Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения вече са в България. Двамата пристигнаха с два различни самолета от Франция през Германия и в ранния следобед кацнаха на летище София, където ги чакаха коли на Съдебна охрана, за да ги откарат в ареста.

По-късно днес Специализираната прокуратура ще прецизира обвиненията, като те ще бъдат за седем престъпления, съобщиха от държавното обвинение.

Банев ще отговаря за ръководене на организирана престъпна група, а съпругата му – за участие в нея. Днес стана ясно, че обвинение за участие в групата ще бъде повдигнато и на майката на бизснесмена – Мария. Според разследващите тя е участвала в прането на пари, в управлението на фирми, взимала е пари от касите на „Полимери“ и е продала кран при много неизгодни условия, като парите са били присвоени от Баневи. Заради напредналата ѝ възраст обаче прокуратурата няма да иска да бъде задържана, а ще бъде оставена на свобода срещу парична гаранция.

Другите обвинения срещу Баневи са:

  • за длъжностно присвояване на пари и вещи общо за 84 682 896 лева, собственост на „Полимери“ АД, „Елма“ АД, „Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД;
  • за укриване на данъци в размер на 4 370 103 лева – задължения към НАП на „Полимери“, „Елма“ и „Партнърс комерс“ ЕООД като и на трите дружества управляващи са били Баневи (общо три престъпления);
  • за пране на пари в особено големи размери – 589 811 132 евро и 225 000 лева;
  • за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Очаква се утре Специализираната прокуратура да поиска от съда да определи постоянен арест на бизнесмена и жена му.

Николай и Евгения Баневи бяха задържани в Ница в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест. Заповедта е във връзка с разследване на приватизацията на девненския завод „Полимери“, укриване на данъци, финансови престъпления и сговор за престъпления в чужбина.

След задържането им във Франция, Баневи публикуваха позиция, в която казаха, че не са се крили, не притежават имение в Ница и дори били на път за София, когато ги арестували. Така трите им деца останали сами на летището след зрелищните арести.

От прокуратурата тогава отговориха, че „Полимери“ бил не просто източен в годините, а обезкостен. Според държавното обвинение от завода били присвоени над 1.5 млн. лева. Нарязан на скрап и източен бил и завод „Елма“ в Троян, а заводът в Костенец бил продаден на КТБ. Източването ставало като всички пари по договори на дружествата се превеждали по други сметки на Баневи.

В края на ноември апелативният съд във френския град Екс-ан-Прованс реши Баневи да бъдат екстрадирани у нас.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Покрусен
Покрусен
06 декември 2018 15:33
Гост

сега очаквам да се разпищят за условията в ареста също като Иванчева. Още от Франция реваха, че не можели да се къпят всеки ден. Ми то си е за ожалване.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2018 16:18
Гост

Къпането ще им е най-малкият проблем от сега нататък.

Ирония на съдбата
Ирония на съдбата
06 декември 2018 16:24
Гост

Какъв обрат само. До вчера се къпаха в разкош, а сега нямат вода ежедневно за тези им нужди.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2018 15:17
Гост

Добре, че колегите от Франция съдействаха.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2018 15:13
Гост

Ето такива като Баневи трябва да останат в ареста, защото може да повлияят на свидетели. А не да държат Иванчева там.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2018 15:15
Гост

Те са си направо за затвора.