Новият Висш адвокатски съвет (ВАдС) с председател д-р Ивайло Дерменджиев встъпи в длъжност. Той ще ръководи адвокатурата през следващите 4 години.

Дерменджиев изтъкна, че днес е Преображение Господне, а освен това светът си спомня за атомната бомба в Хирошима, която сложи край на Втората световна война. „Надявам се, че бъдещите ни дела ще в полза на всички адвокати“, каза той в краткото си слово, в което подчерта, че новият съвет го чака нелека работа.

Церемонията по предаване на властта беше неформална. Очаква се през септември новият ВАдС да „се представи“ официално пред съдебната и останалите власти по повод началото на новата съдебна година.

Веднага след встъпването в длъжност новият съвет проведе заседание, а първото му решение беше да подпомогне с по 3000 лв. семействата на двамата загинали в пожарите, както и третият тежко пострадал от огъня.

Единодушно за зам.-председатели на Висшия адвокатски съвет бяха избрани Валя Гигова и Ина Лулчева, а за главен секретар – Ели Христова.

Единодушно съветът излезе с обръщение към адвокатите от страната (пълния му текст виж по-долу).

Първият подарък, който получиха всички членове на започващия мандата си Висш адвокатски съвет, беше актуално издание на Закона за адвокатурата. То им беше подарено от председателя на софийската колегия Стефан Марчев с пожелание да напишат нов ЗА, който от години се чака от адвокатите. А Дерменджиев отвърна: „Това ни е в програмата. Ще бъде изпълнено“.

Предаването на властта мина под знака на приемствеността. Всички членове на вече бившия ВАдС получиха колаж и грамота.

Доскорошната председателка на съвета Ралица Негенцова заяви, че днес се прелиства нова страница в историята на българската адвокатура. „Днес е ден на равносметка, но и ден за надежда. Продължете доброто, което сме свършили, а където не сме успели, ни поправете“, каза тя на новите членове на висшите органи на адвокатурата. И им пожела мъдрост, здраве и успехи.

Основни членове на новия Висшия адвокатски съвет са Албена Пискова, проф. Ангел Калайджиев, Асен Георгиев, Бойко Ботев, Валя Гигова, Димитър Вълчев, Ели Христова, Златимир Жечев, Ина Лулчева, Катерина Михайловска, Красимир Краев, Красимира Иванова, Нина Седефова и Ценимир Братоев Братоев

А резервни членове са Мария Ганева, Красимир Недев, Стефан Левашки, Иван Чолаков, Стефка Въжарова, Стефан Гугушев, Йордан Цветанов, Атанас Стоянов, Петър Славов и Александър Кашъмов.

Обръщение на ВАдС към адвокатите

Уважаеми колеги,

на 6-ти август 2021 г. като новоизбрани членове на Висшия адвокатски съвет встъпваме в длъжност.

Приемаме тази обществена длъжност с признателност за оказаната ни от Вас чест и със съзнание за огромната отговорност, която носим, за отстояване на свободата, независимостта и самоуправлението на българската адвокатура.

Висшият адвокатски съвет е институцията, която олицетворява единството на българската адвокатура и чрез който адвокатурата влиза в отношение с всички останали конституционно установени власти и органи в страната. Затова от начина, по който Висшият адвокатски съвет упражнява правомощията си зависи дейността на цялата адвокатура и работата на всеки един адвокат, а оттам и ефективната защита на правата на гражданите.

Обединяват ни споделяните от нас ценности за приемственост, постоянство и почтеност в дейността на органите на адвокатурата.

Наясно сме с проблемите и предизвикателствата, които стоят днес пред Адвокатурата и пред българското обществото.

Решени сме да изпълним възложените от Конституцията и законите правомощия на Висшия адвокатски съвет с професионализъм и достойнство, по прозрачен и ефективен начин.

Основните цели, които си поставяме, изхождат от разбирането, че адвокатската професия е обществено значима, поради което правното и социално положение на адвоката се явява основна гаранция за защита правата на гражданите и юридическите лица, а оттам има значение и за благосъстоянието на цялото общество.

В рамките на мандата си ще изпълним поетите ангажименти за изготвяне на проект за нов Закон за адвокатурата и създаване на модерна уредба на адвокатската професия, подобряване на системата на правната помощ, разрешаване на организационните проблеми в работата на самата адвокатура чрез по-добро взаимодействие с адвокатските колегии и техните органи, разрешаване на въпросите, свързани с нелоялната конкуренция и съществуващата все още пълна забрана за реклама на дейността на адвокати, ефективна защитата на основните конституционни права на гражданите чрез упражняване на конституционното правомощие по чл. 150, ал. 4 от Конституцията и даване на становище по конституционни дела, участие в тълкувателната дейност на Върховните съдилища, в законодателния процес.

Ще работим открито и навременно, публично и почтено, за да заеме адвокатурата своето достойно място в обществения живот, като предлага полезни и смислени решения, а не върви след събитията.

Да бъдеш „адвокат“ не е само звание, а призвание, затова ще положим всички усилия адвокатурата да се ползва с присъщите на професията обществено доверие, престиж и достойнство – с навременни реакции във всички случаи, когато се нарушават правата на гражданите и върховенството на правото, и устоите на демократичното общество са в опасност.

Вярваме, че авторитетна и уважавана адвокатура има там, където има добре подготвени и активни адвокати, дейни и достойни членове на органите на адвокатурата, добра комуникация, прозрачност, отчетност и обществена ангажираност.

Просперитетът на адвокатурата е задача не само на органите на адвокатурата, но и на всеки адвокат. Затова сме готови да обсъдим всички Ваши предложения, идеи и искания. Защото само заедно – чрез съвместни усилия и сътрудничество, можем да отстояваме общите ни професионални принципи и интереси, като с обществената си активност и позиции бъдем реални гаранти за върховенството на правото и демократичните ценности на съвременното общество.

Заедно винаги можем повече!

50
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
FIN
FIN
09 август 2021 14:23
Гост

Новата адвокатурата със старите каки на Марчев и Дерменджиев.

Честито, младите като се харесват, пък и да се вземат!

Асоциация на банките в България
Асоциация на банките в България
09 август 2021 9:18
Гост

Вече си имаме правен отдел с право на конституционна жалба и нещо като законодателна инициатива.

Честито на будилите, които допуснаха това безобразие, и да живеят златните български момичета Марчев и Дерменджиев!

re:
re:
09 август 2021 9:20
Гост

Да не би да са Гигова и Лулчева?

Ха ха
Ха ха
09 август 2021 14:03
Гост

Златен олимпийски медал за ансамбловото съчетание. Следва волна програма с треньор Валя Гигова.

Няма мъже, няма жени. Има ЛГБТ. Като становището на Раличка /от името и на сметката на адвокатурата/ до КС за онази конвенция.

изпити за вписаните като адвокати без изпит!
изпити за вписаните като адвокати без изпит!
08 август 2021 19:10
Гост

Законодателят да запише в закона за адвокатурата,че ще се проведе атестационен изпит за всички вписани без изпит-при стария закон, или привилегиите на новия закон. подготвения не се страхува от изпит!

въпрос на едно изречение в закона!

INRI
INRI
07 август 2021 19:59
Гост

Преображение Господне, а освен това светът си спомня за атомната бомба в Хирошима, която сложи край на Втората световна война.

Пълни смешници. Пълни.

Да не повдигаме темата за това кой размаза Квантунската армия, ама така е то, когато тате носи СЛАВА, а баба ВАЛЯ меси за адвокатските избори.

Умочко!

,а за главен секретар – Ели Христова.
,а за главен секретар – Ели Христова.
07 август 2021 19:46
Гост

Адвокатурата ……….. заспа. За дълги години – НАПРЕД!

За адвокатска номенклатура (и реформа) не искам и да чувам!

На Цар Калоян 1А всичко е спокойно. По Верешчагин. Оригинално е все пак.

Немарчев
Немарчев
07 август 2021 19:39
Гост

Само новият ТИ закон да не е като със старите каки Гигова и Лулчева. С дърти адвокатки нова адвокатура не се прави, Дерменджиев! Ако не знаеш. Ма ти прекрасно го знаеш и сега е за предпочитане да се насочиш към евангелието за „пренаписването“ на закона. Спонсорите Ви са същите като на ДБ и ССБ. А това не е на добре. Даже никак. Новият ви закон ще е като „съдебната реформа“ на отровното право трио – Ицо Торбалан, Рада Дълбиката и Мая Общата. Демек, да манем Гешев, да си изберем „наш“ ВСС, да закрием специализираните, но да оставим специлизираните по другите,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
06 август 2021 22:25
Гост

Нещо за перемпцията по изпълнителните дела да кажете, хахахха 🙂 А това е връх на простотията: „Дерменджиев изтъкна, че днес е Преображение Господне, а освен това светът си спомня за атомната бомба в Хирошима, която сложи край на Втората световна война.“ Г-н Дерменджиев, как сте влезли в университета? Там се кандидатства с история и литература. Литературата май я докарвате. Ама историята? Не сте ли чел някъде, че след атомната бомба над Хирошима съветската армия навлиза в Китай и среща доста ожесточена съпротива от японската квантунска армия? И то СЛЕД атомните бомби над Япония? Е как бомбата над Хирошима е сложила… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 август 2021 15:59
Гост

Чукча не писател и не читател и нищо, чукча – чукча. Дерменджиев е син на онзи Иван Дерменджиев – който е светилото на Процеса Административният, сега – абсолютно е шантаво да се изказваш за атомната бомба, операцията пехотната е била неизбежна, това го признават всички историци, дъра-бъра – ама и два чадъра.

въпрос до 07 август 2021 15:59
въпрос до 07 август 2021 15:59
10 август 2021 7:04
Гост

А в кой стар учебник по административно право беше написано, че повиквателната зап овед за влизане в армията за наборна служба(когато имаше наборна казарма) не подлежи на оспорване пред съд? Както се казва-не,, ама да. Има и съдебна практика-показваща, че повиквателните заповеди подлежаха на оспорване пред съд. Въпреки,че в учебниците пишеше,че не подлежат, когато се намери смелчага да оспори пред съд-съд каза,че тези заповеди подлежат на оспорване, и че повиквателната заповед, с която е мобилизиран в армията е незаконна. ето решението: Решение № 1119 от 11.02.2004 г. на ВАС по адм. д. № 8952/2003 г., „РЕШИ: Отменя Решение № 146/07.07.2003… Покажи целия коментар »

Почитателка на чешкото оперно изкуство
Почитателка на чешкото оперно изкуство
06 август 2021 16:55
Гост

Представление на софийската сцена на „Продадена невеста“ в изпълнение на адв. Дерменджиев. Мецосопран – от САК адв. Марчев.

Олимпийски титли в оперетата за „златните ни мъже“.

Анонимен
Анонимен
07 август 2021 16:00
Гост

Ария – в изпълнение на Валя Гигова, аплодисменти.

0-0
0-0
07 август 2021 19:21
Гост

Ррррррррррррррррррррррррррррр.

Преображение Господне
Преображение Господне
06 август 2021 16:33
Гост

Много лоша поличба. Така е с измамите на избори. Все едно ОПГ ГЕРБ в адвокатурата. Радосвет Радев точно по същото време … Точно.

Memento Mori.

Основен приоритет
Основен приоритет
06 август 2021 16:36
Гост

Адвокатската реклама.

Милицонерът от Карлуково
Милицонерът от Карлуково
06 август 2021 16:22
Гост

Конкубинатът начело на Адвокатурата.

АМИН

re:
re:
06 август 2021 16:24
Гост

И веднага, на часа, на минутата, на секундата, Гигова и Лулчева избрани за замки ЕДИНОДУШНО.

ЦК на БКП пасти да яде!

Безплатен патолог
Безплатен патолог
06 август 2021 16:08
Гост

Лошо седна Дерменджиев. Лошо!

Наблюдател!
Наблюдател!
06 август 2021 16:04
Гост

Пълна скръб. В основния състав има тук-таме читав. Но резервите са пълна трагедия. Добре, че са безгласни букви!

Немарчев
Немарчев
06 август 2021 15:20
Гост

Тигър, тигър с остарелия закон и … баба.

Единодушно
Единодушно
06 август 2021 15:16
Гост

Ще вървите по дяволите с атомната ви бомба.

Рано или късно истината излиза наяве.
Рано или късно истината излиза наяве.
06 август 2021 15:14
Гост

С по-малко от 300 продадени души от САК – яхнаха ОТНОВО Адвокатурата.

Бравос.

Мирча Кришан
Мирча Кришан
06 август 2021 15:10
Гост

98% пълно съвпадение със стария състав на ВАдС. Само Гигова е достатъчна, за да е 100%.

само минавам
само минавам
06 август 2021 15:03
Гост

Да върви на ма-ната си целият Конкубинат!

Филип
Филип
06 август 2021 14:14
Гост

Не познавам лично д-р Ивайло Дерменджиев, но със сигурност е по- читав от Негенцова.

Ласло
Ласло
06 август 2021 14:16
Гост

Че кой не е. И точно тя ще ми говори за доброто, което са свършили. Та има ли такова въобще!

Ха ха
Ха ха
06 август 2021 15:17
Гост

Да. За предпочитане е COVID-19 пред СПИН.

Малко диво прасенце в багажника
Малко диво прасенце в багажника
09 август 2021 9:24
Гост

Радвай му се. Радвай!

Анонимен
Анонимен
06 август 2021 14:07
Гост

Аман от номенклатура, нали целта на живота е – труд, любов и бебешки стъпалца, както и бира и цаца, а и да си платим таксите към ВАС.

Не, сериозно, какво – какво – ми то нищо, как да кажа, не мога и да кажа. Ми няма да казвам.

Сега – няма велики и малки, прочетете Вера Мутафчиева – „Алкивиад малки“, двулогия – върви с „Алкивиад Големи“, жената е свършила работата.

Няма научна работа напоследък – нищо не ми харесва.

Свободна, независима, самоуправляваща се
Свободна, независима, самоуправляваща се
06 август 2021 15:18
Гост

С адвокатска номенклатура.

Е наистина НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!

Добър ден!
Добър ден!
06 август 2021 13:54
Гост

А дано вземете най-накрая да уеднаквите тия пусти кочани, че сме за смях. Всяка колегия със собствен образец. Па, като ги унифицирате, помислете и, че трябва да може попълващия ги да има достатъчно място да си въведе необходимото съдържание. Естествено без да ги правите на чаршафи по размер. Добре има сега полета за сума /хонорар/, начин на плащане, колко в брой и т.н., но при обективно съединяване на искове, където съда гледа при частично уважаване/отхвърляне как да присъди разноски и няма място за разбивка, какво правим? Делим ги в списъка за разноските или обясняваме на съда как да чете общата… Покажи целия коментар »

Робърт
Робърт
06 август 2021 14:08
Гост

Жалка история.

Чочо
Чочо
06 август 2021 12:52
Гост

Много сериозни задачи. Дано да си изпълнят програмата наистина.

Мочо
Мочо
06 август 2021 15:05
Гост

Надежда всяка оставете!

Хампарцумян и АББ си имат правен отдел.

Миро
Миро
06 август 2021 12:43
Гост

Повечето от членове на вече бившия ВАдС трябваше да получат само колаж.

LeeeBooker
LeeeBooker
06 август 2021 13:28
Гост

Или карикатура

Шони
Шони
06 август 2021 14:11
Гост

Би било много интересно и забавно.

Герасим
Герасим
06 август 2021 14:09
Гост

Особено шефката им.

Анонимен
Анонимен
06 август 2021 12:38
Гост

Абсурд е съсловна монополна организация да си самонаписва закон. Къде го има това?!

Мнението ми е,че съсловната монополна организация трябва да бъде закрита, и адвокат да се става с вписване в регистър на адвокатите към Окръжните съдилища. А който иска-да си се сдружава доброволно.

Адвокат
Адвокат
06 август 2021 12:42
Гост

Да, добре.

Monopoli game
Monopoli game
06 август 2021 14:36
Гост

Здрасти на монополно съсловния австралопитек. Пак ли те пуснаха отпуска от „Свети Наум“. Попиши си на воля, да ти олекне, че скоро тия санитари с усмирителните пуловери на Томи Хилфигер пак ще те посетят.

123
123
06 август 2021 12:35
Гост

Ако може да започнат с поправянето…

Titi
Titi
06 август 2021 12:44
Гост

Би било много добре.

456
456
06 август 2021 16:27
Гост

Има ли какво да се поправя?

7890
7890
06 август 2021 18:00
Гост

Гледах Дерменджиев при Цветанка Ризова.

Нещо като нищо.

Anonimen
Anonimen
06 август 2021 12:33
Гост

Законът за адвокатурата има нужда от сериозни промени. А най- добре е да бъде пренаписан изцяло.

Анонимен
Анонимен
06 август 2021 12:43
Гост

Да върнат стария закон-със свободното вписване. А не организация, имаща интерес да приеме по-малко адвокати за адвокати да пресява на изпит,а и да искат вече да има и двоен изпит-което е цинизъм-може да искаш двоен изпит , ако първо тебе те изпитат на същия двоен изпит.

Като върха на цинизма е,че изпитващи са неизпитвани.

А да-крайно време е да се проведе атестационен изпит за всички вписани без изпит. Щото нивото на знанията се видя на изпита за съдии по вписванията-на този изпит явилите се адвокати имат на 80 процента двойки и тройки.

Мики
Мики
06 август 2021 12:30
Гост

Хубав ден. Светъл празник. Желая им успех през следващита 4 години.

Вики
Вики
06 август 2021 15:08
Гост

Черна котка им мина път. Не е на добре. Даже никак не е на добре!

Радосвет Радев.