Предстои поредна смяна на съдията по делото срещу прокурорския син Васил Михайлов. Причината – определеният в момента докладчик заминава на стаж в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Така делото срещу сина на пернишкия обвинител Бисер Михайлов ще бъде поето от осми съдия от Софийския районен съд (СРС).

Както „Лекс“ писа, проблемите със съдията-докладчик са почти от самото внасяне на обвинителния акт срещу Михайлов в съда в края на декември 2022 г.

Той е обвинен в извършването на 8 престъпления – за нанасяне на средни телесни повреди на трима души, леки телесни повреди по хулигански подбуди на други двама, за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и за закана с убийство.

Делото беше разпределено на случаен принцип на съдия Весела Дончева. Тя обаче го прекрати и прати за разглеждане в районния съд в Перник, където са извършени престъпленията, каквито са изискванията в чл. 36, ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Всички магистрати от РС-Перник обаче се отведоха, като изтъкнаха, че познават бащата на обвиняемия – прокурора от окръжната прокуратура Бисер Михайлов и са в служебни и лични отношения с него, което може да доведе до съмнения в безпристрастността и обективността им.

Така делото стигна до Върховния касационен съд (ВКС), който каза, че СРС правилно го е изпратил в Перник, но след като в тамошния районен съд не може да се сформира съдебен състав, то трябва да го гледа СРС.

Когато производството се озова отново в районния съд в София, обаче последваха пет отвода на съдии с различни мотиви (виж повече тук).

Накрая то беше разпределено на съдия Радослава Качерилска, която реши да го гледа и насрочи разпоредителното заседание на 28 февруари.

Тогава тя прие, че няма съществени нарушения, които да водят до ограничаване на правата на Васил Михайлов, произнесе се по искания за събиране на доказателства, промяна на мярката за неотклонение, за конституирането на страни в процеса и т.н. Насрочи делото за 7 април и обяви, че ще бъде определен резервен съдия. Според чл. 248, ла. 1, т. 5 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) в разпоредителното заседание се обсъждат и въпроси за привличането на резервен съдия или съдебен заседател.

На заседанието на Висшия съдебен съвет на 2 март стана ясно и защо се налага определянето на резервен магистрат. Съдия Радослава Качерилска е одобрена за 10-месечен стаж в регистратурата на ЕСПЧ, който започва на 1 април. През това време тя ще е в неплатен отпуск, като разходите за стажа се поемат от проект по Норвежкия финансов механизъм.

Така се оказва, че на заседанието на 7 април ще трябва да влезе осми съдия, като предстои той да бъде избран чрез жребий.

Сред магистратите обаче има спор по въпроса кога трябва да бъде определен резервният съдия и трябвало ли е той да участва в разпоредителното заседание, или може да поеме делото от следващия етап, т.е. от 7 април.

Както вече стана ясно, в чл. 248, ал. 1, т. 5 от НПК се казва, че в разпоредителното заседание се привлича резервен съдия.

Същевременно обаче в свое становище Наказателната колегия на ВКС застъпва мнението, че разпоредителното заседание е част от съдебното заседание и за него е приложима разпоредбата на чл. 258 от НПК, изискваща неизменност на състава. Т.е. според схващането на ВКС един и същ състав на съда трябва да гледа делото от започването му, т.е. от разпоредителното, до завършването на съдебното заседание. В чл. 260, ал. 2 от НПК пък се казва, че резервният съдия присъства при разглеждането на делото от началото на съдебното заседание с права на член от състава, освен правото да взема участие в съвещанията и в решаването на въпросите по делото.

Какво ще е тълкуването на разпоредбите на новия съдия по делото, тепърва ще се разбере. А ако ВКС установи противоречива практика в съдилищата, може да реши да излезе и с тълкувателно решение по въпроса.

По второто дело срещу Васил Михайлов – отново за побой, също има серия от отводи, но на магистрати от районния съд в Перник.

През февруари т.г. прокуратурата внесе в РС-Перник обвинителен акт срещу Михайлов за това, че на 12 май 2022 г. около един часа посред нощ в близост до детска площадка в Перник, се е заканил с убийство на мъж и го е удрял в главата с твърд предмет.

В РС-Перник има седем наказателни съдии, един от тях е командирован. Така остават шестима.

Първоначално делото е било разпределено на Валери Ненков, но той си е направил отвод на основание чл. 29, ал. 2 от НПК, според който в състава не може да участва съдия, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото.

Както е известно, още при първото дело всички съдии от РС-Перник си направиха отвод заради познанството с бащата на обвиняемия – обвинителя от окръжната прокуратура в града Бисер Михайлов.

При новото разпределение, делото е отишло при председателя на съда Михаил Алексов, но и той се е отвел. Последвали са още три отвода – на колегите му Христина Ангелова, Петя Котева и Светослава Алексиева. Днес делото е било разпределено на последния възможен съдия – Камелия Ненкова. Ако и тя се отведе, тогава ВКС ще трябва да „изпрати“ делото в друг еднакъв по степен съд.

Срещу Васил Михайлов има и трето дело за побой. Той е за случай от лятото на 2021 г. в Созопол, когато прокурорският син е нападнал мъж и го е ударил в лицето. Районната прокуратура в Бургас му е повдигнала обвинение за нанасяне на средна телесна повреда.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
07 март 2023 7:57
Гост

Всъщност не е зле, че този съдия няма да гледа делото, защото страшни размишления са и влачене с години на ненаписани дела, а как се натяга на всички от ръководството с приятелката си! Що се отнася до стажа й в ЕСПЧ, позицията е на съд.служител – в Регистратура. На нея просто не й се работи, време е малко да почине, да се разнообрази.

Анонимен
Анонимен
06 март 2023 19:40
Гост

Какви ли са тези лични и служебни отношения на всички съдии от РС Перник с бащата – Окръжен прокурор! За да се знае от тези, които не са юристи, окръжен прокурор или прокурори от окръжна прокуратура не са в служебни отношения с нито един съдия от районен съд, защото са в различни нива. Пак за сведение, прокурорът е страна, подчинена на съда в нак. процес, т.е. не съдиите, а прокурорите са в зависимост. Ако пък са лични отношенията, да не са приятели, интимно близки, приятели по чашка. Това, че живеят в един град, не означава, че автоматично имат отношения. Кога… Покажи целия коментар »

Какво е наказаниението за убиеца, убил 2-ма млади?
Какво е наказаниението за убиеца, убил 2-ма млади?
06 март 2023 19:20
Гост

А какво е развитието по случаят когато друг прокурорски син уби двама млади на спирка, при автомобилна гонка?;

Втори въпрос-убиецът , и баща му колко пъти отидоха на гробовете на загиналите и поднесоха цвете и проляха сълза?

Трети въпрос-кой ще ни пази от престъпната дейност на прокурорите и техните роднини?

Анонимен
Анонимен
06 март 2023 19:23
Гост

И КОЙ ПРОКУРОР ПРЕДАДЕ НА МАФИЯТА ИМЕТО НА ЗАЩИТЕНАТА СВИДЕТЕЛКА Й. З. И ТЯ БЕШЕ УБИТА 2 ЧАСА ПРЕДИ ДА СВИДЕТЕСТВА?
Че прокурор е продал името го каза бивш главен прокурор!

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/2508349

Кой ще ни пази от престъпната дейност в прокуратурата?

Анонимен
Анонимен
06 март 2023 15:02
Гост

Съдията се казва Качерилска, а не Качеларска, освен това дългосрочното й отсъствие при всички случаи е основание за разглеждане на делото от друг съдия, след като по него има задържано лице. Относно повтарянето на действия – повтарят се само следствени действия, а не процесуални.

Любител
Любител
06 март 2023 13:50
Гост

Съдия на стаж в регистратура ?

Анонимен
Анонимен
06 март 2023 15:27
Гост

Би било странно само ако си представяте регистратурата на ЕСПЧ като гише с лелка.

Geleto
Geleto
06 март 2023 12:44
Гост

Един от въпросите, които се решават в разпоредителното заседание, е този дали е необходимо привличането на резервни съдии и съдебни заседатели. Това означава, че съответните резервни съдии и съдебни заседатели не участват в разпоредителното заседание. Дори, обаче, да се приеме, че в такъв случай следва произнасянето по разпоредителното заседание „да се разбие“ и първо да се извърши такова относно привличането на резервни съдии и съдебни заседатели, то така привлеченият съдия или заседател пак няма да е участвал при вземането на решенията по разпоредителното заседание (съобрази чл. 260, ал. 2 от НПК!). Поставя се тогава въпросът къде е логиката в това… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 март 2023 12:18
Гост

Егати страхливите съдии, да го разпределят на някой магистрат от ССБ, там са достатъчно амбициозни да громят Гешев и подопечните му, бивайки закриляни от Козяк и българския „умнокрасивитет“

адвокат
адвокат
06 март 2023 11:35
Гост

Къде мога да се запозная с това становище на Наказателната колегия на ВКС относно неизменност на състава ?

Анонимен
Анонимен
06 март 2023 11:58
Гост

Има и обратното становище на съдии от ВКС, така че ползвай ситуационно което ти е в конкретен интерес, пък каквото стане…

адвокат
адвокат
06 март 2023 12:21
Гост
Anonimen
Anonimen
06 март 2023 11:30
Гост

Нормално, бащата от толкова години е магистрат, пуснал е навсякъде връзки. Може и да ги заплашва. Прокуратурата лесно може да прецака даден съдия. Спомнете си случая със съдията от Варна, който беше натопен уж за подкуп и ДАНС го барикадираха

Чукча
Чукча
06 март 2023 12:13
Гост

Кой съдия от Варна за подкуп, бе, приятелю? Имаше обвинение за престъпление против правосъдието (беше склонявал прокурор да прекрати разследване).Накрая му се размина, тъй като имало престъпление, но случая бил маловажен…хихихих

Anonimen
Anonimen
06 март 2023 12:37
Гост

Точно за подкуп го докладваха! Спомни си!

Чуков
Чуков
06 март 2023 11:26
Гост

Няма да се оправим, ейй…

Иванов
Иванов
06 март 2023 11:25
Гост

Това просто не е сериозно.

Машев
Машев
06 март 2023 11:25
Гост

Тоя па на стаж имало да ходи. Е защо е определен той, като вероятно се знае от преди това, че може да тръгне на стаж?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 март 2023 12:20
Гост

Може да се е записал за стажа след като е разбрал, че делото му е разпределено. Не бих се учудил да се уредил по спешност.

Рулина
Рулина
06 март 2023 11:24
Гост

Е той тоя баща се е здушил с всички адвокати и съдии в България ли?

Чукча
Чукча
06 март 2023 12:17
Гост

Глупости. Ще го осъдят това говно, така или иначе повече от условна няма да получи.
Имаше случай във Варна, не много шумен мисля, преди неотдавна време, син на съдия (жена)от окръжния съд го хванаха с наркотици (разпространение).Осъдиха си го в Добрич като 2 и 2 =4
Това л@йно няма да му се размине.Утре ще строши главата на детето някой магистрат….Въпрос на време е.

Albenov
Albenov
06 март 2023 11:24
Гост

Ма какво му се притеснявате на бащата бе. Възпитал е някакъв паразит. Мятате го в затвора и край. Освен ако нямате далавера и с бащата нещо.

Стаматов
Стаматов
06 март 2023 11:24
Гост

Е добре де, в цялата държава няма кой да гледа делото ли ?

Мавродиев
Мавродиев
06 март 2023 11:23
Гост

Не му върви на това дело и това си е

Ивето
Ивето
06 март 2023 11:22
Гост

Може и да е нова схема за протакане на делата

Anonimen
Anonimen
06 март 2023 11:11
Гост

Ами така е, който не е ходил на лекции при Чинова. Тия неща с резервния съдия на дъългоооо и широкоооо ги е коментирала.

Ивето
Ивето
06 март 2023 11:23
Гост

А ако е нова схма за протакане на делата? Преди беше, че обвиняемия е болен и трябва да се лекува. Сега – няма съдия, никой не иска да гледа делото.