Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза са собственици на парка и двореца „Врана“ и всички претенции на държавата спрямо тях са отхвърлени окончателно. Това става след като днес Върховният касационен съд (ВКС) не допусна до обжалване решението на Софийския апелативен съд (САС), с което миналото лято двамата бяха признати за собственици на имота (пълния текст на определението виж тук).

Върховните съдии Бранислава Павлова (председател на състава), Теодора Гроздева (докладчик) и Милена Даскалова изтъкват, че решението на САС следва изцяло най-новата практика на ВКС – по делото „Царска Бистрица“, която беше постановена след произнасянето на Конституционния съд (КС).

Както „Лекс“ писа, именно по делото за „Царска Бистрица“ ВКС за първи път уважи искането на защитата на Сакскобургготски да бъде попитан Конституционният съд (КС) какъв е ефектът от решението му, с което през 1998 г. обяви за противоконституционен Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници (ЗОДСИСБЦ). КС се произнесе и прие, че закони като него трябва да се считат за невалидни от приемането на новата Конституция през 1991 г. (повече за решението на КС виж тук).

Държавата твърдеше, че е придобила двореца „Врана“ на три основания. Миналата година и трите бяха отхвърлени от апелативните съдии Иво Дачев (председател на състава), Мария Георгиева и Асен Воденичаров (докладчик). А с днешното определение на ВКС решението им остава в сила (повече за мотивите на САС виж тук).

Държавата е поставила 11 въпроса, с които да обоснове допускането на касационно обжалване, включително и поискала и делото да бъде спряно и да бъде образувано тълкувателно дело. ВКС отхвърля искането за постановяване на тълкувателно решение, като сочи, че въпросите, на които държавата иска да се отговори в него, или са изяснени, или са неотносими към казуса „Врана“.

ВКС допуска обжалване на решението на САС само по отношение на останалите наследници на бившите царе – Фердинанд фон Вюртемберг, Александър фон Вюртемберг, Ойген фон Вюртемберг, Софи Едокси Мария Луиз и Маргарет Люс-Байи дьо Шовини, тъй като без да са подали въззивни жалби, САС се е произнесъл и за тяхната собственост.

„С това решение се слага край на спора за „Врана“ – тя принадлежи на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза и се възстановя една правна и житейска справедливост, защото когато държавата е отнела от някого нещо и го връща, самата тя трябва да се съобрази със своите актове. След като някога е отнела „Врана“ от царското семейство именно като имущество на царя, няма как години по-късно да твърди, че то е нейно още към момента на одържавяването“, коментира адвокат Валя Гигова, която осъществи защитата по делото „Врана“.

 

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Двоен аршин пред закона
Двоен аршин пред закона
14 декември 2022 6:49
Гост

Изумително-имам около 1200 кв метра , наследствени в кв мусагеница, отчуждени, и нереализирано мероприятието за което са отчуждени-тоест подлежащи на реституция. Имот,който струва към 1 милион лв -сметнете цена на кв метър по 1200 км метра площ. Не успях да си реституирам имота, въпреки изрядните документи-запазен стар нотариален акт на праводателя, а че мероприятието, за което имота е отчужден не е реализирано е видно и днес. Съседни имоти бяха успешно реституирани. Вероятно,че не пожелах да дам ДМС се отрази. Изобщо-реституцията се отрази добре на материалното добруване на инсталираните. А после -при промяната на ПУП-ове, особено край морето-съвсем. Отдавна ви казвам-в… Покажи целия коментар »

Без думи
Без думи
13 декември 2022 16:07
Гост

Позор!!! Владо Петров се върти в гроба.

Анонимен
Анонимен
14 декември 2022 6:55
Гост

Да. И за напомня, как той разказа пред медиите(сто процента в златния фонд на БНР пазят интервюто),че не е успял да си реститура негови имоти. Ако действаш по каналния ред е бетонна стена, дори и да имаш правото! Специалист по Вещно право е спрян от това да си реституира имотите, само и единствено защото действаше както е по закон. Това е факт-проф Петров НЕ успя да си реституира собствеността, въпраки,че неговия случай беше безспорен. Апропо, и моя милост не успя да си реституира имот в кв Мусагеница, като съседни на моя имот бяха реституирани.Аз действах така, както беше записано в… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 декември 2022 13:08
Гост

Изначална грешка още в заглавието – България е република и цар няма! Има лице, което има имена и е наследник на баща си и майка си, като физическо такова.

Адвокат
Адвокат
13 декември 2022 11:16
Гост

Можеше да остави дарение, има си професия, навсякъде е прочут, но не върви пък да работи.

Но има огромна роля в дипломацията, стига да беше във форма.

Но се държи все още, аз му свалям шапка, същият като мен е, само дето аз имам и властта.

Вирехайнен
Вирехайнен
13 декември 2022 10:52
Гост

Без значение е кой е бил адвокат на г-н Сакскобургготски, след като законът е приложен изопачено!

Адвокат
Адвокат
13 декември 2022 6:08
Гост

Няма по-жестоко наказание и съдба от това на цар Симеон, за съжаление сме много далеч от възпитанието и поведението на княза, за малко и цар.

Независимо от всички нерви, този човек има деца и е образец за останалите, а и има и чувство за хумор, повече такива хора щяха да са полезни.

Аз самият не съм крал, но е трудна отговорност, доколкото виждаме и сега си спомняме за мъдростите на видните ни държавници.

Параграф 22
Параграф 22
13 декември 2022 13:32
Гост

В смисъл,че не обикаляме казината из Европа ли, та сме толкоз далече ?

RRR
RRR
12 декември 2022 22:29
Гост

Докато покойният проф.Владимир Петров беше жив и защитаваше интересите на държавата, като адвокат, ВКС се произнасяше в коренно противоположният смисъл. Прочетете неговата книга „Необходимата истина за царската реституция“ и отсъдете сами, кой крив, кой прав. Правова държава не се постига, когато за едни царски имоти съдът в личето на ВКС постановява едно, а за Врана и парка – друго. Ниското ниво и упадъкът на Третата българска държава обаче достигнаха до такива неподозирани нива, че вече не може да се отличи правилно от неправилно и добро от зло. Така е и в юриспруденцията, която жъне в безподобни низини. С подобно приложение… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 декември 2022 22:28
Гост

Lex.bg, Проверете си информацията относно кой е адвокат на г-н Сакскобурготски. Г-жа Гигова не е негов адвокат, а на Мария Луиза. Това е всеизвестно от години за онези, които следят делата в медиите, въпрос на малко усилие. Не сваляйте нивото!

REGARDS
REGARDS
13 декември 2022 23:11
Гост

То пък едно ниво!

Бунтар
Бунтар
12 декември 2022 18:14
Гост

Май ще се окаже права Ванга, която е цитирана приживе да казва, че царят щял да дойде да си търси имотите и само това го интересувало …

Анонимен
Анонимен
12 декември 2022 17:44
Гост

Дали си спомняме колко категорично заяви Симеон преди години, че няма никакви имуществени претенции към България?!

анонимен
анонимен
12 декември 2022 16:08
Гост

Кой е адвокат на Царя!

Анонимен
Анонимен
12 декември 2022 17:42
Гост

Адвокат му е ББ.

Богдан Велински
Богдан Велински
12 декември 2022 20:45
Гост

Адвокат на царя по това дело е Ели Христова, а адвокат на сестра му е Валя Гигова. Това е за информация и на Лекс БГ, ако проявяват интерес, въпреки инпровизациите по-горе.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2022 9:06
Гост

Тя и на държавата се води Савова, ама делата ги изнесе Мариана Попова

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 декември 2022 15:34
Гост

Сега остава Царят да поиска да го мумифицират в този дворец и да го поставят на видно място, откъдето да наблюдава имота, за който толкова много се бори, и след кончината си.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2022 15:30
Гост

Да видим сега какво ще стане с него.

Лазар
Лазар
12 декември 2022 15:31
Гост

Ще запустее още повече явно.

Митко
Митко
12 декември 2022 15:30
Гост

Със здраве да си го ползват този имот.

Лозан
Лозан
12 декември 2022 15:30
Гост

Нищо чудно да го продадат.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2022 15:29
Гост

Честито му на царя. Да си го ползва със здраве. Ще затворят ли музея там?

Пашов
Пашов
12 декември 2022 15:29
Гост

Значи трябва да с еотървем от призрака на социализма и да смятаме, че всичко е държавно. Да принизяваме всеки до нивото ни и да не даваме на никой да литне. Двореца вече едва ли го вълнува някой на кого ще е. Той пак ще си е в София и на София. Просто Симеон доказа една несправедливост от комунистическото и сатрапско време.

Лидия
Лидия
12 декември 2022 15:28
Гост

Ще го завещае на децата си. Ми да го отдадат съ свободен вход тогава

Красимир
Красимир
12 декември 2022 15:28
Гост

Ужас!

Borislavov
Borislavov
12 декември 2022 15:28
Гост

И какво ще го прави?

Шипков
Шипков
12 декември 2022 15:27
Гост

Така де, комунетата отнемат Врана, затова и до ден днешен точно хората над 60 най-много псуваха царя, че си искал имота.

Кирилов
Кирилов
12 декември 2022 15:26
Гост

Честито да му е. Станало е яка дупка. Сега няма да има ангажимент София да го поддържа, а ще трябва царя да вади пари и да го стяга, ако не иска да падне.

Нина
Нина
12 декември 2022 15:25
Гост

Някой ходил ли е там? Запуснато. Не е изобщо хубаво, каквото си мислят всички. Много важно, че ще е на Симеон

Заки
Заки
12 декември 2022 15:28
Гост

Той пък с какво го е заслужил точно?

Анонимен
Анонимен
14 декември 2022 12:19
Гост

Напромер, че си е негов?
Ако дойда и ти взема жилището няма ли да си го искаш?
Подчертавам твоя лична собственост!
Колко хора загубиха имотите си, заради алчните и завистливи комунисти и колко комунисти се настаниха в центъра на София и вече пето поколение се шири в чужди апартаменти и къщи!

Маври
Маври
12 декември 2022 15:25
Гост

Абе голям праз. На кой му пука за имота освен на ядосаните и криви старчета, които си искат комунизма и пак всичко да е държавно. То държавно де ма на едни от политбюро

Параграф 22
Параграф 22
13 декември 2022 13:34
Гост

Ти сериозно ли си толкова тъп или се правиш много успешно ?

Киркова
Киркова
12 декември 2022 15:24
Гост

Добре де, нали пак са за обществено ползване. Голям праз.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2022 13:09
Гост

А, виж, точно това не е сигурно вече.