Военно-апелативният съд не наказа петимата полицаи, подсъдими за убийството на Ангел Димитров-Чората, след като прие, че те са причинили смъртта му по непредпазливост, а давността за това престъпление отдавна е изтекла.

Това става ясно от четвъртото решение на тази инстанция по делото, което започна преди 11 години, бяха четени тежки осъдителни присъди за подсъдимите, после те бяха окончателно оправдани, а след това процесът беше възобновен заради осъждането на България в Страсбург.

Ангел Димитров-Чората загина на 10 ноември 2005 г. в Благоевград при полицейската операция „Респект“, разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков. След това беше съобщено, че Димитров е бил пребит от полицаите, участвали в акцията по задържането му, а обвинени и дадени на съда бяха петима униформени – Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Граховски, Борис Механджийски и Иво Иванов.

Софийският военен съд призна за виновни и петимата за това, че са убили Димитров умишлено и с особена жестокост, като Писов беше осъден на 19 години затвор, а останалите на по 18 години лишаване от свобода. Последва „съдебна въртележка“ между инстанциите, като ВоАпС първо върна делото, след това потвърди присъдите, но решението му беше отменено от Върховния касационен съд (ВКС), накрая намали наказанията на подсъдимите на половина, а ВКС окончателно ги оправда през 2011 г.

Основният спор по делото остана между заключенията на различните експерти. Първоначалните изводи на лекарите бяха, че Чората е починал от причинена му тежка черепно-мозъчна травма и разкъсване на аортата, след като е бил бит и ритан от полицаите около 10 минути. След това обаче нова експертиза заключи, че Димитров се е задушил, докато е бил притиснат на земята с белезници. Според вещите лица, дали това заключение, мъжът се задушил фатално и заради хронични заболявания, поет кокаин и по-къса шия.

Когато ВКС оправда подсъдимите, съдиите Пламен Томов и Блага Иванова констатираха, че полицаите са били осъдени по непредявено обвинение, защото ВоАпС приел, че Чората е удрян и се задушил, докато е на земята, а според обвинителния акт, удари са му нанасяни, докато е прав. Според ВКС полицаите нямало как да предвидят, че задържаният ще се задуши, защото всичко станало само за 3-4 минути, а според указанията на МВР за задържане, те са имали право да сложат белезници на арестанта и да го държат легнал на земята до един час. Така ВКС стигна до извод, че смъртта на Чората е случайно деяние, за което полицаите не носят отговорност. На особено мнение беше съдия Пламен Томов, според който ВКС е трябвало да върне делото и да възложи да бъде изготвена т.нар. „арбитражна експертиза“, която да даде окончателен отговор за причините, довели до смъртта на Чората. Процесът беше съпътстван и от явна политическа подкрепа за полицаите от страна на тогавашното правителство на ГЕРБ, като и премиерът Бойко Борисов, и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов коментираха, че униформените са невинни, като призоваваха за „правилно решение“.

През 2014 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург прие, че българските власти са нарушили правото на живот и забраната за нехуманно и унизително отношение, както и правото на справедлив процес, поради което държавата беше осъдена да плати 50 000 евро обезщетение на близките и близо 35 000 евро разноски.

Заради решението на съда в Страсбург, главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото, което ВКС уважи през 2016 г. и посочи, че Военно-апелативният съд е бил длъжен да назначи нова експертиза, която да преодолее различията в предходните заключения на вещите лица.

Процесът във ВоАпС се проточи още две години, като още в началото беше назначена седморна съдебно-медицинска експертиза. Делото беше обявено за решаване преди половин година, а от решението, което е постановено на 6 юли, не става ясно какво е заключението на експертизата, тъй като мотивите на съда не са публикувани.

Съдебният състав (председател – полк. Стойко Спасов, докладчик – майор Величка Влашева и капитан Даниел Луков) е приел, че петимата подсъдими са причинили смъртта на Чората по непредпазливост, а не умишлено, поради което ги оправдава по първоначалните обвинения.

За убийство по непредпазливост Наказателният кодекс (НК) предвижда вече до 5 години затвор, но през 2005 г., когато почина Ангел Димитров, това престъпление се наказваше с до 3 години затвор и съдът е длъжен да приложи по-благоприятното за подсъдимите законодателство. Затова военните съдии пишат в решението си, че прекратяват делото поради изтекла абсолютна давност. Според НК абсолютната давност за преследване на деяния, които се наказват с до 3 години затвор, е седем години и половина.

С решението си ВоАпС изменя присъдата и в частта, в която са уважени исковете на роднините на Димитров срещу подсъдимите и полицията в Благоевград. Петимата са осъдени да платят солидарно с полицията в Благоевград по 14 000 лева на сина на Димитров и по 5000 лева на родителите и съпругата му.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано пред ВКС.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 юли 2018 21:17
Гост

Изключително правилно решение, обоснивано вероятно от доказателствата, касаещи изяснените факти

Колега
Колега
29 юли 2018 15:28
Гост

ВКС нямаха избор. след призива на Б.Б. и Цв.Цв.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
30 юли 2018 9:53
Регистриран

Ами тогава да махнем ВКС-бат Бойко ще отсъжда

Няма такава държава
Няма такава държава
29 юли 2018 14:48
Гост

Съдебната въртележка я направиха тези, които дърпат конците. Беззаконието и парадоксите в нашето правосъдие за съжаление все по- често са факт.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
29 юли 2018 16:45
Регистриран

Т.н.съдебни въртележки са повсемесно явление в родните съдилища.А полицаите ни се нахъсват дотолкова, че не могат да се владеят -те не признават ничии права.Вина има цялото общество-а има начин ДаЗадължим Полицаите преди да оковат и заритат някого, да кажат онова,което пише в Конституцията-Ти имаш правата да живееш свободен,ако не си нарушил закона, имаш право да мълчиш, докато адвокат не присъства.Имаш право да представиш дока-ва,че си невинен.И си такъв,докато съд не каже нещо различно.Но ако си болен ,немощен и възрастен или си наркоман,за тебе ще се погрижат лекари.А сега ще ти огранича правата временно-не ме карай да прилагам сила.Благодаря.Бога ми, нека… Покажи целия коментар »

да напомним
да напомним
29 юли 2018 14:40
Гост

Пишете за „Първоначалните изводи на лекарите бяха, че Чората е починал от причинена му тежка черепно-мозъчна травма и разкъсване на аортата, след като е бил бит и ритан от полицаите около 10 минути.“ Тази експертиза беше съставена от проф. Раданов. Заради тази се експертииза той беше самоубит. После експертшите разбраха,че животозапазващо за тях да съставят удобна , оневиняваща експертиза.

Петров
Петров
29 юли 2018 14:54
Гост

Колко е било самоубийство? Някои неща така или иначе не се разбират никога. А и то от лесно човек не посяга на живота си.

5-ko
5-ko
29 юли 2018 14:34
Гост

Kakvato dyrjavata, takova i pravosydieto ni.

Анонимен
Анонимен
29 юли 2018 20:48
Гост

Не, колега, какъвто мат`рялът – такава и държавата, и правосъдието, и лекарите, и учителите, и всичкото.

Mila
Mila
29 юли 2018 10:26
Гост

След толкова години, каквото и да отсъдите, все сте закъснели

Никола
Никола
29 юли 2018 9:52
Гост

Бойко им каза навремето да не пипат момчетата и ето, че военните изпълняват. Те така са и научени да носят службата.

Цецко
Цецко
29 юли 2018 14:39
Гост

Лошото е, че много хора на високи постове слушат Бойко. Или по скоро ги е страх от него.

!!!!!
!!!!!
29 юли 2018 9:13
Гост

dosta iezuitsko reshenie – vinovni, no nenakazani i tova sled 11 godini.da vidim VKS kakvo shte kaje, tam pone niama skriti motivi

ангел
ангел
29 юли 2018 8:56
Гост

Наистина бих искал да прочета мотивите към това решение, но явно военните както винаги считат, че за тях правилата не важат… не публикуват в общата система за съдебните актове… надали е случайно