Общинските съветници от ВМРО в Пловдив и Марица Стефан Послийски и Георги Какалов отиват на съд за корупционна схема в Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“. Заедно с тях ще бъдат съдени и бившата шефка на дирекцията Цветелина Кънева, и юрисконсултът Димитър Бенин. Схемата беше разкрита в началото на миналата година, когато Кънева и другите замесени бяха задържани.

От прокуратурата съобщиха днес, че разследването срещу тях е приключило и делото е внесено в спецсъда, като четиримата ще отговарят за длъжностни престъпления и получаване на подкупи. В основата на схемата са двамата общинари Послийски и Какалов.

За целта още през 2017 г. учредили фирма, регистрирана на подставено лице, която да изготвя хидрогеоложки проекти и документи за узаконяване на сондажи и водовземания. Към услугите ѝ трябвало да бъдат насочвани предприемачите от региона – след целенасочени проверки на Басейнова дирекция в техните птицеферми и под заплахата от санкции за допуснати нарушения.

След създаването на фирмата двамата общинари започнали да внедряват свои хора в администрацията на Басейнова дирекция. Първоначално поискали от тогавашния директор Георги Семерджиев да се отчита пред тях с 10 000 лв. месечно. Впоследствие и той сам се оплака, че е бил рекетиран от местни лидери на ВМРО, за да остане на поста.

След като отказал да плаща, Паслийски и Какалов го злепоставили пред министъра на околната среда и водите и той бил уволнен, а на негово място общинарите наложили да бъде назначена Цветелина Кънева, която се включила в корупционната схема.

Новото ръководство вече действало в синхрон с общинарите и назначило проверка на 30 ферми за водоплаващи птици в региона, която установила в много от тях използване на неузаконени водоизточници.

Част собствениците били насочвани за решаване на проблема към фирмата на престъпната група, където от тях било искано да платят 5000 лв. горница за узаконяването. Други били уговаряни да платят 5000 лева, но само като еднократна „такса спокойствие“, за да продължат да работят безпрепятствено и след това проверките спирали незабавно.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Дичо
Дичо
19 ноември 2021 12:42
Гост

Добра работа на прокуратурата.

Димитров
Димитров
19 ноември 2021 12:39
Гост

Искрено се надявам тази порочна практика да се прекрати при новото правителство.

Геро
Геро
19 ноември 2021 12:34
Гост

Хем искат подкуп от човека, а после го и уволняват. Много подло.

Anonimen
Anonimen
19 ноември 2021 12:10
Гост

Да видим дали ще ги осъдят. Което си заслужават впрочем.

Benaglevska
Benaglevska
19 ноември 2021 11:32
Гост

Трябва да се научим, че има два варианта. Едно нещо или може да се направи или не. Няма трети вариант, при който то не може да се случи, но непречи ние да платим подкуп и да видим нещо как може да се случи. Да измисляме нещо.

Олександра
Олександра
19 ноември 2021 11:31
Гост

Надявам се тази традиция да продължи и да се изловят всякакви подобни елементи от всички общински съвети на големите градове.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2021 11:30
Гост

За да спрем корупцията трябва ние да се променим, като мислене и като общество. Няма друг начин.

Дичо
Дичо
19 ноември 2021 12:13
Гост

Това ще е много дълъг процес. Обикновено се спекулира по високите етажи на властта.

Димитрова
Димитрова
19 ноември 2021 11:30
Гост

Добра работа. Трябва да се разкрият колкото се може повече такива хора. А и да се знае от новите заемащи техните места, че има наблюдение и контрол и няма да се допусне да бъдем изнудвани. За нещо, което той трябва да прави, защото взема заплата от нас, като данъкоплатци, да ми се казва, че трябва да „измислим нещо“ или „да почерпя“. За кое да те черпя бе паразит? Ти получаваш заплата от стотици, като мен и си там за да свършиш това нещо. А не аз да ти давам подкуп за да си свършиш работата!

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2021 11:29
Гост

Пак, че не са се заровили в Общински съвет в София. Че за там се чуват страшни неща…

Симо
Симо
19 ноември 2021 12:35
Гост

А може би трябва да се разровят.

Абагард
Абагард
19 ноември 2021 11:28
Гост

Ама ги хващате сега, когато ВМРО не е на власт вече. Това са останки от предишно управление и е лесно да се уличават с корупция. А какво ще правим с актуалните корумпирани от другите партии?

Пеевски
Пеевски
19 ноември 2021 12:36
Гост

Отново ще минат между капките.

Рюнер
Рюнер
19 ноември 2021 11:28
Гост

Добре, че сте ги хванали. Има още много, като тях обаче.

Кичев
Кичев
19 ноември 2021 11:27
Гост

Надявам се да се хващат повече такива престъпници, които искат пари от хората под каква ли не форма, за да си оправят личния живот.

Машев
Машев
19 ноември 2021 11:27
Гост

Ами…продължаваме промяната.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2021 11:27
Гост

А, щото няма общинари от София, които са на ГЕРБ или ВМРО, които не са участвали в корупционни схеми?