Още трима лекари са обвинени днес за източване на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). От прокуратурата съобщиха, че общопрактикуващите лекари – В.Н., А.Д и И.Д са обвинени за извършена документна измама при получаване на пари от бюджета на НЗОК.

На 11 юли по същото дело бяха обвинени управителят на Медицински център за физиотерапия в Пловдив д-р Найден Пъджев и общопрактикуващият лекар Веселин Станчев, които след това бяха оставени и в ареста.

За двама от обвинените днес лекари е било установено, че са действали в съучастие и като помагачи на д-р Пъджев. Според обвинението те са ползвали квалифициран електронен подпис, за да представят в НЗОК официални електронни документи с невярно съдържание – 157 електронни отчета до РЗОК-Пловдив за проведени прегледи и процедури по физиотерапия, които не са били осъществени.

По този начин Пъджев е получил от бюджета на НЗОК над 80 000 лева за прегледи и направления за проведени физиотерапии, които не са били осъществени, твърди обвинението.

Според прокуратурата обвинените днес лекари са подбуждали свидетели да дават и неверни показания пред разследващ полицаи за това, че са ползвали медицински услуги и са посещавали центъра по физиотерапия, без това да се е случвало.

„До момента по досъдебното производство е установено е, че за периода от 1 януари 2023 г. до 30 май 2024 г. общо над 150 пациенти са били преглеждани фиктивно и са им били извършвани фиктивно процедури по физиотерапия, за което  НЗОК е платила на медицинския център, чийто управител е бил Найден Пъджев“, поясниха от прокуратурата.

Двама от лекарите са задържани за 72 часа, а третата е оставена на свобода срещу „подписка“.