Бизнесменът Пламен Бобоков, който заради комуникация с президентския съветник Пламен Узунов и с прокурора от Русе Николай Николов получи обвинение за търговия с влияние, обяви, че действително е ходатайствал за назначаването на обвинителя за шеф на Окръжната прокуратура в Русе. Но отрече това да е търговия с влияние, тъй като, както е публично известно, Николов не печели шефското назначение.

„Обвинението към мен за търговия с влияние е абсурдно, това е висша форма на цинизъм, но това не ме изненадва. Търговията с влияние предполага наличието на такова влияние, аз нямам такова влияние. Аз мога да търгувам само с масла“, каза бизнесменът в пространно интервю за бТВ от дома си (цялото можете да гледате тук), където се намира от 36 часа след като въпреки че беше внесъл гаранция от 1 млн. лв., в петък прокуратурата отново го задържа и поиска да остане в ареста и заради новото обвинение в търговия с влияние. Специализираният наказателен съд обаче го освободи.

В коментар за комуникацията си прокурор Николов Бобоков заяви: „Там става дума за ходатайство за един изключително достоен прокурор, но може да видите, че е неуспешно, защото друг човек е прокурор на тази позиция“. Той определи действията си като лобизъм, но заради негативното значение на думата у нас, я замени с ходатайство.

Бобоков подчерта, че той сам е дал телефона и айпада си на разследващите и не само това – предоставил им е и кодовете за достъп, тъй като няма от какво да се притеснява.

Коментирайки назначенията на различни високи длъжности, той заяви, че те винаги са „предопределени от два стълба на влияние“. „Публична тайна е как се печелят важните постове в Русе – прокурори, шефове на областната дирекция на МВР и други, се разпределят от координатора на ГЕРБ Пламен Нунев. Той не го прави сам. Кой е зад него? Кой е шефът? Първият стълб на влияние в държавата. Аз просто съм се възползвал от това, че имах близък приятел, който е близък до втория стълб и съм го помолил, ако може, да даде възможност на това момче. Нищо повече“, заяви Бобоков.

По думите му той не е ходатайствал за назначаване на други хора на държавни постове, а Николай Николов бил едно голямо изключение, защото му станало „мъчно за този достоен човек и се надява, че няма да му навреди на кариерата“.

Другата част от огласената от прокуратурата комуникация на Бобоков е с президентския съветник Пламен Узунов. Самият Узунов беше разпитан за нея. От разменените съобщения става ясно, че Бобоков е бил запознат предварително с решение на Върховния административен съд (ВАС) за либийския танкер „БАДР“. Бизнесменът каза, че не знае откъде президентският съветник знае как ще се произнесе ВАС и каза: „Може да е имал връзки в деловодството“.

Собствения си интерес към произнасянето на съда по казуса с танкера обясни така: „Ние имаме огромни интереси в Африка, ние сме компания с големи инвестиции зад граница. Това е грозен казус, заради който България скоро ще бъде обявена не само за бандитска, но и за пиратска държава. Аз от 10 години имам бизнес в Либия. Ние работим с либийската национална петролна компания БРЕГА. Беше ми казано, че в случай че и последната инстанция на съда се произнесе против либийския интерес, България ще влезе в черен списък и щеше да бъде забранен бизнес с български компании. Аз просто исках да разбера дали има смисъл да се ходи до Либия, защото там имам хора, имам представители – дали има въобще има смисъл да сядаме и да се разбираме с нашите партньори“.

Що се отнася до изнесената от прокуратурата информация, че е лобирал за назначаването на посланик в друга африканска държава – Либерия, Бобоков каза: „Имаме голям интерес в Либерия, имаме водещи американски партньори. Почти сме приключили процедурата по концесиониране на пристанище. И съм водил разговори с президента на Либерия, не на България, защото президентът на Либерия решава концесиите там, а не българският“.

Той подчерта, че голямата дипломация зад граница се прави от бизнеса.

Пламен Бобоков каза още, че се познава от години с Васил Божков, но не са близки и никога не са имали общ бизнес. А за колекциите с антични предмети, които и Бобокови, и Божков имат, каза, че са несравними. Като оприличи едната на скъп автомобил, а другата с трактор от същата марка.

Пламен Бобоков каза, че се страхува, но няма да спре да говори. И добави, че за брат му Атанас, който заедно с него и още петима души е обвинен за организирана престъпна група, занимаваща се с опасни отпадъци, не е добре да стои в ареста. Като посочи, че Атанас Бобоков е претърпял смяна на колянната става и се нужда е от рехабилитация.

„Ние сме момчета от село. Но от истинско село, не от Банкя. Ние сме Бобокови. Бобокови не бягат. Ние се борим до дупка. Не ние страх от правосъдие“, заяви той.

 

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
запознат
запознат
22 юни 2020 9:59
Гост

Има един съдия в бургаски районен, Анатолий Бобоков, за него дали не са хидатайствали.. Трябва също да се провери, как е остамал сух досега да се чудиш

Бай Хуй
Бай Хуй
18 юли 2020 20:43
Гост

Анатолий Бобоков е учил 5 години Право, но “запознат“ желае вместо това той да продава семки на стадионите, защото някой си със същата фамилия братовчед ли е, свако ли е, има бизнес с моторни масла. Ти малоумен ли си?

advokat
advokat
22 юни 2020 6:15
Гост

Нещо се случва – но дали е смислен процес – според мен е утвърждаване на властта на ГЕРБ, които – обаче в съвременните условия и с такава остаряла сталинска и старческа рецепта – няма да успеят, първо – няма къде да набутат всички инакомислещи, второ – обикновените хора усетихме как ни цакат с топла бира и си направихме съответните мерки, в крайна сметка – моето дете ли да живее – или твоето – ако се прави изобщо такъв избор. А място има за всички под слънцето. Работата на ГЕРБ – няма да стане – Конституцията дава на всеки равни права,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 юни 2020 12:45
Гост

Страхотна защитна теза . Вярно ходатайствах, ама понеже не стана, всчко е наред и няма търговия с влияние. Бизнесмен ходатайствал за назначаването на окръжен прокурор. Гнусно.

Спец
Спец
21 юни 2020 12:39
Гост

Крайно време е да бъде приет закон за лобизма като в САЩ. Да, на българина това му звучи скандално, но 2 процента от връзките и спонсорствата да бъдат осветени ще е достатъчно.

ходатай
ходатай
21 юни 2020 12:38
Гост

Този човек не мисли, че е направил нищо лошо – получил решение на върховен съд в аванс, опитал да помогне за назначаване на прокурор. Как се доказва престъпление в този случай е друг въпрос. Как прокуратурата го представя публично – друг. Но не може да се приема за нормално такова ходатайство. Толкова ни е моралът и на бизнеса, и на политиката

Майче
Майче
21 юни 2020 12:37
Гост

Поне е интересно, покрай последните димки на прокуратурата започнаха да се разплитат всякакви схеми, връзки, приятелства и т.н. Голям роман, но не и в кориците на дело.

Koicho
Koicho
21 юни 2020 12:33
Гост

Каквито и кръгове на влияние и власт да има в Бг те все се оказват от село и се гордеят с това. Мъка.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2020 12:32
Гост

Интересно защо му е на един бизнесмен с бизнес по целия свят да има прокурор в Русе. По-рентабилно е съдия.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2020 12:30
Гост

Този е наследник на Красьо Черния, помните ли го?

98765
98765
21 юни 2020 12:35
Гост

Помним и точно затова ще ти кажа, че говориш врели-некипели. Няма нищо общо между някакво момченце с ланци, което се правеше на лобист и едър бизнесмен, който е решил да „помогне на приятел“. Това, което казва Бобоков всъщност показва, че се е провалил срещу ГЕРБ, както всеки, който е опитал по места да го направи. Това е мафиотска структура, която е окупирала ВСИЧКО

спинкашият с пистолетче
спинкашият с пистолетче
21 юни 2020 12:30
Гост

всичко си е нарисувано, бе, хора.. Бойко удря всеки, за когото е чул, че е близък на Радев. Бобокови изгарят заради приятелството им с Узунов. Спинкащият с пистолетче просто сплашва момчето с дрона

санчо
санчо
21 юни 2020 12:32
Гост

Ако е това, е изключително опасна игра. Да си разсипеш смислен бизнес на държавата, заради лично отмъщение, трябва да си мегакатил.

крадците на прехода
крадците на прехода
21 юни 2020 12:28
Гост

Всички бизнесмени решават да говорят, когато им запари под опашките. Иначе мълчат като риби. Друг е въпросът, че оня ден точно Бобокови бяха с добра репутация и надали са вярвали, че ще се наредят до Арабаджиеви и Баневи, известни крадци на прехода.

хахаха
хахаха
21 юни 2020 12:20
Гост

Ееее, какво лобиране е, ако не разкешиш, ако не обещаеш някаква сериозна услуга. В наше време някой високопоставен да каже две добри думи за теб не важи. Има си други интереси, които диктуват играта.