Да се изработи списък с лекарства, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици. Това предлага омбудсманът проф. Диана Ковачева в писмо до министрите на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков и на вътрешните работи Калин Стоянов.

Към момента няма официален списък с лекарства, които оказват влияние при проба, поради което смятам, че би било добре да се създаде работна група по въпроса или Експертният съвет към Националния съвет по наркотични вещества би могъл да даде експертно становище какво е въздействието на различните лекарства при тест и да се състави списък, който да е отворен и да може да се допълва“, предлага проф. Ковачева.

Тя отбелязва, че познаването на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици, значително би намалило негативните последици от евентуалния фалшив резултат, тъй като би дало възможност за предприемане на нужните мерки преди шофиране и съответно – тестване.

Според омбудсмана приемането на различни лекарства от няколко фармакологични групи могат да повлияят на резултата при направен тест за наркотици, тъй като и малки концентрации от тях могат да наподобят някои от забранените наркотични вещества и това е публично известен факт.

Тя допълва, че в това число са и често използвани без рецепта лекарства. Като пример посочва нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици, деконгестанти, лекарства за суха кашлица, антибиотици, антихистамини, антихипертензивни средства, перорални антидиабетни средства, антидепресанти и антипсихотици, психостимуланти и др.

В тази връзка намирам, че са непропорционални значителните негативни последици за гражданите от един фалшиво положителен тест, на фона на безобидни, според тях, лекарства, за които не са наясно с възможността да наподобят наркотично вещество при тест. Още повече, че на практика с оглед последиците се поставя знак на равенство между лице, приело например лекарство за кашлица, и лице, съзнателно приело наркотично вещество и седнало зад волана.

Безспорно е, че една от основните причини да продължава войната по пътищата е употребата на психоактивни вещества – алкохол и наркотици. Наред с предприетите мерки, които се надявам да дадат резултат, считам, че гражданите трябва да са официално запознати с възможността приемано от тях лекарство да позитивира тест за наркотици“, изтъква омбудсманът.

Проф. Ковачева подчертава, че препоръката ѝ в никакъв случай не цели оневиняване и сваляне на отговорност от извършителите, а навременно да има превенция на възможни престъпления вследствие несъзнателната употреба на лекарства, които биха дали положителен резултат при полевите тестове, както и да ограничи случаите на съзнателно приемане на психоактивни вещества, към което следва да са насочени усилията на компетентните органи.

Фалшиво положителните тестове за наркотици е сериозен проблем, пред който са изправени водачите, защото при такъв резултат, това влече други негативи за тях – те масово биват задържани, отнема им се книжката, а от 8 август, когато влязоха в сила измененията в Наказателния кодекс, се отнема и автомобилът им, докато не излязат кръвните проби. А те се бавят с месеци, защото в момента в цялата страна има само три лаборатории, които изследват кръвните проби.

Неотдавна премиерът акад. Николай Денков постави задача на ресорните министри резултатите от кръвните проби да излизат за седмица. За целта ще бъдат създадени и оборудвани още лаборатории, обеща Денков.

Междувременно вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че в сега съществуващите пунктове за обработка на пробите ще бъдат назначени още специалисти и ще бъде купена нова апаратура.

 

43
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
30 август 2023 9:57
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Я па тая
Я па тая
28 август 2023 23:47
Гост

Комунистическа издънка. Вечна номенклатура.

Преди съветска. Сега американска.

ние сме на всеки километър...нас червеното знаме р
ние сме на всеки километър...нас червеното знаме р
29 август 2023 15:11
Гост

Те всичките днешни Говорещи Глави са наследници на най- видни комунисти, а днес първи говорители на Америка- Тази леля, доц. Коларова ( внучка на Васил Коларов), Бъчварова дъщеря на гл. редактор на Отечествен фронт), Дайнов (син на кореспондента в Лондон на раб. дело) , Огнян Минчев, Крум Зарков (син на Мама и внук на дядо генерал), доц. Ат. Славов ( роден в Усогорск Коми АССР), Иван Кръстев (син на Йото Кръстев ЦК на БКП)……. семесйтво Смилови, семейство Григорови, Васил Терзиев и съдружника му Светльо, да не пропусна и правния корифей – реформатор Христо Иванов ( дядо баба Коминтерна и мама… Покажи целия коментар »

ИМА ЛИ СКАНДАЛНИ БЕЗКОНКУРСНИ НАЗНАЧЕНИЯ?
ИМА ЛИ СКАНДАЛНИ БЕЗКОНКУРСНИ НАЗНАЧЕНИЯ?
28 август 2023 19:01
Гост

В медиите има публикации,че е назначено ново ръководство на тотото-скандално! Смята ли инспекторътът на МС да провери случаят! https://www.mediapool.bg/chovek-na-gerb-poema-sportniya-totalizator-news350897.html

Конкурсът при публичните предприятия е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН! Няма прошка държавата да повърне върху собствените си закони, и да няма конкурс. Ако конкурс няма-това предполага уволнения на виновниците-вклч и от правителството, и реакция на държавните институции-по закон.

Лекс бег-проверете случая-и пишете-има или няма конкурс за ръководство на спортния тотализатор.

Докога ще търпим властта да се гаври със закона!

Нов морал в политиката-безконкурсия!
Нов морал в политиката-безконкурсия!
28 август 2023 19:03
Гост

Нали уж новата власт щеше да е с нов морал? Това ли ви е моралът-да се изгаврите със закона, и да не проведете публичен конкурс.

ОГЛРОМЕН Е ФИНАНСОВИЯ РЕСУРС В ТОТОТО, И НЯМА ПРОШКА, АКО СЕ ОКАЖЕ,ЧЕ ЗАКОНЪТ НЕ Е СПАЗЕН!

Това,че в миналото в тотото е имало може би безконкурсия или може би -нагласени конкурси не е оправдание за сега!

Име
Име
16 септември 2023 12:54
Гост

Toтото е далавера само ако фиша може да се попълни след изтеглянето или ако може да не се плащат фишове. И двете могат да станат и са ставали по света. Е за притежаващия тотото има и други далавери, например да разпредели „правилно“ печалбите (парите от непечалившите фишове) или да даде по-нисък процент от полагащите се печалби и да „попълни“ не печеливши фишове, пък дори и само като бройка. Или пък да измисли правила за непълно изплащане на премиите (както е в ЕО). Смяната на бройката на фишовете, без да има фишове, е едно от първите престъпления в тотото хванато при… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 август 2023 15:45
Гост

Идеята добре, ама каква ще стане тя с това нашето изстрадало население, сигурно половината от което на някаква терапия с психотропни медикаменти, така че единственият вариант е да подобрят качеството на тестовете с по-съвременна апаратура и консумативи, щото другото само ще доведе до оневиняване на пияните и дрогираните – всеки ще си носи капки за нос или сироп срещу кашлица.

Име
Име
16 септември 2023 12:39
Гост

Не става дума за психотропни медикаменти, които лекарства или не, биха дали ефект при шофиране. Става дума за медикаменти като ибупрофена, дори мехлеми като ибутоп и волтарен, които могат да се използват да речем при ударено при спорт. Става дума за препарати за почистване на зъби. Става дума за препарати за възпалени венци. Става дума дори и за енергетични напитки, чийто подсладители дават положително. И става дума за фактори, като например киселинност, които може да дадат фалшиво положително дори и без лекарства. Специалист съм по био устройства. Ибупрофена е сред фалшивите положителни по търговски причини. Радикала, който се детектора не… Покажи целия коментар »

Димо
Димо
28 август 2023 13:58
Гост

Много пресилени ми се виждат тези мерки.

Геро
Геро
28 август 2023 13:59
Гост

Нали трябва да си уплатняват работния ден с работни групи, списъци и други такива ненужни неща.

Анонимен
Анонимен
28 август 2023 10:52
Гост

Тази пак не е разбрала, за какво става дума.Пеналистиката не е, като да седиш в кабинетчето и да следиш цената на дървата за огрев.И какво, като има списък – теста и пак 8 месеца очакване, ако ще и 10 списъка да има.

Анонимен
Анонимен
29 август 2023 7:26
Гост

„Пеналистиката“ е висша форма на шарлатания и алабализъм. Ако на лице от бизнеса с наказателното правораздаване му се наложи по някаква причина да си изкарва хляба извън държавно гарантираната заплата при неносене на отговорност го закъсвя яко.

Само да попитам, като офтопик-защо и досега не е арестуван прокурорът(очевидно физически стократно по-силен от пребитотот дето), който нападна и преби дете с тежки сърдечни проблеми в училищна лавка? Вече и давността вероятно е издавностена-целта е постигната.
Защо не са арестувани прокурорите, които не обвиниха колегата си! Ако нападател не беше прокурор,а лице от плебса, а нападнато-прокурорско синче развитието щеше да е друго.

Анонимен
Анонимен
29 август 2023 8:36
Гост

Нали се сещаш, че си несъответен на материята.

Име
Име
16 септември 2023 13:02
Гост

Теста с повече от три месеца очакване е незаконен в Европа. Тъй като самия тест трае 72 часа, то всичко над това плюс може би седмица е незаконно и превишаване на права. Дай да видим кой ще е първият стигнал до Страсбург.

Анонимен
Анонимен
28 август 2023 10:48
Гост

Айде всеки да си знае гьола, разбира се ако има реална оценка за незнанието си. Госпожата много акъл дава, много предложения прави, ама нещо недоизмислени.

"Наказателно право" ООД
"Наказателно право" ООД
29 август 2023 7:30
Гост

Драги-да сме наясно-наказателното право е шарлатания. Лицата в бизнеса с наказателно право, абсолютно непригодни за реалния живот, ако им се наложи по каквато и да е причина да си изкарват хляба с друго.

Радостта Прелива
Радостта Прелива
28 август 2023 10:39
Гост

Да шофираш трезвен в България не е престъпление. Да употребяваш наркотици в България не е престъпление (арг. чл. 354а, ал. 1 НК и елементарната логика, че да криминализираш един медицински проблем е върхът на дебилността).
НО! Да шофираш трезвен в България след употреба на наркотици преди няколко дена е едно от най-тежките престъпления, обуславящо отнемане на автомобил, по-тежко дори от умишленото прегазване на човек на пътя, защото в България да си малоумен депутат, за съжаление, все още не е престъпление.

ганю
ганю
28 август 2023 13:56
Гост

Вярно прелива нещо, ама не е Радост, а незнание.
Крещящо незнание!|Нахално незнание!
Досадно незнание!

Радостта Прелива
Радостта Прелива
28 август 2023 15:46
Гост

Аз съм се аргументирал срещу този закон в този му вид спокойно и разумно не само тук, но и с коментари по-долу. Обобщавам, че законът наказва невинни хора от 2015 г. насам, без това да е допринесло за намаляване на ПТП-та на пътя. Вие сте изчипляскали един емоционален неадекват, някакво недоносено жалко подобие на мнение, което по никакъв начин не сте счели за нужно да защитите извън ad hominem нападки. То няма и друг начин да го сторите, защото позицията Ви е незащитима. Всъщност демонстрацията на незнание идва от Вас, не от мен.

Анонимен
Анонимен
28 август 2023 10:25
Гост

Добра идея. Докато се реализира ще минат месеци. Администрацията ни не обича да работи.

Анонимен
Анонимен
28 август 2023 10:24
Гост

И българина, понеже си я тарикатче, веднага ще почне да влачи опаковки от тия лекарства и при положителен тест да обяснява, че е пил хапчета

Анонимен
Анонимен
29 август 2023 7:36
Гост

90 процента от населението са на хапчета. Населението боледува. Една трета са на хапчета за кръвно-и това е доживотно, още поне 10 процента са с диабет,, 400 000 са на онкотерапия, асматици-около милион-а там също се пръска инхалатор даващ позитивна проба. А да не коментирам,че да пиеш масов медикамент за болка и температура, или определени сиропи за кашлица-също дават положителна проба.
Да си изплацикаш устата с вода за уста-за да не вониш-също ще даде положителна проба за алкохол ако дъхнеш.

Анонимен
Анонимен
28 август 2023 10:24
Гост

Ми да се направи списък. Едва ли ще е толкова трудно. Но как ще се доказва на пътя.

Анонимен
Анонимен
28 август 2023 10:23
Гост

Какви ти списъци, бре. Вижте как щом стигне въпросът до строеж на магистрали и пътища и ГЕРБ заповат да руптаят и искат да пада правителството. Същото беше и миналата година. Хубавите ни пътища са заложник. От София до Варна как се стига? По републикански път, като има места, на кито трябва да изпреварваш колона тирове или трактори от полетата. Това са предпоставки за катастрофи. Трябва спешно да се направят магистрали между Бургас и Варна – не е нормално да няма такава за хората, които искат бързо да се придвижат между двата града по работа или с рента кар на почивка… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 август 2023 10:20
Гост

Ма добре де, защо пак се мъчим да откриваме топлата вода? Как е в цяла Европа и САЩ?

Анонимен
Анонимен
28 август 2023 10:28
Гост

Никой не тества за наркотици и алкохол, ако няма външно проявление в поведението на водача. Така е в САЩ…

Чинкова
Чинкова
28 август 2023 10:20
Гост

Ами пак е нещо един такъв списък с лекарства.

Ерведеем
Ерведеем
28 август 2023 10:20
Гост

Не вярвам един списък да помогне много в мига, в който полицията реши да ти вземе колата и ти съсипе деня и седмицата. След седмица може и да има резултат от новите тестове и лаборатории, но до тогава?

Жчеков
Жчеков
28 август 2023 10:19
Гост

Факт е, че някога, след недоспиване или много напрежение в работа ме боли главата. Пиех преди Паракофдал, но зъболекарката ми каза да пия Кетонал и за зъбобол и за други болежки. Кетонал може и да не е в този списък, но преди, когато пиех Паракофдал, като нищо да им светна на полицайте.

Анонимен
Анонимен
28 август 2023 10:27
Гост

Ако отидеш на кръвна проба при положителен полеви, няма да светнеш.

Радостта Прелива
Радостта Прелива
28 август 2023 10:46
Гост

Паракофдалът съдържа като активно вещество кодеин. Кодеинът е опиат. В черния дроб кодеинът се трансформира в морфин – именно морфинът е причината да те отпуска болката, когато пиеш Паракофдал. Морфинът е забранено вещество, което реагира на всички тестове – полеви, кръвен и урина. При пиене на Паракофдал концентрацията на морфин е ниска и недостатъчна, за да произведе еуфорични ефекти. Но тъй като законодателят ни е малоумен и е въвел „нулев толеранс“ съгласно съдебната практика по въпроса за шофиране „след употреба“, то и най-ниската концентрация на морфин в кръвта те прави тежък престъпник. Който е пил Паракофдал. Тъпи сте, не виждате… Покажи целия коментар »

нека бъдем юристи , а не политикани
нека бъдем юристи , а не политикани
29 август 2023 15:15
Гост

И кво ще правиш докато чакаш пробата пак не си разбрал какъв е спора милиционере

Анонимен
Анонимен
28 август 2023 10:51
Гост

На мен пък главоболие ми минава само от паракофдал- нито беналгин, нито нурофен помага..

Анонимен
Анонимен
28 август 2023 12:23
Гост

Ако употребявате Паракофдал не трябва да шофирате.

Анонимен
Анонимен
28 август 2023 12:22
Гост

Ако употребявате Паракофдал изобщо не трябва да шофирате.

Анонимен
Анонимен
28 август 2023 12:27
Гост

A колело може ли да се кара

ник
ник
28 август 2023 14:38
Гост

Ще има отражение – положителен резултат, защото в Паракофдала има активно вещество, подобно на наркотик.
Затова в ЛИСТОВКАТА НА ЛЕКАРСТВОТО изрично пише, че не се препоръчва работа с машини или шофиране СЛЕД ПРИЕМ на лекарството!
Няма нужда от никакви списъци, а само да се чете листовката на лекарството!

нека бъдем юристи , а не милиционери
нека бъдем юристи , а не милиционери
29 август 2023 15:18
Гост

Глупости, то така да не шофираме въобще и да не работим тогава , баси логиката имаш ….. аййй помисли малко преди да пишеш с полицейските / милиционерски с пръстчета

Анонимен
Анонимен
28 август 2023 10:18
Гост

Все тази е. Как ще докажеш на момента, че си приел такова лекарство? Ще си го носиш с теб ли? Може, но трябва тестовете да са много бързи и да са точни от каква субстанция теста е положителен, а не на приказки само да говори шофьора, че е пил Паракофдал да речем.

Радостта Прелива
Радостта Прелива
28 август 2023 10:50
Гост

Проблемът ще се реши, когато се въведе долна граница (cut off) при тестовете, както има при алкохола. Напълно е възможно, така е някъде в Европа, но не и при сегашната редакция на закона – „след употреба“. Паракофдалът сам по себе си не съдържа достатъчно опиат, който да реагира на тест, ако тестът се настрои на такава чувствителност, че да улавя само водачи, които са под въздействието на наркотици, а не да „светва“ при най-ниската възможна концентрация, както е сега, и да залавяме трезви водачи, употребили я хапчета за глава, я наркотици преди три-четири дена. Нелепо е.

ник
ник
28 август 2023 14:41
Гост

те тестовете са настроени на минимална концентрация, при която реагират – съответният производител (у нас е Дрегер България) ги настройва.

Радостта Прелива
Радостта Прелива
28 август 2023 15:41
Гост

Концентрация, на която реагират, е минималната възможна, т.е. свръхчувствителна – не просто засича употреба преди няколко дни, когато лицето не е под въздействие на каквото и да е, но и дава повече фалшиви положителни резултати, дори когато няма нищо. Става въпрос за просто грешен тест, а не просто ситуация, когато човек е пил лекарства, реагиращи поради сходна структура на наркотични като псевдоефедрин или кодеин. Положението е батак, защото не таргетираме реалния проблем – нетрезвите водачи.

Анонимен
Анонимен
28 август 2023 10:17
Гост

Би било от полза.