Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) образува дисциплинарни производства срещу трима прокурори, занимавали се с казуса „Осемте джуджета“.

Става дума за обвинителите Димитър Петров от Специализираната прокуратура, както и Мария Николова и Нели Славова от Софийската районна прокуратура, които са командировани в СП.

На 11 ноември беше съобщено, че министърът на правосъдието е предложил на ПК на ВСС да образува дисциплинарни производства срещу трима прокурори от Специализираната прокуратура заради техни действия, описани в разследването на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“, известно като „Осемте джуджета“. Тогава стана ясно, че става дума за „доста неприятни действия, извършени в болнично заведение с разрешението и санкцията на тези трима прокурори, допускани са нотариуси, които са извършвали разпоредителни сделки“.

В поредица интервюта в разследването „Осемте джуджета“ бизнесменът Илия Златанов и синът му Явор описваха пред „Антикорупционен фронт“, че са станали жертва на висши представители на прокуратурата и на бившия следовател Петьо Петров в схема за завземане на бизнеса и имуществото им. Първоначално Илия Златанов потърсил съдействие от Петров, защото бил в конфликт със сина си Явор и искал да си върне активи, които той му присвоил. Вместо помощ обаче, Златанов твърди, че Петров със съдействието на представители на МВР, прокуратурата и охранителната фирма „Делта гард“ присвоили имуществото и бизнеса им в групата „Изамет“, за което бащата и синът спорели (виж повече тук). Правосъдният министър обясни още, че за казуса първо сезирал главния прокурор Иван Гешев и инспектората, но не последвала реакция и заради това внесъл предложенията за образуване на дисциплинарки.

В края на ноември ПК на ВСС поиска от министъра на правосъдието в 7-дневен срок да представи всички доказателства във връзка с внесените от него предложения за образуване на дисциплинарки, а днес вече образува три дисциплинарни производства и избра съставите.

В тази срещу Димитър Петров „влизат“ Георги Кузманов, Гергана Мутафова и Стефан Петров, Огнян Дамянов, Калина Чапкънова и Йордан Стоев пък ще разгледат казуса с Мария Николова, а Стефан Петров, Евгени Иванов и Светлана Бошнакова – на Нели Славова.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
pgslot
pgslot
22 февруари 2024 11:19
Гост

pgslotเว็บ ตรง PGSLOTWEB.NET เว็บตรงไม่ผ่านเอเยนต์แตกง่าย pgslot เว็บ ตรง จ่ายจริงจ่ายไว ฝากถอนรวดเร็วทันใจใน 1 นาที มาพร้อมเกมสล็อตออนไลน์จากค่ายดังที่เลือกมาให้ลูกค้าอย่างเต็มที่ในปี2022

Казус за студенти за подготовка за изпита
Казус за студенти за подготовка за изпита
16 декември 2021 7:48
Гост

Студентски казус, без връзка с темата, просто като подготовка за изпитите: Каква е правната квалификация, ако пълнолетно лице нападне дете , и му удари шамар на публично място-училищна лавка, защото детето се е предредило в училищна лавка. Следва и уточнение,че в това училище правилата са ,че в междучасията учениците са с предимство в лавката(тоест по традиция там ученик в междучасие може да предрежда родител, чакащ в лавката, като и не разбираме какво изобщо търси родител в училищна лавка…), като казусът е същия, дори и детето да се е предредило,,без да има право по вътрешните правила в даденото училище. Има ли… Покажи целия коментар »

Афиш
Афиш
15 декември 2021 19:07
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 19:16
Гост

Интересна на троловете на Пеевски. Хайде, няма нужда да цапате този юридически сайт с лайнометна „журналистика“.

Читатель
Читатель
16 декември 2021 7:51
Гост

И в сайта bird.bg има няколко интересни статии напоследък…

Ред!
Ред!
15 декември 2021 18:54
Гост

Трябва да има ред-и в училищните, а и в затворническите лавки!

Nice
Nice
15 декември 2021 22:25
Гост

Ти първи по ред ли си?
Искаш останалите да са зад теб,дето се казва -изодзадe?!

Ставри, Бай Ставри
Ставри, Бай Ставри
16 декември 2021 7:00
Гост

Който се предрежда в лавката на централния софийски-възпитателен шамар!

мнение
мнение
15 декември 2021 18:45
Гост

Този случай трябва да доведе до масови арести на поне десетина – 15 прокурори, и последващи ефективни присъди-с цел предупредително и възпитателно въздействие върху инсталираните в прокуратурата-защото там самозабравянето и беззаконията са тотални. Случаят е не просто скандален, а показва,че президентът е прав-има срастване на мафия и прокуратура. Дайте ми пример за друга държава президентът да казва за прокуратурата на дадена държава,,че има мафия в прокуратурата. Ето линк https://www.actualno.com/politics/radev-da-izhvyrlim-mafijata-ot-izpylnitelnata-vlast-i-prokuraturata-video-news_1480021.html А че в прокуратурата се вършат беззакония-да ви напомня случаят, днес издавностен славно по давност, как братът на висш прокурор -обвинен в иманярство беше отърван, като изчезна папката с делото срещу… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 15:20
Гост

Много заплетена история.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 15:20
Гост

Изходът ще е интересен.

Шиши
Шиши
15 декември 2021 15:20
Гост

От статията не става ясно в какво са обвинени тези хора, особено двете дами.

Лазар
Лазар
15 декември 2021 15:17
Гост

Гешев да си види стоката.

Театрален критик
Театрален критик
15 декември 2021 15:09
Гост

Какъв ужас бе приятелю. По-скоро е поредния евтин Каскетен напън в театралното изкуство с разиграване на класическата милиционерска сцена за доброто и лошото ченге. На трите джудженца вече им е обяснено от когото трябва, че ако са мълчаливи, търпеливи и послушни ще ги накажат със забележка, ако въобще ги накажат. Нима има идиоти които вярват, че слугите на Гешев в ПК на ВСС ще разкрият истината за неща, които водят към него и те не са за дисциплинарка, а за наказателно производство?

Манов
Манов
15 декември 2021 15:01
Гост

Мале мазало

Lalov
Lalov
15 декември 2021 14:53
Гост

Ужас

Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 14:53
Гост

Факта, че прокоратурата е замесена под някаква форма в подобни казуси е притеснителен.

Ннн
Ннн
15 декември 2021 18:04
Гост

И аз се притесних много за прокОратОрата,да ти кажа честно,омръзна ми от прокОрОри като теб!

Temelko
Temelko
15 декември 2021 14:52
Гост

Живеем с мечти и надежди да се разреши този въпрос.

Filipa
Filipa
15 декември 2021 14:48
Гост

Дано да се случи нещо и да стане ясно кой е виновен и кой не.

Лешперов
Лешперов
15 декември 2021 14:47
Гост

Прокоратурата и тя се замеша под някаква форма в престъпления.

190
190
15 декември 2021 18:05
Гост

В какво се е замешела?!
Много мешеш езиците,прОкОрорче,кОкОрче!

Drob4ev
Drob4ev
15 декември 2021 14:47
Гост

Голяма каша с тия джуджета, ейййй…

Swich
Swich
15 декември 2021 14:46
Гост

Добре бе, защо през последните десетилетия понятието „охранителна фирма“ се превърна в синоним на престъпления и незаконни опити за придобиване?

Киценив
Киценив
15 декември 2021 14:48
Гост

Защото през годините имаше мутренски период, в който точно такива фирми предлагаха данък спокойствие.

Любо
Любо
15 декември 2021 15:18
Гост

Все още ги има. Виж по морето какъв ад е.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 14:52
Гост

Ами примерно една фрима, която охраняваше преди години Парадайс Център, Пирогов и други големи обекти, правеше така, че собственика на парадайс Център (по това време един грузинец) плащаше на момче от охраната по 1500 лв. на месец за 15 смени в месеца. Обаче какво правеха гениите от фримата ли? Прибирахата половината пари. Така за човек на смяна оставаха по мижавите около 700 лв на месец. Ако искаш да направиш повече пари – караш повече смени. В резултат имаше хора, които блъскаха по 12 часови смени по 20 дни в месеца. Имаше си и „официални“ документи, които показваха смените и в… Покажи целия коментар »