори през януари според него е лошо, а липса на редовно правително не е страшно. Да, ама пак според буквата на закона в това също няма нищо лошо: КРБ чл. 31, ал.2. „Никой не може да бъде… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
21 ноември 2022 13:11
Гост

Президентът проявява мъдрост, защото ГЕРБ има мнозинство, но ги е срам да се гушнат с ДПС и Стефан Янев – БВ. А и ГЕРБ осъзнават, че са дълбоко некадърни и ще предизвикат тотална криза, този път – очевидна за всички.

Но Президентът дава шанс.

Димитър
Димитър
21 ноември 2022 17:40
Гост

А Киро е супер-нямащо,толкова много глупости които сътвори,просто няма накъде ,самvnb7qо Дани Ръбъла го бие Кирчо

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2022 18:08
Гост

Няма да говорите такива работи за Барни Ръбъл, Простата кърджалийска пу*ка и другите калинки на Дон Тиквоне де Банкя!

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2022 12:13
Гост

Недопустимо е повече от месец след като дупетатите положиха клетва да няма възложени мандати.

Георги Ат.
Георги Ат.
21 ноември 2022 11:56
Гост

Бави, защото колкото повече време дава на партиите да се разберат, те толкова повече се карат и намалят шансовете за правителство. Отделно, че клекна на Борисов, като и двамата ги устройва да бият по Киро Тъпото, докато не го елиминират барабар с ДБ-то и БСП-то, а после кой знае … може Радев да прави нова лява партия с подкрепата на „Ханс Зайдел“.

Мерякйт ня чичо Денчо
Мерякйт ня чичо Денчо
21 ноември 2022 14:38
Гост

е пРезидентска република.

Картофен мъж
Картофен мъж
21 ноември 2022 11:43
Гост

От самоков имаш невероятен спад в гласовете. Подкрепяхме те, но в последната една година, след преизбирането ти се видя, че си гола вод(к)а.

Nerwa
Nerwa
21 ноември 2022 11:42
Гост

Защо си смучете от пръстите глупости? какво ще стане ако идем на избори през февруари? Какво общо има зимата, студа, кризата и инфланцията с това да идем за пет минути и да си пуснем гласа?

Чилински
Чилински
21 ноември 2022 11:41
Гост

Е какво излиза? Че може Радев с кабинета си да управлява и до местните избори?

Манипулатор
Манипулатор
21 ноември 2022 13:14
Гост

Или до края на мандата на този парламент–дори и да е след 4 години. Нали, срокове няма, формално нарушение-няма, къде е забраната мандатът да се връчи на четвъртата година, по логиката на сегашното забавяне?!

Струнчо
Струнчо
21 ноември 2022 11:41
Гост

Една от промените, които трябва да се направят на конституционно ниво – да има определен срок, в който президента е длъжен да почне да връчва мандати и той да не е по-дълъг от три седмици след провеждане и обявяване на резултата от изборите от ЦИК.

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2022 14:21
Гост

Определено има нужда да се предвиди такъв срок. В противен случай президентът може да управлява вечно като цар.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
21 ноември 2022 14:58
Гост

няма остра нужда от промени, има болезнена нужда от прилагане на закона. в Конституцията записано ли е, че трябва да връчи мандат? записано е! при липса на срок, означава незабавно. един месец мина ли? мина! по какво поведението на президента се отличава от мълчаливия отказ на дребен чиновник в Министерството за чоплене в носа? само че АПК изрично посочва, че не се отнася за действията на президента, а КРБ не въвежда правна норма какво правим при бездействие на държавния глава. ако се случи чудо и 1/4 от народните представители задействат процедура по чл.103 КРБ (поради липса на друга), то КС… Покажи целия коментар »

Някой
Някой
21 ноември 2022 23:52
Гост

И кой да е направи промяната? Те бюджет не искат да приемат…

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2022 11:40
Гост

Ама не, наистина се уляхте. Изборите бяха преди месец и половина. Такова бавене с мандатите не е било никога. Явно и на новите партии уж търсещи промяната и на старите партии на мафията им е добре Радев да управлява. Като нищо да са се разбрали по някой лев от далаверки да получават всички партии, служебните министри да си стоят и така. Всички доволни. Че и без това ни ПП ни ГЕРБ могат да направят правителство за да крадат милиони. Поне получават по нещо, Радев си дърпа коня и готово. Народа да го ду*а.

Миленска
Миленска
21 ноември 2022 11:39
Гост

Категорично няма как да подкрепя подонбо твърдение, защото фактически е долна лъжа

Харизанов
Харизанов
21 ноември 2022 11:39
Гост

Чорапа пак се изцепи. НЕ си по-добре от Борисов, не живей в измисленият си свят

Алебна
Алебна
21 ноември 2022 11:38
Гост

Абе комунистите и военните сте големи образи. Повтаряте една опорка, която преди 89та вероятно е хващала декиш за по-простото население. Нали, логиката е била, че щом го казва бай Тошо значи 100% е така. Ама сега има и млади хора, които мислят. Нито ще ви се вържем на малоумната опорка и лъжа, че бавите, защото не искате избори през зимата (не разбирам каква е разликата дали ще са през зимата или пролетта), както и няма да се вържем, че помагайки на Украйна ще се въвлечем във война.

Адвокат
Адвокат
21 ноември 2022 13:14
Гост

Трябва да имаш качества, за да си ръководител, това не е електронна игра, за реалният живот има други факти.

Президентът иска да има Правителство, затова бави, ако изобщо бави.

Beroan
Beroan
21 ноември 2022 11:37
Гост

Бавиш защото я колко ти е хубаво служебния кабинет да управлява и да се допитват до теб за всичко.

Кики
Кики
21 ноември 2022 13:15
Гост

Да, ама той не разбира явно, че е прозрачен.

Leni
Leni
21 ноември 2022 11:36
Гост

Глупости. А кога да има? През март и април?