Правосъдният министър Иван Демерджиев е предложил на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да образува дисциплинарни производства срещу трима прокурори от Специализираната прокуратура заради техни действия, описани в разследването на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“, станало известно като „Осемте джуджета“.

„Касае се за доста неприятни действия, извършени в болнично заведение с разрешението и санкцията на тези трима прокурори. Допускани са нотариуси, които са извършвали разпоредителни сделки. Това не може да се случва в болнично заведение, а само в ареста и самата поредица от действия е свързана с много нарушения на закона от страна на прокуратурата“, каза Демерджиев преди днешното заседание на Пленума на ВСС, но не назова имената на прокурорите и конкретните действия.

В отговор на запитване на „Лекс“ от министерството на правосъдието казаха само, че единият от прокурорите е бивш ръководител на спецпрокуратурата, а другите двама са редови обвинители.

В поредица интервюта в разследването „Осемте джуджета“ бизнесменът Илия Златанов и синът му Явор описваха пред „Антикорупционен фронт“, че са станали жертва на висши представители на прокуратурата и на бившия следовател Петьо Петров в схема за завземане на бизнеса и имуществото им. Първоначално Илия Златанов потърсил съдействие от Петров, защото бил в конфликт със сина си Явор и искал да си върне активи, които той му присвоил. Вместо помощ обаче, Златанов твърди, че Петров с помощта на представители на МВР, прокуратурата и охранителната фирма „Делта гард“ присвоили имуществото и бизнеса им в групата „Изамет“, за което бащата и синът спорели.

Първоначално именно по сигнал на Илия Златанов, синът му Явор беше арестуван през 2019 г. Година по-късно, през март 2020 г. той отново се оказва в ареста, но обяснил, че трябва спешно да го закарат на хемодиализа. Пред „Антикорупционен фонд“ Явор Златанов разказва, че полицаите му заявили, че трябва да получат разрешение от прокурор Кирил Пейчинов от Специализираната прокуратура. Междувременно от адвоката си Георги Стефанов, Златанов разбрал, че трябва да занесе 350 000 евро на Петьо Петров.

На 20 март миналата година Явор Златанов бил откаран на хемодиализа в болница „Лозенец“, където бил държан часове след края на процедурата, а в коридора били охранители от ГДИН, адвокати и нотариус Весела Ивчева. Там на Златанов дали да подпише документи за прехвърляне на дяловете на „Изамет“ на непознатия за него Кристиян Христов.

За събитията от този ден пък Илия Златанов разказва, че бил извикан в ресторанта „Осемте джуджета“, където Петьо Петров му казал, че ако и той не подпише документите за прехвърляне на бизнеса, синът му няма да бъде лекуван и ще умре, а той ще влезе в затвора.

Днес правосъдният министър каза, че това не са единствените сигнали срещу прокурори, които той разглежда. За „Осемте джуджета“ обаче сезирал първо главния прокурор Иван Гешев и инспектората, но те не реагирали.

„След като не последваха никакви действия, а административният ръководител на Специализираната прокуратура г-жа Валентина Маджарова обяви, че това е семейна драма, решихме, че трябва министърът да упражни правомощията си“, каза още Демерджиев.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Десетте дупета
Десетте дупета
12 ноември 2021 9:07
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на, Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Съдия
Съдия
12 ноември 2021 8:35
Гост

А любовницата на Еврото, онази мошеница- съдийка, която му висеше всяка вечер в ресторанта, нея КОГА?

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2021 17:50
Гост

Време беше!

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2021 16:59
Гост

Новият праводъден министър да вземе да прочете какво пише в ЗСВ. Хубаво ще е и да отиде на някоя друга лекция по наказателно право и процес – все пак човекът е специалист в гражданското и търговско право. Така като го слушам или си прави политически ПР, или хал хабер си няма от наказателно правосъдие и действащи норми в ЗСВ.

Да, ама не!
Да, ама не!
11 ноември 2021 15:46
Гост

Бушоните май ги почват? Да видим само те ли ще изгорят или ще гръмне цялата инсталация начело с Главния бушон!

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2021 18:50
Гост

Нещо за преклузивни срокове да сте чували?

Лили
Лили
11 ноември 2021 15:43
Гост

Това не е семейна драма. Това е цяла сапунка, която се разиграва в държавата.

Гиги
Гиги
11 ноември 2021 15:43
Гост

А Гешев спи ли спи спокойно…

Кики
Кики
11 ноември 2021 15:41
Гост

Щом може представители на прокуратурата да завземат бизнес на бизнесмен, какво повече?

Лозан
Лозан
11 ноември 2021 15:39
Гост

Това не са единствените нарушения на закона от страна на прокуратурата.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2021 14:51
Гост

„Касае се за неприятни действия….“. Е това ли ще излезе от тази сага- „неприятни действия“?

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2021 14:50
Гост

Нямам съмнения, че е глас в пустиня това.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2021 14:50
Гост

Гешев ще бъде много фрустриран от това нещо

Zola
Zola
11 ноември 2021 14:49
Гост

Просто живеем в такава държава, че нищо няма да се получи накрая.

Пепи
Пепи
11 ноември 2021 15:40
Гост

За кой ли път.

Spiro
Spiro
11 ноември 2021 14:49
Гост

Надали ще постигне нещо

Drob4ev
Drob4ev
11 ноември 2021 14:47
Гост

Съмнявам се да се случи нещо от това искане.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2021 14:47
Гост

Да видим

Рене Паскалев
Рене Паскалев
11 ноември 2021 14:43
Гост

Късмет! Прокурорите са под специална закрила от Гешев, ако ще и човек да са убили!

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2021 14:47
Гост

Няма съмнение

Dimitrina F
Dimitrina F
11 ноември 2021 14:48
Гост

Първо е добре Гешев да бъде разкаран

Spiro
Spiro
11 ноември 2021 14:48
Гост

Да, а Геев е под закрилата на мафията

Да, ама не!
Да, ама не!
11 ноември 2021 15:37
Гост

Не е така, закрилата е само за послушните, които изпълняват поръчките и обясняват, колко е учтив!

Рене Паскалев
Рене Паскалев
11 ноември 2021 15:58
Гост

Съгласен съм! Има съвестни, но си гледат работата и не са пред прожекторите, но за жалост не израстват далеч!