Народното събрание днес окончателно прие изменения в изборните правила, заради пандемията. Те бяха направени в закона за мерките и преодоляването на последиците от извънредното положение.

Както „Лекс“ писа, с тях разработването на правилата за опазване на живота и здравето на членовете на избирателни комисии и на гражданите се възлага на здравния министър Костадин Ангелов. Днес той вече обяви, че са почти готови и в тях например ще се регламентира, че членовете на секционни комисии ще разполагат с по две маски с висока защита, ръкавици, дезинфектанти, а в помещенията ще има и машини за филтриране на въздуха. За членовете на мобилните СИК, които ще обикалят хората под карантина или в изолация, пък се предвиждат и специалните костюми, с които лекарите влизат в инфекциозните отделения.

Депутатите днес отхвърлиха предложението на ДПС правилата за провеждане на предизборни мероприятия на закрито да са като за кината и театрите. А в закона остана само общото изискване, че при тях трябва да се спазват въведените противоепидемични мерки.

Финалът на обсъждането на краткия законопроект от общо 4 параграфа обаче стана повод за дискусия, която няма нищо общо с изборните правила. Причината за това беше, че с третия му параграф, внесен от Менда Стоянова от ГЕРБ между първо и второ четене, със заключителна разпоредба се правят промени в Закона за хазарта.

С тях се удължава срокът за приключване на производствата по издаване на лицензи, започнали преди закриването на комисията по хазарта и преминаването на дейността по контрол над тези игри към Националната агенция за приходите. Той беше 6 месеца, а сега става 9 месеца. Освен това се удължава и действието на вече издадените лицензи.

„Практиката да се променят с преходни и заключителни разпоредби (ПЗР) на законопроекти закони, които нямат нищо общо с тях, вече доби огромни измерения. Това е една законодателна вакханалия, която има огромно отражение върху законодателната правна рамка“, заяви Крум Зарков от БСП. И каза, че подобен подход е противоконституционен, тъй като основният закон изисква законите да се приемат с две гласувания, а в случая (с внасяне между първото и второто четене) то е само едно. Той призна, че Конституционният съд досега винаги е отхвърлял това като аргумент за „отмяна“ на дадена норма, но подчерта, че все по-често има особени мнения на негови членове, че тя е недопустима (в тази връзка можете да прочетете за особените мнения на конституционните съдии Красимир Влахов и Атанас Семов тук и тук) .

Зарков подчерта, че не говори по съществото на предлаганите изменения в Закона за хазарта, тъй като по тях „няма и един ред писмени мотиви“.

В отговор Христиан Митев от Обединени патриоти му напомни, че практиката чрез ПЗР да се изменят други закони без връзка с първоначалния проект не е от времето на това управление и БСП е правила същото, когато е била на власт. И даде разяснение защо се променя Законът за хазарта: „Много съжалявам, че има пандемия и голяма част от служителите на НАП са болни и не са успели да се справят в предвидения срок. Не искаме след това заявител, който е подал документи в срок да внесе искове по ЗОДОВ. Удължаването на срока е най-доброто решение“.

Крум Зарков пък заяви, че левицата вече брои колко пъти това Народно събрание е използвало този подход спрямо предишни парламенти. „Уверявам ви, че резултатите не са във ваша полза“, каза той. И заяви, че следващият парламент трябва така да напише правилника си, че да не се допуска депутати да „издевателстват по този начин с правото си да внасят законопроекти“.

Тук Митев го подкрепи, но предупреди, че трябва да се действа много внимателно.

След тази дискусия Христо Проданов от БСП специално излезе на трибуната, за да поздрави председателстващия заседанието Валери Симеонов, че е позволил провеждането на тази дискусия.

След нея с 81 гласа „за“, 28 „против“ и два „въздържал се“ Народното събрание промени Закона за хазарта с ПЗР на закона за извънредното положение.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ала бала
ала бала
28 януари 2021 17:37
Гост

Ами какво искате – щом баба Менда и Боко Тиквеника творят законите.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 14:55
Гост

Ужас

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 15:49
Гост

Пълен абсурд!

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 14:54
Гост

Излагация. Те не могат да говорят, решения ще вземат

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 15:49
Гост

Нелепа история.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 14:54
Гост

Тия си заминават. Тоя парламент е съставен от идиоти

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 15:51
Гост

Дано не дойдат същите.

Стаматова
Стаматова
28 януари 2021 14:53
Гост

Подкрепям здравния министър. Само той е нормален. Останалите са пълна пропаст

Demireva
Demireva
28 януари 2021 14:53
Гост

Човека има най-сложната доктурантура, тази за медик. Еми как да не е адекватен

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 14:54
Гост

Ще сравнявате начетен лекар с някакви дебели глави едвам със средно

Аналог
Аналог
28 януари 2021 14:52
Гост

За мен мерките за изборите са глупави и не виждам как ще се случи гласуване без масово заразяване

Demireva
Demireva
28 януари 2021 14:52
Гост

Скапан парламент. Пълни кретени са

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 15:52
Гост

Гола-вода са.

Englishman
Englishman
28 януари 2021 14:52
Гост

Идиотските им решения край нямат

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 14:51
Гост

Ангелов ще се справи

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 14:13
Гост

Типично за този парламент, идиоти.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 15:53
Гост

За нищо не стават.