Пенка Богданова беше освободена като заместник-главен прокурор и беше назначена за редови обвинител във Върховната касационна прокуратура.

Предложението е на главния прокурор Сотир Цацаров. Решението беше взето единодушно и без дебати от Прокурорската колегия.

Цацаров посочи няколко мотива за това свое предложение – възникнала липса на усилия и възможност да работи с административния ръководител, т.е. с него, така и със заместниците му и недостатъчна степен на комуникативност в рамките на ръководния екип, което се явява съществена пречка за общото обсъждане и решаване на текущи и основни задачи.

Наред с това главният прокурор каза, че това няма да се отрази негативно на работата на останалите му заместници, напротив – има възможност задълженията им да бъдат равномерно разпределени.

Цацаров добави, че трябва да има пълна комуникация между заместник-главните прокурори и пълно съзнание за екипната работа, което явно в случая не открива.

Той все пак благодари на Пенка Богданова за това, което е направила до момента. Тя отговаряше за отделите „Аналитичен“ и „Досъдебен“.

Пенка Богданова беше назначена за заместник-главен прокурор при Върховната касационна прокуратура на 28 януари 2013 г. Тя беше първата, която Цацаров посочи за свой заместник след избора си. До онзи момент Богданова беше прокурор в Апелативната прокуратура в Пловдив.

След гласуването Цацаров заяви, че няма да предлага нов заместник на мястото на Богданова. Така той остава с четирима заместници: двама при ВКП – Мария Шишкова и Иван Гешев, Ася Петрова, която ръководи Върховната административна прокуратура и Борислав Сарафов, който е директор на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор по разследването.

Бойко Атанасов наказан с намаляване на заплатата за забавени дела

Следователят Бойко Атанасов е наказан с 15% намаляване на заплатата за срок от осем месеца заради неоправдано забавени производства. Колегата му от следствения отдел към Софийската градска прокуратура Свилен Цеков пък получи забележка също за забавени дела.

Решенията на Прокурорската колегия са взети с 9 гласа „за“, като Евгени Диков и Пламена Цветанова са си направили отвод.

През май миналата година градският прокурор на София Емилия Русинова внесе предложения за образуване на дисциплинарни производства срещу двамата следователи.

Наказанието на Бойко Атанасов е за нарушения по чл. 307, ал. 3, т. 2 от Закона за съдебната власт – за действие и бездействие, което неоправдано забавя производството. На заседанието се разбра, че не става дума за едно дело.

Що се отнася до Свилен Цеков, то неговото нарушение е като това на Атанасов, но също така е наказан и за неизпълнение на други служебни задължения.

ПК на ВСС отложи за следващото си заседание произнасянето по дисциплинарното производство срещу Детелина Ганчева от Специализираната прокуратура, предложена за наказание от зам.-главния прокурор Иван Гешев. Причината – Ганчева е в отпуск и не можа да се яви днес пред кадровиците.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Странно
Странно
16 май 2019 15:05
Гост

Странен момент е избрал Ц. да маха хора, които и без това са обвързани с неговия собсвтен мандат. И идва толкова скоро след срещата с Радев. Има нещо съмнително. Изведнъж така да е възникнала „невзъможност за комуникация“ след толкова време…

Как е избран Велчев за главпрокурор
Как е избран Велчев за главпрокурор
16 май 2019 6:44
Гост
Адвокат
Адвокат
15 май 2019 23:46
Гост

Прокурор Пенка Богданова е изключителен специалист и ерудит, с който може да се гордее цялото общество. Видяла съм я лично как представя България в дискусия сред европейски колеги юристи и беше впечатляващо. Много жалко, че такъв именно човек не е сред ръководството вече!

Горби
Горби
15 май 2019 16:49
Гост

Цаци беше съвсем скоро при Радев. Да не са замислили някакви перестройки в прокуратурата. Не, че няма нужда, напротив. Ама посоката е много грешна.

Анонимен
Анонимен
15 май 2019 16:22
Гост

Да не са я поканили за главен прокурор и заради това Цацаров да я маха

Лебедово езеро
Лебедово езеро
15 май 2019 17:09
Гост

Неговата песен вече е изпята. Въпросът е какви ще ги свърши до края на мандата си.

geshev
geshev
15 май 2019 15:56
Гост

Сарафов отдавна е в немилост, сега и проверка му правят. Богданова – аут… Но я разбирам жената – с гений като Гешев как се комуникира

Pepi
Pepi
15 май 2019 15:49
Гост

Това, че не полага усилия за да работи с шефа и останалите му заместници, не значи, че не си изпълнява качествено задълженията. Явно Цацаров просто й е вдигнал мерника.

изненада
изненада
15 май 2019 15:37
Гост

какво става? на края на мандата си отива един интелигентен, компетентен човек от екипа на Цацаров… някакви идеи защо?

Чистка
Чистка
15 май 2019 17:13
Гост

Може би точно в момента нямат нужда точно от такива хора.