На 95-годишна възраст почина проф. Георги Стефанов – основоположник на българската теория на международните отношения, съобщиха от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Юридическият факултет на Софийския университет и Катедрата по международно право и международни отношения загубиха своя доайен в областта на науката за международните отношения“, посочват от висшето училище.

Проф. Георги Стефанов е завършил Юридическия факултет на Софийския университет през 1951 г., където от 1957 до 1995 г. преподава История на международните отношения, Теория на международните отношения, Теория на международната сигурност и История на държавата и правото.

Проф. Стефанов е ръководител на Сектора по международно право и международни отношения към Единния център по науките за държавата и правото, директор на обществени начала в Народния университет за международни отношения в София (1962-1972 г.), ръководител на секция Външна политика на НР България и Международни отношения на Балканите в Института за външна политика „Иван Башев“ и в Института за международни отношения и социалистическа интеграция (1972-1991 г.).

Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий“ І степен.

Проф. Стефанов е автор на множество книги, студии, статии и учебни помагала.