Полицаите признаха, че тестовете за наркотици, които от години се използват за контрол на шофьорите, са ненадеждни. Това обаче се случи едва след като същите тестове от няколко дни се използват и за контрол на състава на МВР по заповед на ръководството на министерството.

Зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Генади Тенев призова пред „Нова телевизия“ „това безумие да спре“, след като много от колегите му в Бургас се оказали с положителен тест за наркотици.

Проверките на полицаите започнаха след няколко случая на служители, които дадоха положителни тестове за алкохол и наркотици при проверка на пътя, а друг предизвика и катастрофа.

„Подкрепяме тестовете за алкохол и наркотици, но не подкрепяме начина, по който се извършват. Тези тестове за наркотици през годините са показали своята неефективност при досъдебни и административни производства, когато са установявани водачи с наркотични вещества“, каза Тенев.

За проверките на полицаите се използват същите тестове DrugCheck3000 и DrugTest5000, с които се тестват всички шофьори. Когато тестът е положителен шофьорите масово биват задържани, отнема им се книжката, стига се и до прекратяване на регистрацията на автомобила им. За да докажат, че не са дрогирани, те трябва да дадат кръвна проба, която обаче излиза след месеци, през които те търпят вредите от положителния тест.

Известно е обаче, че тестовете са силно чувствителни и освен наркотици, засичат бензодиазепините, които се използват при лекарствата за безсъние и тревожни разстройства, при медикаменти за главоболие, болкоуспокояващи и др. (повече за проблема с лекарствата с рецепта, шофирането, наказателната отговорност и възможните решения виж тук). Има случаи на фалшиво положителни тестове за наркотици и при употреба на енергийни напитки.

Докато не започнаха проверките в МВР обаче, полицаите никога не са алармирали, че тестовете им са ненадеждни, за да бъдат сменени с други, като одобрението им става със заповед на вътрешния министър.

Само преди дни адвокат Силвия Петкова разкри случай на неин клиент, който е осъдил МВР заради фалшиво положителен тест, след който чакал 3 месеца за резултат от кръвна проба, който показал, че не е употребил наркотици. Той обаче е бил задържан и откаран с белезници за проба, останал без книжка и регистрацията на колата му била прекратена. Освен това полицаите първо го уверявали, че тестът му със сигурност ще е положителен, а след това го убеждавали да не иска кръвна проба, защото само щели да излязат всички останали наркотици, които е взел.

Генади Тенев от синдиката на полицаите не каза колко негови колеги са дали положителен тест, но призна, че това са служители на над 50 години, които пиели лекарства и предимно успокоителни заради стреса и натоварването в работата.

„Следват редица мероприятия, отстраняване от работа и унижение пред колеги, семейство, приятели, а кръвните проби отнемат време, докато се докаже, че не е така“, каза Тенев и добави, че от синдиката ще искат компенсации за колегите си.

Той подчерта, че от СФСМВР не са против проверките, но искат това да става при едни ежегодните прегледи с кръвни проби.

„Да се спре това поредно безумие в МВР“, настоя Тенев. На въпрос защо чак сега синдикатът реагира, той каза, че едва сега били засегнати интересите на колегите им, но добави, че използването на тези тестове трябва да спре и за всички останали шофьори.

47
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Киро
Киро
19 октомври 2022 17:32
Гост

Честито на печелившите! От кога чакам това да се случи!!! Съд и присъда сега, уволнение, отнемане на правата, дерегистрация, досие и яка глоба. Да видят от къде изгрява слънцето!!

Това е безумна репресия от срещу гражданите,
Това е безумна репресия от срещу гражданите,
19 октомври 2022 12:33
Гост

Това се знаеше от МВР от доста време , но им беше удобно да правят капани и засади по този начин с хора, които не харесват. Решавах си личните конфликти по този начин. Но проблема е в това , че МВР внасяше такива безумно репресивни промени в законите, но „УМНИЯТ ЗАКОНОДАТЕЛ“ приемаше тези предложения безропотно без партийни изключения даже и уж умните и уж красивите, които се пъчат с правосъдната реформа. Е господа и дами от тези с приоритет – върховенство на правото, правосъдие това нормално ли е и справедливо ли е и коресподриха ли с някой нарушени права ?… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2022 23:32
Гост

Значи за шофьорите тестовете са без проблеми и хората си получават наказанията, а за полицаите били проблем и са неточни. Няма такава наглост. Оказва се, че полицаите са дрогирани и безконтролни хора, което трудно се различават от бандитите. Разформиране на МВР и редовни тестове на личния състав на всеки 3 месеца. Я ги виж ти наглите те!

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2022 18:53
Гост

Много

Илко
Илко
18 октомври 2022 18:49
Гост

Верни са как не са!щом за простолюдието са верни и за вас са верни!!!

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2022 16:48
Гост

А добър дан!
Колко дела имам, при които са наложени мерки – ПАМ, по ЗДвП, при наличие на наркотици, установени с полеви тест, а прикръвния – нулев резултат! Отменяме, осъждаме ОД на МВР. И цялото това упражнение защо?
Щото за пореден път някой внасял тестове и апарати, негодни за измерване на стойностите,за които са създадени. Пландемията не ни е напускала! Дали „мерим“ ковид или наркотици – все едно. Едно към кесим! Обаче издаване АУАН, НП и ЗППАМ!

чичо Гошо от Почивка
чичо Гошо от Почивка
18 октомври 2022 14:58
Гост

Хаха, ако не беше жалко, а то е много много жалко, гнусно и безочливо, щеше да е смешно! Едно време за какви дреболии изхвърляха ченгетата, не че и тогава бяха стока, но поне спазваха някакво съвсем елементарно поведение. Сега цари пълен хаос! Тези тестове, с които проверяват за наркотици така и не казаха до колко след употреба дават положителен резултат. Щото едно е да друсаш и след два дни като отмине действието на наркотика да дадеш положителна проба – хем си положителен, хем не си под въздействие, щото то е минало? А ченгетата да правят тия тестове на лягане и… Покажи целия коментар »

Смока
Смока
18 октомври 2022 14:52
Гост

Мен ми правиха тест, показва ми че съм чист, само при милиционерите има проблем, при положение че пия лекарства за диабет и високо кръвно.

Амам атшав
Амам атшав
18 октомври 2022 14:50
Гост

На олигофрени ли ни правят? И само те ли са стресирани? И само те ли взимат лекарства?
Теста трябва да е един за всички – при съмнение – кръвна проба! Пък щом сме толкова болни и работата ни не ни е по възможностите – на борсата при другите!
Много се „изнежихме“ напоследък!

ЮрисТконсулт
ЮрисТконсулт
18 октомври 2022 14:13
Гост

Къде е Демерджиев?! Къде беше Рашков?! По-назад – онзи Младен Маринов, Веселин Вучков, Георги Петканов?! Къде бяхте, къде бяхте?! Нали имаше контрол?! Това не е от сега! Това е рецидивирало, влошавало. Предишните вътрешни министри е трябвало да затегнат полицейската дисциплина, но не са го направили! За нищо не стават! От 1990 г. до ден днешен всички вътрешни министри бяха пионки, слуги, кухи хора и нищо не свършиха! За нищо не ставате! А и вижте сегашните милиционерски върхушки на какво приличат – бръснати глави, с бради до пъпа, с татуси до челата, това прилича ли на служител на реда?! Това прилича… Покажи целия коментар »

тествайте и съдиите и прокурорите с тези тестове
тествайте и съдиите и прокурорите с тези тестове
18 октомври 2022 14:06
Гост

Добри са си тестовете-нали ги прилагате за гражданите, и то от години, а хиляди?! Редно е тези тестове да се приложат и за съдебната система, защото сред поколението-предимно 50+ годишни , инсталирани в съдебната система е налице съмнение,че масово са дрогирани и напушени, разбира се, ние не вярваме,че има дрогирани съдии и прокурори-такива няма. Затова ,чрез тези прекрасни тестове, които прилагате към гражданите от години следва да бъдат изтествани всички в съдебната система-от секретарките до председателите на съдилища. Ленин* е казал,че проверката е висша форма на доверие, и това,че ви тестват за дрога, а не ви арестуват директно-говори,че държавата ви… Покажи целия коментар »

135Анонимен
135Анонимен
18 октомври 2022 18:53
Гост

Явно и без тест е ясно, че си на черешата! Човек давай по весело, смени дилъра.

хмх
хмх
19 октомври 2022 11:27
Гост

Ми да тестват, който не взема, не се страхува.

Владо
Владо
18 октомври 2022 13:41
Гост

Защо не кажат, че въпросните нарко тестове точно заради това, че не показват коректно данните от теста са свалени от употреба в САЩ и тъй като все пак трябва да се уползотворят и да им вземат парите за произведените такива ги изпратих тук в България за да гърбят всеки втори! А сега като трябва самите изпълнители на теста да бъдат тествани „аааааа ама тея тестове не показват точно“, а в същото време повечето от тях постоянно са на ЧЕРТА!

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2022 13:32
Гост

„Друго притеснение на синдикалистите е, текстът в закона за МВР, свързан с употребата на алкохол, е много общ и служители, които не са пили алкохол по време на работа, а, да речем, предишния ден, може да дадат положителна проба.“ Ахахаха, гениалните мозъци на МВР измислили, че текстът на закона бил много общ. А брилянтният текст на НК „след употреба на наркотични вещества“, който от години е главен източник на улични подкупи за чифтокопитните патрулиращи, какъв е?! Искат прецизиран до секунди и няколко знака след десетичната запетая праг за наличие на алкохол за въоръжени държавни служители, които „пазят“ обществения ред. Но… Покажи целия коментар »

Веско Маринов
Веско Маринов
18 октомври 2022 12:58
Гост

Поредната нелепа история около родната ни полиция.

Димо
Димо
18 октомври 2022 12:59
Гост

Обаче си траят до сега. Като не ги касаеше, всичко им беше точно.

Миро
Миро
18 октомври 2022 12:57
Гост

Не вкарвайте всички в кюпа. Баща ми е полицай, завършил е АМВР, но изобщо не мяза на колегите си. Енергичен, честен и си изпълнява съвестно задълженията.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2022 14:01
Гост

Никога писаното не се отнася за всички. Тъжно е, че заради малцина се цапа името на всички. Било то учители, лекари, адвокати и т.н и т.н.

СИНДИКАТА НА МВР ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАКРИТ
СИНДИКАТА НА МВР ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАКРИТ
18 октомври 2022 12:50
Гост

Това го казват същите тези полицаи който потрошиха от бой младежите на жалтите павета.
Къде беше тогава синдиката ?

Димо
Димо
18 октомври 2022 12:45
Гост

Е, сега ли се сетиха, че има и фалшиво положителен тест?

Димитров
Димитров
18 октомври 2022 12:37
Гост

Генади Тенев сега ли се сети да каже, че тестовете не струват.

Чавдар
Чавдар
18 октомври 2022 12:38
Гост

Когато ножът опре в кокала…

Мерзавци -нали тези тестове прилагате за плебса?!
Мерзавци -нали тези тестове прилагате за плебса?!
18 октомври 2022 12:36
Гост

Как е възможна подобна милиционерска мерзост, нищожества недни?! Заради тези тестове за последните години са осъдени вече хиляди граждани, а стотици са в затвора-част от тях невинни, другите -наистина виновни-но без да имаме пълна сигурност, сами признавате,че тестовете са боклук. И какво-милицията признава,че тези тестове са ненадеждни, а това значи,че огромен брой хора са в затвора или с разбити съдби, заради бандитизма на милицията, припознаван от прокуратура и съдии-да се прилагат ненадеждни ненадеждни тестове, както те признават. И се сещат за този проблем,когато самите те са тествани, но досега издевателстваха над гражданите с тези тестове. След като репресивния, знае че… Покажи целия коментар »

Терминал 2
Терминал 2
18 октомври 2022 12:16
Гост

Браво на института по психология на МВР
Корупция, опорочени конкурси за започващите в системата, мързел и чакащи 20 заплати

бай Иван с ватенката
бай Иван с ватенката
18 октомври 2022 12:16
Гост

Колко народ мина през затвора заради тези тестове- някои виновни, някои не… Ама сега се сетиха, че не са достатъчно прецизни, като започнаха и тях да тестват!

До хората който са ЛИНИЯ
До хората който са ЛИНИЯ
18 октомври 2022 11:53
Гост

Два джипа на жандармерията се блъснаха на прав и равен участък. Виновен вероятно ще бъде дядото който си гледа животните. Хубавото ва всичко това е че законите на физиката, за разлика от другите закони, важат за всички.

Към вас фурашки
Към вас фурашки
18 октомври 2022 11:42
Гост

Ще обвиним баба Цена.
Неправилно е пресичала
пешеходната пътека, щото дядо
Коце и и казал да му донесе кисело мляко. Веднага им попада в полезрението. И после друсан полицай да ми казва СИСТЕМАТА НИ УБИВА как ви убива като ви правят проверки за наркотични вещества ли ?

номира ли ни въртите милиционерчета
номира ли ни въртите милиционерчета
18 октомври 2022 11:31
Гост

Всичко е един фалш за пред обществото гарван гарвану око не вади.

Справедливост
Справедливост
18 октомври 2022 11:24
Гост

Когато шофьор на луксозен автомобил направи тежко ПТП заради превишена скорост, първоначалният ПОЛОЖИТЕЛЕН тест за алкохол и/или дрога ВИНАГИ се оказва „погрешен“…

Дичо
Дичо
18 октомври 2022 12:53
Гост

Да. А дребните риби опират пешкира.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2022 11:20
Гост

Нямам думи да опиша безочливата наглост, безкрайното лицемерие, криминалната некомпетентност и чувството за безнаказаност, които владеят МВР. Недоумявам какъв народ доброволно се поставя в зависимост от една шайка необразовани, неграмотни и явно и надрусани престъпници, които се изживяват и като законодател, и като съдия.

още
още
18 октомври 2022 10:48
Гост

Този водевил само в Бг може да стане. То дори възобновяване на производствата не може да се направи- как да се докаже , че точно този тест в това време на това лице е бил негоден?!

Комбал
Комбал
18 октомври 2022 10:23
Гост

Унижение пред колегите…
То в полицията са всички свестни и нормални хора извън нея са всички боклуци и отрепки. Даже трябва да карат и 24 часа арест и понеже се явяват на работа след употреба на наркотични вещества и вероятно ще карат и условна, че даже и ефективна понеже са на държавна заплата и трябва да служат за пример на обществото

Милов
Милов
18 октомври 2022 9:54
Гост

Опредлено много нелепо. Много. И много хора срадаха заради тази безумщина

Демирев
Демирев
18 октомври 2022 9:51
Гост

А така лииии? А това не трябва ли да се каже на шефовете ви още преди години, а не чак след като започнаха и вас да тестват за наркотици с тия тестове?

Нерска
Нерска
18 октомври 2022 9:50
Гост

И сега какво правим с акцията по залавянето на пияни и друсани шофьори?

Челев
Челев
18 октомври 2022 9:50
Гост

Мен друго ме притеснява. Ще се случи точно това, което виждам, че се случва и тук, в коментари – махайте тия тестове. А кой ще лови наркоманите, които само това чакат, за да запалят могъщите си коли и да убиват хора по улиците?

Михаела
Михаела
18 октомври 2022 9:49
Гост

Хайде сега да ги махате тия тестове и да се свършва с тая наглост!!!!

Велизара
Велизара
18 октомври 2022 9:49
Гост

Изключителна наглост. До там ли се докарахме, бе драги?

Бобев
Бобев
18 октомври 2022 9:48
Гост

Ето това е България 2022 година драги господа и дами! Ето това е. Тестват те, тормозят те, когато почнат да тестват и тях със същия тест и се оказва, че е крайно ненадежден!

Хахаха
Хахаха
18 октомври 2022 9:27
Гост

Ааааа ненадеждни били, а над 5 години порицаите тормозят хората с тези тестове.
Да изтестват целия състав на МВР, пък който иска да дава кръв и урина.
Над 50 % от полизаите са на дежурство пили или дрогирани, а не малка част и двете.
МВР е ОПГ.

Мавродиева
Мавродиева
18 октомври 2022 9:55
Гост

Не забравяйте, че много от ченгетата на улицата са си побойници, но в униформа, за да не търпят наказателна отговорност, когато набият някой уж „престъпник“, а то химик в университета.

Temida_M
Temida_M
18 октомври 2022 9:16
Гост

Тестовете реагират положително и ако си употребил Тайлол хот, хапчета за кръвно или сироп за кашлица. Следва заповед за да държане, лишаване от правоуправление, прекратявате на регистрацията на МПС, търсиш вреди, нямаш кола, всички те приемат за наркоман. Отиваш даваш кръв, чакаш три месеца и половина за резултати. Излизат резултатите отрицателни, че не ползваш нито кокаина, нито марихуаната нито пък бензодиазепини. Върви че обяснявай че сестра нямаш. Не може ли най после да се създаде регулация и тези безумия да свършат.

ха да видим
ха да видим
18 октомври 2022 9:50
Гост

Регулацията е крайно наложителна от години, но докато не им опря на ченгетата до… онова място отзад под гърба, даже злорадстваха как ще те изкара положителен за наркотици. Ха, да видим сега

Антоанета
Антоанета
18 октомври 2022 9:52
Гост

Ами някой да каже как тестват в Европа и по света. Надали с тия тестове, дето ще кажат, че си наркоман от хапчета за хрема…

Цветанов
Цветанов
18 октомври 2022 9:53
Гост

Много неприятно, но уви това е истината