Големите промени в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), които бяха приети преди година, са в сила от днес и така най-сетне ще влязат в действие десетките нововъведения, с които беше осъвременен 52-годишният нормативен акт.

Промяната, от която ще могат да се възползват най-много хора, е възможността за 20% отстъпка при бързо плащане на глобата. ЗАНН (чл. 79б) вече предвижда: „В случай че нарушителят не желае да обжалва наказателното постановление в частта относно наложената глоба, може да заплати в 14-дневен срок от връчване на наказателното постановление 80 на сто от нейния размер, освен ако специален закон предвижда намален размер на глобата“.

Другото голямо нововъведение, което също цели да стимулира хората да не обжалват актовете и наказателните постановления, а бързо да ги плащат, е възможността за сключване на споразумение. Тя важи за всички нарушения, с изключение на тези по Закона за движение по пътищата.

Там „отстъпката“ дори е още по-голяма. Ето какво предвижда новата разпоредба на чл. 58 г, ал. 8: „Когато със споразумението се налага административно наказание глоба – самостоятелно или с друго наказание, наказващият орган определя глобата в размер на 70 на сто от минимума или от точно определения размер, предвиден за извършеното нарушение, а когато в закона не е предвиден минимум, наказващият орган определя размера на глобата в размер, не повече от 70 на сто от половината от максимума. Другите видове административни наказания се определят по правилата на чл. 27, ал. 1-4“.

Тази по-ниска глоба трябва да бъде платена в 14-дневен срок, в противен случай споразумението отпада и се издава наказателно постановление (подробни разяснения за споразумението по ЗАНН виж в статията на проф. Цветан Сивков тук).

От днес в системата на административните наказания е факт нов вид санкция – безвъзмезден труд в полза на обществото. То ще може да се налага при повторно или системно извършване на нарушение – самостоятелно или едновременно с друго наказание. И засега е предвидено изрично само в Указа за борба с дребното хулиганство и Закона за горите.

Това наказание ще се налага от районния съд и ще е за от 40 до 200 часа годишно. За работещите то е до 3 часа на ден в извънработно време или за пълен работен ден в някой от празничните или почивните дни. А по време на платен годишен отпуск за не повече от 56 часа месечно. Същото е и ограничението за безработните.

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
bekeam
bekeam
14 март 2023 9:55
Гост

Play subway surfers with your friends to have a good time

andree
andree
22 февруари 2023 9:54
Гост

I really like this topic, hope you will ovo game write it more often.

Кателиев
Кателиев
02 септември 2022 20:15
Гост

Ужасни безобразия. При заявление за паспорт ме накараха да платя със споразумение без никакъв връчен акт 21 лв за уж изгубен паспорт понеже първоначално не го намерих, но после се сетих че е по-вероятно да съм го върнал когато си правех личната карта преди 64 месеца. Наколко пъти им казах че всякакви давностни срокове са изтекли, но те бяха много упорити да твърдят най-нахално че нямало в случая давностни срокове и иначе сега трябвало да ходя първо да се оправям с районния инспектор преди да ми подадат заявлението за паспорта. Сякаш на всяка крачка измами. Подновили са ми без мое… Покажи целия коментар »

въведете отстъпка при плащане и след съд!
въведете отстъпка при плащане и след съд!
28 декември 2021 9:09
Гост

Промоцията в закона,че 20 процента отстъпка се ползва, ако платиш,без да обжалваш е противоконституционна-достъпът до независим съд трябва да е всеобщ, винаги, когато човек реши, ме е прав-да има достъп до независим съд, и да няма санкциониращи норми, ако се обърнеш към съд-в случая при спор с държавата. Така се стимулира да не се обърнеш до съд, и да плащаш, дори и да не се смяташ за виновен. Важи особено за малките глоби. Ще се плащат -особено малките глоби, дори и да не се смяташ за виновен, за да…не стане по лошо. Освен това,дори и човек да е виновен,, той… Покажи целия коментар »

Адвокат със сак
Адвокат със сак
27 декември 2021 23:16
Гост

Цветан Сивков – професор, поздравления.

Караше ни в 5-00 сутринта да идваме на упражнения, ние – недоспали, но ме научи де – искаше да тананикаме – така казваше – обаче го научихме – сложните понятия в административният процес, помагали са ми много.

Има хубави статии – до едно време следях периодиката – сега стана много голям потокът от информация, но си спомням една за местното самоуправление.

Също така – наистина има нужда от смекчаване на отговорността, това е комунистическа практика – свирепи санкции.

Хахаха
Хахаха
26 декември 2021 18:58
Гост

Много калпаво изменение и тук таме добри попадения …
И да … съгласен съм с по-долу писалите … отворен е пътя за плащане за неизвършено нарушение , щото ще ти е по-евтино от това да си търсиш правата в съда … но, това е валидно за наказания до 1000 лева.

Терминал2
Терминал2
25 декември 2021 16:29
Гост

Т.е ако си без вина,виновен имаш избор- да си признаеш несъществуващата вина,или да стискаш зъби и за вървиш през обжалване с всичките му харчове и нерви? Няма съд,явно минаваме на църковно право и ще плащаме за индулгенции 🙂

Ккккк
Ккккк
24 декември 2021 16:15
Гост

Това бе един от най-добрите ни закони, просъществувал десетки години. Жалко, че неадекватните гробаджии го окепазиха така!

Според съда
Според съда
24 декември 2021 7:29
Гост
аман бе
аман бе
24 декември 2021 7:37
Гост

Отдавна ви казвам,че съдебната система е най-голямата пречка за развитието нае държавата. Цяла държава е със спирано развитие, и дърпана назад заради съд и прокуратура, станали част от беззаконието. За прокуратурата-дори президентът каза,че е свързана с мафията-ето линк https://www.24chasa.bg/novini/article/8793777 -къде другаде по света президент на една държава заявява,че мафията е срасната с прокуратурата? Как е възможно, след смазващите думи на президента да няма масови арести на мафиоти от прокуратурата? Алоооо-президента го каза за мафията в прокуратурата, това е най-важния и най-информирания човек в държавата! Съдебната система е опасна за правовия ред и законността. Посланик Ван Кестерен директно каза,че съдебната система… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
24 декември 2021 7:21
Гост

НАЙ-ХУБАВИТЕ КЪТЧЕТА ОТ ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ – ЗАГРАБЕНИ С ИЗМАМА

https://bivol.bg/emliachni-tiholov-conev.html

Пфу!
Пфу!
24 декември 2021 0:55
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
23 декември 2021 16:59
Гост

Г-н Пеевски внася проектозакон, за да сме в „унисон“ с приятелски държави https://www.dnevnik.bg/politika/2021/12/23/4297274_v_unison_s_partnyorite_ot_sasht_delian_peevski_vnasia/?ref=home_layer2

Lex specialis derogat generali
Lex specialis derogat generali
23 декември 2021 14:38
Гост

Присъединявам се към казаното от колегите по-долу. Достъпът до съд трябва да е гарантиран. Поне така се прави в една правова, демократична и социална държава. Много от гражданите се страхуват да обжалват, тъй като, ако изгубят делото ще им се наложи да заплатят: 1. цялата сума по НП; 2. адвокатско възнаграждение, ако не се представляват сами; 3. разноските на ответниковата страна. Според мен, щеше да е добра възможност да беше предвидена отстъпка за доброволно плащане и след постановяване на решението от първоинстанционния съд (в едно или дву -седмичен срок).

Анонимен
Анонимен
23 декември 2021 10:20
Гост

Къде ми е обещаната предизборно индивидуална конституционна жалба? Нямам търпение да тествам „добрите“ промени в ЗАНН.

недоразбрал
недоразбрал
23 декември 2021 10:08
Гост

При глоба по фиш от 10 лева-допустимо ли е споразумение, и да стане 7 лева,, или да платиш доброволно и глобата да е 8 лева след промоцията от 20 процента?

Втори въпрос-споразумение за глобата допустимо ли е при глоби, наложени от съд,например за неспазване на рвед в заседание, неявяване на свидетел и тн?

въпрос за отказ от ангария-последици?
въпрос за отказ от ангария-последици?
23 декември 2021 10:04
Гост

Какво се случва, и къде го пише, ако откажеш да полагаш безвъзмеден труд?

Анонимен
Анонимен
23 декември 2021 11:21
Гост

Гулаг.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2021 9:49
Гост

Супер

необходмост от промяна в ЗАНН
необходмост от промяна в ЗАНН
23 декември 2021 9:35
Гост

ЗАНН следва да се промени , и 20 процента отстъпка да се ползва , и да обжалваш пред съда, ако платиш -примерно в двудесдимечн срок след съдебното решение-ако се установи,че си виновен. Какво по законно от това да обжалваш пред съда. В сегашния си вид законът предполага хората да плащат глоби дори и да не се смятат за виновни. А в една правова държава достъпът до съд следва да е стимулиран, а не да има отказващи те норми в закона.

Осморката
Осморката
23 декември 2021 9:49
Гост

Да така е

Да бе, да
Да бе, да
23 декември 2021 10:19
Гост

Като си знаеш, че си направил нарушение си плащаш 80 % от санкцията и забравяш. Като ще се съдиш, се съди, ама си плащаш без отстъпка. Добре са го измислили. Тъкмо да не се чудят разни безработни адвокати как да зариват съда с безмислени дела за явни нарушения. Андрешковщината трябва да се изкорени.

???
???
23 декември 2021 10:54
Гост

А като си знаеш, че не си виновен, но като познаваш съдебната ни система и си наясно, че въпреки това може и да загубиш делото … И изведнъж … Хоп … Законче, дето ти дава възможност да платиш „само“ 80 % … Само дето първо трябва доброзорно да се откажеш от правото си за справедлив съдебен процес … П.п. не си от най-умните, драги, да си знаеш …

Да бе, да
Да бе, да
23 декември 2021 17:09
Гост

Кой те кара да търсиш справедлив процес, който може и да загубиш, защото системата я „познаваш“ ? Справедлив ли е съда или не, изясни за себе си? В един пост си на две противоположни мнения. Нали си прав, ще спечелиш справедливия съдебен процес и нищо няма да плащаш ? п.п. : Няма да отговарям на предположенията ти… Съжалявам, че са те унижавали като дете толкова много, та цял живот ти се иска да се бориш за справедливост, докато отвътре все те тегли да пообидиш някой инакомислещ, в случая непознат. Прости им и дано намериш щастие!

Ива
Ива
23 декември 2021 9:03
Гост

Като се има предвид по.54, ал.1, т.6 от ЗАНН /че производството се прекратява с резолюция ако до 6 месеца от съставяне на АУАН не е издадено НП, Предупреждение или не е сключено споразумение), дали се запазва тълкуването на ВАС от 2015 за давностния характер на срока по чл. 34, ал.3 от ЗАНН?

хотели бы лучше получилось как всегда
хотели бы лучше получилось как всегда
23 декември 2021 8:40
Гост

Любимите ми текстове: „Ако след изтичането на календарния срок за полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото определен брой часове не са отработени, задължението на наказания за отработването им се погасява“ и Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност или безвъзмезден труд в полза на обществото“, демек пак нищо. Хотели бы лучше получилось как всегда

Анонимен
Анонимен
23 декември 2021 8:37
Гост

Този закон е един от малкото читави, да не кажа единствения, приет по време на ГЕРБ

EnEPe
EnEPe
23 декември 2021 9:50
Гост

Те ще кажат, че има много читави приети по тяхно време.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2021 8:34
Гост

Чудя се дали този закон няма да помогне на някои общини да изглеждат по-привет лови, за безвъзмездния труд иде реч,както и дали няма да има по-голяма събираемост

Анонимен
Анонимен
23 декември 2021 8:36
Гост

Прави ми впечатление, че новото правителство харчи много и ще му трябват пари за различни стимули и мерки. Така че дано има добра събираемост

Анонимен
Анонимен
23 декември 2021 8:37
Гост

Зависи как ще се прилага. Правилото тук е „Искахме да стане по-добре, а то стана пак същото“ и така няма да се получи.

Радев
Радев
23 декември 2021 9:50
Гост

Ще видим

бравос
бравос
23 декември 2021 8:30
Гост

Това е едно от най-смислените неща, които бяха направени в мандата на ГЕРБ и то защото не го направиха те. С една година vacatio legis и въобще

Анонимен
Анонимен
23 декември 2021 8:32
Гост

хехе, а за безвъзмездния труд какво ще кажеш? Нескопосана работа, това не отменя другите новости, които приветствам

бравос
бравос
23 декември 2021 8:34
Гост

Какво да кажа – то беше единственото привнесено от т. нар. патриоти в първоначално предложените изменения и резултатът е налице

johndevr
johndevr
08 октомври 2023 21:24
Гост

travel the world, find my location and coordinates to know where i am