Българският законодател за сетен път доказва, че спазването на правото му е последен приоритет.

Съгласно чл.19, ал.3 от Закона за нормативните актове (ЗНА) Народното събрание извършва „оценка на въздействието на проектите на закони и кодекси, внесени от народните представители“. Законопроектът за изменение и допълнение на закон също е нормативен акт, както добре знаят и първокурсниците по право. При внесените между първо и второ четене на промените в Изборния кодекс десетки предложения това въобще не беше извършено.

Според чл.26, ал.2 от ЗНА „В процеса по изработване на проект на нормативен акт се провеждат обществени консултации с гражданите и юридическите лица.“ Нищо подобно не бе направено при изготвянето на промените на Изборния кодекс.

Съгласно чл.26, ал.3 ЗНА „Преди внасянето на проект на нормативен акт за издаване или приемане от компетентния орган съставителят на проекта го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите“. А според ал.4 на същия член „съставителят на проекта публикува на интернет страницата на съответната институция справка за постъпилите предложения заедно с обосновка за неприетите предложения“. Според чл.28, ал.2, т.3 от ЗНА мотивите, съответно докладът, съдържат „финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба“. Естествено това не беше спазено.

Според чл.15, ал.1 от Указа за прилагане на ЗНА „Органът, който отговаря за изготвяне на законопроекта, го изпраща заедно с мотивите на заинтересуваните министерства, други ведомства или обществени организации, които организират неговото обсъждане и дават мотивирано становище.“ Естествено и това не е направено.

Мотивите на един законопроект следва да са основани на задълбочен анализ и съответно да почиват на проверени факти. В дебата по промените в Изборния кодекс мотивите са несериозно кратки, а съпътстващите изказвания – откровено неверни. Например – нямало гаранции за верността на машинното гласуване. Има доказана гаранция. Тя се разпечатва от принтера на машината – разписката, от която всеки гласуващ ясно може да види за кого е дал вота си. Всички разписки до една се броят и се сравняват с резултатите от машинното гласуване. И резултатът е, че при всички избори с машини няма никакво разминаване. Което означава, че не може да има каквито и да e съмнения за верността и точността на машинното гласуване.

Нямат нищо общо с истината изказванията на депутати и аргументи за промените в Изборния кодекс, че имало намеса в софтуера на машините, защото на последните избори на 7 от всичките над 11 000 машини бил излязъл надпис „Дневникът е подправен“. Това съобщение излиза при счупване на паметта при удар при транспортиране или събаряне на машината, дефектни флаш-памети, хардуерен дефект в USB слотовете, неправилно изключване на машините по време на работа. Казано с други думи – защитата на машините безотказно сработва в тези случаи. И тези причини нямат нищо общо с инсталирането на някакъв софтуер, който да прави измами. И това беше установено при детайлна проверка на експерти от ЦИК, Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация. За това беше направено нарочно съобщение на Министерството на електронното съобщение, което е общодостъпно и общоизвестно.

С оглед на изложеното не става ясно защо секционните комисии трябва да броят разписките от машините и това да се отразява в протоколите. Единственото обяснение е – да се даде възможност да се фалшифицират и резултатите от машинното гласуване. Не е ясно каква е ползата от това поне за някои от партиите, искащи връщането на хартиената бюлетина.

Всичко това означава, че се връщаме към практиката да се купуват секционните комисии и наблюдатели, които да пускат допълнителни бюлетини от негласували и да фалшифицират изборните протоколи. Имаше едно дело пред Конституционния съд за избор на депутат от СДС и съдът, след като преброи бюлетините, касира избора и обяви друг кандидат за избран. При всяко детайлно броене биха се установили огромен брой неверни протоколи, ако съдът разреши такова броене, разбира се.

В САЩ най-използваните машини за гласуване са на „Смартматик“ – фирмата доставчик за България. Само да споменем, че поради разкритието на „Смартматик“, че президентът на Венецуела  Мадуро не е зачел резултатите от машинното гласуване и е обявил други резултати, което, да повторим беше разобличено от „Смартматик“, Венецуела при Мадуро вече не работи със „Смартматик“ и се насочи към хартията. Така че „мадуровки“ няма как да бъдат тези, които са го разобличили.

Може да се отбележи, че в съответствие с определеното от  избирателите е приетата от правната комисия промяна всички парламентарно представени партии да бъдат пропорционално представени в ЦИК. Още по-добре е в бъдеще да има по-малка ЦИК, състояща се от професионалисти. Така ЦИК ще е политически необвързана и ще е независима от тези, които се състезават в изборите.

Друга промяна в правилната посока беше замяната на „кабините за гласуване“, т. нар. „тъмни стаички“, с паравани. Но тук дяволът е в детайлите и добрата идея може да бъде провалена с изпълнението ѝ. В кодекса не беше записано какви да бъдат тези паравани. Така целта, поради която се въвеждат – предотвратяване на възможността платените гласоподаватели да снимат бюлетината си, може лесно да бъде опорочена. Параванът трябва да е такъв, че да позволява на комисията и наблюдателите да виждат лицето на гласуващия. Сега какви ще са параваните, ще зависи от ЦИК и няма законови гаранции, че те няма да позволяват отчитането на контролирания вот.

Фалшифицирането на протоколи и при гласуване с бюлетина може да се прекрати или като се поставят машини за броене на бюлетините и всеки избирател си пуска бюлетината в такава машина след гласуване, или като такива машини се инсталират в преброителни центрове – така, както се прави например при изборите за кмет на Лондон и на още много места по света. Представители на ДПС заявяваха, че подкрепят такъв подход. Друга възможност за по-честни резултати е броенето да става в преброителни центрове, където е по-трудно да се подкупят преброителите и където може да има по-лесно наблюдение на броенето.

Няма никакво обяснение защо видеонаблюдението на броенето на гласовете не се записва, при положение че това не разкрива никакви лични данни. Няма как да се наблюдава броеното в над десет хиляди секции в реално време. При това положение видеонаблюдаването е безсмислено.

Всичко това е част от поредицата от причини да не може да влезем в Шенген и да не може да се отлепим от последното място по икономическо развитие в ЕС. Като резултат все повече млади хора свързват бъдещото си с чужди държави.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Как гласуват в САЩ
Как гласуват в САЩ
19 ноември 2022 10:46
Гост

„In 2022, most Americans will vote with hand-marked paper ballots Nearly 70% of registered voters live in jurisdictions that primarily use hand-marked paper ballots, according to data from Verified Voting, an organization that tracks voting technology. These paper ballots are usually counted by an electronic scanner or, in rare cases, by hand. Out of every 100 American voters, 70 will vote with hand-marked paper ballots. About a quarter will vote with machines that physically mark paper ballots About 23% of registered voters live in jurisdictions that primarily use ballot marking devices, machines that allow voters to make their selections electronically… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2022 19:43
Гост

В САЩ някой, попаднал в списъка „Магнитски“ отива право в панделата, вместо да плаща на троловете си да пишат глупости.

У лево
У лево
20 ноември 2022 12:03
Гост

„ВАС окончателно оправда спецсъдия Андон Миталов
…името на Миталов нашумя покрай случая с шефа на движение „Русофили“ Николай Малинов, който е обвинен в шпионаж. … Миталов бе съдията, разрешил на Малинов да пътува през 2019 г. до Русия да получи орден от руския президент Владимир Путин, без да е искано преди това разрешение от прокуратурата.“

https://news.bg/crime/vas-okonchatelno-opravda-spetssadiya-andon-mitalov.html

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2022 14:12
Гост

comment image

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2022 10:25
Гост

Мафията да подготви фалшификацията на следващите избори. Това, което ме изненадва, е, че БСП влезе в ролята на тяхна патерица. Ако не разкарат Нинова час по-скоро, БСП може да я сполети съдбата на ИТН.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2022 11:55
Гост

Нищо не ме изненадва в поведението на БСП. Те настояваха за въвеждане на изцяло машинен вот, за да прекъснат хегемонията на ГЕРБ-ДПС при манипулацията на изборите с идеята, че ще влязат в управлението, което се и случи. БСП, обаче, е безвъзвратно остаряла (във всеки смисъл на думата) партия с топящ се електорат и подобен начин за провеждане на избори всъщност й вреди. Затова сега, когато ситуацията със съотношението на силите в парламента е патова и БСП са на незавидното пето място, съвсем логично е да поискат да изстискат всеки възможен глас и да ползват всяка възможна манипулация, за да се… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2022 9:24
Гост

При положение, че вече ще може да се подкупват секционните комисии и наблюдателите и съответно протоколите ще се фалшифицират, ГЕРБ и ДПС ще имат мнозинство в следващия парламент и поради това гласовете за БСП ще отидат още надолу. Нищо ново под слънцето.

Мирослав
Мирослав
18 ноември 2022 15:48
Гост

Такива глупотевини могат да се родят само в главата на човек, който си няма представа как се формира състава на СИК и как се процедира след края на изборния ден – за да може да се изготви изборния протокол …
Само дебил е в състояние да вярва, че може да бъде „купена“ цяла СИК …

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2022 21:43
Гост

Може, разбира се. Така се случи, че познавам доста членове на СИК и наблюдатели и са ми разказвали какво става. Затова и съдът не разреши нито едно броене на бюлетини от местните избори. А купуването на гласове при гласуването с бюлетини е масово. Във Филиповци над 90% Ото гласовете бяха за Фандъкова. Циганите знаят коя е и обичат Фандъкова? Ха-ха.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2022 9:33
Гост

В нашия административен съд се броят бюлетини при местни избори. Защото съдията прецени, че за жалбоподателя няма друг шанс да докаже твърденията си. Въпреки порочните указания и практики на други … институции по този въпрос.

Не на машинните манипулатори
Не на машинните манипулатори
18 ноември 2022 9:11
Гост

Днес се оказа, че най-ценното нещо в нашата демокрация са венецуелски изборни машини, произведени в Тайван през 2015-та, с технология за безжичен пренос на данни от 2013-та, изборни магарии от миналия век, които се изтриват след изпълнение, плюс болтчета без пломба по стандарт от по-миналия век, върху код, писан миналата година и донаписван при всеки следващ избор според зависи. Тези мисли и терзания принудиха част от партиите в титаничните почтени коалиции да се насочат към саморазруха, други към саморазрушение, трети – към протест утре вечер на площада. Четвъртите вече са се разбрали с мафията, която вече не е онази мафия… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2022 15:27
Гост

Е, мадурчо, машините са проектирани в САЩ, произведени в Тайван, но през 2020. А Мадуро изгони Смартматик, защото го хванаха, че фалшифицира резултатите им. Така че тези, които искат да фалшифицират са мадурчовци. Това сте Вие – гербаджии, турски протежета и комунисти.

Смешен прач
Смешен прач
18 ноември 2022 9:07
Гост

Къде бяха тези статии когато “почтените” въведоха само машинното гласуване аз днес за утре, без никакво обсъждане, без никаква оценка за въздействието, без даже да са купени всички необходими машинки-мадуровки?? Даже Държавен вестник излезе с извънреден брой на Разпети петък! Само и само да се отнеме гласа на стотици хиляди българи

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2022 21:49
Гост

От днес за утре ли??? Имаше 3 пъти избори с пилотно машинно гласуване преди да се премине към частично машинно гласуване, а години след това да се мине към машинно гласуване в по-големите секции. Хайде стига тролски писания!

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2022 9:35
Гост

Стотиците хиляди българи могат спокойно да гласуват машинно. Така, както ползват телефони, компютри, банкомати и електронни везни в магазина. Хайде стига сърцераздирателни лъжи! Ако са неграмотни и това им е пречката – такива е най-добре да не гласуват. Те не бива да определят ничие бъдеще, дори собственото си.

Дермета
Дермета
18 ноември 2022 8:59
Гост

Определено тия са неграмотници. Ма не може така бе хора!

Дали?
Дали?
18 ноември 2022 8:37
Гост

„В САЩ най-използваните машини за гласуване са на „Смартматик“…“ Дали ??? „Трябва да се знае, е че в 19 американски щата се гласува само на хартия, като устройства BMD, които разпечатват бюлетини, се ползват само с цел достъпност – за хора с увреждания, трудно подвижни и пр. В други 6 щата се гласува смесено – на хартия и с хартия, разпечатана от BMD. В 4 щата се ползват само устройства тип BMD, т. е. и там няма “машинно гласуване”, защото се разпечатват и броят хартиени бюлетини. В останалите щати освен с хартия и с BMD, частично се гласува и с… Покажи целия коментар »

Край река Меконг седнах и заплаках
Край река Меконг седнах и заплаках
18 ноември 2022 9:00
Гост

Хайде , хайде. Знаем в случая за България каква е борбата за появата на хартиена бюлетина. Защото старците – гласоподаватели на БСП не могат да се оправят с машина. Защото турците, които не разбират български са още по-шокирани и от машината. Защото неграмотниците, които гласуват за ГЕРБ са учили редовно само до гимназия и те също се затрудняват в ползването на елементарен софтуер

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2022 22:06
Гост

Машинното гласуване може да е пряко, но може и да брои бюлетини. И двата вида машини се използват общо в 42 щата. В Калифорния основното гласувате е на машини. Изборите за кмет на Лос Анжелис са изцяло с машини на Смартматик. ВС на САЩ допусна и гласуването по пощата във всички щати. Повечето от машините в САЩ са на Смартматик. А Мадуровки са тези, които подкрепят Мадуро, който се върна към хартията. Няма лошо в хартията, но в България протоколите се фалшифицират, а гласовете се купуват, за разлика от цивилизованите държави! Над 90% за Фандъкова във Филиповци – как Ви… Покажи целия коментар »

OMG
OMG
18 ноември 2022 8:23
Гост

Сега Борисов ще им нареди да отстъпят за подробностите, за да минат основните им машинарии. Мислят си как са щели да имат мнозинство още в този парламент, ако си работеха с хартията, след като и с машините са успели да станат първи.

Кирилов
Кирилов
18 ноември 2022 9:01
Гост

Всичко се прави с тази цел. За да се покаже ГЕРБ колко са отстъпчиви

Законната порнография
Законната порнография
18 ноември 2022 8:09
Гост

„Президентът Румен Радев издаде на Разпети петък указ за обнародване в „Държавен вестник“ на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, приет от 45-ото Народно събрание на 29 април.
Законът влиза в сила от деня на обнародването му в извънреден брой на „Държавен вестник“ на Велика събота, 1 май.
Радев обнародва светкавично промените в изборните правила“

Бръсначе
Бръсначе
18 ноември 2022 9:01
Гост

Потресен съмот тоя президент.

11111111
11111111
18 ноември 2022 8:02
Гост

Да не ви заблуждава хартиената коалиция, че се готви за парламентарни избори. Не, целият цирк е за местните избори. Не искат да пускат властта по места. А местните избори са най-сложните. Там най-лесно под формата на „грешки“ ще минат тежките машинации.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2022 8:04
Гост

Да не се оптимист, опс, песимист, че ще има правителство на ГЕРБ, ДПС, БСП и БВ?

Людмил
Людмил
18 ноември 2022 9:02
Гост

Може да се надява човека.

Radev
Radev
18 ноември 2022 9:02
Гост

Ми то БВ е създадено за да е патерица.

4343
4343
18 ноември 2022 8:24
Гост

Ами те с това разбирателство ГЕРБ-ДПС-БСП могат да си изкарат и 4 години.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2022 12:47
Гост

Освен това нека не забравяме, че местните избори оптеделят кой ще манипулира вота по места за парламентарните. В по-малките населени места (включително обезлюдените областни градове) има огромно значение как ще гласуват служителите в администрацията, освен това местният феодал договаря корпоративния вот и подпомага купения вот.

в кочина не се живее
в кочина не се живее
18 ноември 2022 7:52
Гост

Ха! Много интересно това за Венецуела! От ДПС денонощно повтарят обратното – че с машините са правени манипулации. Не съм си правил труда да проверявам, защото как да предположиш безогледна лъжа, но… ето какво излиза. Докъде сме се докарали. Права е авторката, че това праща децата ни към чужбината, а колко от тях са щастливи там, колко искат да се върнат, но в кочина живее ли се? Ясно е, живее се, но само ако си прасе

Мишев
Мишев
18 ноември 2022 9:02
Гост

Всички партии на статуквото искат хартията. Защо така?

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2022 7:48
Гост

Усещането е, че се готви мащабна фалшификация на изборите. А Бойко, който привидно скастри своите, в стил Тодоро Живков, щото нали те са млади ненаиграли се, а той е мъдър и разумен, не знам кой ще му се върже. Каква ти е файдата да сведеш машините до едни принтери за разписки и да не ги използваш като изчислителна техника? Няма друга, освен да правиш фалшификации. Не съм вярвал, че 32 години след първите свободни избори у нас още ще говорим за това.

Павлина Симеонова
Павлина Симеонова
18 ноември 2022 7:42
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица