Четири съдилища в страната са изключително натоварени, а 13 – високо натоварени. Това сочат данните на ресорната комисия към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, която късно снощи е определила степените на натовареност, въз основа на които да бъдат раздадени допълнителни трудови възнаграждения, както изисква чл. 233, ал. 6, изр. първо от Закона за съдебната власт, установи проверка на „Лекс“. За целта са предвидени малко над 9 млн. лева.

Върховният касационен съд и Върховният административен съд по презумпция се приемат за изключително натоварени.

От решението на комисията става ясно, че свръхнатоварени са Софийският градски съд, административните съдилища в Пазарджик и Перник, както и районният съд в Нова Загора. Първоначално в тази графа са били и РС в Пловдив, Бургас и Перник (виж тук). След проверката на Инспектората към Висшия съдебен съвет обаче те са изключени от списъка с изключително натоварени съдилища и са „преместени“ в този с високо натоварени.

Наред с тези три съдилища в графата „високо натоварени“ влизат и апелативният съд в София, Софийският районен съд, административните съдилища София-град, Кюстендил, Пловдив и Враца, както и районните съдилища в Ихтиман, Лом, Пазарджик и Чирпан. От този списък е изключен РС-Червен бряг.

39 съдилища са определени за средно натоварени. Това са апелативният съд във Велико Търново, окръжните в Бургас, Варна, Велико Търново, Русе и Сливен, административните съдилища в Благоевград, Бургас, Кърджали, Ловеч, Плевен, Русе, Сливен, Стара Загора и Хасково, както и районните в Червен бряг, Айтос, Берковица, Брезник, Варна, Велики Преслав, Димитровград, Кубрат, Кърджали, Мадан, Момчилград, Несебър, Плевен, Първомай, Раднево, Разград, Севлиево, Сливен, Смолян, Стара Загора, Трявна, Тутракан, Хасково и Царево.

Ниско натоварени са 122 съдилища. Това са Военно-апелативният съд и апелативните в Пловдив, Варна и Бургас, окръжните съдилища в София, Благоевград, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Силистра, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол. Ниско натоварените административни съдилища са София-област, Добрич, Търговище, Варна, Монтана, Шумен, Велико Търново, Разград, Ямбол, Видин, Силистра, Габрово и Смолян.

Районните съдилища с ниска натовареност са Ардино, Асеновград, Балчик, Белоградчик, Благоевград, Ботевград, Бяла, Бяла Слатина, Велико Търново, Велинград, Видин, Враца, Габрово, Генерал Тошево, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Гълъбово, Девин, Девня, Добрич, Дряново, Дулово, Дупница, Елена, Елин Пелин, Елхово, Етрополе, Златоград, Ивайловград, Исперих, Каварна, Казанлък, Карлово, Карнобат, Кнежа, Козлодуй, Костинброд, Котел, Крумовград, Кула, Кюстендил, Левски, Ловеч, Луковит, Малко Търново, Мездра, Монтана, Никопол, Нови Пазар, Омуртаг, Оряхово, Павликени, Панагюрище, Петрич, Пещера, Пирдоп, Поморие, Попово, Провадия, Радомир, Разлог, Русе, Самоков, Сандански, Свиленград, Свищов, Своге, Силистра, Сливница, Средец, Тервел, Тетевен, Тополовград, Троян, Трън, Търговище, Харманли, Чепеларе, Шумен и Ямбол.

Ниско натоварени са и трите военни съдилища – София, Сливен и Пловдив.

Сега председателите на съдилища имат тридневен срок – т.е. до 22 ноември, за да подадат евентуално възражение срещу определената степен на натовареност на съответния съд (виж повече тук).

Очаква се на заседанието си на 23 ноември Съдийската колегия да обсъди списъците и възраженията и да вземе окончателно решение. Предстои да се реши и основният въпрос – магистратите в кои съдилища и по колко заплати отгоре ще вземат.

Според правилата за определяне на допълнителните трудови възнаграждения за изключително натоварените са предвидени до 4 заплати, за високо натоварените – до 3, да средно – до 2, а за ниско – до една заплата.

59
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Вероника
Вероника
18 ноември 2021 15:58
Гост

Агенция Тенев: ще има пари за всички, даже и за неработещите. Межзу 3 и 1 заплати. Всички ще са доволни.
ВКС и ВАС също до 2 заплати, независимо какво е записано в правилата. Имайте търпение до другата седмица.

088
088
18 ноември 2021 15:26
Гост

Бонуси трябва да се дават индивидуално според данните за индивидуалната натовареност в СИНС. Не може да се дават бонуси на съдилища, включително и на ВКС и ВАС.

Идит
Идит
18 ноември 2021 15:59
Гост

Какъв СИНС, като точно по него съдии от нисконатоварени съдилища си цъкат по цял ден увеличаващи коефициенти и така се изкарват най-натоварени?
Нали затова Шекерджиев обясняваше каква кауза пердута бил СИНС.
Айде стига вече опорки.

Идит
Идит
18 ноември 2021 15:25
Гост

Никой не обръща внимание, че става дума за действителна натовареност, а не щатна натовареност. Това означава, че в съдилищата, в които не е запълнен щата, очевидно натовареността се вдига именно заради незапълнения щат. Затова има на пръв поглед нелогични първенци в натовареността.

ВАСКО
ВАСКО
18 ноември 2021 15:22
Гост

Интересна класация, изглежда нарочените за натоварени съдилища са лъгали и ИВСС след като ги е уличил, ВСС е преоценил натовареността.
Дайте ги тези лъжци, не ги крийте.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
18 ноември 2021 14:58
Гост

ВКС и ВАС са “по презумпция“ високо натоварени = „по презумпция“
им се полагат и бонуси 🙂

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2021 14:37
Гост

РС – Нова Загора, АС -Перник и АС – Пазарджик да са по-натоварени от СРС и АССГ? Каква е тази стакмистика? Малоумно, то е очевадно, че не може да е вярно.

магистрат
магистрат
18 ноември 2021 15:17
Гост

Защо пък реши, че не може да е вярно. Стига с стази мантра, че само софийските съдилища работят. А освен това в критериите влиза и брой постановени решения, по който нито СРС, нито АССГ са първенци. Тази съпоставка доказва, че лошата организация в СРС води до голяма висящност и малък брой свършени дела. Затова и принципно повечето от колегите там не заслужават ДМС

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2021 16:52
Гост

Заповядайте в СРС да си починете тогава, колега. Ще получите абсолютно незаслужено ДМС, състав с някакви 200-300 висящи дела и ще имате удоволствието да разглеждате претенции, каквито сте виждали само в публикувани решения по 290 ГПК. Хубаво е, обещавам.

Барбарон
Барбарон
18 ноември 2021 16:54
Гост

Ами като си такъв мазохист, кой ти е крив?

аноним
аноним
18 ноември 2021 15:46
Гост

В РС Нова Загора правораздават от няколко години 2/двама/ съдии, при щатно разписание за 5-ма. Единият съдия е и адм.ръководител. Толкоз.

Ема
Ема
18 ноември 2021 20:14
Гост

Имат незапълнен щат, най-вероятно и това си променя реалната натовареност.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2021 14:13
Гост

ВСС с това разделение , цели да предизвика разкол между съдилищата , между съдии и служители, за да отклони вниманието от тяхното безполезно и вредно съществуване ….Много интересно ВСС в коя графа ще бъдат?!!! Разбира се -извънредно натоварени !!!
Поредната глупава и необмислена „реформа“..

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2021 13:58
Гост

Много шум за нищо. Като всяка година ще дадат между половин и една заплата за Коледа както на магистратите, така и на служителите, щото за толкова стигат парите.

И тогава предвиждам такъв живот, че само си викам
И тогава предвиждам такъв живот, че само си викам
18 ноември 2021 13:48
Гост

От километри се вижда тенденция.
1-во всички военни съдилища са слабо наторавери, т.е. трябва да се обединят в един съд и да се спести от поддръжка на сграден фонд, други материлани активи, персонал.
2-ро почти всички окръжни и апелативни съдилища са слабо натоварени (изключение Софийските и още 5 окръжни), т.е. щатът там трябва да се съкрати и да се пренасочи към районните нива.
3-то почти всички административни съдилища особено в Северна България са средно или слабо натоварени, т.е. част от тях трябва да се окрупнят с други, щатът съдии да се съкрати и бройките да се насочат към районните нива.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 ноември 2021 13:55
Гост

С развитата пътна мрежа в Северна България, ще е изключително „удобно“ да се пътува за дела, ако бъдат окрупнени. Направо да си кажат, че са я таковали тази част от България и да се приключва. С каквито темпове се строи АМ Хемус при новите силни да деня, работата отива в канала. То и без това на американската армия тази магистрала не им трябва кой знае колко.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2021 13:39
Гост

Наказателните съдии в СГС си клатят краката по цял ден и идват на работа само за зала, но и те са при свръхнатоварените.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2021 13:48
Гост

Същото е положението и в САС и ВКС. Наказателните съдии навсякъде си клатят краката, щото престъпността отдавна сме я преборили, а и населението намаля, а след ковида ще намалее и още.
Това показва концептуално сбъркания модел на бонусите, измислен от Марчева – не да се дават индивидуално на съдия за неговата натовареност, а да се дават на калпак на целия съд, в който има и високо и ниско натоварени. По този начин ниско натоварените в един съд,се облажват заради труда на колегите си, а не заради собствената натовареност.

ттт
ттт
18 ноември 2021 15:18
Гост

В чл.233, ал.6, изр.1 ЗСВ е предвидено, че въз основа на степента на натовареност на съда се определя допълнително възнаграждение за съдиите, тоест, законодателят е заложил колективната, а не индивидуалната натовареност като критерий. Така че стига си злобял.

Богата държава-богат народ
Богата държава-богат народ
18 ноември 2021 13:31
Гост

На ниско натоварените не само че няма да им взимат част от заплатите (за да стимулират с тях високонатоварените), ами дори и за тях се предвижда бонус до една заплата.

Ггггггг
Ггггггг
18 ноември 2021 20:21
Гост

Натовареността не зависи от тях. Върви в един такъв съд да почиваш.
Изоцщо това решение на лишения от смисъл ВСС е тъпотия.
Вместо да решат проблема с натовареността, като я изравнят, тръгнали разкол да внасят в средите. С общи народни пари.
Срамота!

въпрос към КАК и СК
въпрос към КАК и СК
18 ноември 2021 13:19
Гост

В съдилищата, в които съдиите работят в намален състав заради масово командировани с години, на тях как се изчислява натовареността със или без липсващите съдии????Значи ще работиш за трима и накрая заради това, че някой е нечие протеже и е изтеглен командирован с години и ти вършиш неговата работа, теб ще те отчитат като да ти е пълен щатния състав и все едно командироване няма.Това ли са ви обективните критерии???Имате утвърдени правила за натовареност по СИНС, други черно на бяло няма, тогава какви 20,30 и т.н. проценки над средното, по СИНС средно няма, има минимум и максимум за нормална натовареност!Всичко… Покажи целия коментар »

,Мирослава
,Мирослава
18 ноември 2021 15:56
Гост

Пенчо, бре, чети! Пише действителна натовареност, демек- реалната натовареност, която отчита, че работите в непълен състав.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2021 13:15
Гост

И как решиха, че СГС е по-натоварен от СРС. В СРС се гледат 3 пъти повече дела – 100 000 постъпление на година, срещу под 30 000 в СГС.
Че Марчева е близка с апатрида, туй го знаем, но все пак – обективност трябва да има тука.

Правда
Правда
18 ноември 2021 15:21
Гост

Ти явно не само не си съдия, но и нямаш идея въобще за правораздаването, защото щеше да знаеш, че не се гледа само общият брой постъпили дела, но и на колко съдии се разпределят делатаПрез последните години се направиха много неща за СРС и на практика натовареността им падна.
Да не говорим, че ИВСС е установил как СРС и други съдилища са лъгали в статистиката.

съдия
съдия
18 ноември 2021 15:44
Гост

Колеги, моля четете като съдии, а не като хора от площада. В правилата , по силата на които се предлагат тези заплаи, е предвидено да се отчита ДЕЙСТВИТЕЛНАТА НАТОВАРЕНОСТ. Т.е. когато 2 и 3 съдии са командировани, то останалите вършат и тяхната работа и това повишава именно действителната натовареност. А точно тя се отчита в конкретния случай. И не на последно място тези заплати са предвидени в ЗСВ само за съдиите, затова няма как да се включат в правилата и съдебните служители. Все пак това е текста от ЗСВ, които предвижда до 6 заплати за спец.съдилищата и прокуратурите и те… Покажи целия коментар »

Неразбиращ
Неразбиращ
18 ноември 2021 13:08
Гост

Как се определя възнаграждението на ДСИ работещ в ниско натоварен съд, но имащ повече дела от ДСИ работещ в средно натоварен съд?

Външен
Външен
18 ноември 2021 13:53
Гост

ДСИ и съдиите по вписванията ги слагат в графа служители и за тях не е предвидено възнаграждение, което е поредното деление

Чичко Паричко 2
Чичко Паричко 2
18 ноември 2021 12:55
Гост

Да продължим сметките: за 1 съдия от ВКС и ВАС – 28 000 лв. Върховните съдии са общо около и над 200. Значи само за ВКС и ВАС – 200 х 28 000 = 5 600 000 лв. А цялата отредена сума по бюджета за бонуси е 9 млн лв. И какво излиза сега – че 200 души ще гушнат 62 % от цялата отредена сума за бонуси. Останалите 38 % от сумата /или 3,4 млн. лв./ ще се разпределят между останалите 2 000 съдии. Ако на това не му си вика пладнешки грабеж, не знам на какво друго. СК… Покажи целия коментар »

Колибесов
Колибесов
18 ноември 2021 12:36
Гост

Въобще не съм съгласен, че в СРС има най-малко натоварени колеги.

Чичко паричко
Чичко паричко
18 ноември 2021 12:24
Гост

Да направин сметките:
ВКС и ВАС – 4 заплати по 7 000 = 28 000 лв.
СГС – 4 х 5000 = 20 000 лв.
СРС – 3 х 4000 = 12 000 лв.
Въпросът е КОЙ ще плати сметката. Отговор – бедният народ, вземащ по 500 лв. пенсия.

Стамат
Стамат
18 ноември 2021 12:30
Гост

На това му се вика „пир по време на чума“!

Mari&Antoaneta
Mari&Antoaneta
18 ноември 2021 12:37
Гост

Има да ядеме пасти, поради липса на хляб до откат.

старица от ВКС на 50 години
старица от ВКС на 50 години
18 ноември 2021 12:04
Гост

Разделете 9 000 000 лв. на 2250 , колкото са горе долу съдиите и ще видите, че ще има по – малко от една заплата за всеки, независимо колко е натоварен.

........
........
18 ноември 2021 11:59
Гост

Значи логически районният съд в Русе с трима командировани съдии изгрява в група четвърта като най – слабо натоварен. Тогава защо в същото време в районния съд в Русе се разкри бройка за точно определен съдия – Гюрчев ? Сега натоварен ли е или не е ??? Това са две взаимно изключващи се решения на един и същ ВСС !!! Да си мислим ли за корупция в кадруването?

Жокера
Жокера
18 ноември 2021 12:30
Гост

До колкото си спомням, след пенсионирането на съдия в Окръжния съд в този град веднага съкратиха освободената щатна бройка и разкриха такава в Специализирания съд (който не разбрах защо е изключен от „класацията“), поради съображения, че този окръжен съд бил с по-ниската от средната натовареност, а сега излиза, че е средно натоварен… Евала, СК на ВСС, евала отново…

коко
коко
18 ноември 2021 12:58
Гост

За специализираните структури (съд и прокуратура) има специални правила в самия ЗСВ – до 6 заплати годишно като ДМС, и има отделни правила на ВСС за тях

Лозан
Лозан
18 ноември 2021 12:38
Гост

Няма какво да го мислим. То се вижда от километри.

Възмутително
Възмутително
18 ноември 2021 11:57
Гост

Е как пък решиха, че ВКС и ВАС свръхнатоварени по презумпция! Каква е тази презумпция бе хора и къде я прочетохте, в кой закон и в коя статистика видяхте, че върховните са свръхнатоварени. Смех голем. Броят дела на ВКС на година е приблизително колкото и на САС, но ги гледат 30 % повече съдии по щат. А в НК на ВКС пък за 2020 г. са постъпили дори по-малко дела от НО на САС, да не говорим за НО на СРС или СГС. В НК на ВКС на месец съдия получава по 3 дела, от които 2 частни и 1… Покажи целия коментар »

Стамат
Стамат
18 ноември 2021 12:03
Гост

Не само е възмутително, ами е и архи възмутително!
Пълно безобразие, наглост и свинщина /без извинение/!
Тотална подигравка и гавра с труда на редовите магистрати!

Николай
Николай
18 ноември 2021 12:40
Гост

Субективизмът в действие.

Христова
Христова
18 ноември 2021 11:56
Гост

Определено е важно да се приберат едни бонуси, че току виж ги изпуснали и те отишли пък за нещо полесно, като саниране на блокове или направа на детски градини

Тодор Р
Тодор Р
18 ноември 2021 11:55
Гост

Да се надяваме, че честно са разпределени, а не под давлението на някого

Дичо
Дичо
18 ноември 2021 12:41
Гост

Надеждата умира последна.

Веселин Коларов
Веселин Коларов
18 ноември 2021 11:52
Гост

Това разграничение се намира в пълно противеречие с Обобщени статистически таблици за дейността на съдилищата за 2020г. приети от самия ВСС- публикувани в сайта на съвета. Или предходната статистика не е вярна, или сега определената натовареност и направено по други критерии.
Следва ВСС открито да заяви кое от двете е вярното.
Ако не стигат отпуснатите средства, нека те да се разделят по ясни критерии , а не да се ощетяват едни за сметка на други , като им се казва , че не са работили – не са били натоварени достатъчно.

ВСС
ВСС
18 ноември 2021 21:02
Гост

Ами имаше проверка на ИВСС на най-натоварените и се оказа, че 75% от проверените съдилища са лъгали. Затова класацията е направена след коригирани статистически данни съобразно констатациите на ИВСС.

Десислава
Десислава
18 ноември 2021 11:51
Гост

Честито разпределение на паричките

Мими
Мими
18 ноември 2021 12:43
Гост

Обаче май не са разпределени много справедливо. ВСС как са с математиката? Тези резултати сега нямат нищо общо с годишните доклади на съдилищата.

Барбарон
Барбарон
18 ноември 2021 21:03
Гост

Нямат общо защото са излъгали. Във вторник всичко ще стане ясно.

Gerova
Gerova
18 ноември 2021 11:51
Гост

Аз тия не ги мисля. Те ще се оправят у живота. Мисля ги обикновените хора, които нямат не само бонуси, но и са на смешни минимални заплати за Съюза. Работодателите им се оправдават, че не сме работлив народ.

Серафим
Серафим
18 ноември 2021 11:50
Гост

Евала. Сега почва едно разпределение на парички

katq
katq
18 ноември 2021 11:39
Гост

да видим кои от новоназначените административни ръководители ще посмеят да възразят за констатираното ниско натоварване
ха ха ха

4567
4567
18 ноември 2021 11:26
Гост

Служителите трябва също да вземат бонуси, само си представете какъв хаос ще настане ако няма служители в съдилищата.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 ноември 2021 11:17
Гост

Продължение от предната новина за бонусите:
Свърши нашата мецанка и сега си нанка
Няма вече мед, но пък всичко е наред
Напълни тя търбуха и е време за разтуха
А навънка Зайо гладен, стене, знай го
Вълчо го набарал и му го е яко ………

P.S. Отново да честитим на победителите. Весел Черен петък и не се бутайте много на промоциите. 😉

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2021 11:07
Гост

Като смятам хората и сумата, май никой няма да вземе четири заплати. Парите просто не стигат

Трезвомислещ
Трезвомислещ
18 ноември 2021 11:16
Гост

Поне ще вземете нещо, а служителите, които са двойно по натоварени, отново ще се чувстват второ качество хора, чиито труд не трябва да бъде възнаграден. Това ВСС отдавна трябваше да си отиде. Такова разделение никога не е имало.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2021 11:05
Гост

А какво стана с коледните бонуси, ще има ли такива

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2021 11:09
Гост

Според мен като на изпроводяк ще раздадат някой и друг лев, няма да оставят хората без пари, особено служителите, които не попадат в първото изречение на чл. 233, ал. 6 ЗСВ.

Външен
Външен
18 ноември 2021 12:44
Гост

Е това вече е прекалено