Никакви последици не трябва да има за шофьорите след положителен полеви тест за наркотици, докато няма резултат от кръвно изследване. Освен това трябва да бъде променена наредбата за установяване на алкохол и наркотици, като в нея бъде разширен списъкът от лаборатории, където се правят кръвни изследвания, за да не чакат шофьорите с месеци.

Това заяви пред „Нова телевизия“ акад. Добрин Свинаров, който е началник на Клиничната лаборатория и клинична фармакология в УМБАЛ „Александровска“.

„Наредбата е архаична, тя не отговаря на съвременните изисквания“, заяви акад. Свинаров и обясни, че при тестването трябва да се спазват правилата за токсикологичния анализ, които са ясни и еднозначни.

„Правилото за токсикологичния анализ, независимо дали говорим за клинична токсикология, или за целите на криминалистиката, е тестовете задължително да се извършват на две равнища. Първото е откриване, а второто задължително равнище преди вземане на всякакви мерки, е потвърждение. Кръвният тест е потвърдителният и нямаме право на действие преди потвърждение“, обясни Свинаров.

По думите му, при тестовете, използвани от полицията, се откриват само част от съединенията, за които са предназначени.

„От една страна, негативният полеви тест може да не означава чист тестуван. От друга, позитивният тест може да е обременен от грешка, декларирана в спецификата на теста. Всеки производител декларира какви са възможните пречки и вещества, които могат да дадат фалшиво положителни резултати“, каза още Свинаров. Като пример за такива вещества, той посочи, че много от комбинираните препарати за настинка съдържат псевдоефедрин, който при тестване дава позитивен резултат за амфетамини. Според експерта положителен тест за морфин може да се получи при употреба на кодеин, който също се съдържа в лекарства за настинка.

Един от основните проблеми при фалшиво положителните тестове за наркотици е, че шофьорите чакат месеци наред, докато излязат кръвните им проби и докажат, че са чисти, а през това време търпят санкции. Причината за това е, че липсват достатъчно потвърдителни лаборатории, което също е проблем на наредбата. В нея в записано, че пробите се изпращат за изследване само в специализираните химико-токсикологични лаборатории на ВМА в София и Варна, в лабораторията към Медицинския институт на МВР, в научно-техническите лаборатории към ОДМВР или в Националния институт по криминалистика при МВР.

Според акад. Свинаров обаче в момента действащите лаборатории са една или две и това води до огромното забавяне в резултатите.

„Липсват достатъчно потвърдителни лаборатории и стратегия да бъдат разгърнати 6-8 центъра в страната. Характерно е, че те са изключително високо специализирани, изискват скъпа апаратура и много висока подготовка на персонала, с международна акредитация. Тя не може да е от институция като министерство, което и да е то. Само службата за акредитация може да ги присъжда. Доколкото знам една-две функциониращи лаборатории има. Опитите за такива са неуспешни заради това, че остават ненатоварени заради наредбата“, обясни Синаров и подчерта, че резултатът от една кръвна проба може да става за два-три дни.

По думите му при доставка на полевите тестове, всяка партида трябва да бъде валидирана, като се извършват експерименти и се докаже кои вещества, които са сродни химически, но не са в групата на наркотиците, могат дадат фалшив позитивен резултат.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Отвратен
Отвратен
24 октомври 2022 16:30
Гост

Така ли?
Вие усещате ли се каква бомба залагате?
Що народ изгоря след полеви тестове с наказания и административни мерки! За тия хора какво предлагате?

Мария
Мария
24 октомври 2022 21:26
Гост

Амнистия

Любител
Любител
24 октомври 2022 15:38
Гост

Най голямата гавра е, че дори невалидния тест /при който липсва резултат/ се приравнява на положителен от полицията, и за съжаление, от прокуратурата. Но така е у нас, вдигаме разкриваемостта, прокуратурата отчита натовареност , а някой стои и без книжка , и с повдигнато обвинение, без да има каквато и да е вина.

ганю
ганю
24 октомври 2022 16:04
Гост

Любителю /вярно си любител/ Полицията и Прокуратурата прилагат закона, а не се стремят да вдигат разкриваемоста. Кой приема закона, сещаш ли се, Любителю?

Дичо
Дичо
24 октомври 2022 14:37
Гост

Абсурдно е да има фалшиво положителни тестове за наркотици.

Филип
Филип
24 октомври 2022 14:38
Гост

В Абсурдистан е така 🙂

Отвратен
Отвратен
24 октомври 2022 16:32
Гост

Що?
За Ковид как има?
някой си намислил някакви си тестове и тества ли тества. И то – със сериозни последици, в зависимост от резултата.
Пък какво показват – бемлига?!

Симо
Симо
24 октомври 2022 14:36
Гост

Явно ще трябва да се прави по-бързо кръвната проба.

Temida_M
Temida_M
24 октомври 2022 13:00
Гост

Странното е, че за да се отклони вниманието от разпространението на дрога и да се заловят дилърите, вниманието се насочва към това че тестовете са фалшиво положителни. Арестувайте дилърите и този въпрос за полевите тестовете няма да се налага да се дискутира.

чичо Гошо от Почивка
чичо Гошо от Почивка
24 октомври 2022 12:13
Гост

Интересно, че никой нищо не казва за борбата с наркоразпространението? Тоя проблем тръгва от ченгетата и пак там свършва, обаче като им знаем възможностите … по-добре да се молим да имаме късмет я при пресичане на улицата, я при проверка с тест за наркотици, я със здравето, че не се знае какво ще ни изпишат докторите.

Anonimen
Anonimen
24 октомври 2022 14:32
Гост

Какво да кажат? Та дилърите висят пред училищата.

ганю
ганю
24 октомври 2022 16:13
Гост

Чиче Гоше, възможностите на полицаите са адекватни на възможностите на останалите членове на обществото. Това е така, защото полицаите произхождат, взаимодействат и се ръководят от останалите членове на обществото, включително и от тебе в някаква малка степен.
Така че – моли се, няма друг изход!

чичо Гошо от Почивка
чичо Гошо от Почивка
25 октомври 2022 9:52
Гост

Ганю, от далеч си личи, че си МВР кадър 😉 Нищо, де! Винаги се оправдавате с другите – такова било обществото и вие сте част от него, за това сте и ние сме на това дередже. Ах, тая родна полиция, тоя репресивен апарат, който все е жертва – я на обществото, я на собствените си тестове за наркотици, я на лекарствата за високо кръвно и стрес …Обществото, Ганю, се гради с личния пример и се разрушава от колективната отговорност, която всички знаем, че не е никаква отговорност 😉

Popo
Popo
24 октомври 2022 11:59
Гост

Голям проблем стана

Любен
Любен
24 октомври 2022 11:58
Гост

Типично по нашески. Убити хора от разглезени шофьорчета. Хора без устои. И като почна държавата да ги проверява уж и се оказа, че няма с какво

Bobi
Bobi
24 октомври 2022 11:57
Гост

Абе простотия бе

Мики
Мики
24 октомври 2022 14:32
Гост

Пълна!

Nikolina
Nikolina
24 октомври 2022 11:56
Гост

Надявам се да сменят начина и уреда за тест

Филип
Филип
24 октомври 2022 14:34
Гост

Би било добре.

Хаторска
Хаторска
24 октомври 2022 11:56
Гост

Добре, тия проблеми имат ли ги в Евеопа

Нина
Нина
24 октомври 2022 11:55
Гост

Е то вече за да стигн на село трябва да треперя освен ненормалниците да не ме засекат и да катастрофирам, също така да не ме спре полицай и да ме изкара наркоман, защото съм пил Паракофдал за главата…

Шпръц
Шпръц
24 октомври 2022 11:54
Гост

Излиза, че повечето положителни проби, закоито ни говорят са отрицателни

Dani
Dani
24 октомври 2022 11:53
Гост

Надявам се, че ще се вразумят

Чора
Чора
24 октомври 2022 11:53
Гост

Е логично е