Правителството одобри промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се осигурява по-голяма самостоятелност и независимост на европейските делегирани прокурори. Такова искане отправи при посещението си в България европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

След това правосъдното министерство предложи изменения в ЗСВ, с които делегираните прокурори да бъдат обособени в самостоятелна организационна структура в прокуратурата, със собствена сграда и администрация. Промените предвиждат също Европейската прокуратура да оправомощи един от българските делегирани европрокурори за ръководител на новата структура.

Правосъдният министър Надежда Йорданова каза след заседанието на правителството, че до предложените промени се е стигнало, след като Кьовеши изразила притеснение от конкретен случай, в който европрокурор е поискал назначаване на експертиза, но Специализираната прокуратура е отказала заради липса на пари.

„Видно е, че такава ситуация не може да бъде приета и законодателят трябва да създаде ефективни мерки за функциониране на европейските делегирани прокурори“, каза Йорданова. Тя подчерта изрично, че единствено прокуратурата е представила отрицателно становище по проекта. Мотивите били, че противоречал на Конституцията и на регламента за Европейската прокуратура.

„И двете съображения са несъстоятелни. Относно съответствието с европейския регламент, има положително становище на Европейската прокуратура, а за несъответствието с Конституцията, можем ясно да заявим, че не се нарушава нито една норма“, каза Йорданова и пожела максимално бързо проектът да бъде гласуван в парламента.

Началникът на кабинета на премиера Кирил Петков – Лена Бориславова допълни, че правителството ще подпише меморандум за сътрудничество с Базелския институт за управление. Тя обясни, че това е експертна организация в Швейцария, посветена на укрепване на управлението, противодействие на корупцията и възстановяване на отклонени активи. Споразумението ще предвижда изграждане на капацитет за подбор на служители на правоприлагащите органи, консултантски услуги за проследяване на съмнителни активи и преглед на основните пречки за противодействие на корупцията и предлагане на възможни решения.

„Нямаме търпение за това сътрудничество, защото това е организация с изключителна експертиза в противодействие на корупцията“, добави министър Йорданова.

44
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
19 май 2022 16:12
Гост

Кое налага тези промени, СЕГА? IN THIS MOMENT! Нали приеха ЗСВ преди няма и месец – за закриване на спецправосъдието? Защо тогава не урегулираха тези въпроси, ако бяха спешни и важни. Пак се прави опит да се внуши, че каквото и да каже прокуратурата все е лошо, а каквото прави Европейската прокуратура (всъщност едно голямо нищо до момента) все е прекрасно. Впрочем аргументите на г-жа министърката са крайно несъстоятелни и бланкетни на принципа – това, което казва прокуратурата, не е така, защото аз ви казвам, че не е така! Е, благодаря! Ясно е, че е движена от съвсем други мотиви.

Анонимен
Анонимен
19 май 2022 13:01
Гост

Хайде сега пък на тези лентяи изпълняващи политически поръчки, да им се зачислят служители, охрана, автомобили, а пътни и квартирни, че и консултанти. Страшна наглост! Да ползват сградата, администрацията и консултациите от МС и МВР, нали от тях получават материали и от тях се ръководят.

пореднен отказ от суверинитет
пореднен отказ от суверинитет
19 май 2022 9:24
Гост

Въобще цялата Европрокуратура е една лоша идея, не само за България , а въобще изцяло. Това, че има държави членки , които не са пожелали да са в тази структура е показателно. Та това си е една паралела структура извън конституцията и то извънредна , черезвичайна. Грубо е накърнена КРБ.

О, Музо...
О, Музо...
19 май 2022 9:49
Гост

Правото на ЕС е наднационално и взема превес над националното. Националното право на нито една държава членка не може да противоречи на правото на ЕС…. Четете книги колега, поне един учебник по право на ЕС си купете, на пазара има добри. Вземете научете как работи Европа и изобщо цивилизования свят. Заради подобни народняшки изказвания ме е срам от народа на тая държава. Хора като вас ще изгонят и последния свестен човек от тук. От запад ще ви гледаме сеира, но ще ни боли за Родината, защото тук ще останат само тройкаджийте от училище, с моменто увлечение по патриотарщина и народняшки… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 май 2022 12:15
Гост

Колега, и Левски е бил осъден по действащите тогава закони и по книга. Има държавен суверенитет, за който се е ляла българска кръв, а сега го продадоха политиците ни, за да ходят с руси прически и скъпи чантички. Четете Вие. Това, че нашите политици подписват всичко и са се продали не означава, че не можем да постъпим като Великобритания (която също е на Запад) и да съхраним малкото, което е останало от идентичността си. Има държави, които отстояват суверенитет си в рамките на ЕС, а това да вземеш решение на референдум и да излезеш от тази вече американско- еврейска територия… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 май 2022 12:17
Гост

*закони

Анонимен
Анонимен
19 май 2022 13:55
Гост

Предателите са елитарни, защото, за да имаш наглостта да консумираш бъдещето на българските деца трябва да се мислиш за много специален, специално избран и опозиция на народняшките маси. Какво лошо има в патриотизма само не разбрах?

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
19 май 2022 9:20
Гост

Ние от ВСС не харесваме тези екзотични идеи, защото противоречат на върховенството на мафията в България!

Поздрави,
Боян – Майстор стратег 😉

nadejdadimitrovamiteva@gmail.com
nadejdadimitrovamiteva@gmail.com
18 май 2022 23:26
Гост

Съответствие с Регламента се установява единствено от Съда на ЕС,така че становището на Европейската прокуратура няма никакво правно значение. Самото действие на ЕП на българска територия е противоконституционно, защото такава прокуратура в Конституцията няма. Колкото по-рано се сезира КС, толкова по-добре…Безумията нямат край

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
19 май 2022 9:19
Гост

Колега, зова Ви да отидем заедно пред ЕППО и да протестираме – „лаура позор“ и „националното право > европейското“ (нищо, че за да влезем в ЕС по безспорен начин признаваме обратното).

Поздрави,
Боян – Майстор стратег 😉

Анонимен
Анонимен
19 май 2022 12:18
Гост

ТОЧНО.

Анонимен
Анонимен
18 май 2022 22:00
Гост

Че защо на тези „велики“ всичко можещи европрокурори ще трябва някой да ги консултира? ! Да не би по материалния или по процесуален закон? Право се учи в Университета, само за сведение.

Анонимен
Анонимен
18 май 2022 18:04
Гост

Ще падне яка консултация от този Базелски институт, въобще номер едно сме по ползване на консултанти. Що консултанти направиха дебели пачки, покрай т.нар. реформи и най-вече правосъдната. Надявах се поне тия да се кротнат и да свършат нещо „собственоръчно“.

Анонимен
Анонимен
18 май 2022 17:56
Гост

Айде сега пък Базелския институт ще ни дава съвети, та чак пък и търпение нямали това да се случи!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 май 2022 16:09
Гост

Коя е тая русата овощка на снимката?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 май 2022 16:29
Гост

* овошка

Майка ти
Майка ти
19 май 2022 9:51
Гост

Е как коя?! Майка ти е тва.

Анонимен
Анонимен
18 май 2022 15:46
Гост

Промяната продължава, макар и бавно, кака Кьовеши окончателно се еманципира от каскета, а бай Ставри довършва ремонта на бъдещата килия на последния.

Анонимен
Анонимен
18 май 2022 18:31
Гост

ти не си в ред.

съвестен
съвестен
18 май 2022 15:22
Гост

Имам усещането,че европейската прокуратура,в българския и вариант прилича на специализираната прокуратура.
Подборът на кадри е същият,липсата на резултати е повече от очевидна,около година след създаването и.
Жалко за хубавата идея…..

Димитров
Димитров
18 май 2022 15:11
Гост

Специализираната прокуратура отказала поради липса на пари…. Крайно време е да я закрият.

Шалев
Шалев
18 май 2022 14:54
Гост

Най-после адекватен правосъден министър. Браво госпожо Йорданова!

Чавдар
Чавдар
18 май 2022 15:12
Гост

Безспорно си е на мястото. Няма база за сравнение с предишните.

Анонимен
Анонимен
18 май 2022 15:25
Гост

Ма как да не си е на мястото, като то за друго не става – съвсем точно са я нагласили да секретарства. Няма друг такъв, който толкова точно да прави, каквото му кажат. Пълна адекватност на чуждите на България интереси. Браво, Наде. Няколко са били г-жите Yes в българската политика след комунизма- и Кунева, и другото Наде, но при тях поне изглеждаше, че мислят. Докато при лелята нещата са зле.

Demireva
Demireva
18 май 2022 14:52
Гост

Не гербавите определено няма да им хареса. Трябва да устискаме въпреки всички платени протести и натиск това управление да се махне. Защото и днес протеста на превозвачите е уреден от ГЕРБ.

https://www.facebook.com/spasisofia/posts/3203752149909444

Demireva
Demireva
18 май 2022 14:53
Гост

Нямам идея ще ви се отовир ли, затова ето ви да видите! И от там да си направите сметка за безпочвените нападки към Лена, Василев, Петков и останалите от управлението!

Анонимен
Анонимен
18 май 2022 14:45
Гост

Базелския институт за управление? То и Визнатия и Османската империя са били добри във военните стратегии, но са ни поробили, а не са ни помогнали да научим военните техники и техниките по колонизиране на чужди държави. Вън от управлението на България еничарките- секретарки.

Миленски
Миленски
18 май 2022 14:49
Гост

Айде псевдопатриотите да вземете да избягате към Русия, може ли? Защото е видно, че вие сте патриоти ама иначе сте за Русия. Патриотизма ви свършва там, където искате Руската федерация да анексира България, за да не го направело НАТО. Ама НАТО е договор, не е държава а РФ си е държава и то агресор!

Анонимен
Анонимен
18 май 2022 15:03
Гост

Ще Ви разочаровам, но националното предателство на лелките няма оправдание в Русия. То е личен акт и колко и да е необходимо да ги избършете с нещо, то няма да се получи, защото предателството си е предателство.

Daniela
Daniela
18 май 2022 14:49
Гост

Никаква логика няма в това изказване, ама никаква.

Пешов
Пешов
18 май 2022 14:50
Гост

Просто пишем случйани факти и ги събираме в едно изречение ли? Нужно ли е да обясняваме, по кое време са съществували Византия и Османската империя и как те изобщо не са искали да ни учат в колонизиране на други народи.

Анонимен
Анонимен
18 май 2022 14:57
Гост

Пешов- PROSTO TI LIPSVA OSNOVNOTO OBRAZOVANIE. PISHA NA LATINICA, ZA DA RAZBERES KIRILICATA E OTJIVELICA.

Demireva
Demireva
18 май 2022 14:51
Гост

Моля те, кажи, че си шофьор на камион или нещо по-безопасно, чистач в мола!

Анонимен
Анонимен
18 май 2022 14:55
Гост

До Демирева – в момента най- безопасното е да си в държавното управление – каквото и да направиш всичко ще ти се размине.

Хари
Хари
18 май 2022 15:16
Гост

Така беше по времето на герберастите и вожда им Тиквуций.

Авренски
Авренски
18 май 2022 14:54
Гост

Гербер ли си бе? Само те имат маоумна логика, като тази. Или са ти промивали твърде дълго мозъка с про руски опорки?

Кирев
Кирев
18 май 2022 14:54
Гост

Мии краката и лягай

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
19 май 2022 9:56
Гост

Говорете с имена, колега, кои са тия еничарки-секретарки, използвате множествено число, така че кажете кои са. Аз – Бат Боян ще направя всичко възможно, Нашето ВСС да ги елиминира от правния мир!!

Поздрави,
Боян – Майстор стратег

Анонимен
Анонимен
19 май 2022 12:43
Гост

Те сами са се елиминирали пред Бога и пред България. Няма смисъл да се отварят очите на слепите, а тези за които се пише на „еничари“ и на „секретарки“ си знаят много добре. Не сте обърнали внимание на женския род, но той по- скоро трябва да се приравни на среден, защото въпреки русите косици и гримчето нито управляващите ни правосъдни жени са жени, нито мъжете – мъже.

Анонимен
Анонимен
18 май 2022 14:40
Гост

Това хич не е специализирана структура, а? Къде са сега ССБ активистите да обяснят, че подобни специализирани структури и такива разширени правомощия са в нарушение на Конституцията? Къде е държавнияT ни суверенитет? Лелята – секретарка от министерството може направо да предложи закриването на прокуратурата и замяната й с европтокуратура. Май натам са тръгнали нещата.

Кишев
Кишев
18 май 2022 14:55
Гост

Ами да, с прокуратура водена от Гешев по-добре да се закрие цялата, нелеп герберски трол!

Рики
Рики
18 май 2022 15:20
Гост

ВСС така и не събраха смелост да излязат с ясна позиция относно премахването му.

Тити
Тити
18 май 2022 15:22
Гост

Не смеят просто. Надеждата ми е в следващият ВСС.

Дими
Дими
18 май 2022 15:18
Гост

Прокуратурата ни като за начало трябва да има нов шеф.