Полицаите, обвинени за побоя над протестиращи под колоните на Министерския съвет от юли 2020 г., ще останат ненаказани, след като съдът и прокуратурата забавиха толкова време делото, че вече е изтекла давността за преследване на лека телесна повреда от служител на реда. Това съобщи „Сега“, като се позова на поредното определение на Софийския районен съд, свързано с разследването на побоя над студента Евгени Марчев.

Софийският районен съд една година не се произнесе по жалбата на Марчев срещу частичното прекратяване и се наложи дори прокурорът по делото да пише на съда с молба да побърза. На 19 ноември т. г. съдия Христина Гарванска се произнася по жалбата на Евгени Марчев от август срещу прокурорско постановление от юни, с което частично, за втори път, е прекратено разследването за причиняване на лека телесна повреда на студента от полицаи. Първото частично прекратяване беше отменено от съда на две инстанции.

Сега съдът приема жалбата на Марчев и срещу новото прекратяване за основателна. И обяснява, че прокурорът е пренебрегнал всички указания на съда и не е отстранил пороците в работата си така, че делото да бъде изяснено. Прокурорът продължава да не прави нищо, за да бъде разкрита самоличността на всички полицаи, участвали в насилието зад колоните, става ясно още от определението на съда.

Разбира се и че през юни, след постановлението му за частично прекратяване на делото, прокурорът си прави отвод от казуса, защото приема за засегнато правото си на „вътрешно убеждение и суверенна преценка върху вида и обема на привличането към наказателна отговорност“.

„Налага се извод, че следва задължително да бъдат бързо изправени пред съд които и да било служители на МВР, за каквато и да е телесна повреда на пострадалия Марчев, без оглед на обективност, авторство и детайли!“, пише още прокурорът, допълвайки че това създава у него „негативни впечатления към някои от пострадалите и техните процесуални представители“. Което, заедно с „непрестанните негативни медийни коментари“, било пречка за неговата обективност и безпристрастност.

Също така става ясно, че според прокурора полицаите не са извършили престъпление, като хвърлят други задържани върху задържания на земята Марчев, защото това „не е довело до травматични последици и няма достатъчен интензитет на обществена опасност за престъпна проява“. Прокурорът за втори път си е позволил и да подпише постановлението си за прекратяване, без да предяви материалите по делото на Марчев, който изрично е заявил, че ще се възползва от правото си по закон да бъде уведомяван за хода на разследването и да му бъдат предявявани материалите.

Тъй като са нарушени основни правила и принципи от НПК, постановлението на прокурора следва да бъде отменено, обяснява съдът. И допълва, че прокурорът е предубеден. Напомня му, че съдът има право по закон да контролира постановленията на прокурорите.

Съдията обаче посочва и че на 10 юли т. г. е изтекла давността за наказателно преследване за престъпление с квалификация, каквато е определена от прокуратурата за полицейското насилие под колоните на МС.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гавраил
Гавраил
09 декември 2023 17:52
Гост

Повече от половината от биячите имат деца, прокуратурата може и да не се занимава да установи кои са биячите, но ние сме ги установили, а тоя бой ще ядат децата им .. Поздрави 🙂

Апостола
Апостола
08 декември 2023 13:01
Гост

НИКОЙ ВЛАСТ-ПОЛЗВАЩ БАНДИТИН НЕ ВЛИЗА В ЗАТВОРИТЕ, ЗАЩОТО САМИТЕ ВЛАСТ-ПОЛЗВАЩИ СА БАНДИТИ – КРАДЦИ И УЗУРПАТОРИ НА ПРИНАДЛЕЖАЩАТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ВЛАСТ ! …. Съдии, прокурори и полицаи в България има огромен брой, ползата за народа от тях е никаква. Няма никога да влезнат в затвора у нас богатите и власт-ползващи бандити, докато не сменим системата – за съд само от 12 броя съдебни заседатели и докато не направим и народния ре-подбор на съдиите и прокурорите , с който да сменим в огромен процент досегашните и не си изберем нови, порядъчни съдии и прокурори ………….. В САЩ щатските съдии са… Покажи целия коментар »

Апостола
Апостола
08 декември 2023 14:23
Гост

ЩО ЗА СЪДИИ, ВСС-то, ИВСС-та, ЩО ЗА ГАВРИ И ИЗДЕВАТЕЛСТВА С БЪЛГАРСКИЯ НАРОД , С ДЪРЖАВАТА И ПРАВОТО . .. Тълкувателно дело № 3/2023 г. ОСГТК- Давност при уговорено погасяване на главното задължение на отделни погасителни вноски с различни падежи . .. ЗЗ-години след като уж преминахме към пазарна икономика, тия, така наречени върховни съдии и тези под тях прилагат един закон – ЗЗД ,който е по-стар от тях , по десетина различни начина . НЕ ЗНАЕЛИ КОГА ИЗТИЧАЛА ПОГАСИТЕЛНАТА ДАВНОСТ по банковите кредити . Браво, бе ! .. И според случая решават . Ако по-богат престъпник се жали, делото… Покажи целия коментар »

А колко прокурора, отървали милиционерите са арес
А колко прокурора, отървали милиционерите са арес
08 декември 2023 11:32
Гост

А ще бъдат ли арестувани неизвестните прокурори които бавиха, и отказваха и спасиха от наказателно преследване милиционерсаката банда?

Текста на НК е ясен!

Милиционерите може и да бъдат отървани , но неизвестните прокурори, които ги прикриха никой не може да спаси от престоя при бай Ставри. А и давността е далеч от изтичане.

еугЛЕНА Парапетова
еугЛЕНА Парапетова
08 декември 2023 11:27
Гост

Честита “промяна”! Добре че на власт са добрите сили ППДБ в коалиция с ДПС и ГЕРБ. Иначе са демократи, либерали, за върховенството на правото, за реформи и прочие. А си се гушкат, делят си постовете и това е. Цялата им работа се оказа грандиозна лъжа и празни обещания.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2023 11:24
Гост

Простотия

Николин
Николин
08 декември 2023 11:24
Гост

Оприличавам бавенето като абоминешън – пълна мерзост

Анонимен
Анонимен
08 декември 2023 11:23
Гост

Браво. Пазете се едни други

Анонимен
Анонимен
08 декември 2023 11:23
Гост

Думи нямам направо. Може ли такова нещо?

Анонимен
Анонимен
08 декември 2023 11:17
Гост

Трагедия. Поредната далаверка направена на гърба на закона. А защо е изтекла давност? Защо се мотаха толкова години? Умишлено е.

Чулнов
Чулнов
08 декември 2023 11:16
Гост

Явно логиката е бии за да те уважават и да респектираш. Е, респектирали са ме. Вече дори не искам да попитам нещо уличен полицай, примерно за посоката на пътя, защото не знам каква мутра може да е отсреща, но с пагон.

Костас
Костас
08 декември 2023 11:15
Гост

Нищо ама нищо ново под слънцето. Те са си плюли в устите полицай – прокурори и съдии и едните пазят другите. Затова и никога няма да има край с полицейското насилие в България.

Павлин
Павлин
08 декември 2023 11:14
Гост

Хехе колко сте прозрачнио и гнусни само. Забавяне имало и оп – то изтекла давност. Еми да, защото това искате да стане. Да не се занимавате да наказвате полицайте-мутри.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2023 11:14
Гост

Е вие нали се сещате – забавянето е умишлено

Адвокат
Адвокат
08 декември 2023 10:57
Гост

Това си беше въстание срещу диктатора Бойко Борисов, който нахлу в Президентството, с цел да подчини и тази институция. Сигурна са силни думи – то е време да сме нетърпими към такива проявления. Докато хората си изкарват парите с усилия и ловкост, други – просто са намерили някаква ниша – където не се изисква нищо повече – от това да си на някакъв властови пост, но не може безкрайно да се отнасят така. Разбира се – при масови вълнения е трудно да се обвинят отделни полицаи, но – така или иначе имаше целенасочено от полицията – да се смажат протестите.… Покажи целия коментар »