Закриване на специализираните съд и прокуратура, реформа в състава на Висшия съдебен съвет (ВСС), смяна на ръководството на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), бърз избор на нов Инспекторат към ВСС, обжалваемост пред съд на отказите за образуване на досъдебно производство.

Това са някои от задачите на евентуалното съвместно бъдещо управление в областта на правосъдието, около които се обединиха днес „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

Всички сочеха като приоритет и смяната на главния прокурор Иван Гешев. Затова при обобщението на дискусията Лена Бориславова от ПП записа: „Искане за оставка, което да отправим групово“.

„Бих се радвал главният прокурор сам да си подаде оставката, за да не се занимаваме с него. Надявам се, че и той гледа в момента и да е разбрал, че е дошло време за промяна и да знае кога е дошло времето да се оттегли“, каза лидерът на ПП Кирил Петков, който участва в дискусията.

Лена Бориславова изложи как ПП вижда началото на процеса за смени по върховете на КПКОНПИ и прокуратурата. Тя предложи да бъде създадена парламентарна комисия за противодействие на корупцията, чиято първа задача да е да констатира в доклад системното неизпълнение на задълженията на КПКОНПИ в борбата с корупцията и това да даде законово основание за смяната на ръководството ѝ. Тази парламентарна комисия трябва да определи и приоритетите и стратегията за дейността на КПКОНПИ. Третата ѝ задача ще е да преразгледа информацията за престъпления, извършени от магистрати и да внесе сигнал до ИВСС. Като тук Бориславова даде пример с казуса „Осемте джуджета“.

В тази връзка тя каза: „Трябва бърз избор на нов ИВСС, чийто мандат е изтекъл отдавна и се поставя въпросът за легитимността на актовете му“. И бъдещите партньори си дадоха два месеца за внасяне на кандидатури.

Най-общо дискусията включваше два вида предложения за съдебна реформа – такива, които изискват промени в Конституцията и такива, които могат да се постигнат и с изменения в отделни закони.

„Моят страх е да влезем в един дълги процеси, при които не достига резултат до гражданите“, каза Кирил Петков.

По много от въпросите имаше принципно съгласие за това какво се цели, но не и как да бъде постигнато. Дали ВСС да стане постоянно действащ например. Повечето от формациите застъпиха тезата за разделяне на съвета на два – съдийски и прокурорски, както и за доминация на гражданската (парламентарната) квота в състава на Прокурорската колегия. Това обаче изисква промяна в Конституцията. От ДБ настояват на предложението си за въвеждане на т. нар. двойни мнозинства по кадровите решения. Има съгласие за премахване на кариерните бонуси за членовете на ВСС.

Друг пример за съгласие по принципа, но не и по детайлите, е обжалването на отказите за образуване на досъдебно производство. Принципно съгласие за въвеждане на възможност за съдебен контрол има, но за обхвата му – не. БСП например предлагат да може да се обжалват само отказите за започване на разследване срещу главния прокурор и административните ръководители в прокуратурата, както и за полицейско насилие.

И четирите партии се обявиха за реформа на КПКОНПИ и беше повторено, че тя повече не трябва да е „бухалка“. Но ако от ПП предлагат засилване на правомощията ѝ, то от ДБ са против. Има разминаване и за това дали комисията трябва да се раздели и два отделни органа да отговарят от една страна за корупцията и конфликта на интереси и от друга за конфискацията на незаконното богатство.

Беше постигнато съгласие по тема, която беше формулирана като „намаляване на съдебните такси“, като при дискусията беше спомената 4-процентната такса по граждански дела, но без повече конкретика.

Четирите партии се обединиха, че трябва да има законодателство, което да уреди последиците от санкциите по глобалния закон „Магнитски“, както и че трябва да има закон за несъстоятелността на физически лица. За последния стана ясно, че няма да се бърза, а ще бъде работен поне година.

Единодушие имаше и за това, че трябва да бъде отложено действието на Единната информационна система на съдилищата и на Единния портал за електронно правосъдие, докато не бъдат преработени така, че да отговарят на нуждите на всички участници в процеса.

„Ние споделихме с нашите 67 депутати, че отиване към корупция е форма на предателство към нашата обща идея и ще бъдем безкомпромисни. Няма да има наши и ваши, всички сме под един аршин. Да имаме максимална хигиена и да не допускаме лобисти да уговарят законопроекти в бюфета“, коментира Кирил Петков, който на няколко пъти обясни, че именно корупцията е основният проблем, с който трябва да се справи бъдещото управление. 

Съдебната реформа е представяна като приоритет и от четирите формации и неслучайно обсъждането ѝ се провежда още в първия ден на консултациите между евентуалните партньори в бъдещото правителство.

Партията с най-много депутати в бъдещия парламент, на която президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство – ПП, залага в програмата си серия от реформи в областта на правосъдието.

Първата група е посветена на съда. В нея се предлага трансформиране на Висшия съдебен съвет във временно действащ орган и смяна на кадровия му състав, ревизиране на критериите и процедурите за атестация и за провеждането на конкурсите, ограничаване на произволното и безсрочното командироване на съдии, регулиране на натовареността на съдиите въз основа на предварителен обективен анализ и реформа в юридическото образование.

Втората група идеи на ПП са свързани с прокуратурата. Партията предлага преосмисляне на фигурата на главния прокурор чрез конституционни промени и провеждане на дебат за премахване на концентрацията на надзора за законност от ръцете обвинител №1 или изобщо фигурата на главния прокурор. Въвеждане на възможност за обжалване пред съд на отказите за образуване на досъдебно производство и на реална отчетност и възможност за изслушване на прокуратурата относно нейната ефективност.

Третата тема в програмата на ПП е борбата с корупцията. Предложенията са за премахване на специализираните съдилища и прокуратури. Разширяване на кръга на прокурорите, които разследват корупционни престъпления и съответно на съдиите, които разглеждат тези дела. Засилване на контрола върху издаването на разрешения за използване на специални разузнавателни средства.

Тук влиза и идеята за „извършване на кадрови, институционални и функционални промени в дейността на КПКОНПИ“. Предлага се въвеждане на ясни критерии за преценка на вероятната основателност и пропорционалността на обезпечителните мерките, налагани по искане на комисията и ясното и, обвързване с наказателните производства. Друга идея е пряко отчитане на инспекторатите към всички министерства пред КПКОНПИ. Въвеждане на механизми за сигурно подаване на сигнали за закононарушения, нередности и корупция.

Четвъртата тема е електронното правосъдие. Тук се предлага привеждане на ЕИСС и ЕПЕП в съответствие с нуждите на съдиите, адвокатите и другите участници в процеса. Заложено е и създаване на единна електронна идентификация във всички държавни институции, включително и в съдебната система, както и метод за комуникация чрез система за сигурно връчване на книжа по електронен път.

 

92
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адвокат от САК
адвокат от САК
25 ноември 2021 1:13
Гост

До “Преподавател 24 ноември 2021 18:50Гост И друг път съм попадал на коментари на този индивид. Жив шизофреник…“ Да попитам и Вас- “нешизофреника“- съществува ли в българското гражданско материално право друг правен принцип, който е противоположен на принципа “ Всичко, което не е изрично забранено, е разрешено“, и ако Вашият отговор е “Да“- нещата са ясни- Вие сте платен политически трол, на чиято стратегия просто преча… Да не би, защото твърдя, че без Закон за лобизма не съществува обективен юридически критерий за оценка на едно лобистко действие като законосъобразно или незаконосуъобразно;0 Опс- извинете- май настъпих вашият политически протестърски спонсор по… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2021 8:17
Гост

Напълно сте прав, само си пийте хапчетата редовно.

адвокат от САК
адвокат от САК
25 ноември 2021 9:13
Гост

Нямам нужда от хапчета- за разлика от вас, троловете. Точко вие- протестърските платени тролове, нонстоп атакувате всеки коментатор, който изкаже и сянка на съмнение или критика, в “способностите“ на вашите финансови спонсори- кирил петков и сие. Вашият гуру, заедно с екипа си, нямат понятие от държавно управление, от начина, по който функционира държавната машина.Г-цата бориславова получаваше ежемесечно възнаграждението от 8К ЕВРО заплата, наета от държавни структури- чудесно, нали;0 Всичко е О.К., само, че- това са ДЪРЖАВНИ пари, в които се включват и моите платени данъци- за за разлика от трайнобезработните тролове, които не плащате данъци и плащате само здравните си… Покажи целия коментар »

Василев
Василев
25 ноември 2021 9:46
Гост

Дали имате нужда от хапчета или не – това е повече от очевидно.

адвокат от САК
адвокат от САК
24 ноември 2021 18:33
Гост

До “Нормален адвокат 24 ноември 2021 18:23 “ Чакам професионален юридически отговор на моя въпрос- той не би затруднил студент от 4-5 курс на специалността “право“, а щом Вие се затруднявате и не можете да му отговорите, но въпреки това претендирате за добри професионални юридически знания и никът Ви е “ обикновен адвокат“, значи доказвате истинността на твърдението ми, че сте платен политически трол, който не е правоспособен юрист;0

Психодиспансер
Психодиспансер
24 ноември 2021 18:39
Гост

Аз пък се надявам, че сте трол, защото в противен случай явно се касае не за логорея, а по-скоро за шизофрения.

Преподавател
Преподавател
24 ноември 2021 18:50
Гост

И друг път съм попадал на коментари на този индивид. Жив шизофреник да срещнете на улицата все някак ще го избегнете колкото и да ви говори. От този форумния обаче няма отърване.

адвокат от САК
адвокат от САК
24 ноември 2021 18:53
Гост

С неюристи и платени политически тролове като Вас нямам какво да си кажа- Вие сте доста ниска топка за професионалното ми ниво. Важното е, че ви е натрит върнатия платен политически тролски нос и вече няма да лъжете и да се представяте за правоспособни юристи в специализиран юридически сайт и няма да пишете тъпотии, които са ирелевантни към специализираната юридическа материя. Това ми стига, всичко останало просто няма никакво значение за мен. А сега е време да затворите вратата от външната й страна- нямате място в този сайт.

адвокат от САК
адвокат от САК
24 ноември 2021 19:12
Гост

Всички които не следите какво ви казвам сте платени политически тролове и трябва незабавно да напуснете този сайт. Аз съм проспособен юрист владеещ специализираната юридическа материя и ще си пиша тук колкото искам, а всички вие платените политически тролове можете да затворите вратата отвън.

Силвия
Силвия
24 ноември 2021 19:21
Гост

Оставете на го на мира човека, може наистина да е колега и да е болен, а това не е смешно. Ако няма работа човека какво друго да прави освен да пише във форум за юристи.

адвокат от САК
адвокат от САК
25 ноември 2021 1:06
Гост

До “Силвия 24 ноември 2021 19:21 “ Жалки сте- и Вие ли твърдите, че в българското материално гражданско право има принцип, противоположен на правният принцип “ Всичко, което не е изрично забранено, е разрешено“ и ако отговорът Ви е “ Да“, то тогава и Вие не сте правоспособен юрист. Ако обаче твърдите, че сте, тогава отговорете на следващият ми въпрос- а знаете ли каква е разликата между материално и процесуално право и материално и процесуално гражданско право. Ако не можете, сте трол- тази разлика се учи в 1ви курс на юф по дисциплината ОТП и след като не я знаете,… Покажи целия коментар »

Нормален адвокат
Нормален адвокат
24 ноември 2021 18:23
Гост

Тролове, запомнете, че има нещо наречено юриспруденция, в рамките на която различни учени в областта на правната наука застъпват различни становища. По същия начин работи и съдебната система, като се постановяват противоречащи си актове, а практиката перманентно се уеднаквява с тълкувателни решения. Само в опорните точки на троловете съществува едно-единствено меродавно мнение и то, ах каква изненада, е точно тяхното. А само в опорките на платените политически тролове мнението, което е угодно на ДПС и ГЕРБ, е единственото меродавно.

адвокат от САК
адвокат от САК
24 ноември 2021 18:27
Гост

О.К.- докажете, че не сте платен партиен трол, като в отговора на този май коментар, посочите и подредите в йерархично отношение онези нормативни актове, от които черпите правно основание, за да твърдите, че има друг правен принцип в българското гражданско право, който е противоположен на правният принцип в българското национално гражданско право “ Всичко, което не е изрично забранено, е разрешено“ и който се правоприлага в българското материално гражданско право ;D Ами сега;D

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2021 18:36
Гост

Адвокате от САК, ако не си трол, който залива форума с истерични коментари, то задължително трябва да се консултираш с лекар за логореята ти.

адвокат от САК
адвокат от САК
24 ноември 2021 18:40
Гост

До “Анонимен 24 ноември 2021 18:36“ – твърденията на някакъв анонимник относно персоната ми подминавам като малка гара- дайте нещо по същността на въпроса ми;0 Аз съм обиконовен магистър по право, не съм преподавател по юридическа дисциплина във ВУЗ, но все пак умея да задавам правилните въпроси;0 И така- акъв е Вашият отговор по съществото на предмета на моето питане или нямате такъв, защото не сте правоспособен юрист, а платен политически трол;D

адвокат от САК
адвокат от САК
24 ноември 2021 18:11
Гост

Тролове, запомнете веднъж завинаги- няма как двама юристи да имат различно професионално мнение по въпроса кои са и какво изразяват правните принципи в гражданското право- тази материя не подлежи на различни субективни тълкувания; за нея има само едно професионално юридическо тълкуване, което се изучава в юф на ВУЗ-овете ни, Затова юристите може да имаме две различни становища в двете ни различни качества- като юристи и като граждани и затова ние сме ДЛЪЖНИ да правим разлика между двете неща и когато пишем в качеството си на юристи, да заявяваме само професионалната гледна точка и когато пишем субективното си мнение като граждани,… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
24 ноември 2021 13:40
Гост

Tроловете пак накацаха и тази статия… Да ги попитам, случайно да знаят какъв е правният принцип в гражданското право, да са чували случайно покрай юристите на финансовият им спонсор, че в гражданското право всичко, което не е изрично забранено, е разрешено и какво означава това при липсата на закон за лобизма… Да- не ви плащат, за да мислите, а за да публикувате чужди коментари, без изобщо да схващате за какво точно става въпрос- затова и сте поставили 15 минуса на въпрос, който би си задал всеки правоспособен здравомислещ юрист, а именно- как при липса на закон за лобизма ще има… Покажи целия коментар »

О, неразумний троле...
О, неразумний троле...
24 ноември 2021 16:38
Гост

Типично за платените политически тролове на ГЕРБи ДПС да се пишат аполитични, но същевременно да претендират, че тяхното мнение е единственото вярно. И тяхното мнение винаги цели да уязви идеологическите противници на спонсорите им, а за престъпленията на последните винаги са пълен пас.

адвокат от САК
адвокат от САК
24 ноември 2021 18:04
Гост

До “О, неразумний троле… 24 ноември 2021 16:38. 24 ноември 2021 16:38…но същевременно да претендират, че тяхното мнение е единственото вярно….“ Мдаа- тъпите тролове сте си тъпи тролове. Това, което пиша, НЕ Е лично мое субективно мнение, а правното ми становище, което е едно и също за всеки български правоспособен юрист, именно защото и правният принцип в гражданското право “ Всичко, което не е изрично забранено, е разрешено“, е само един и се изучава само в юф на ВУЗ-овете ни. Той се счита за аксиома в гражданското право, за канон, ако щеше, та ще ми е много чудно кой колега-… Покажи целия коментар »

Димитър
Димитър
26 ноември 2021 14:59
Гост

Нали не очакваш друго ,аз също не съм адвокат,от системата за сигурност съм,но товите коментари се доближават най-много до практическата реалност,поради което не могат да те дишат протестните тролове.
М**ната им! Не се впрягай!

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2021 12:52
Гост

Тази групичка са уникални несретници. Такава посредственост не съм виждал отдавна. Въобще не знаят къде се намират и с какво се захващат. Общи приказки, лозунги. Цитират някакви стандарти, без да знаят същността им. … Ужасно е. Никой не обясни като как ще се променя Конституцията, защото там е заровено кучето. Тези ще надминат и Христо Иванов по некадърност и глупости. Барни Ръбъл изглежда като професор пред тях, което е жалко и гротесктно. Ужас!

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2021 13:05
Гост

Абсолютно вярно, калинките на ДПС и ГЕРБ са най-ценните кадри в нашата държава! Например Барни „белия хакер“ Ръбъл може да бъде едновременно министър и на правосъдието, и на информационните технологии. Алексей „с руското гражданство“ Трифонов, може да съчетава не само правосъдие, но и външни работи. А Иван Каскетски е достоен да бъде едновременно министър 3 в 1 – на милицията и вишуту образование, на селското стопанство и на туризма.

Галя
Галя
24 ноември 2021 13:44
Гост

А като си анонимен , дали смяташ хората за толкова прости, че не се сещат, че си герберска подлога?!

Младши
Младши
24 ноември 2021 12:45
Гост

И нека да се преразгледа заповедта за сформиране на конкурсните комисии към Конкурсите за първоначално назначаване в съдебната власт, вкл. – младши магистрати. Трябва да отпаднат като членове в тия комисии – преподавателите във ВУЗ. Не стига, че 5 г. съм им гледал физиономиите, ами и после пак. На нищо не те учат, самообразоваш се, а накрая пък и те изпитват за бъдещото ти поприще. Петима магистрати стигат в комисиите.

Юрист
Юрист
24 ноември 2021 12:42
Гост

В момента положението е такова, че дори да има плеяда от блестящи съдии и адвокати в България, на някой престъпник-тиква му трявба един-единствен друг престъпник-каскет, за да не може да получи заслуженото за престъпленията си по законния ред. Затова всички юристи в България приветстваме това полжение да се промени.

Промяната не е радост за ГЕРБ и ДПС
Промяната не е радост за ГЕРБ и ДПС
24 ноември 2021 12:25
Гост

Първо Рашков изплаши най-честните и образовани избиратели от махалите, които гласуват за ГЕРБ и ДПС, а сега и тези искат да ни отнемат последните останали радости в лицето на супер ЕнтелЕгентните йористи Гешев и Цацаров!

КПП
КПП
24 ноември 2021 10:56
Гост

И между другото аз не виждам каква промяна да се въведе в учебните планове на ЮФ! Разгледал съм на всички Юридически факултети учебните планове, честно казано с най-логическа последователност на изучаване на учебните дисциплини, ме впечатли единствено ЮФ на СУ! Останалите просто са ги нахокали там. Не можеш Наказателният процес да се учи в трети курс в един Ю. факултет, а в СУ да е в 5-ти курс. Процесите винаги трябва да бъдат в последната година и с повече часове за упражнения, друг е въпроса че часовете за упражнения са просто отбиване на номера….при някои!

Guy Fawkes
Guy Fawkes
24 ноември 2021 16:25
Гост

Абсолютно сте прав, това е защото само в СУ има ЮФ със собствен научен и преподавателски капацитет.

адвокат от САК
адвокат от САК
24 ноември 2021 10:56
Гост

“…Да имаме максимална хигиена и да не допускаме лобисти да уговарят законопроекти в бюфета“, коментира Кирил Петков…“ Mдааа- и как точно ще правите разграничението между законосъобразно и незаконосъобразно поведение, след като не съществува закон за лобизма, който да поставя ясна юридическа рамка на законното лобиране и да криминализира незаконното, м…На какъв принцип ще да е това разграничение в момента- на политически, нали, защото липсата на закон за лобизма е ясен знак, че е налице законосъобразно поведение за всеки вид лобизъм;0 Кажи му политик и повече не го обиждай- тези хора са скарани с елементарната логика,какви положителни резултати искате да очакваме… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
24 ноември 2021 10:34
Гост

Има да се надяваме на истинска съдебна реформа, със запазване и уважаване на баланса на правата на участниците в едно съдебно производство, ама друг път- каза тате…Надеждата умира последна, но за мен е загадка какво е общото кратно между българското национално право, изучавано в юф на СУ и американското национално право- предвид правните дисциплини, изучавани в Харвард, та човек, който притежава дипломи от юф от двата университета, да създаде тази нова реформа…Тук не става въпрос за математика, физика, химия, биология или медицина, а за национална правна система…

КПП
КПП
24 ноември 2021 10:27
Гост

Според мен съдебният контрол над действията на прокурора значително зачестиха! Трябва му повече свобода! Все пак и той е част на съдебната власт! Даже в Италия не му викат ,г-н/г-жо Прокурор, а г-н/г-жо съдия! Само ние тука не можем да узреем! Прокурорът трябва да има повече самостоятелност….твърде много съдът му се меси в работата! А сега тия искат хептеб да го ограничат!

!!!
!!!
24 ноември 2021 12:28
Гост

Не съдът, а горестоящия прокурор не трябва да се меси в работата на обикновения прокурор и да му нарежда кой да „опраска“ и чие дело да „смачка“.

Попов
Попов
24 ноември 2021 12:36
Гост

Да, особено като ги заплашат със санкции и доноси….и те горките какво да правят, налага се да нарушат закона. Познавам такъв случа, как от прокурор от Апелативна прокуратура отведе прокурор от окръжната прокуратура, защото наблюдавал производство над негов близък. А Апелативният няма това право!

баба яга
баба яга
24 ноември 2021 9:42
Гост

Сорос не спира.Дава ли дава. Да видим, дали ще отговорят на очакванията му и колко ще му струват. Присъединявам се д бадеми за Джонито.

Стамат
Стамат
24 ноември 2021 9:35
Гост

Слушайки снощи консултациите, се чудех да се смея ли, да плача ли.
Пълна трагикомедия.
Намеренията са добри, но хората, които трябва да измислят и направят съдебната реформа, нямат елементарна представа с какво се захващат.
Те са виждали съдебна зала само на картинка и в американските филми.
Никога не са държали дело в ръцете си, камо ли да пишат акт по него.
Боя се, че резултатът от техните „упражнения“ ще бъде ужасяващ.
Дамата Лена, тежката юридическа артилерия на ПППП, е толкова трогателна в неразбирането на материята, че направо ти се приисква да й предоставиш правна помощ по реда на ЗПП.
О, свещена простота!

адвокат от САК
адвокат от САК
24 ноември 2021 10:13
Гост

“…Дамата Лена, тежката юридическа артилерия на ПППП, е толкова трогателна в неразбирането на материята, че направо ти се приисква да й предоставиш правна помощ по реда на ЗПП….“ С една година време за придобиване на магистратура в Харвард- толкова. Според сиви-то й, е била отличничка по време на следването си в юф на СУ и е придобила магистратура от него пак като отличничка, затова е учудващо “познаването“ на материята от нея. С две думи- потвърждавате мнението ми, че политиката е поле за реализация на некадърните в професията си хора.

Стамат
Стамат
24 ноември 2021 10:19
Гост

Точно така, уважаеми колега, точно така!

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2021 11:01
Гост

Абсолютен мит е, че отличен студент по право ще стане добър юрист или магистрат. Иначе добри критикари сте на момичето и големи разбирачи и затова правосъдието ни е блато пълно с всякаква гмеж в него!!!!

адвокат от САК
адвокат от САК
24 ноември 2021 13:58
Гост

До “Анонимен 24 ноември 2021 11:01…Иначе добри критикари сте на момичето и големи разбирачи …“ Не съм “ критикар“, нито пък политически трол, а адвокат с над 22 години адвокатска практика и ИМАМ ЗАКОННОТО ПРАВО да критикувам лица, чийто възгледи и знания НЕ кореспондират с българското национално право, особено, когато твърдят, че имат капацитета да извършат качествена промяна в съдебната система. И да Ви припомня- този сайт е специализиран ЮРИДИЧЕСКИ сайт и се предполага , че в него пишат коментари колеги- юристи, а не платени партийни тролове и в тази връзка- Вие какъв сте- защото видно от съдържанието на коментара… Покажи целия коментар »

Лозан
Лозан
24 ноември 2021 9:29
Гост

„смея да твърдя, че съм видял с очите си как правото девалвира още в кухнята“- думите са на сина на Татяна Жилова, която е председател на Съюза на съдиите, а синът й кандидат за НС от Да, България, вероятно невлязъл поради плачевния резултат на формацията.
Така онагледявам становището си за съд.реформа, авторите й и крайния резултат.
Кой разбрал, разбрал!
Черпя Черно Джони ако осъществят и едно нещо от заявеното.

баба яга
баба яга
24 ноември 2021 9:12
Гост

Да кажа и за ЕИСС и ЕПЕП. Членовете на ВСС да върнат от джоб тези 14 мил. лева, които платиха на инфхормационни носители за това недоносче. Времеядно, трудоемко и въпреки работните групи, предложенията и съвещанията, нищо не се подобри. Дали с обучение от 3 часа, може да обучи който и да е? Деловодство и секретариат пищят, ноникой не ги чува. Магистратите поне ползваме служителите на Информационно обслужване на съда. Липсват институции, адреси, ако искаш корекция, трябва да си пишеш до Председателя на съда, той да увдоми ВСС, те да сътворят задание да изпълнитея на проекта, той да каже дали може,… Покажи целия коментар »

баба яга
баба яга
24 ноември 2021 9:05
Гост

И по закриването на спецовете – доброто оръжие за борба с местните олигарси и корумпета….сега ОПГ на местна почва ще си плащат и няма и да стигнат до съдебната зала. Може и да беше грешно конструирано, но си работи перфектно и резултатно. Кой в редовия съд ще гледа освен своите дела и такива с по 20 и нагоре подсъдими? И за колко време? До пенсия мотивите не може да си напише.

Прокурор
Прокурор
24 ноември 2021 9:15
Гост

Ами това е всъщност същинската цел на правосъдните дебати.Промяната хал- хабер си нямат от наказателни правораздаване, Видно от вчерашните изказвания, което позволява да бъдат изпързаляни, под предлог че всички са на едно мнение .

баба яга
баба яга
24 ноември 2021 9:01
Гост

придобивките по ЗСВ….не ВСС….лапсус лингва

баба яга
баба яга
24 ноември 2021 9:00
Гост

Сега в съдебната система ще настане пълна анархия, която, както всички знаем, е майка на демокрацията. Първо през кацата с л…та и след това мир и покой. Дали са се сетили, че могат да орежат всички социални придобивки по ВСС или да не ги подсещам. Но ще трябва да ни разрешат партийна принадлежност и право на стачка, което няма да им е от полза. И без това след сметките за тока през м. декември и януари, март ще са изметени точно от тези, които ги подкрепиха. И пак избори. До дупка.

Прокурор
Прокурор
24 ноември 2021 8:16
Гост

Айде пак почва битката олигарсите да бъдат извадени от спеца, че много мрънкат като спонсори на промяната!

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2021 7:17
Гост

Това с отказите да подлежат на съдебен контрол ме кефи! Натовареността на наказателните съдии ще се повиши два пъти и няма да мрънкат, че не попадат в категорията на изключително натоварените. Свят ще им се извие, защото куцо и сакато, за щяло и не щяло сезира прокуратурата. Парно, съседи, кучета, шум… ще минават през съда. Поне 150 000 годишно. Честито да им е продължавснето на промяната!

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2021 9:11
Гост

По този начин се прави мечешка услуга на съдилищата, защото работата ще нарасне нечовешки, а прокурорите ще са супер доволни, защото актовете им по отказите ще се санират. Желязно. Но тези тикви от мола или не го разбират или не им пука. Да не забравяме, че всеки съдебен акт подлежи на съдебен контрол така, че да му мислят и окръжните съдилища. Колкото до това само някой откази на прокурора да подлежат на съдебен контрол, това е изключително тъпо, защото така няма да има равнопоставеност между субектите и ще се получи дискриминация. Това веднага пада в КС, а Крум Зарков и… Покажи целия коментар »

ДА, БЪЛГАРИЯ
ДА, БЪЛГАРИЯ
23 ноември 2021 23:29
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Димитър
Димитър
24 ноември 2021 4:06
Гост

Трябва ли да ти казвам колко си тъп или вече сам си го осъзнал

Богдан
Богдан
23 ноември 2021 22:17
Гост

Едно време ние се изподирахме от четене за оценка – среден 3 по Наказателен процес при акад. Стефан Павлов, а сега как им дават тия изпити, пускат ги там – тройки, четворки, казал някой нещо повече – петица, направил нещо отгоре- шестица. Ужас!

Випуск 1986 - ЮФ на СУ
Випуск 1986 - ЮФ на СУ
24 ноември 2021 16:41
Гост

Проф. Павлов беше впечатляваща фигура за времето си. Най-добрият пеналист в ония години. Имаше страховита, респектираща фигура и поглед. Всички само по наказателно – процесуално учихме, за да не се изложим пред него. Въпреки, че трудно пишеше повече от 3.00! Изключително сериозен и отговорен беше! Дори неговият учебник по Наказателен процес на РБ, си остава ненадминат и до днес!

269/18
269/18
23 ноември 2021 21:26
Гост

Ей, много им бърка сметките спец прокуратурата! Сигурна съм обаче, че ако тази прокуратура разследваше преписка на мой близък, нямаше да се замете случая /едва ли случайно/, както го направи РП и ОП Пазарджик и последиците от това за него.

До разбирачите
До разбирачите
23 ноември 2021 21:17
Гост

Той Гешев е голям „специалист“ по наказателно право и процес, нали! Него пък как и защо го направи мафията главен прокурор? Законно и заслужено ли? Дори и само тая експерт-милиционер да изритат, пак ще е по-добре от сегашното профанизиране на прокуратурата, водещо до цялостния резултат за липса на правосъдие за престъпниците от Герб и ДПС.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2021 7:20
Гост

Защо дрънкаш? Ако Гешев сам не си подаде оставката, няма вариант да го изритат. Чети!

Аман от гешевтарници
Аман от гешевтарници
24 ноември 2021 8:41
Гост

Добре бе „капацитет“ четящ, ще видим колко ще издържи тоя твой любим „титан“ на правото при положение, че изпълнителната и законодателната власт явно не го искат! Колкото повече упорства и не си подава оставката, толкова „по-светло бъдеще“ го чака след това. Или си мислиш, че цялата държава ще зависи от прищевките му още 5 г.?

Прокурор
Прокурор
24 ноември 2021 8:29
Гост

Гешев може да е всякакъв, но дипломата му е 6.00, докато на писача на законопроекти Емил Дечев е 3.00. То и резултата на законотворчеството на Дабъ- то е такъв, какъвто е интелектуалния потенциал на ползваните гъзолизци

анонимен
анонимен
24 ноември 2021 8:57
Гост

Не знам защо представят ДБ като някакви капацитети по правосъдие, имат там един доцент, който не е доцент в юридически факултет, един двама адвокати, лидера им няма да го коментираме, реформа на такова високо ниво се прави от хора експерти в материята.

Елица
Елица
24 ноември 2021 10:52
Гост

Дипломата му била 6, ама от Симеоново бе, не от юридически факултет в университет!

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2021 19:55
Гост

До новите:
Махнете им бонусите , че само с това се занимават!

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2021 19:35
Гост

Пази Боже от такива експерти. Всички специалисти по гражданско право, но никой по наказателно право. Нямат и ден стаж в наказателното правосъдие, но ще правят реформи. Явно доста плащат мутрите.

Андрей
Андрей
23 ноември 2021 19:07
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
анонимен
анонимен
23 ноември 2021 18:48
Гост

Това с отказите, ако го направят за всички престъпления направо могат да направят съд само за откази, съдиите по цял ден само с това ще се занимават. А в един по-малък град, съдията ще преценява дали има данни за престъпление преди да има образувано ДП и после пак като съдия ще решава делото по същество. Много въпросителни има с тия откази, дано да се допитап до ВКС,ВКП, до университетски преподаватели, че с тия граждански адвокати по комисиите, хептен ще овапсат, днес да е имало един, който има практика по наказателно право и процес. Този доцента на ДБ много ми издиша… Покажи целия коментар »

Димитър
Димитър
23 ноември 2021 18:33
Гост

КРБ: [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки] Чл. 129. (1) (Доп. – ДВ, бр. 100 от 2015 г.) Съдиите, прокурорите и следователите се назначават, повишават, понижават, преместват и освобождават от длъжност от съдийската, съответно прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. (2) (Доп. – ДВ, бр. 100 от 2015 г.) Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването… Покажи целия коментар »

инспектор от инспекторат
инспектор от инспекторат
23 ноември 2021 18:28
Гост

Има народна любов, за днес ВСС са добри – уважиха протежетата на Чолаков.
От тази сбирщина ПП, БСП, ИТН и ДБ кои са експертите. Едно време имаше едно адвокатче около ИБНИ, което се разцепи да вряка същото и видяхме къде се спря.
Кои са юристите с експертиза и дават акъл на преговарящите, мацката от ПП влизала ли е в съд?

Реформатор
Реформатор
23 ноември 2021 17:51
Гост

Цели на коалицията, като 1 означава съгласие, 2 – дебати:
Всичко да стане супер – 1
Как? – 2

Адвокат
Адвокат
23 ноември 2021 17:50
Гост

Е Гешев си остава! И това разбрахме.!

Аха
Аха
23 ноември 2021 17:49
Гост

Кога бе? Можем да поспорим, дали на БСП дерибеите не безчинстват повече от ГЕРБ във ВСС! Айде на бас, че всичко е само на думи и само за сцената

Русофоб
Русофоб
23 ноември 2021 16:52
Гост

Май, май слагат каруцата пред коня. Те още нямат коалиционно споразумение, а обсъждат глави, точки и подточки. И ако накрая една или повече партии от четирите каже, че няма да участва – каква полза от тези обсъждания?

Sir Humphrey
Sir Humphrey
23 ноември 2021 18:24
Гост

Не сте схванал, че чрез тези разговори реално се пише коал. споразумение.

Преп
Преп
23 ноември 2021 18:34
Гост

„Пише се“,за да се харесат на избирателите.
Иначе всичките са „гОла вОда“…. посредствени, неподготвени,на изпълняващи поръчки на някои заинтересовани олигарси…

Русофоб
Русофоб
24 ноември 2021 10:30
Гост

Нека си се пише. А аз говоря за подписване. Можем ние с вас една година да си пишем някакъв договор и аз накрая да не го подпиша. И какво правим тогава?

Sir Humphrey
Sir Humphrey
24 ноември 2021 10:37
Гост

Е нали за да има нещо за подписване, то първо трябва да се напише, тъп@н@р??

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2021 15:44
Гост

Идеята за паразитиращия ВСС е много добра. И за работещия за себе си бюрократичен там апарат с все нови и нови структури. И за нищо не ставащите конкурси и атестации. Изобщо, Авгиеви обори. Време е да се изчистят.

Spiro
Spiro
23 ноември 2021 15:26
Гост

Много ми допада идеята за трансформиране на Висшия съдебен съвет във временно действащ орган.

Пух Чо
Пух Чо
23 ноември 2021 15:27
Гост

Защо ли не го закрият направо. В сегашния си състав е напълно безполезен.

Елица
Елица
24 ноември 2021 10:55
Гост

Ами той такъв си беше за който помни…членовете си работеха по места и веднъж седмично ходеха в София за заседание.

Nina
Nina
23 ноември 2021 15:25
Гост

Очакваме добри неща.

Любенова
Любенова
23 ноември 2021 15:25
Гост

Супер. Дано измислят нещо градивно

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2021 15:24
Гост

И все пак смятам, че Атанас Семов имаше място да е там, пък и да не е част от партия.

Запетуйка
Запетуйка
23 ноември 2021 15:24
Гост

Ето една важна за правосъдието статия и действия по него

Руменов
Руменов
23 ноември 2021 15:24
Гост

Абе каквото и да си говорим, работат ае ясна – ттябва Гешев да се маха !

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2021 15:22
Гост

Е как ще стигнем до по-достъпно правосъдие? Айде сега. Всеки има достъп до правосъдие, но не всеки има шанс да получи решение от съда овреме

Dimo
Dimo
23 ноември 2021 15:22
Гост

От кога си чешат езиците с тази съдебна реформа?

Чочо
Чочо
23 ноември 2021 15:23
Гост

Надявам се новото ни правителство да действа пи- ефективно.

123
123
23 ноември 2021 18:35
Гост

Хаха, наивник!

Кнути
Кнути
23 ноември 2021 15:22
Гост

Определено е добре да видим какво ще измислят

Серафим
Серафим
23 ноември 2021 15:21
Гост

Сега тука Ицко Иванов ще се вихри

Цеци
Цеци
23 ноември 2021 15:20
Гост

Надявам се искрено тези преговори да доведат до светло бъдеще за изстрадалия български народ.

Темелкова
Темелкова
23 ноември 2021 15:19
Гост

Хайде, че ми се изчака чакането бе. Слушам от 3 часа Румен Овачров престъпника и от другата страна онези от ДБ за Енергетика да ми говорят. Важно е. Но все пак.

Кнут
Кнут
23 ноември 2021 15:19
Гост

Разгеле

Чавдар
Чавдар
23 ноември 2021 15:29
Гост

Само на думи.