Правителството на Кирил Петков падна – вотът на недоверие беше гласуван от 123 депутати от ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“. В подкрепа на кабинета гласуваха 116 народни представители от „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и шестимата независими, които се отцепиха от ИТН.

Всички народни представители се събраха в пленарната зала, с изключение на Елена Гунчева от „Възраждане“. Това стана часове, след като от опозицията бойкотираха редовното заседание сутринта и така то не се състоя поради липса на кворум.

Първоначално вотът беше гласуван със 124 гласа „за“ и 115 „против“, но след прегласуване резултатът стана 123 на 116. „Моят глас излезе, че съм гласувал „против“, но това не е вярно“, обясни се от трибуната Рамадан Аталай от ДПС.

„Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, г-н Борисов, Слави Трифонов и г-жа Митрофанова. Искам да заявя ясно, че този вот е само една малка стъпка от един много дълъг път. Това, което те не разбраха е, че така не могат да спечелят българския народ. Обещаваме, че ще продължим в тази битка да отвоюваме държавата си и един ден ще имаме България без задкулисие, без мафия, една нормална, европейска, успешна държава“, заяви Кирил Петков след вота.

Гласуването на вота на недоверие се проведе на фона на протести „за“ и „срещу“ правителството около сградата на Народното събрание.

Конституцията предвижда, че когато Народното събрание гласува недоверие на Министерския съвет, премиерът подава оставката на правителството (чл. 89, ал. 2). Тази оставка не се гласува отделно. Ето какво обяснява Конституционният съд (в решение №4/1994 г.): „Тази оставка, която министър-председателят е конституционно задължен да подаде, не се гласува, защото не съставлява свободно волеизявление, което е резултат на собствена преценка на министър-председателя. Тя е последица от гласуваното недоверие. Чрез това понятие Конституцията изразява парламентарната основа, върху която се създава и съществува Министерският съвет. Правителството се конституира и действува само доколкото се ползува с подкрепата на народните представители“.

Така сега на ход е президентът Румен Радев, който трябва да започне консултации с парламентарните сили. Конституцията не поставя срок, в който държавният глава трябва да инициира и да приключи тези консултации. След тях обаче той е задължен да връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател на най-голямата парламентарна група.

Т.е. „Продължаваме промяната“ ще е първата политическа сила, която ще получи възможност да състави правителство. Кандидатът ѝ за премиер може да е отново Кирил Петков, а може и да друг – сред спряганите имена е това на Асен Василев.

„Аз не съм оженен за тази позиция. В нашия отбор обаче имаме ясни роли. Аз по-добър министър на финансите от Асен Василев не мога да намеря, ако ми кажат, че Асен Василев не трябва да е министър на финансите, какъв е смисълът от това?“, коментира Кирил Петков. Той отхвърли и спекулациите, че премиер може да е Никола Минчев, като посочи, че ако коалицията около ПП получи подкрепа от 121 депутати, юристът отново ще бъде предложен за председател на Народното събрание.

ПП ще има 7 дни, за да представи на президента предложение за нов МС. А държавният глава предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

Ако то го отхвърли, мандатът ще бъде връчен на втората по големина парламентарна сила – ГЕРБ-СДС. При неуспех на техния мандат, държавният глава сам решава на кого да връчи третия.

Едва след като бъде извървяна цялата тази процедура, президентът разпуска Народното събрание и назначава служебно правителство. С указа си той ще определи и датата на изборите. Те трябва да се проведат „най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното Народно събрание“. Очакванията се, че т. нар. въртележка с мандатите ще се извърти до края на юли. Това ще означава избори в края на септември или началото на октомври. Дали ще се стигне до там, предстои да разберем.

Малко преди гласуването Петков коментира пред бТВ, че за политическата ситуация няма голямо значение дали вотът ще мине, или не. Той посочи, че и в двата случая ПП ще се нуждае от подкрепа от депутати извън тройната коалиция. „Ще отправим покана към всеки депутат, който иска да е част от независимо мнозинство“, каза той.

До тази ситуация се стигна, след като лидерът на ИТН Станислав Трифонов обяви, че се оттегля от управляващата коалиция, като изтъкна като аргументи финансовата политика на правителството и поведението му спрямо Северна Македония. Малко след това от ГЕРБ внесоха вота на недоверие, а ИТН гласуваха заедно с тях, ДПС и „Възраждане“ за свалянето от поста на председателя на Народното събрание Никола Минчев.

74
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Mari
Mari
19 юни 2023 11:31
Гост

I have read your post very carefully and I just want to say that the information you shared is really great and I have learned a lot from it. retro bowl

FIN
FIN
23 юни 2022 19:36
Гост

Момчето си отива … в Канада.

А глупаците ще му плащате сматките … десетилетия … заедно с внуците, ама вче няма такива.

Мошеници.

И всички повервали МУ, заедно с платените тролове тровещи и този форум – ще останете без работа.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2022 20:06
Гост

Не в Канада, при бай Ставри отива Тиквата! А кюлчетата от чекмеджето за народа, а не за мафията!

Анонимен
Анонимен
23 юни 2022 13:00
Гост

Мъжът трябва да има морал и да знае кое е по-ценно, семейството с три деца и уморената съпруга или забежките. Липсата на морал има своите последици и закономерно повлече всичко. Лъжеш ли най-свидните, лесно лъжеш всички останали.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2022 16:52
Гост

Всички лъжат, ама като новата коалиция ГЕРБ ДПС ИТН и Възраждане други няма

Съдия
Съдия
23 юни 2022 11:29
Гост

Божков е бесен! Бобокови и те- маса пара наляха и нищо не им е гарантирано!

Анонимен
Анонимен
23 юни 2022 11:58
Гост

Както се видя от протестите вчера, бесен е целокупният български народ – с изключение на Борисов, Пеевски и Копейкин + една шепа автобуси от Кърджали, маршрутки от Варна и тикво-тролове в интернет.

re:
re:
23 юни 2022 19:34
Гост

Протестите вчера … ха ха ха … смешник.

Това са 1000 платени и заинтересовани умнокрасиви жълтопаветници.

Защо ви е страх от избори, а?

Понеже ПП с ДБ и БСП /ха ха ха ха ха ха/ отиват в историята.

ps. Това изборите да не ви е този форум да слагате „-“ безчет.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2022 10:55
Гост

Новата коалиция

re:
re:
23 юни 2022 19:38
Гост

Много тъпо. Кат управлението на Кирчо и Кокорчо.

Юрист
Юрист
23 юни 2022 10:33
Гост

От едната страна са младите хора, които вчера бяха на площада. От другата страна са автобусите от Кърджали, които аплодират Пеевски. Всеки интелигентен човек е ясно коя страна ще заеме.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 юни 2022 10:45
Гост

В столицата нормално да има млади хора с прогресивни възгледи, но България не е само София нали? Много трудно хора от по-бедни райони на страната биха могли да изразят позицията си в подкрепа на партиите, които смятат, че защитават интересите им. Това, че си умен и красив може да те прави успешен, но демокрацията предполага равенство при гласуването и изразяването на политически позиции.
Ако някой има идея как може Айше или Дончо от Горно Нанадолнище да бъде чут и видян, да каже.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 юни 2022 10:48
Гост

Не съм привърженик на ДПС и подобни олигархични партии, но Примянаджиите определено се показаха и доказаха като егоцентрични самовлюбени авантюристи, които смятат, че с тях започва държавата. Това отблъсква много хора.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 юни 2022 11:01
Гост

И двата протеста си бяха чисто политически, така че не виждам особен проблем да се докарват хора с автобуси от различни краища на страната, когато от това зависи нейното управление.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2022 11:01
Гост

Всички много добре знаем, че Айшето е крепостен селянин във феодалната корпорация ДПС. И бог да пази България, ако чакаме такива хора да оправят страната ни! За троловете на ГЕРБ обаче като Проскубания бухал, по-добре в страната да цари нестабилност и беззаконие, отколкото на власт да е някой, който иска България да е нормална европейска държава без корупция, чекмеджета и кюлчета.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 юни 2022 11:14
Гост

Искате да кажете, че Айшето няма глас и право да изразява мнение, щото другите партии се правят, че там хора няма или не искат да иземат от електората на ДПС. Или може би, че щом си умнокрасив гласът ти като активен избирател тежи повече? Вървите по много тънко въже с този си коментар. Стабилността си я предизвикана самите ПП, които очевидно нямат политически опит и го трупат на наш гръб да ги чакаме да се научат на коалиционно управление. ИТН също бяха отворени като първа сила мин година и накрая в канала. Това е разликата между системните партии и новите,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 юни 2022 11:55
Гост

Айшето има право на глас по закон, който глас обаче ДПС считат, че им принадлежи по право едва ли не. И благодарение на този и други такива гласове в България корупцията процъфтява. Аз също не искам мафията да ме управлява, прикривайки се зад гласа на Айшето и другите крепостници на ДПС! И не виждам кой би искал, освен платените тролове на ДПС и ГЕРБ.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 юни 2022 13:13
Гост

ДПС не са виновни, че другите партии бездействат или ги е страх да влязат в тези райони, а точно за ПП и ДБ може дори и да ги е гнус да се доближат до такъв избирател. Право на глас да,но и право на мнение и политически възгледи и тяхното изразяване. P.S. И само са вметна, всички сме „крепостни селяни“, разликата е че умнокрасивите имат повече възможности, заради професионалните качества които притежават. И в двата случая се слугува на този, който плаща и дори може да се стигне до фанатизъм – бедните, за да оцелеят, а богатите да не се лишат… Покажи целия коментар »

Бъдещето на България
Бъдещето на България
23 юни 2022 10:28
Гост

comment image?_=1655912368

Бъдещето на България
Бъдещето на България
23 юни 2022 10:29
Гост

„Възраждане“ и ДПС рамо до рамо на протест пред НС

https://news.bg/society/vazrazhdane-i-dps-ramo-do-ramo-na-protest-pred-ns.html

Копейкин
Копейкин
23 юни 2022 10:20
Гост

ПП „Обрязване“ ще води страната към светли бъднини!

Анонимен
Анонимен
23 юни 2022 10:41
Гост

Заедно с новия им коалиционен партньор от ДПС

Мъкааа плач и истрия, но ....
Мъкааа плач и истрия, но ....
23 юни 2022 9:10
Гост

Никой не им е виновен на т. нар. Правителство, част от което беше и Слави. То си беше мъртво родено с голяма клизма сглобено насила. Същ така бе и с много неефективна структура/ напр. 2 икономически министерства- Лорер и Нинова ???/. Културния министър е ясен пак ли Слави беше виновен или крясъците и биенето с юмрук на Кокорчо ???? Та наскоро Слави ги заплаши с жълт картон а Лорер какво отговори публично по тв- мрън, мрън … е това какво е …??? А тази Калина Константинова пак ли Слави и беше сложил крясъците и назидателен тон в устата/ Та Слави… Покажи целия коментар »

голяма радост, няма що
голяма радост, няма що
23 юни 2022 8:37
Гост

Не ви разбирам. Имаме бюджет за актуализиране, реформи за плана за възстановяване, енергетика да реорганизираме, с инфлация и война да се борим. Тази сутиация изисква професионализъм, екипност и единство. Щото, нали, имаме 150 млн. за 4ти избори за година (тотал 600 млн. минимум пръснати) и щото видите ли резултатът на изборите ще е мн по-различен, се радваме, че правителството падна. Кирчо бил, канадец бил, безглутенови торти ял – нас това ни интересува. Не видяхте ли бре, кой открадна Хемус, не видяхте ли 800 лв. на МВтч., не дишате ли от старите тец-ове, не видяхте ли ремонта на язовирните стени, не… Покажи целия коментар »

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
23 юни 2022 9:32
Гост

имате, имате! имате бюджет за ограбване, дали сте обещание още 7 милиарда дълг да вземете, а за плащане на дългове не сте говорили. че той Кирчо беше отворил уста да открадне за 1 година повече, отколкото Мухобойко отмъкна за 10, това бял кахър. ама Кирчо да обяви г-жа Митрофанова за спасител на България ми идва в повече. на крива ракета космосът й пречи! кой си затвори очите за нарушенията на ТЕЦ Марица-Изток 3, кирчовото правителство или на кривата ракета космоса? или Кирчо прави същото като Б.Б.? голямата промяна, няма що! пременил се Илия – погледнал се, пак в тия. тук… Покажи целия коментар »

голяма радост, няма що
голяма радост, няма що
23 юни 2022 10:03
Гост

ох, ето пак, хващаме се за косите и се бием. за нарушения в тец марица изток 3 си затворили очите. ми кой ще компенсира енергията, затворената марица 3, бобов дол, варна или неработещата павец чайра? или белене може би?

а под „имаме“ визирам нас, хората, щото ние сме с най голям интерес от работещо правителство.

но неее, ние можем повече, ние знем по-добре, че кирчо клетвата погазил, кирчо документ с невярно съдържание създал, кирчо мамнино кире бил.

Утрото е по-мъдро от вечерта
Утрото е по-мъдро от вечерта
23 юни 2022 8:20
Гост

Повече от логично. А дано такива ни „спасители от корупцията“ и Бойко никога повече не бъдат начело на държавата. И да я има България.

АМИН

Анонимен
Анонимен
23 юни 2022 1:23
Гост

Ааа! Така, каква стана тя? Някои се наиграха. Бравос! Стига глупости!

Михаил
Михаил
22 юни 2022 23:16
Гост

Дано мандатът да не бъде връчен на втората по големина парламентарна сила – ГЕРБ-СДС..

re:
re:
22 юни 2022 23:21
Гост

Няма как да не получат мандат в случай че ПП са неуспешни! И ще го получат по К.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2022 1:24
Гост

Конституция, бе …. !

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
23 юни 2022 9:34
Гост

КРБ, … бе!

Чочо
Чочо
22 юни 2022 23:10
Гост

Само дано Бойко не се завърне на бял кон. Че доста време му сърбахме попарата.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2022 10:35
Гост

Единствения му път оттук насетне е в посока Бобовдолския затвор

Шони
Шони
22 юни 2022 23:07
Гост

Напълно очаквано.

Рада Дълбоката
Рада Дълбоката
22 юни 2022 21:54
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
"K и К" ЕООД
"K и К" ЕООД
22 юни 2022 21:47
Гост

Некой изненадан?!

А тека!
А тека!
22 юни 2022 21:38
Гост
re:
re:
22 юни 2022 21:43
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Eeeeee
Eeeeee
22 юни 2022 21:34
Гост

Разгеле!

Оставаше и да останат и да туриме каските посред лето за славата на Украйна.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
23 юни 2022 9:41
Гост

че ние славата на Украйна вече я платихме. после я оставихме да ни я крещят в лицето. нещо в рубриката „опровержения“ на Българското колониално радио не видях отрицание, че т.нар. „бежанци“ крещяха исканията си за оставка на българския държавен глава. а Партията и Правителството (ПП) им разрешават да си скандират фашистките рефрени (желаещите могат да сравнят „слава Украине! героям слава!“ с небезизвестното „хайл Хитлер! зиг хайл!“).

ама понеже Големио Брат отвъде големата локва е казал, та и украинците са демократи, и саудитската теократия е демократична, и пребоядисаните терористи от ислямска държава са уж „борци за свобода“.

Павлин
Павлин
22 юни 2022 21:29
Гост

Прекалено пристрастна статия. Краят дори е откровено неверен. Отцепниците от ИТН напуснаха преди отстраняването на Минчев. Само 1 напусна след това.

Ха ха ха ха ха ... ах
Ха ха ха ха ха ... ах
22 юни 2022 21:16
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
С мунчовци в управлението
С мунчовци в управлението
22 юни 2022 21:08
Гост

Къде е Кирчо – американците го търсят да го бият!

Момчето си отива като истински български селянин – с колелото и безглутеновите торти на Линда.

Задкулисник
Задкулисник
22 юни 2022 21:10
Гост

Смело и с куфарите – на село с канадски поляни. С полет през Скопие.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2022 10:36
Гост

Дебелянчо, не мисли, че правителството като е паднало теб ще те изкарат от „Магнитски“, а ти ще станеш почтен човек.

КАЗВАМ
КАЗВАМ
22 юни 2022 21:00
Гост

Както казва проф. Близнашки: „Единствено при професор Георги Близнашки България беше стабилна! Сегашните са нищо работа! Трябва да се намеся аз, за да си тръгнат!“

"K и К" ЕООД
"K и К" ЕООД
22 юни 2022 20:06
Гост

Едноличният собственик на политическия капитал от Ленгли ще иска Отчет!

Решетников
Решетников
22 юни 2022 20:02
Гост

Ами сега?

Колегаа...
Колегаа...
22 юни 2022 19:59
Гост

Путин сериозно дърпа конците на „Възраждане“, „БСП“ и „ГЕРБ“. Ердоган на „ДПС“, Байдън и Херо на „ИТН“ и „ПП“.

Кукловод
Кукловод
22 юни 2022 21:05
Гост

Ти внимавай да не скъсаш коланите, а конците ги остави на хирурзите!

Кръстникът от Ленгли
Кръстникът от Ленгли
22 юни 2022 19:57
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Проскубания бухал
Проскубания бухал
22 юни 2022 19:48
Гост

Браво, народът в лицето на депутатите се произнесе. Нещата бяха ясни от няколко месеца насам. Няма човек или правителство, които да са над закона.

Задкулисницата Хера
Задкулисницата Хера
22 юни 2022 19:52
Гост

Има ли правителство на което Конституцията да не му е пречела?

Но Просто Киро надмина всички очаквания!

Анонимен
Анонимен
23 юни 2022 10:38
Гост

„Народът“ в лицето на Тиквата, Пеевски, Карадайъ и Копейкин. Да ви имам разбирането за народ на троловете на ГЕРБ, ДПС и Възраждане!

Pro/Anti
Pro/Anti
22 юни 2022 19:36
Гост

Кубрат, да обжалва във ВАС.
Там има земляшко лоби и ще отменят гласуването .

Анонимен
Анонимен
22 юни 2022 19:34
Гост

Надежда всяка оставете за друго правителство. Ще има избори

Задкулисник
Задкулисник
22 юни 2022 21:14
Гост

Надеждата Йорданова за съдебна реформа остана в умнокрасивия министерски кабинет на правосъдието на Кирчо и Кокорчо. Без идея, без воля, без кадри – ПЪЛНА БОЗА.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2022 10:39
Гост

Пеевски, Тиквата и Каскета си отдъхнаха поне за малко

Задкулисник
Задкулисник
22 юни 2022 19:31
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
22 юни 2022 19:31
Гост

Пеевски и Копейкин се взеха. Честито

джендър
джендър
22 юни 2022 21:18
Гост

Ама ти сериозно ли?

Красен
Красен
22 юни 2022 23:19
Гост

Страхотна двойка са.

OMG
OMG
22 юни 2022 19:29
Гост

Бойко, Славчо, Делян и Копейката за алтернативна България. Честито!

Шлосерска стиска
Шлосерска стиска
22 юни 2022 19:50
Гост

Глупости. ПП сами си отрязаха клона, на който седят.

Смело с резачката!
Смело с резачката!
22 юни 2022 21:20
Гост
Венета Марковска
Венета Марковска
22 юни 2022 19:27
Гост

Кирчо никога не лъже – запомнете го от мен!

Така така
Така така
22 юни 2022 19:26
Гост

Предателите винаги свършват зле.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
23 юни 2022 9:46
Гост

да бе! къде е сега Миленчо Велчев? много зле ли свърши? щото по една чиста случайност врътна една далаверка за 6 милиарда външен дълг, и по една още по-случайна случайност посредник по сделката беше бившия му работодател. той, завалийката, беше патриот на мамковината – заряза работа в Лондонското сити със заплата далеч над 40 хиляди/месец, за да се цани за министър за няма и 4 хиляди/месец. та и Кирето ще свърши също толкова зле – в Канада вече няма да го вземат, та ще се пресели от другата страна на Ниагарския водопад.

Честита канадска баня!
Честита канадска баня!
22 юни 2022 19:24
Гост
Просто Киро
Просто Киро
22 юни 2022 19:22
Гост

Логичен завършек на едно нелогично недоразумение нарекло са „българско правителство“.

Добра работа на Херо … затова … у дома!

Андрей Луканов
Андрей Луканов
22 юни 2022 19:20
Гост

Преходът наистина свърши …

Пеевски
Пеевски
22 юни 2022 19:19
Гост

Ех Канада, Ах Канада … Лангли …

re:
re:
22 юни 2022 19:28
Гост