Укриващият се в Сърбия бивш собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев за втори път стана пречка да започне делото в Специализирания наказателен съд. За да може процесът да стартира, Василев трябва да получи копие от обвинителния акт, но той остава неоткриваем, а властите в Сърбия продължават да бавят решението по искането на България за екстрадиране на банкера.

Съдия Виржиния Петрова попита днес и адвокатите на Василев дали могат да съдействат с негов телефон, мейл или факс, но те казаха, че нямат връзка с клиента си. Отговор на молба за съдействие се чака и от Евроджъст. Следващото заседание, на което съдът ще опита отново да даде ход на процеса е на 14 февруари.

Делото беше внесено в спецсъда през юли м. г., като от прокуратурата обявиха тогава, че става дума за цял модел за източване на банката през годините и ще произведе десетки дела. Подсъдими по първото дело сега са Василев и още 17 души. Според обвинението, бившият собственик на банката е ръководил организирана престъпна група с 14 участници, която е извършвала присвояванията от КТБ. В групата са бившите изпълнителни директори Александър Панталеев, Георги Христов, Илиан Зафиров, както и бившият ръководител управление „Кредитиране“ Георги Зяпков, външните одитори от „KPMG България“ Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, шефката на специализираната служба за вътрешен одит Снежанка Велева-Стефанова, бившата главна счетоводителка на банката Мария Димова, заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова, главният касиер Маргарита Петрова, Елка Стойкова – главен експерт в Дирекция „Анализ и обработка на кредитни сделки“, както и служителите Елена Инджева, Светлана Георгиева и Рангел Стойчев.

Отделни обвинения за престъпления по служба са повдигнати на бившите подуправители на БНБ и ръководители на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев и Румен Симеонов, както и на шефката на екип в дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции“ в Управление „Банков надзор“ на БНБ Славияна Данаилова.

Първият пункт обвинения е за длъжностни присвоявания за над 2,559 млрд. лева, извършени от Васиелв, Зяпков, Пантелеев, Зафиров, Христов, Голева, Хаджидинев, Велева-Стефанова, Стойкова, Георгиева, Стойчев и Инджева. За изнесените от главната каса на КТБ близо 206 млн. лева ще отговаря отново Цветан Василев с Маргарита Петрова, Мария  Димова и Борислава Тренева.

Коментирайте

avatar