Невена Илиева е новият ръководител на районната прокуратура във Варна. Тя бе избрана от Прокурорската колегия с 10 гласа „за“. Опонентите й за поста Десислава Йотова и Стамен Стаматов не получиха нито един глас в своя подкрепа.

Процедурата за избор на нов шеф на районната прокуратура във Варна бе открита отдавна – на 12 септември 2017 г. Тогава се явиха петима кандидати – обвинителите от РП-Варна Десислава Йотова, Стамен Стаматов, Владислав Томов и Марин Маринов, както и Невена Илиева, към онзи момент шеф на районната прокуратура в Девня, която от 1 януари т.г. вече е териториално отделение. В момента Илиева е редови обвинител в РП-Варна.

Изборът обаче много се забави и междувременно двама от кандидатите се отказаха. Владислав Томов стори това в края юни 2019 г., а Марин Маринов само преди два дни – на 10 февруари т.г.

От изслушването на тримата кандидати стана ясно, че в РП-Варна има натрупани проблеми. Оказва се, че близо 47% от досъдебните производства са спрени, освен това не е малък и броят на делата, които съдът връща за допуснати процесуални нарушения.

Резултатите от работата на РП-Варна всъщност бяха основният довод на главния прокурор Иван Гешев и Огнян Дамянов да подкрепят Невена Илиева за поста. Това е така, защото тя е сравнително външен човек за тази прокуратура, работи там от 1 януари. Според Гешев именно защото Илиева не е свързана трайно с районната прокуратура и хората в нея, ще е добър вариант за ръководител, тъй като: „В някои случаи това е по-правилният вариант – когато са налице проблеми с дългогодишна давност и не са решени до момента“.

Огнян Дамянов на свой ред каза, че ще подкрепи Илиева не защото има административен опит като шеф на РП-Девня, а защото има шанс да познава работата на районната прокуратура във Варна като страничен наблюдател. И още: „Имам усещането, че в тази прокуратура може би трябва да бъде избран външен човек, който да реши проблемите бързо и оперативно. Освен това тя каза, че административният ръководител трябва да поема отговорности и, ако й се наложи, ще образува дисциплинарни производства срещу колеги, които са допуснали нарушения в работата. Длъжността административен ръководител може и да има предимствса, но има и неблагоприятни страни, една от които е образуването на дисциплинарни производства“, каза още Дамянов.

Предишният шеф на РП-Варна Цветанка Гетова бе освободена като ръководител през 2017 г., след като със заместничката й Милена Даскалова бяха засечени да пият в работно време. Проверка тогава показала, че от 13.30 часа до 20 часа двете били в ресторант в града, където поръчали, освен храна, шест ракии, две бири и две уискита. Даскалова също беше освободена като зам.-шеф, а решенията на Прокурорската колегия бяха потвърдени от Върховния административен съд.

Нови зам.-шефове влизат в Софийската апелативна прокуратура и спецпрокуратурата

Още един заместник-апелативен прокурор на София беше назначен днес от Прокурорската колегия. Това е Емил Петров, който в момента е зам.-шеф на Софийската градска прокуратура. Предложението беше внесено като допълнителна точка на днешното заседание на кадровия орган.

Емил Петров е брат на бившия следовател Петьо Петров, който беше основен свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров за подкуп, което окончателно приключи с оправдателна присъда преди пет години. През 2017 г. Петьо Петров напусна съдебната система.

Другото назначение, което беше гласувано днес, е на Ангел Кънев. Шефът на Специализираната прокуратура (СП) Димитър Петров го е предложил за свой заместник и то бе подкрепено единодушно от кадровиците. Кънев е обвинител в Софийската районна прокуратура, но е командирован в СП. През последните месеци той води разследванията по редица шумни дела. Сред тях са това срещу бившия екоминистър Нено Димов, бизнесмена Миню Стайков, срещу бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и др.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 17:22
Гост

Край на сагата за избор на шеф на районната прокуратура във Варна .

Ленторез
Ленторез
12 февруари 2020 17:23
Гост

Предлагам да извикаме Тиквуций да резне лентата.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 17:15
Гост

Фактът, че Прокурорската колегия е избрала колежката с мнонизнство е достатъчно красноречив. Успех!

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 17:18
Гост

От къде съе сигурен/а, че не са проявили просто субективизъм.

анонимен
анонимен
12 февруари 2020 16:43
Гост

Днешното решение за Емил Петров за пореден път доказва тезата ми, че АП-София се превърна в убежище за всякакви прокурори. Кой ли не отиде там през последните седмици. То не бе Русинова, то не бе Стоев и т.н.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 17:09
Гост

Емилия Русинова нямаше избор. А освен това е изключителен професионалист.

Хм...
Хм...
12 февруари 2020 14:29
Гост

Все пак не е справедливо да ги слагаме под общ знаменател, защото са братя, но все пак…

$$$$$$
$$$$$$
12 февруари 2020 14:18
Гост

Сега аз да попитам единия като е Еврото, другият Долара ли е?

Пепи
Пепи
12 февруари 2020 14:29
Гост

Другият е стабиляга, направо валутен борд

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 16:58
Гост

Е, редно е да са с еднакви псеедоними. 😄

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 14:14
Гост

Успех на Емил Петров! Само се надявам да се справя по-добре от брат си.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 14:17
Гост

Петьо Еврото се отърва преди време от дисциплинарна отговорност, благодарение на решение на КС.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 17:01
Гост

Да, размина му се за съжаление.

все тая
все тая
12 февруари 2020 14:17
Гост

Никой не може да бъде винен за това кои са родителите и братята и сестрите му, но в случая мисля, че отзивите са идентични

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 14:12
Гост

Ангел Кънев е със сериозна заявка, имайки впредвид разследванията му по редица шумни дела.

хахахаха
хахахаха
12 февруари 2020 14:11
Гост

ВдигнаАме нивото рЕзко!

Гошо
Гошо
12 февруари 2020 14:18
Гост

Нема лошо!

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 14:21
Гост

Това е ирония надявам се?