Подсъдимият бизнесмен Николай Банев е заплашвал свидетелка по делото срещу него и я предупредил да внимава какви показания дава. Това става ясно от окончателното определение на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), с което въпреки приетите показания в жалбата на свидетелката, съдиите решиха, че Банев не трябва да остава повече под домашен арест и му определиха гаранция от 500 000 лева.

Свидетелката Мария Николова е подала жалба в Специализираната прокуратура, като е обяснила, че на 2 октомври около 18 ч. Банев ѝ се обадил по телефона, а тя приела обаждането като заплаха за живота ѝ, защото го познавала като безскрупулен. В жалбата си тя разказва и думите му към нея: „Ти си умно момиче и знаеш какво трябва и какво не трябва да говориш.“

След това Банев я уведомил, че засега нямал лоши чувства към нея, но я предупредил, че ако потвърди показанията си от досъдебното производство, щял да я зачеркне завинаги.

„Свидетелят се опитал да обясни, че пред съда ще трябва да говори само истината, но подсъдимият ѝ заявил, че „нали знаеш, колелото се върти и сега вече не съм затворен“, разкрива съдът съдържанието на жалбата на свидетелката.

Банев беше задържан повече от две години и половина, след като беше арестуван през октомври 2018 г. През май т.г. съдът промени мярката му на домашен арест, а през октомври той и съпругата му Евгения осъдиха България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), включително заради дългия арест. В мотивите си съдът в Страсбург отбеляза, че продължителността на задържането, включително и домашният арест, е тревожна. Така се стигна до ново определение на спецсъда, който веднъж вече беше определил гаранция от 1 млн. лева на Банев, но втората инстанция я отмени. В края на октомври, вече и след решението на ЕСПЧ, спецсъдът отново определи гаранция на Банев, но от 200 000 лева.

Именно това определение протестира прокуратурата пред АСНС, като посочва и показанията на заплашената свидетелка, за да мотивира искането Банев да остане под домашен арест, но не и ново задържане под стража. Той пък твърди, че не може да плати 200 000 лева, защото не разполага с толкова пари заради обезпечителните мерки на антикорупционната комисия. Банев е поискал съдът да не взема предвид и показанията на свидетелката, защото информацията не била събрана по реда на НПК. Той заявява също, че няма намерение да се укрива, защото има мотив да изчисти името си с активно участие в делото до оправдаването му.

От определението на съдиите Емилия Петкова (председател на състава), Венелин Иванов (докладчик) и Аделина Иванова, става ясно, че заради констатацията на ЕСПЧ за „тревожно“ продължителното задържане на Банев, което вече надхвърля 3 години, те също приемат, че няма как да не му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. Според съдебния състав обаче продължава да има обосновано предположение, че е извършил престъпленията, за които е обвинен, включително за пране на пари и укриване на над 1,5 млн. лева данъци.

По този повод съдът пише, че според събраните доказателства и показания на свидетели, има обосновано съмнение, че Банев и негови приближени са извършвали сделки, с които той е насочвал активи на управлявани от него фирми в България към многобройни офшорки. Така се създавало фиктивно задлъжняване на българските фирми, което е ползвано като привидно основание активите им да бъдат придобивани от офшорните дружества.

„Налице е обосновано подозрение за системно и обмислено съгласувано използване на различни лица като номинални собственици и представители на някои от дружествата, чрез които са се осъществявали сделки и/или преобразуване на имущество, които процеси са контролирани от подсъдимия и лица от семейството му, като всички преднамерено извършвани финансово – икономически действия водели до увеличаване активите на същите офшорни дружества, което обосновано може да се подозира, че се случвало само по указания и по волята на подсъдимия Банев и членове на семейството му“, пише в определението.

Съдът е категоричен, че продължава да има риск Банев да извърши и друго престъпление, като отбелязва в определението си разговора със свидетелката Николова и предходни доказателства за негови разговори от ареста.

Според АСНС обаче дори и Банев да бъде оставен под домашен арест, тази мярка може да възпрепятства само укриването му, но не и заплахи, за каквито е свидетелствала Николова. Така съдът решава, че трябва да му наложи парична гаранция, но в по-висок размер и определя той да е 500 000 лева.

В отговор на възражението на Банев, че не може да плати гаранцията, съдебният състав посочва, че множеството му офшорни фирми вероятно имат достатъчно активи и може да се предположи, че по сметките им има достатъчно пари, които не са запорирани от антикорупционната комисия.

„Следва да се отбележи, че „Гаранцията в пари“ може да бъде внесена и от друго лице, а не само от подсъдимия“, напомня в заключение съдът.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 11:50
Гост

3 години задържан без присъда. Компетентните органи са имали всичкото това време ?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 декември 2021 15:39
Гост

Егати наглия тип!

Anonimen
Anonimen
03 декември 2021 21:37
Гост

На всяка свиня й идва коледата.

Лозан
Лозан
03 декември 2021 17:22
Гост

Да ви припомня, че Европейския съд осъди България за продължителен арест на Банев.Човекът знае, че трудно би задържан отново, дори да идоли свидетелката.

Пеевски кога??? Гешев оставка!!!
Пеевски кога??? Гешев оставка!!!
03 декември 2021 16:55
Гост

Извършил престъпление като бил отклонявал средства към офшорни фирми. А Пеевски от списъка „Магнитски“ и „Пандора“ кога ще задържите по същите обвинения, спецподлоги на мафията???

Адвокат
Адвокат
03 декември 2021 17:57
Гост

Явно не си запознат какво му е обвинението

Anonimen
Anonimen
03 декември 2021 21:39
Гост

Делиянчо си има крило над себе си. Всевишния Боко.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2021 16:24
Гост

Скандално решение на съда да го пусне

Анонимен
Анонимен
03 декември 2021 16:24
Гост

Такива хора трябва да седят в затвора след подобни показания.

Cerkov
Cerkov
03 декември 2021 16:23
Гост

Еми такава ни е цялата работа

Анонимка
Анонимка
04 декември 2021 22:00
Гост

Абе тия парите ги нямат за нищо не братче ква е тая гаранция бе,за кинти се навеждате на всеки престъпник.народа психяса от глад тези недосегаеми псевдочовеци си играят с човешки неволи еее бати и идиотщината айде вземете се у ръце бе нещастници хората се гърчат с по 500 лв заплати тези си веят ония работи както им скимне . Явно оправия ще има когато ако започне публично бесене наред.

Ananieva
Ananieva
03 декември 2021 16:22
Гост

Абе стига глупости бе. На тоя си му личи, че е мафиот.

Aсен
Aсен
03 декември 2021 21:41
Гост

И действията му говорят същото.

Стаматова
Стаматова
03 декември 2021 16:22
Гост

Е добре де, ние, като онбществео, ще допуснем ли тази пародия?

Електорат
Електорат
03 декември 2021 21:42
Гост

Нищо не зависи от нас.

Demireva
Demireva
03 декември 2021 16:22
Гост

Да не се чудят после защо няма адекватни свидетелства от жената

Димитриев
Димитриев
03 декември 2021 16:21
Гост

Пълен простак и явно престъпник. То си му личи, че не му е чиста работата

Anonimen
Anonimen
03 декември 2021 21:43
Гост

Отвсякъде.

Неман
Неман
03 декември 2021 16:21
Гост

Това е повече от скандално. Аз съм изумен,че не е в ареста

Лозан
Лозан
03 декември 2021 16:16
Гост

Колелото се върти.Защо мислите искат да закрият спеца- за да може такива като Баневи, Арабаджиеви, Божков да се върнат към бизнеса си и участват в намаляване на корупцията в България

Asparuhov
Asparuhov
03 декември 2021 16:23
Гост

Ти адекватен ли си бе? Лозан бил.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2021 16:24
Гост

Глупости