Сумата, която съдебните служители получават всяка година за дрехи, остава няма да бъде намалявана. Главният прокурор Сотир Цацаров и финансовият министър Владислав Горанов са се разбрали да не бъде променян Законът за съдебната власт в тази му част. Това става ясно от съобщение от държавното обвинение по повод проведена днес среща между двамата.

С преходните и заключителни разпоредби на проекта за Закон за държавния бюджет за 2019 г. финансовото ведомство предложи съдебните служители да получават годишно до 450 лева за облекло, вместо сегашните до две заплати в бюджетния сектор. Това предизвика вълна от недоволство в цялата съдебна система.

Висшият съдебен съвет насрочи и извънредно заседание на Пленума за понеделник, на което да бъде обсъдено предлаганото изменение, както и размерът на целия бюджет на съдебната система за следващата година.

ВСС поиска 769 млн. лева за 2019 г., докато финансовото министерство предлага да е 666 млн. лева.

След срещата си с главния прокурор, Владислав Горанов е изразил готовност „за частично сближаване на позициите по отношение на предвидените средства за осигуряване на разходите на органите на съдебната власт“, се казва още в съобщението от държавното обвинение. Като са обсъдени и капиталовите разходи за системата.

От прокуратурата съобщиха още: „Г-н Владислав Горанов заяви, че ще представи на предстоящото заседание на правителството актуализирани параметри на бюджета за 2019 г., различни от предложените от МС в проекта и по-близки до тези, предложени от ВСС“.

Пред БНР финансовият министър обясни, че съдебните служители получават повече привилегии от колегите си в държавната администрация. „Те получават значително повече от администрацията на изпълнителната власт, допълнителни бонуси над заплатата. Нашето виждане е било при разработването на този първи вариант на Закона за държавния бюджет, че има логика администрациите на отделните власти да работят приблизително при еднакви условия. В случая има доста по-сериозни права по отношение примерно на дрехите за администрацията на съдебната власт. Пак казвам: отворени сме за дебат и той продължава„, заяви Владислав Горанов.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пич
Пич
26 октомври 2018 16:03
Гост

Айде сега и надзирателите да се пробват.

Анчо
Анчо
26 октомври 2018 15:03
Гост

Добре, че Горанов е отворен за частично сближаване на позициите. Че нещо мястото му изстиваше вече.

Фен
Фен
26 октомври 2018 15:13
Гост

Глупости. Така ли се сваля министър. Просто човекът имаше доблестта да направи правилната стъпка. А и при този отпор беше логично, че ще промени решението си.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2018 14:54
Гост

Цацаров си знае работата.