Висшият съдебен съвет (ВСС) да определи допълнителни възнаграждения на съдиите от Софийския районен съд заради високата натовареност. За това призовава председателят на СРС Александър Ангелов в писмо до кадровия орган.

Той се позовава на чл. 233, ал. 6 от Закона за съдебната власт, който гласи: „Въз основа на степента на натовареност на съответния орган на съдебната власт Висшият съдебен съвет определя допълнително възнаграждение на съдия, прокурор или следовател. Съдиите в апелативния специализиран наказателен съд, в специализирания наказателен съд, прокурорите в апелативна специализирана прокуратура, в специализирана прокуратура и следователите в следствения отдел на специализираната прокуратура получават допълнително възнаграждение в размер, определен по утвърдени от съответната колегия на Висшия съдебен съвет правила за индивидуална оценка на резултатите от дейността, но не повече от 6 основни месечни възнаграждения годишно“.

В писмото си до ВСС Александър Ангелов изтъква, че съдиите в СРС са изключително натоварени и това се вижда от статистическите данни. „Реалната голяма натовареността на съдиите, правораздаващи в Софийски районен съд се извежда ясно и от данните за броя постановени решения по чл. 235, ал.5 ГПК по граждански дела, присъди по НОХД и решения по чл. 78а НК, както и решения по ПАХД, който брой е изключително висок и показва действително изразходваното значително време за изготвянето на тези актове“, отбелязва Ангелов.

Нататък напомня, че свръхнатовареността на съдиите от СРС е отчитана постоянно от Съдийската колегия при обсъждането и приемането на решения за кадровата обезпеченост на съда, както и във връзка с образуваните срещу магистрати от СРС дисциплинарни производства, възражения срещу атестационни оценки и други кадрови въпроси.

Считам, че на основание чл. 233, ал. 6 ЗСВ следва да бъде определено допълнително възнаграждение на съдиите от Софийски районен съд. Смятам, че това би допринесло за повишаване на мотивацията на съдиите за справяне с голямото натоварване и постоянно възникващите трудности в процеса на работа, което справяне принципно изисква влагането на усилия и време, които надхвърлят обичайните“, посочва Александър Ангелов. И предлага на ВСС да вземе решение за определяне и изплащане на допълнително възнаграждение на съдиите от СРС.

Разпоредбата на чл. 233, ал. 6 от ЗСВ е нова, тя е в сила от 1 януари 2018 година. В отговор на въпрос на „Лекс“ председателят на СРС заяви, че от приемането на текста до този момент магистратите от СРС не са получавали допълнителни възнаграждения.

През тази година на два пъти Министерският съвет отпусна на ВСС средства за тези бонуси в общ размер 3 млн. лева. Но и двата пъти те бяха насочени към спецправосъдието. Отделно в бюджета на съдебната власт бяха заложени над 7 млн. лева за ДМС, но не е ясно защо СРС още не е получил средства за това.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 ноември 2019 18:04
Гост

А служителите, кучета ги яли. Не знам, ако служителите напуснат, магистратите как ще се оправят с натовареността, защото след съдиите всички дела минават през служителите.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2019 4:17
Гост

Юрист съм на фабрика – фабриката е с персонал – ето как протича един ден на юриста във фабриката – първо – има кредитни писма – имаме кредити – плащаме ги – ако има някаква проблема – отговаряме. После всеки месец се пишат протоколи за разните технически устройства – инструктажи и въобще. Сега – пласмента и спедицията не са работа на юриста, но не мислете, че юриста е нещо като украшение. Мързелът – който е заложен у всеки у нас – се проявява най-силно при съдии и адвокати, при свещеници и попове, при абра-кадабри и разни всякакви спекуланти. В тази… Покажи целия коментар »

Tene
Tene
09 ноември 2019 16:07
Гост

Като гледам колко правописни грешки си допуснал , май не си човекът , който трябва да дава мнение за съдиите , най-малко за тези от СРС . Помисли първо върху собствената си грамотност -пълен и непълен член и пр. Иначе отивай в пласмента или хващай геврека на спедицията .

Чичко тревичко
Чичко тревичко
08 ноември 2019 16:55
Гост

Парички има само за спецсъда, щото спецсъда си е поръчкова юрисдикция. Нашите са невинни, за другите – показни арести!

Изненада
Изненада
08 ноември 2019 16:52
Гост

Министрите на правосъдието и на финансите да спазват закона? Къде се е чуло и видяло? Не и у нас.

****
****
08 ноември 2019 16:54
Гост

Никакви министри не са тия, а марионетки, които чакат какво ще им спуснат отгоре.

Оливия
Оливия
08 ноември 2019 13:55
Гост

Дано и служителите на СРС са включени. Че то всичкото обем минава и през техните ръце… А ако дадат само на магистратите, ПРЕДЛАГАМ те да ги разпределят и на служителите …

Tene
Tene
08 ноември 2019 12:26
Гост

Категорично съм съгласен . И това е най-малкото , което трябва да се направи . Трябва да се свърже нормата на натовареност със заплащането . Иначе ВСС години наред се правят на улави за проблемите на натоварените съдилища , съответно поддържат много съдилища и съдии , които нямат работа . Бих препоръчал на съдиите от СРС една стачка по въпроса и бързичко ще им решат проблемите . Докато си траят и ВСС ще си траят !

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2019 12:15
Гост

Поздравления за председателя. Лалов въобще не мислеше за хората си.

Запознат
Запознат
08 ноември 2019 13:00
Гост

Но пък Лалов беше раздал преди доста години по няколко хиляди на заместниците си, а на редовите съдии по 200-300 лв

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2019 12:06
Гост

А парите от бонусите защо само към спецправосъдието. Да не би те да са заслужили повече от останалите колеги.

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2019 13:10
Гост

Как да не са заслужили? Нали точно те разглеждат делата срещу властта и умело ги шиканират с недоказуеми обвинения и процесуални нарушения. Никакви бонуси за съдии от СРС, докато продължават да пишат становища против избора на мафията за главен прокурор.

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2019 12:03
Гост

СРС е изключително натоварен съд. След като от толкова време само им дават празни обещания за решаване на кадровия проблем, сега може да ги компенсират с доптлнителни възнаграждения.

анонимен
анонимен
08 ноември 2019 11:50
Гост

Първо, не е ясно по какви критерии ВСС определя кои са натоварените съдебни органи, на които да бъдат дадени ДМС. Тук в предишна публикация видях само, че има брой магистрати, които са натоварени. Но не е ясно кои са те, от кои ОСВ. Разговарях наскоро с член на съвета, от когото разбрах, че в тази категория не влизат върховните. И ако не се лъжа, натоварените съдии бяха над 900. Та питам как са определени и кои са те. И въобще какво стана с парите за ДМС миналата година.

анонимен
анонимен
08 ноември 2019 11:35
Гост

Разбира се ВСС трябва да обгрижи любимците на Цацаров, които му изпълняват всякакви поръчки. А СРС да бъде забравен. СРАМ!

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2019 12:12
Гост

Въобще този ВСС в сегашния си състав, особено на ПК, не могат да стъпят на малкия пръст на предния.

анонимен
анонимен
08 ноември 2019 11:34
Гост

Адски несправедливо е да се дават пари само на специализирания съд и специализираната прокуратура, а за Софийския районен съд да не се мисли. Там хората се разболяват от работа. И не три, а шест заплати трябва да им дадат.

М. П.
М. П.
08 ноември 2019 11:29
Гост

Логично е сега да започне една надпревара из всички съдилища да доказват колко са натоварени. Не отричам проблема в СРС, а само се ядосвам, че с търсенето на още и още привилегии за спецорганите, се отваря Кутията на Пандора.

анонимен
анонимен
08 ноември 2019 11:57
Гост

Не. Логично е да се търси сметка на ВСС по какви критерии разпределя тези допълнителни възнаграждения.

Алеко
Алеко
08 ноември 2019 16:58
Гост

СРС е едно от най-натоварените съдилища в страната, и е срамота да се отнасят с магистратите там по тоя начин.

Съдия в СРС
Съдия в СРС
08 ноември 2019 11:24
Гост

Абсолютно съгласен. Ако спецовете заслужават повече пари, то същото важи в пълна степен за районните съдии и прокурори.

анонимен
анонимен
08 ноември 2019 11:57
Гост

А защо спецовете да заслужават повече пари? Аз пък мисля, че не заслужават и лев отгоре. Само сравни работата, която вършат там и работата, която върши съдията в СРС. И тогава ми кажи кое е по-справедливо. Мисля, че нещата са в превес на СРС.

Колега
Колега
08 ноември 2019 16:59
Гост

Истината е, че районните ги заслужават даже повече!