От 3 май 2024 г. при сделки с имоти и коли страните вече не подават декларации за липса на публични задължения, а нотариусите проверяват дали продавачът и купувачът дължат данъци, такси, глоби, мита и тн.

Тази промяна, която беше регламентирана в чл. 264 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), обаче е придружена от изменение в още една разпоредба, което притеснява нотариусите.

Става дума за чл. 265, ал. 1 ДОПК, който вече гласи: Нотариус или съдия по вписванията, който състави, съответно разпореди да се впише, акт при неспазване на чл. 264, ал. 1, 2 и 4, отговаря солидарно за заплащане на задълженията, дължими от лицата по чл. 264, ал. 1 и 2“.

„Системата работи от няколко дни и колегите са притеснени, тъй като вече нотариусите отговарят солидарно за заплащане на задълженията и де факто държавата има нов съдлъжник и това е нотариусът“, коментира председателят на Нотариалната камара Димитър Танев пред БНТ.

Той припомни, че съгласно Закона за нотариусите и нотариалната дейност нотариусът носи отговорност, но в рамките на удостоверения материален интерес.

„А сега ние отговаряме за цялото задължение. Говорим за реална имуществена отговорност. Държавата може да претендира парите по свой избор – или от длъжника, или от нотариуса“, каза Танев и илюстрира с пример: „Ако сделката е за 100 000 лв., нотариусът носи отговорност за 100 000 лв., но ако длъжникът има 1 млн. лв. задължения, така както се тълкува текстът, излиза, че нотариусът би следвало да носи отговорност за 1 млн. лв.“.

Той каза, че когато се сформира новото Народно събрание, камарата ще поиска чл. 265 ДОПК да бъде прецизиран. „Отговорността не може да е безкрайна, а трябва да е съобразно удостоверения материален интерес. Ще настояваме и за прецизиране на хипотезите, при които се носи отговорност. Те би трябвало да са точно, а не общо регламентирани“, посочи Танев.

Председателят на Нотариалната камара заяви, че действително декларациите са липса на задължения към бюджета са били архаичен способ за установяване на данъчни задължения. „Вече нотариусът е ефективно проверяващ информационната система, чрез портала на НАП, наличието на непогасени, подлежащи на принудително изпълнение публични задължения. В Европа нотариусите проверяват ефективно за задълженията и ние сме за тази промяна, но с изчистване на момента за отговорността ни и хипотезите, в които тя трябва да се носи“, каза Димитър Танев.

По думите му проверката за публични задължения отнема две минути и не забавя нотариусите и страните. „За ден и половина имаше около 12 хиляди направени справки. Държавата събра няколко милиона лева, въпреки че все още няма много сделки“, отбеляза Танев и допълни, че събираемостта на задълженията към държавата ще се повиши значително.

52
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Moni_d
Moni_d
15 май 2024 20:39
Гост

И преди беше така, тази норма не е променена- чл.265ДОПК. Беше премахнато декларирането от прехвърлител/ипотекарен длъжник и заменено с проверка от органа, пред който се развива производството. И не само нотариусите, но и съдиите имат солидарна отговорност.

Учуден
Учуден
14 май 2024 18:08
Гост

В коментарите има явна тенденция да се обвинява за всичко нотариусите,да се твърди,че при държавните нотариуси е било по добре и изобщо да се неглижира фактите….1. Явно противоречие между ЗННД И ДОПК. 2. Ако нотариусите вършат работа на данъчните,данъчните какво правят? Нали събираемостта е основна част от задълженията им, за което получават РЗ и са ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ. 3. В ТАЗИ ВРЪЗКА ,АКО СЕ ПЛАЩА НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА НАП ДА СЪБИРАТ ВЗЕМАНИЯ,А ТАЗИ РАБОТА ЩЕ СЕ ВЪРШИ ОТ НОТАРИУСИТЕ…..ПРЕДЛАГАМ И ПОЛИЦЕЙСКИТЕ ФУНКЦИИ ….ОПАЗВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД, ГРАНИЧНИЯ КОНТРОЛ, МИТНИЦИТЕ….ДА СЕ ДАДАТ НА НОТАРИУСИТЕ,А ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ДА СИ ВЪРШИ ДАЛАВЕРИТЕ….ЗА КОЕТО ДЪРЖАВАТА… Покажи целия коментар »

Учуден 2
Учуден 2
15 май 2024 4:32
Гост

Никой не е възложил на нотариусите да събират просрочени задължения. Просто лицето Х, ако иска да си прехвърли имота, то трябва да си е платило просрочените задължения към Държавата. Ако лицето Х не иска да го направи, то не си прехвърля имота.
Няма изискване нотариусите да връчват на клиентите си ПДД или по някакъв начин да карат гражданите да си плащат задълженията, за да говорим, че им възлагат – събиране. Трябват Държавни нотариуси – няма да мрънка, а приходите влизат изцяло в бюджета, а не само 10 прц.

наблюдател
наблюдател
14 май 2024 11:56
Гост

Пълно безумие е това. Представете си, че имате предварителен договор с точно определен срок за сключване на окончателния, след което дължите заплащане на мораторна лихва за всеки ден забава. Сигурни сте, че не дължите нищо на държавата и смело се явявате при нотариуса. Той прави проверка и установява, че имате 500 лв. задължение. Вие идея нямате защо ги дължите тези пари и искате да оспорите това вземане пред съда. Производството по оспорване обаче ще продължи месеци, а по договора вървят лихви. Теглите една през зъби и плащате 500 лв. на НАП въпреки че не знаете защо. По същество тази разпоредба… Покажи целия коментар »

skk
skk
15 май 2024 15:12
Гост

Плащаш си 500 лв. и после жалиш пред съда и си ги връщаш!

Той
Той
14 май 2024 10:17
Гост

Преди години беше друго общуването и отношението на нотариусите с гражданите. Сега поведението на голяма част от тях трудно се понася. Станали са груби, арогантни, безпардонни. Правилно е гражданите да отиват при нотариус с адвокат, който да им подготви и проследи сделката за да не възникне сериозен проблем, понякога и след години, но се стигна до там, че адвокатите отказват да се занимават с такава работа, защото не искат да си късат нервите при среща с нотариуси! Така е и при срещи с частни съдебни изпълнители! Гражданите немогат да си намерят адвокат по изпълнително дело. Почти няма адвокат, който да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 май 2024 10:24
Гост

Както винаги, обобщенията са нещо крайно неправилно. Това, че сте попадали на кофти нотариуси и ЧСИ-та далеч не означава, че всички са такива или са некомпетентни и груби.

Нотариалните покани не били нотариална работа
Нотариалните покани не били нотариална работа
14 май 2024 11:14
Гост

Ами така е, прав е. Преди време трябваше да пратя нотариална покана. В един дъждовен ден обиколих всички в нашия голям град. Нито един не прие искането. Обаче не ти и казват към кого да се обърнеш. Проверете при друг, при друг. Такова обикаляне беше в един дъжд. Най-после, вече пред рев, се намери един да посъветва, че трябвало да се иде при ЧСИ. Да е живо и здраво ЧСИ, което връчва нотариални покани. Искат сладката работа в бляскавата нотариална кантора. Поне да обясняват. да кажат какъв е проблемът, към кого да се обърнеш. Да не говорим, че колкото по-бляскав… Покажи целия коментар »

наблюдател
наблюдател
14 май 2024 12:07
Гост

Преди години наистина беше така, но това беше преди да натрупат имоти и да надиплят пачки. Парите променят хората и по-ограничените от тях започват да си вярват, че парите им придават по-голяма стойност- Държавата даде в ръцете на частни нотариуси и съдебни изпълнители огромен финансов ресурс, който можеше да влиза н държавния бйджет и така създаде каста, която често злоупотребява с правата си и причинява сериозни вреди на гражданите. Изпълнението на решенията на държавните съдилища трябва да е задължение на държавата, не на частниците. Разпорежданията с имоти трябва да се случват под контрола на държавата, не на частните нотариуси. Не… Покажи целия коментар »

Той
Той
14 май 2024 9:56
Гост

Каквото и да Ви говорят, става дума за пари!
Някой иска да продаде имот. Отива на сделка, нотариуса прави справка…о, имате борч 2.800.оо лв. към….. . Трябва да си го платите. Да, ама длъжника неможе, няма! Разделят се. Пари няма и за нотариуса.
Сделките ще намалеят с 0.1%, яхтата ще е с няколко инча по-къса! За това става дума!

Анонимен
Анонимен
14 май 2024 8:02
Гост

Има места-където нотариусите са малко, където на нотариус се ходи като на молитва. Молиш се нотариусът да дойде на работа в работно време, молиш се да ти погледне документите. В добавка-страните са овиквани, а хората мълчат като пионерчета. Щото при грешка-нещо в име, дата, егене, номер на имот -после иди се оправяй. Самозабравянето е тотално. Начин това да се промени е да има и ДЪРЖАВНИ НОТАРИУСИ на заплата паралелно с частните, и гражданинът да реши на кого да си даде парите. Ако имаше държавни нотариуси нямаше да стъпя при частника. Това би решило и проблемът с поканите, където незаконно директно… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 май 2024 10:29
Гост

Има си гражданска отговорност на нотариуса по чл. 73 (ако не ме лъже паметта) от техния закон. Проблемът е друг – че отговарят имуществено в размер, не по-голям от удостоверения материален интерес, без да можеш да ги гониш за по-големи вреди, ако са налице такива.

Десислава Иванова
Десислава Иванова
20 май 2024 16:36
Гост

Когато си извършвате продажбите „по данъчна оценка“ няма как да търсите отговорност от други.Единствено от себе си.

патил
патил
14 май 2024 13:26
Гост

Същата работа и с мен. Провинциална нотариуска, която трябва да завери договор за доброволна делба на земеделски земи. Договорът е изготвен от адвокат и земите се разделени по равно в три дяла. Единият дял се представлява от двама пълномощника, които са и съделители. В даденото пълномощно на единия от пълномощниците изрично е посочен какъв дял трябва да получи, без да му е дадено право да уговаря различни условия. После установяваме, че 10 дка са отнети от нашия дял и са разпределени между останалите два дяла. Малко по-късно се разбра, че наследодателят се е разпоредил със земята си с обявено още… Покажи целия коментар »

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РЕФОРМИ
ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РЕФОРМИ
14 май 2024 7:43
Гост

Крайно време е държавата да въведе следните реформи: -ОТЧИСЛЕНИЯ от нотариалните такси, в полза на бюджета. Примерно 70 процента от таксите. И останалата сума пак ще е фантастагористимична. -ПЕРИОДИЧЕН АТЕСТАЦИОНЕН ИЗПИТ за нотариуси, по цялото право. Правната сигурност го налага. -Инсталирането като нотариус да е временно-примерно за 7 години, след което мястото на КОНКУРС. -ЗАБРАНА на МЕСТЕНЕ , размяната на места. Това е начин за заобикаляне конкурсното начало-ставаш нотариус на село, естиш се в София -без конкурс. Че в провинцията на миналия конкурс имаше и места без никой да спечели мястото. Тоест в провинцията дори с нисък успех можеш да… Покажи целия коментар »

Андрешко
Андрешко
14 май 2024 11:19
Гост

В провинцията не печели никой,защото за всяко място се плаща, дори и в най- затънтените райони. А някъде действащите нотариуси плащат, за да не им дойде „конкуренция“.

Анонимен
Анонимен
13 май 2024 17:24
Гост

Шок, бомба, ужас😂 И досега нотариусите и съдиите по вписванията бяха солидарно отговорни. Просто хората попълваха декларации, че не дължат. Когато проверката стана реална, и им дотежа на нотариусите. Текста със солидарната отговорност не е нов, просто се разтревожиха че ще им спадне печалбата. Кифти е от Бентли да слезеш на S класа😂

Анонимен
Анонимен
13 май 2024 18:58
Гост

Що си мислите, че Бентли е нещо по-добро от Ес-класа 😉

Гост
Гост
13 май 2024 16:48
Гост

Теглиш 5 лв. от банкомата и ти дава бележка с дата, час, минути и секунди
К’ъв е проблема. В справката от НАП си пише кой, кога и какво е проверил. Ако до този час няма задължения -няма отговорност за нотариуса. Само ревът като вдовица за ….

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 май 2024 16:05
Гост

„А сега ние отговаряме за цялото задължение. Говорим за реална имуществена отговорност.“

Тази част ми хареса, сякаш има и нереална имуществена отговорност, ама така става като си свикнал да папкаш самичък, монополно, на пълна софра без никой да ти търси сметка за качеството на преимуществено еднообразната ти работа, и изведнъж се окаже, че трябва и да положиш усилие под заплахата от сериозна санкция.

xxx
xxx
13 май 2024 15:50
Гост

Коментарът на посоченото в статия лице е глупав… Няма от какво да се притесняват, просто няма да изповядват съответната сделка, докато лицето не си плати задълженията. Имайте предвид, че голяма част от нашето общество е в сивата икономика и реализира огромни доходи, а в същото време не си плаща здравното и социалното осигуряване, тъй се води, че е социално слаба. На нотариусите се възлагат изпълнителски функции на практика, което пък илюстрира безпомощността на другите органи, които не си изпълняват задълженията по събиране на публичните вземания.

Anon
Anon
13 май 2024 18:54
Гост

Ама нали искат да грабнат парите за дето слагат един печат. Сега и отговорност трябва да носят горките

Свидетел
Свидетел
13 май 2024 15:35
Гост

Ако НАП ревизира някои нотариуси, доста интересни доходи ще лъснат:)))

един
един
13 май 2024 14:58
Гост

нали се сещате, че оттук на сетне нито една община няма да може да продаде и 1 кв. м общински имот, защото всичките да задлъжнели с непогасени публични задължения…..

Баба Иванка
Баба Иванка
13 май 2024 17:36
Гост

Сделките за общински имоти не се изповядват пред нотариус, а се извършват с акт за общинска собственост

Чистач в мол Сердика-втори етаж
Чистач в мол Сердика-втори етаж
15 май 2024 5:54
Гост

И на двамата трябва да ви анулират дипломите, ако имате такива. Сделки с общински имоти не се извършват пред нотариус, нито с някакъв акт за общинска собственост. А се извършват с ОБИКНОВЕН ПИСМЕН ДОГОВОР. ЧЛ 34 И 35 ЗОС

ДВОЙКА И НА ВСИЧКИ СЛОЖИЛИ ПЛЮСЧЕТА НА горната коментаторка. Всички-да бъдат идентифицирани по айпи адрес и пратени на атестационен изпит.

Чистачка в мол Парадайз
Чистачка в мол Парадайз
15 май 2024 15:36
Гост

Не се хабете, като гледам какво се коментира, ми е ясно, че хората хал-хабер нямат от право и нотариална дейност.

Анонимен
Анонимен
13 май 2024 14:45
Гост

Прави са нотариусите, това е бомба със закъснител и то не само заради неограничената отговорност. Рано или късно ще се окаже, че някой от клиентите им все пак е имал публични задължения, въпреки справката, и от този момент нататък неравната битка с държавата се прехвърля в полето на нотариуса. Това са поне година-две разправии с държавата и съда докато се установи, че нотариусът си е свършил работата и не дължи нищо.

Лозан
Лозан
13 май 2024 14:52
Гост

Дано новото Народно събрание да прояви здрав разум и да се коригира закона.

Анонимен
Анонимен
13 май 2024 21:30
Гост

Тоест да върне старите фалшиви декларации ли😂 Щото нотариусите досега си сгъваха парсата и ако станеше издънка- декларатора беше виновен, щото декларирал неверни данни. Адвокати на държавата били милите, щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Я за тия адвокати на държавата с държавно гарантиран монопол, довереника им/държавата/, да въведе пределна възраст, щото има редица кантори в които нотариуса титуляр не е стъпвал от години.

ссс
ссс
13 май 2024 15:52
Гост

Ако нотариуса си прави справката непосредствено преди сделката и в системата на НАП-а не фигурира задължение, естествено, че няма да носи отговорност.

Историята на търтея
Историята на търтея
13 май 2024 17:08
Гост

Да,ама тях ги мързи зверски. Искат само да лапат наготово. За целта – страните да си представят удостоверение за липса на задължение,отделно – страните да декларират,че нямат задължения.т.е .нотариуса търтей се презастрахова и прибира пари без да върши нищо. Да не говорим какви неграмотни Н.А. съм чел(правописно,не само юридически). Който е купувал имот в чужбина знае там каква реално работа вършат нотариусите и как си изкарват парите и реално обезпечават и обществения и интереса на страните. Нищо общо със случващото се тук

Anon
Anon
13 май 2024 18:56
Гост

В цял европейски съюз нотариусите са задължени данправят тази справка и да носят отговорност, само тук досега не се правеше.

Дама
Дама
15 май 2024 14:55
Гост

Всъщност изменението е чудесно, най-сетне сделките на всички тарикати, които не искат да си плащат задълженията няма как да минат. Държавата ще си събира дължимото, дано само не се краде още повече след това.

Филип
Филип
13 май 2024 14:45
Гост

Ами, нека и те малко да поработят, а не само да бият печатите и да лапат пари.

Никой
Никой
15 май 2024 14:52
Гост

Дота грозен коментар. Личи си, че нямате идея каква е работата на нотариуса. Поне не се излагайте.

Любител
Любител
13 май 2024 14:24
Гост

Какъв е проблема, имате достъп до системата на НАП, проверявайте, и не изповядвайте сделката, докато в системата не се отрази липсата на задължения. По ще сте прави , ако кажете , че Ви се възлагат несвойствени задължения.

Анонимен
Анонимен
13 май 2024 14:23
Гост

Отказват да изповядат сделката или да впишат акта и така не носят отговорсност. Чисто и просто!

в името на комисиона
в името на комисиона
13 май 2024 17:59
Гост

Дааа. Ще откажат те сделка и то не една?! Няма такива филми. Ще те накарат да декларираш и невъзможни неща за да се спасят от отговорност при бездействие,но сделка ще има и комисионите ще вървят!

Бояна
Бояна
13 май 2024 14:23
Гост

Това е супер тъпо и ще станат сериозни проблеми. Не, че нотариусите нямат пари де.

Килеменска
Килеменска
13 май 2024 14:22
Гост

И таз добра

Мавродиев
Мавродиев
13 май 2024 14:22
Гост

Позорно решение

Киленска
Киленска
13 май 2024 14:22
Гост

И аз да бях на тяхно място и аз щях да бъда притеснен

Лазар
Лазар
13 май 2024 14:45
Гост

Няма от какво. Могат на момента да проверятдали иматежести.

Йончев
Йончев
13 май 2024 14:21
Гост

Глупости на търкалаци пак

Попчев
Попчев
13 май 2024 14:21
Гост

Не ми се коментира. Поредната измишльоптина. Ма защо пращате дебили в тоя парламент бе хора? Защо изобщо гласувате? Като сега кандидат за евродепутат от Хасково – кмета на Тополовград. Дето беше първо у Възраждане, сега е в ИТН. Той като го видиш ти става ясно що за мутра е. Ма класическа.

Мишев
Мишев
13 май 2024 14:20
Гост

Е това е вече прекалена гавра с хората. Прекалена

Николов
Николов
13 май 2024 14:20
Гост

За длъжниците е супер, но за нотариусите…

Никой
Никой
15 май 2024 14:46
Гост

За държавата е супер 😉

Окалина
Окалина
13 май 2024 14:20
Гост

Е защо тая тъпотия?

Йорданов
Йорданов
13 май 2024 14:19
Гост

Да това е малко тъпо да плащат солидарно с лицата

Anon
Anon
13 май 2024 19:01
Гост

Те не плащат солидарно, а ако изповядът сделка със запор вече ще си носят последствията. Сега просто официалната част от стойността на сделката ще отива в държавата при хора със задължения. Остналото, което на ръка си остава ръка и никой не може да го пипне.