Забавена обществена поръчка отлага с половин година въвеждането на новите по-облекчени правила за подаване и разглеждане на документите за придобиване на българско гражданство. Това става ясно от доклад на зам.-министъра на правосъдието Десислава Ахладова, който придружава предложението на ведомството последните изменения в Наредба № 1 от 1999г. за прилагане на глава пета от Закона за българското гражданство да не влязат в сила от 1 юли 2018 г., както беше предвидено, а от 1 януари 2019 г.

Едно от основните изменения в наредбата предвижда, когато подават молби за гражданство, чужденците да запазват предварително дата и час чрез автоматизираната информационна система на дирекция „Българско гражданство“. Освен това, ако при регистрирането се установи, че са предоставени всички необходими документи, интервюто с чужденеца се провежда още тогава. Като целта е да се прекрати практиката интервютата да се насрочват за почти година след подаването на документите.

Освен това с промените, които бяха обнародвани на 22 декември 2017 г. и трябваше да влязат в сила от 1 юли 2018 г., отпада изискването кандидатите за българско гражданство да представят удостоверение от МВР за разрешено постоянно или дългосрочно пребиваване в България,  както и документ, удостоверяващ внасянето на задължителните осигурителни вноски. Отпада и изискването да се носи документ, удостоверяващ промяната на имената, ако тя е настъпила заради сключен брак с българин у нас.

Цялостната идея на измененията е да се облекчи административната тежест чрез намаляване на изискваните документи от кандидатите за българско гражданство и информацията да се събира служебно от различните държавни регистри и бази данни. Например те вече няма да предоставят удостоверение за брак, когато той е сключен с български гражданин на територията на България.

Всичко това обаче ще се случи половин година по-късно от първоначалните намерения на Министерството на правосъдието. В доклада си зам.-министър Ахладова посочва, че трябва да се създадат технически условия за практическото приложение на новите правила и за целта трябва да се разработи и внедри нова функционалност към автоматизираната информационна система на дирекция „Българско гражданство“. Обществената поръчка за това е обявена на 25 април 2018 г.

„Стартирането на обществената поръчка беше предвидено за началото на годината съгласно Годишния план за възлагане на обществени поръчки в Министерство на правосъдието за 2018 г. Обявяването ѝ значително се забави поради необходимостта от съгласуване на техническата спецификация с Държавна агенция „Електронно управление“, обяснява Ахладова. Тя посочва, че окончателното становище на агенцията е получено чак на 27 март 2018 г.

„Успешното провеждане на процедурата изисква известно допълнително време, съобразено с императивните разпоредби на Закона за обществените поръчки, включително минимален 35-дневен срок за публикуване на обявлението и получаване на оферти, 1-месечен срок за работа на комисията за разглеждане и оценка на офертите, както и 3-месечен срок за разработване, внедряване и тестване на новата функционалност съгласно документацията за обществената поръчка“, изтъква зам.-министърът в доклада си. И затова предлага влизането в сила на новите облекчения да бъде отложено за 2019 г.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Минувач
Минувач
08 май 2018 8:58
Гост

Облекчаването на административните тежести в БГ или става много бавно, или е направо невъзможно.

Гошка
Гошка
08 май 2018 8:35
Гост

Колкото и да променят тоя ЗОП вечно ще има недомислици в него.

5-ко
5-ко
08 май 2018 8:32
Гост

То вече много лесно може да станеш български гражданин. Въпросът е дали има мераклии.

Митко
Митко
08 май 2018 8:30
Гост

Нищо чудно и за януари 2019 да не стане.

пешо
пешо
08 май 2018 8:34
Гост

Императивните разпоредби на Закона за обществените поръчки бавят много. Да си ги променят.

Анонимен
Анонимен
08 май 2018 7:05
Гост

kato za bulgaria tova si e napravo navereme