Четирима съдии са повишени в Търговската колегия на Върховния касационен съд.

Това са Людмила Цолова, Мадлена Желева, Анжелина Христова-Борисова и Васил Христакиев – всички от Софийския апелативен съд. Те бяха класирани на обявените за заемане чрез конкурс четири места в ТК на ВКС.

Конкурсът за повишаване беше обявен през юни 2019 г. Кандидатите бяха 23-ма от всички нива в системата.

През март т.г. председателят на ВКС Галина Захарова заяви, че върховният съд изпитва сериозен кадрови проблем. „Търговската колегия е пред кадрови срив. След пенсионирането на ръководителя на колегията и предстоящото пенсиониране на друг съдия, Търговската колегия остава с 14 съдии“, каза тогава Захарова като уточни, че по щат съдиите в тази колегия са 27. На свободните места са командировани магистрати от по-долните инстанции. Тя постави тежките кадрови проблеми и в доклада на съда за миналата година (повече виж тук).

С уговорката, че ще подкрепи повишаването на четиримата съдии, председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков постави друг въпрос. Той се върна назад във времето, когато СК на ВСС назначаваше класираните в конкурса за ВАС деветима магистрати. Тогава членове на съвета отбелязаха факта, че шестима от тях са командировани във върховния съд.

В настоящия конкурс и четиримата съдии са командировани във ВКС, каза Чолаков. „Това не е проблем. Не съм го смятал за проблем. Но когато лошият ВАС прави конкурс с командировани, е проблем, а добрият ВКС – не е проблем. Съдия Мадлен Желева е командирована във ВКС от септември 2020 г., а съдия Людмила Цолова – от 4 октомври 2021 г., една година след обявяване на конкурса. Аз не виждам никакъв проблем в това и без проблем ще гласувам за колегите. Но не чух никакво изречение за това, че са командировани във ВКС“, каза Чолаков.

„Проблем е – както тук, така и във ВАС, и в административните съдилища, където вероятно ще бъдат класирани командироването съдии. Проблем е навсякъде – както командироването за продължителен период от време, така и без никакви ясни правила и без последователност. Има конкурсна комисия, която би следвало да носи отговорност за класирането. Вярвам, че както тази комисия, така и онази на ВАС, е провела класирането въз основа на информацията, която е предоставена на нейното внимание и има значение за конкурсната процедура“, отговори Атанаска Дишева.

Шефът на ВАС отново взе думата, за да обясни, че тук никой нищо не е казал. „Не виждам проблем с това, има си конкурсна комисия, която обективно е оценила всички кандидати и без съмнение ще гласувам за тези колеги. Но мълчанието за ВКС малко ме притесни“, каза Чолаков.

Даниела Марчева на свой ред заяви, че познава и четиримата класирани съдии, работила е с тях и мястото им отдавна е във ВКС.

По искане на председателя на ВКС Галина Захарова Съдийската колегия реши да допусне предварително изпълнение на решението за повишаването на четиримата магистрати.

Георги Чолаков поясни, че в Търговската колегия има твърде малко съдии-титуляри, което изключително много затруднява работата и затова ще подкрепи искането.

ВСС отложи обявяването на конкурси за гражданските и търговските отделения на апелативните съдилища

Съдийската колегия отложи за 26 юли обявяването на два конкурса за апелативните съдилища – за гражданските и за търговските отделения, които бяха включени в днешния дневен ред. Против това решение гласуваха Атанаска Дишева, Олга Керелска и Даниела Марчева.

Мнозинството изтъкна две причини за отлагане на въпроса.

Първата е свързана с искане на председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева за разкриване на три нови щата в гражданското отделение на съда. Тези бройки обаче могат да се вземат само от Специализирания наказателен съд. Но преди това да се случи, трябва да се изчака решението на Конституционния съд по искането на главния прокурор Иван Гешев за обявяване на противоконституционни измененията в Закона за съдебната власт, с които се закриват спецсъдилищата и спецпрокуратурите. Очаква се КС да се произнесе на 14 юли.

Затова СК на ВСС реши следното – да пише на председателите на апелативните съдилища с въпрос дали искат нови бройки в гражданските и търговските отделения, отговорите трябва да дойдат до петък, като на заседанието на колегията на 19 юли те ще бъдат обсъдени. И ако се вземе решение за разкриване на нови места, то тогава всички свободни бройки ще бъдат обявени за заемане чрез конкурс.

Що се отнася до търговските отделения за АС, то конкурсът тук беше отложен с две седмици, за да може дотогава да влезе в сила решението на колегията за предварително изпълнение на повишаването на четиримата магистрати в ТК на ВКС и тези четири бройки също да бъдат включени в конкурса.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 юли 2022 13:54
Гост

Големи оптимисти са ВСС. Тепърва ще има жалби и ВАС ще кадрува. Да не се забравя, че комисията е по същия начин като за АС и прекратените конкурси.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2022 21:43
Гост

Милене, ще ти отхвърлят жалбата! Да си знаеш

Анонимен
Анонимен
15 юли 2022 9:36
Гост

Не е по същия начин комисията, затова не прекратиха конкурса. Виж протокола на СК. Конкурсът стоя блокиран поне една година заради Милен Василев.

Лицемерни
Лицемерни
12 юли 2022 23:11
Гост

И както винаги трите каки , които са съдийки с връзки са винаги против колегите. Явно те за това че са връзкарки
Дишева , която е незнайно как съм ала съдийка във ВАС от далечна Варна без конкурс,
както и Керелска от Кюстендил и фамозната налокушинвма Марчева все се урежда тази жена с манталитет на чиновничка , а не на съдийка

Младши прокурор
Младши прокурор
12 юли 2022 18:07
Гост

А мен кога ще ме повишите във ВАП?! Няма цял живот да бича в районната…

ВКС-ВАС
ВКС-ВАС
12 юли 2022 17:58
Гост

Чолаков се прави на паднал от небето. Много добре знае каква е разликата между ВКС и ВАС. Във ВКС общите събрания решават кого да командироват. Нищо чудно, че след това комисиите, състоящи се от съдии в същата колегия и същото общо събрание стига до същия извод. Във ВАС командироването е по преценка на Шефа. После конкурсните комисии внезапно стигат до същата преценка. Това вече е чудно.

ВКС-САС-СГС
ВКС-САС-СГС
13 юли 2022 9:12
Гост

Хаха, всички знаят че във ВКС доскоро кадруваха две бабки, сега на ход са техните протежета. Все до един и същ приятелски кръг се опира. Дали командированите и класираните ги избира пряко Шефа, или пак той, но чрез лицемерна игра на демокрация и съдийско самоуправление посредством общите събрания напрактика си е ВСЕ ТАЯ.

финикиец
финикиец
13 юли 2022 10:11
Гост

В десетката сте. В защита на бабите трябва да отбележим, че не взимаха рушвети. За разлика от протежетата си.

няма друг такъв "конкурс"
няма друг такъв "конкурс"
12 юли 2022 16:36
Гост

На първите 6 места са класирани шестимата командировани. Ако бях 7 щяха да са класирани на първите седем места. Стандартът за провеждане на конкурс беше вдигнат в небесата.

таня
таня
12 юли 2022 15:13
Гост

Чолаков цитира дати на командироване. Само че това са датите на последните командировки на Цолова и Желева. Същите са командировани във ВКС от няколко години.

Тошко, не на Слави
Тошко, не на Слави
12 юли 2022 14:50
Гост

ееее, супер

Гроздан
Гроздан
12 юли 2022 14:49
Гост

Сега остава и да работят съвестно

Снежи
Снежи
12 юли 2022 14:48
Гост

Трябва да се прочете винмателно докладът на съда

Миро
Миро
12 юли 2022 14:51
Гост

Трябва да е качен на сайта им.

Благодаря
Благодаря
12 юли 2022 14:48
Гост

Беше важно да го знам

Дарина
Дарина
12 юли 2022 14:47
Гост

Верно доста го е бил позакъсал ВКС – 27 по щат и само 14 съдии

Симеон
Симеон
12 юли 2022 14:47
Гост

Добре, че Захарова постави на преден план тежките кадрови проблеми.

Лозан
Лозан
12 юли 2022 14:48
Гост

Тя е невероятен колега и ръководител.

Мунчо
Мунчо
12 юли 2022 14:49
Гост

За разлика от предшественика й.

Kiko
Kiko
12 юли 2022 14:46
Гост

Виждам много свестни сред колегите, браво

Андонов
Андонов
12 юли 2022 14:45
Гост

Поклон до земи

Красимира Тодорова
Красимира Тодорова
12 юли 2022 14:45
Гост

оо, свеж полъх усетих

Мики
Мики
12 юли 2022 14:44
Гост

Честито! Чакаха търпеливо толкова дълго време.

Виктор
Виктор
12 юли 2022 14:45
Гост

Поредният проточил се конкурс.

Маргарита
Маргарита
12 юли 2022 14:44
Гост

Във ВКС отдавна има кадрови недостиг

Димитров
Димитров
12 юли 2022 14:44
Гост

Поздравления за колегите

Джиджи
Джиджи
12 юли 2022 14:43
Гост

Браво!