Дава отделни съвета на съдиите и на прокурорите, в които няма да влизат председателите на върховните съдилища и главният прокурор, премахване на правомощието на главния прокурор да упражнява надзор за законност, въвеждане на опосредена индивидуална конституционна жалба. Това предвижда проект за промени в Конституцията, огласен днес от ДПС (пълния му текст виж тук).

От ДПС предлагат Съветът на съдиите да се състои от 13 членове, седем от които се избират пряко от съдиите въз основа на териториално представителство, и шестима членове, избрани от Народното събрание.

За Съвета на прокурорите предложението е подобно – шестима прокурори и един следовател, избрани от колегите си и шестима от НС. Отново е предвидено териториално представителство.

Т.е. в проекта е застъпена идеята за превес, макар и минимален, на съдиите, избрани от съдии в техния съвет. За прокурорите обаче е предвидено същото, вместо изискването на Венецианската комисия за превес на парламентарната квота, за да се гарантира обществен контрол.

Тези два отделни съвета – на съдиите и прокурорите, ще избират тримата големи, като в проекта не е предвидено мнозинство за това. Урежда се общо изискване за вземане на решения в двата съвета с най-малко 9 гласа. Предвидено е също Инспекторатът към ВСС да стана „Инспекторат на съдебната власт“.

Тримата големи излизат от съветите

Голямата новост е предложението председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, както и главният прокурор, да не могат да бъдат избирани в съставите на двата съвета.

Предлага се и да съществува аналог на настоящия Пленум на ВСС, който е наречен Висш съвет на магистратурата и ще се формира от членовете на Съвета на съдиите и Съвета на прокурорите.

ДПС предлагат да се елиминира министърът на правосъдието, като председателстващ заседанията на този пленарен състав и залагат това да правят последователно председателите на двата съвета. И въобще да се заличат почти всички негови правомощия относно дейността на съдебната власт чрез премахване на чл. 130в от Конституцията (какво му оставят виж по-долу).

Висшият съвет на магистратурата ще се занимава с бюджета на съдебната власт и с управлението на имотите ѝ, както и с квалификацията на магистратите. Като министърът на правосъдието ще може да отправя предложения до този пленарен състав по тези три теми.

В проекта се предлага да се премахне т. нар. надзор за законност, осъществяван от главния прокурор и чл. 126, ал. 2 от Конституцията да гласи: „Главният прокурор осъществява методическото ръководство върху дейността на всички прокурори“.

„Това означава, че занапред главният прокурор няма да може да се произнася върху конкретни прокурорски актове и най-важното – слага се край на пирамидалната структура на прокуратурата, която бе критикувана от европейските институции. Отмяната на това правомощие премахва и възможността обвинител №1 да се произнася по прекратени преди години дела, ако актът на прекратяване не е бил обжалван пред съда“, посочват от ДПС.

Пренаписване на механизма за разследване на главния прокурор

Проектът пренаписва влезлия в сила преди дни механизъм за разследване на главния прокурор от ad hoc прокурор, избран измежду съдии с опит в наказателното право и върховен ранг. От ДПС създават нова процедура, която обаче не е само за главния прокурор, а и за председателите на ВКС и ВАС.

„При наличие на данни за извършено престъпление от общ характер от председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор, Съветът на прокуратурата определя на основата на случаен подбор независим прокурор с не по-малко от 25 години стаж като магистрат измежду прокурорите от  Върховна касационна прокуратура“, предлагат от партията.

За независим прокурор може да бъде определен прокурор с най-високата комплексна оценка от последното атестиране, който през предходните пет години не е бил наказван за извършено дисциплинарно нарушение.

Този „независим прокурор“ ще осъществява разследването и ще участва в съдебното производство, в случаите на повдигнато обвинение срещу тримата големи.

А след приключването на наказателното производство ще се назначава за съдия във Върховния касационен съд или Върховния административен съд.“

„За времето, през което осъществява своите функции, независимият прокурор не подлежи на атестиране. По отношение на него не могат да бъдат образувани дисциплинарни производства, както и да се извършват проверки за почтеност и конфликт на интереси, включително такива за установяване на нарушаване на независимостта на магистратите и обстоятелства по чл.129, ал.3, т.5“, предлага от ДПС.

Депутатите предлагат и въвеждането на индивидуална конституционна жалба чрез ВКС и ВАС.

„Гражданите могат да отправят искане до Конституционния съд за установяване на противоконституционност на закон, нарушаващ техните основни права и свободи чрез Върховния касационен съд и Върховния административен съд, когато другите съдебни органи при разглеждане на правните спорове откажат да приложат пряко конституционните норми, или когато въпреки направено искане от заинтересованите лица не повдигнат пред върховните съдилища въпроса за противоконституцонността на приложимия закон. Върховният касационен съд и Върховният административен съд не могат да отклонят направеното искане за сезиране на Конституционния съд“, гласи предложението.

Предвижда се механизмът за тази опосредена от двете върховни съдилища жалба до КС да бъде уреден в детайли в закон.

 

74
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
09 юни 2023 23:42
Гост

Ей това е съдебна реформа, така ще се оправим. Името на съдийската и прокурорска колегия като се смени, как точно ще се постигне независимост. Нали почти толкова, колкото да от професионалната квота, се избират от НС. Питам: В МС и НС има ли представители на съд.власт, че във ВСС да има такива политически обвързани персони. В коя професионална гилдия го има -лекари, земеделски производители, зърнопроизводители, шофьори. Стига зрелища, нито Пеевски, нито Иванов, нито Йорданова, нито Цонева са действащи юристи, работили ка .юристи.

Въпрос към феновете на ППДБ
Въпрос към феновете на ППДБ
09 юни 2023 12:30
Гост

Сериозно ли мислите, че ГЕРБ И ДПС искат съдебна реформа, щом оправдавате съюзяването с тях?
Нали ако се проведе реформа Боко, Шиши и т.н. първи ще попаднат под ударите на закона!?

Правосъдие за всеки от ПосолствоТо
Правосъдие за всеки от ПосолствоТо
09 юни 2023 10:03
Гост

Лебедова песен. Но не за Пее.ски. И не за грантаджиите – те ще си намерят ново след СъветскоТо и ПоследвалоТо Го! Тях винаги ги е имало, има ги и ще ги има с 30-те сребърника.

За ПосолствоТо.

Рамадан Пънев
Рамадан Пънев
09 юни 2023 10:04
Гост

Аллах е Велик.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2023 10:39
Гост

Слава на посолството на Мутрофанова и ислямо-болшевиките на Кадиров и Путлер!

Анонимен
Анонимен
09 юни 2023 7:24
Гост

От 2021 година си изписах „мастилото“ да Ви убеждавам, че Христо Иванов и ДБ, като цяло, са политически боклук. От 2021 година останах без пръсти на клавиатурата да обяснявам, че ПП са лъжци и измамници, създадени от същите, които ни натресоха Борисов в политиката, а след това и ГЕРБ. Не успях да ви убедя! Точно след 10 години, когато София беше разтърсена от протести (по други места в България нямаше), защото Делян Пеевски е избран за председател на ДАНС, същите тия, които го размахваха като „знамето на злото“, днес са с него и Бойко Борисов в комбина и го направиха… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 юни 2023 9:18
Гост

Прост, циничен, нихилистичен и тотално обезверен…

Анонимен
Анонимен
09 юни 2023 9:23
Гост

Мафията 12 години управляваше България и всеки нормален човек подкрепя опитите на ПП да променят основни принципи в съдебната ни система, така че всички тези мафиотско-олигархични зависимости да не могат да се случат за в бъдеще.

Хе хе хе
Хе хе хе
09 юни 2023 9:45
Гост

Пиеш ли си редовно розовите?

Само с грантове не става!

re:
re:
09 юни 2023 9:43
Гост

Човек не схащаш ли, че „форумЪт“ е окупиран от няколко трика с подсигурен грант за да пишат безумни и платени коментари и да цъкат безброй „-“ от разни IP-та на нормалните, особено на стойностните коментари.

Това е ПосолствоТо.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2023 10:40
Гост

Посолството все още плаща и пишат опорните точки на Мутрофанова.

345
345
09 юни 2023 0:21
Гост

Конституционна реформа, хубаво, но не сега е времето, защото по мое мнение, политиците, не са качествени като хора и почтеност, а и нямат интелектуален и юридически потенциал!
Бойко, Киро, Иванов, Костадинов, Пеевски, Корнелия и Трифонов, ще пълен провал за следващите години, те един чист закон, немогат да приемат, камо ли Конституция!

Хе хе хе
Хе хе хе
09 юни 2023 9:47
Гост

Не реформа, а Конституция трябва!

Нова.

Колкото по-бързо, толкоз по-добре!

Лукановата Конституция свърши идеална работа на ПосолствоТо.

678
678
09 юни 2023 9:50
Гост

Ще видим, ще обсъдим, ще решим. В ПосолствоТо.

Ще й дойде времето. В другия, в задгробния „живот“. Девет милиона мишлета, девет милиона ченгета и шест милиона овци на заколение от ПосолствоТо!

За да има справедливост
За да има справедливост
08 юни 2023 20:00
Гост

Целият народ се надява Пеевски да не попречи на съдебната реформа, а след завършването й да бъде пратен там, където му е мястото, поне за няколко години.

Анонимен
Анонимен
08 юни 2023 20:38
Гост

И как да не пречи като е в комисията и преговаря с Христо Иванов?

Анонимен
Анонимен
08 юни 2023 21:24
Гост

Пеевски е автор на проекта на реформата, но народът се надява Пеевски да не й попречи? Народът явно е на трета бутилка ракия и вече не знае кое е горе и кое е долу. Свободата е робство. Невежеството е сила.

Правосъдие за всеки от ПосолствоТо
Правосъдие за всеки от ПосолствоТо
09 юни 2023 9:54
Гост

Пеевски е основен идеолог, инициатор и ковчежник на конституционната реформа.

Ицо Торбалан му носи само чантата и принася документите на НачалствоТо от ПосолствоТо.

Промяната трябва да продължи
Промяната трябва да продължи
08 юни 2023 19:53
Гост

ГЕРБ и ДПС крадяха дружно 12 години, сега с подкрепата на ИТН и Израждане, които нарочно не гласуваха, Пеевски се намърда в тази комисия – обаче ППДБ са виновни за всичко!

Д-р Ох Боли
Д-р Ох Боли
08 юни 2023 19:54
Гост

Сестрите …. Бързооооооо

Анонимен
Анонимен
08 юни 2023 21:19
Гост

Пропусна да обвиниш БСП, Путин, Саддам Хюсеин, Радев, Митрофанова, Тодор Живков, Вълко Червенков и Бойчо Огнянов. Общо взето, всички имат вина, освен ПП-ДБ.

Пепи Еврото
Пепи Еврото
08 юни 2023 19:52
Гост

Др. Пее.ски бе най-видния в историята на Столичното следствие.

АМИН

Анонимен
Анонимен
08 юни 2023 19:47
Гост

Е вие, ако си мислите, че осново ДБ са имали някакви проекти през годините, ами не е така една куха пропаганда, основно Гешев, то не беше нито глас за Пеевски, ДАНСwithme, васалитети и всякакви такива пропаганди лозунги, но като дойде време да покажем какво можем и какво сме свършили, ами ние нямаме нищо, както и за механизма миналата година тепърва почваха да правят закона – без коментар за съставителите му със стаж в НПО-та, никгоа не ходили на конкурс. Като имаш претенции трябва да имаш нещо зад гърба си, а не като ДБ-пп празни фрази и клишета.

Да разлаем кучетата и
Да разлаем кучетата и
08 юни 2023 19:50
Гост

Да влезем в Парламента.

Пък после глупавите и грозните ДА МУ МИСЛЯТ!

По Пилат.

Ицо Торбалан
Ицо Торбалан
08 юни 2023 19:36
Гост

Защо да не хапнем месенце на софрата в Сарая, щото досега сме само – лучец еж и водица пий!

Гола вода.

А за Б
А за Б
08 юни 2023 19:47
Гост

НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ!

За протокола
За протокола
08 юни 2023 19:34
Гост

България има най-големи разходи за правосъдие като дял от БВП България има най-големи разходи в ЕС за съдилищата като дял от БВП, сочат данни, представени от Европейската комисия. За периода между 2019-а и 2021-а г. тези разходи са били около 0,7 на сто от БВП, предава БТА. Нашата страна бележи също едни от най-високите заплати на върховните съдии и висшите прокурори спрямо средното заплащане у нас. България е на четвърто място в Европейския съюз по брой на съдиите и на девето място по брой на адвокатите спрямо броя на населението. Допитване, извършено сред гражданите, показва, че само три процента определят… Покажи целия коментар »

Ad nauseam
Ad nauseam
08 юни 2023 19:09
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 юни 2023 18:17
Гост

Браво на ППДБ, освен ББ, ще изчистят имиджа и ДП, евала на Ристю Мравояда, страшен перач се оказа, да сподели тайната какъв препарат ползва, че резултатите са изненадващо добри

Жалки тролове на мафията
Жалки тролове на мафията
08 юни 2023 19:49
Гост

Каскетно-тиквените тролове явно още не сте избрали чия страна да вземете във войната на мафията и затова ППДБ продължават да са ви виновни за всичко.

Преживял
Преживял
08 юни 2023 17:34
Гост

Изключително точен коментар за нуждата от ДЕПОЛИТИЗАЦИЯ на ВСС. Сегашните членове от политическата квота, категорично доказаха, ЧЕ СА ПОЛИТИЧЕСКИ СЛУГИ И ТЪРГАШИ НА СЪДБИ, а не съдии, прокурори и следовател. Те неизменно са такива и партиите търсят точно такива, подлоги, безморалници, безсъвестници, търговци, унизяващи достойните и издигащи такива като тях за постове, чрез които те и предложилите ги разни партии в парламента, да издевателстват над съдебната система и я експлоатират точно като организирана престъпна група. Но по този въпрос – поне да намалее много влиянието на политиката във ВСС – с намаляване много на бройката която те избират, а най-добре… Покажи целия коментар »

ПреПатил
ПреПатил
08 юни 2023 19:30
Гост

Ти какво искаш умнокрасавецо, а? Какво предлагаш?

Да се женят помежду си, да са наследствени и доживот? Както е сега ли … да остане или … още повече да засилим това което е ОТВРАТИТЕЛНОТО!

Това ли искат вашите Господари от Посолството, а? Това ли искат?

От А за Б треперят понеже може инвестицията им в съда най-вече да увисне! Затова сте и в комбина с Пее.ски и Баце, ако требва и с Дявола ще сте в съюз – само и само да не увисне инвестицията в съдии от ПосолствоТо!

Пародийната коалиция ППДБ-ГЕРБ-ДПС
Пародийната коалиция ППДБ-ГЕРБ-ДПС
08 юни 2023 15:46
Гост

Уж ПП-ДБ щяха да се борят срещу корупцията, а те взеха да управляват с ГЕРБ и ДПС.
Дори Шиши ще променя Конституцията…

Анонимен
Анонимен
08 юни 2023 19:55
Гост

Не управляват, а правят компромиси само и само да мине съдебната реформа, която след разгорялата се мафиотска война на каскетите и тиквите стана ясно като бял ден, че е повече от наложителна.

Анонимен
Анонимен
08 юни 2023 21:11
Гост

Как така в момента, в който прокуратурата започва да си върши работата срещу мафията, вече е наложителна реформа? И най- промитият лумпен вече не може да ви разбере пропагандните брътвежи.Също, „само и само да мине съдебната реформа“ звучи сякаш става въпрос за някаква реформа, която е готвена от ПП-ДБ и те са се борили с години за нея. А в действителност става въпрос за реформа, изготвена от Делян Пеевски, а ПП-ДБ нямат и не са и имали дори и проект на реформа (въпреки всички празни приказки по темата). ПП-ДБ не правят компромис, за да мине тяхната реформа. ПП-ДБ прокарват реформа,… Покажи целия коментар »

ФРБ
ФРБ
08 юни 2023 15:38
Гост

Федерална Република България – членове на ВСС, избирани на регионален критерий!?! Ванухи ли им е писала проекта на ДПС или някой друг „регионален“ бос…

Анонимен
Анонимен
08 юни 2023 15:24
Гост

Ок, признавам, че с целия ми цинизъм, не съм си представял, че ПП-ДБ ще подкрепят конституционна реформа, изготвена от Пеевски. ДБ явно затова нямаха нито един готов законопроект при предишното им правителство – чакали са да дойде правилният законотворец.

Фредо
Фредо
08 юни 2023 15:17
Гост

Конституционна реформа няма да има. не и такава каквато Бойкикев си я представя, няма с кои гласове да мине. Значи отиваме на избори. Бойкикев, Бойкикев, пак те прецакаха, мравояде

Насрания Прокофиеф
Насрания Прокофиеф
08 юни 2023 14:22
Гост

Тоз Славов е роден в Усурийск и по рождение е казах. Завършил е Дальневосточния университет на Якутия, където всички преподаватели са чукчи. След това е поработил малко в Ингушетия и сега ни го трапосаха да се бори за евро-атлантическите ценности, щото Натка Менета Юрдано била много тъпа и много уморена от работата на Мравояда. А ние с гайдите ша прегръщаме педераските ценности, ша ги гледаме кат ни обират и ша викаме ура. Ай сиктир

Анонимен
Анонимен
08 юни 2023 14:22
Гост

Основното е, че ДПС предлага равнопоставеност на Прокуратура и Съд. Обратно, Крум Зарков и Хр.Иванов, без да предлагат, действат за доминация/началничество на съда в съдебната власт.

“Ние сме съдебната власт, Лозане!”

Мони
Мони
08 юни 2023 13:40
Гост

Пеевски цял живот очаква някой да му „кацне“.

Чочо
Чочо
08 юни 2023 13:42
Гост

А е редно той да кацне при бай Ставри.

Жаки
Жаки
08 юни 2023 13:36
Гост

Няма да мине това с искането до Конституционния съд.

Мони
Мони
08 юни 2023 13:37
Гост

Пълен абсурд!

Анонимен
Анонимен
08 юни 2023 13:33
Гост

Защо няма в проекта засегнато най-важното – пълна независимост на съдебната власт, вкл. от НС, като нито един от членовете на Съвета да не се назначава от политиците Парламента. Защото НС е изцяло политически орган, а не професионален и няма нужда, а е и изключително вредно, да се меси в работата на съдебната власт. С досегашната си дългогодишна намеса сме до тук – съдебната власт също е политическа и на подчинение на управляваща клика. Прокуратурата не следва да е централизирана. Ако ще си остава в съдебната власт, прокирорите трябва да имат самостоятелност като съдии. Ама не е удобно, нали? Добре… Покажи целия коментар »

Да бе
Да бе
08 юни 2023 14:31
Гост

Капсулирането вътре в системата и пълната безконтролност, под форма на „независимост“ е висша „ценност“ за съдебната власт , така ли? Е да де, но държавата ни все още не е съдебна или прокурорска, а парламентарна република!
Няма такава форма на държавно управление при която съдебната власт да е абсолютно независима, според сбърканите Ви разбирания за независимост!

Ad nauseam
Ad nauseam
08 юни 2023 19:22
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Ало, ало
Ало, ало
08 юни 2023 19:25
Гост

ПосолствоТо ли?

Та ти ТОЧНО изнасяш тезата на А за Б и ПосолствоТо и се възмущаваш от ПосолствоТо!

Какво искаш – да започнат да се израждат и да създадат наследствени съдебни фамилии ли или доживот да си съдия, прокурор и следовател, както е сега, а!?

ФАРИСЕЙ!

Анонимен
Анонимен
08 юни 2023 20:35
Гост

Защото има принцип-власт, власт възпира, и защото България е парламентарна , а не съдебна република. Парламентарна квота във ВСС трябва да има!

Щерев
Щерев
08 юни 2023 13:32
Гост

Абсурдно е тази рефирма да се прави от Христо Иванов и Делян Пеевски.

Юлиян
Юлиян
08 юни 2023 13:33
Гост

Поредните лобистки прокарвания.

Анонимен
Анонимен
08 юни 2023 13:39
Гост

Споко.
Няма да има такава реформа.

Фредо
Фредо
08 юни 2023 15:15
Гост

Не че пък тази на Бойкикев ще стане. С кои гласове?

Барни Ръбъл
Барни Ръбъл
08 юни 2023 19:21
Гост

Чакаме още новите проекти!

Мики
Мики
08 юни 2023 13:27
Гост

Мисля, че няма нужда от пренаписване на механизма за разследване на главния прокурор.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
08 юни 2023 13:20
Гост

Да живей Държавно предприятие „Конституционно дело“!

Анонимен
Анонимен
08 юни 2023 13:19
Гост

Хайде пак да притоплим „независимия“ прокурор, за да сме сигурни, че ефективно разследване няма да има.

Джанго
Джанго
08 юни 2023 13:18
Гост

Прави са от ДПС – те не искат да бъдат изпирани, възпитани са и сами възнамеряват да се поизтъркат през Конституцията. Въпросът е, ако наистина са склонни да примат смислени промени, дали пък цената не е добра?

Хари
Хари
08 юни 2023 13:30
Гост

Не винаги целта оправдава средствата.

Фредо
Фредо
08 юни 2023 12:47
Гост

Направо получавам оргазъм като прочета нещо от рода на „каквото е изискването на Венецианската комисия“. Въпросната комисийка не е в положение да поставя изисквания на която и да е държава. И никоя самоуважаваща се държава не трябва да приема тази комисийка да и поставя изисквания. Както и да е, важното е, че съдебната реформа Христо Иванов-лицето без ден юридически стаж, ще я прави с Пеевски. Това е истинския кеф. И ако Христо Иванов не разбира, че докато разчита на гласовете на ДПС за промяна в конституцията, тази промяна никога няма да е каквато той си я представя, значи или е… Покажи целия коментар »

Ицо Торбалан
Ицо Торбалан
08 юни 2023 19:19
Гост

Важното е богомилството да просперира!

Венецианският търговец
Венецианският търговец
08 юни 2023 19:20
Гост

Ристю е умен човек. Знае с кой да направи калимера.

закривай!
закривай!
08 юни 2023 12:24
Гост

Предлагам в Конституцията и едно изречение, за закриване на прокуратурата: „Закрива се прокуратурата на РБ. Уволняват се всички инсталирани без изплащане на обезщетение и без преназначаване, като стажът в прокуратурата се фингира като неположен. Прокуратурата се реучредява-при условия, ред и процедура в нарочен закон, като уволнените нямат право да бъдат наново инсталирани в съдебната система. Уволнените лица нямат право да са адвокати, нотариуси, чси, държавни служители, и да заемат каквато и да е е бюджетна работа за срок от 20 години. “ Мотиви: цяла държава е със спряно развитие заради прокуратурата, и е необходим пълен рестарт-пълно закриване и реучредяване, при… Покажи целия коментар »

нали обещахте и ЛУСТРАЦИЯ?
нали обещахте и ЛУСТРАЦИЯ?
08 юни 2023 12:15
Гост

А лустрация? Къде е едното изречение за лустрацията. Нали ДБ обещаха и лустрация? Заради обещаната лустрация вотирах за тях, въпреки отвращението ми към конкретен кандидат!

Сега е последния тотошанс за лустрацията, а и лустрацията ще значи и масова чистка в съдебната система(в превод-уволнения на лустрирани-както се случи в цяла източна Европа при лустрацията). Сега е момента на абонамента. Друго изменение на Конституцията дали скоро ще има?

ВЪВЕДЕТЕ ЛУСТРАЦИЯТА-едно изречени ев Конституцията плюс рецепция на чешките лустрационни закони!

Нали обещахте бе, алооооу? Поне две партии в парламента, сега във властта обещаха лустрацията!

Пенчо бре
Пенчо бре
08 юни 2023 12:27
Гост

Май се бъркаш, това са предложенията на ДПС, не на ДБ

до 08 юни 2023 12:27
до 08 юни 2023 12:27
08 юни 2023 12:33
Гост

В предишен парламент дори внесоха проектоизменение на конституцията за въвеждане на лустрация. https://www.mediapool.bg/db-vnese-konstitutsionni-popravki-za-lustratsiya-i-radikalna-sadebna-reforma-news320731.html

ПАК, ПАК и ПАК!
ПАК, ПАК и ПАК!
08 юни 2023 19:14
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Забележете
Забележете
08 юни 2023 11:53
Гост

И министри с двойно гражданство!

доц. Денев (Тошко Колев) Двойникът
доц. Денев (Тошко Колев) Двойникът
08 юни 2023 12:16
Гост

Интересно е „Доцент Славов“ :)))) с какво гражданство и колко гражданства има? Зачудих се, т. к. излезе, че е роден в гр. Усогорск, Коми АССР, Коми, т.е. СССР. Би следвало той да е придобил светско гражданство по месторождението си!? Следователно трябва да се види дали е с двойно гражданство или ако се е отказал като Киро кога го е сторил и с какъв акт? и как е придобил българско гражданство. То стана мода вече да ни управляват хора с чуждо гражданство- Станишев, Киро, Царя, сега тоз юноша бледен. Явно не ни достигат достойни местни (аборигенски) кадри

Анонимен
Анонимен
08 юни 2023 12:21
Гост

Интересно е и друго- в кое поделение изслужил задължителната наборна военна служба, и за кое поделение му е заповедта по закона за резерва.

Анонимен
Анонимен
08 юни 2023 13:38
Гост

Това вече няма никакво значение.
Има доста по-важни неща. Да не се занимаваме с глупости, от които нищо не произлиза.

Анонимен
Анонимен
08 юни 2023 13:37
Гост

Не би следвало.
Защото няма откъде да следва.
Иначе няма лошо да се правят проверки на всеки, защото се нагледахме на плитките лъжи на елементарните мошеници.

ЗАБЕЛЕЖЕТЕ!
ЗАБЕЛЕЖЕТЕ!
08 юни 2023 19:12
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
08 юни 2023 20:14
Гост

Закукала е кукувица…