Кой сте Вие, адвокат Данов?

Аз съм обикновен български адвокат.

Защо решихте да се кандидатирате за председател на Висшия адвокатски съвет?

Познавам отблизо проблемите на адвокатурата. Дългогодишната ми адвокатска практика и административен опит ми дават увереност, че започнатите от мен промени на регионално ниво могат да бъдат продължени и на национално. Имам идеи за разрешаване на натрупаните в продължение на години проблеми в българската адвокатура, както и идеи, които да разрешат актуалните предизвикателствата, стоящи пред нея.

Кои са най-сериозните проблеми на българската адвокатура?

Един от най-сериозните проблеми на адвокатурата е разделението на българските адвокати. Проявление на това разделение е невъзможността да се постигне консенсус по важни за самата адвокатура въпроси, какъвто е например новият Закон за адвокатурата. Казвам го с огромно съжаление, но адвокатурата към настоящия момент не е особено полезна дори за самата себе си.

Друго проявление на разделението е липсата на достатъчно грижа за младите колеги, които тепърва прохождат в адвокатската професия и то особено за тези, които работят самостоятелно. За мен фигурата на председателя на ВАдС е ключова за преодоляване на различията между самостоятелно практикуващите адвокати и такива в сдружения, между столичните адвокати и колегите от други населени места, между млади и по-възрастни адвокати.

Пред адвокатурата стоят за разрешаване и други важни проблеми, свързани с: работата на Единния портал за електронно правосъдие; системата за предоставяне на правна помощ; достъпа до професията адвокат; професионалната квалификация на адвокатите; диалога с Висшия съдебен съвет (ВСС), със съдилищата и други институции; нелоялната конкуренция и редица други.

Според мен, фундаментален проблем за адвокатурата е и липсата на пряк избор на нейните органи. Висша форма на демократизъм е именно прекият избор, той е и най-добрият вариант за връщане на доверието във ВАдС и важна начална точка за провеждането на реформа в адвокатурата.

Считам, че близо 14 000 български адвокати са огромна интелектуална армия, чийто потенциал е необходимо да бъде използван за разрешаване на същностните проблеми на адвокатурата. Голяма част от тези адвокати са хора с идеи и желание за участие в живота на адвокатурата и те трябва да бъдат насърчавани и привличани чрез утвърдени от новия Закон за адвокатурата механизми.

Ако бъдете избран, какво ще направите, за да ги решите?

Ще работя в посока приоритетно изработване на изцяло нов Закон за адвокатурата и иницииране на законодателна инициатива за приемането му; за промяна на процесуалните закони и Закона за данъците върху доходите на физическите лица, като процентът на нормативно признатите разходи се увеличи от 25% на 40% за адвокатите.

Ще работя в посока извършване на допитване до всички български адвокати относно пряк избор на председателите и членовете на всички висши органи на адвокатурата, по подобие на прекия избор на членовете на ВСС от съдебната квота, и ако е налице съгласие, ще работя за въвеждането му, в това число и за електронното дистанционно гласуване, наред с досегашния начин на гласуване.

Ще работя за актуализация на методиката на оценяване на адвокатския труд при осъществяване на правна помощ по реда на Закона за правната помощ, както и предвидените в Наредбата за заплащане на правната помощ размери на възнагражденията.

За мен високата професионалната квалификация на адвокатите е изключително важна, не само защото тя гарантира адекватна защита на правата и интересите на българските граждани, но и защото е свързана с престижа на адвокатурата. Затова ще предложа след вписването на колега за младши адвокат да се провежда в рамките на няколко месеца задължително обучение в Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“, което да завършва с полагането на изпит – по подобие на обучението на младши магистрати в Националния институт на правосъдието. Освен това е необходимо за всички адвокати да бъдат редовно организирани обучения за повишаване на квалификацията им, включително по европейско право, организиране на езикови курсове, включване на адвокати в международни стажове и др.

Ще работя за подобряване на възможностите за електронна комуникация на адвокатите със съдилищата; за гарантиран достъп на всеки адвокат до електронните досиета на делата; за гарантиран достъп до съдебните сгради, с какъвто разполагат прокурорите.

Ще работя за активното участие на адвокатурата в изработването на нормативни актове; за повишаване активността на ВАдС за отправяне на искания за издаване на тълкувателни решения до Върховния касационен съд и Върховния административен съд; за изготвяне на становища по образувани тълкувателни дела; за сезиране на Конституционния съд за противоречащи на Конституцията законови разпоредби.

Пред новия председател и новите членове на ВАдС стоят за разрешаване още редица задачи, които не могат да бъдат обхванати от интервю. Изисква се много работа, сили и енергия, за да не останат само пожелания иначе добрите и разумни идеи.

Защо адвокатите да Ви подкрепят за председател на ВАдС?

Вярвам, че изборите за висшите органи на българската адвокатура представляват всъщност състезание на идеи. Затова, ако моите идеи за развитието на адвокатурата се припознават от колегите, моля за тяхната подкрепа!

 

 

 

40
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Георги Калинов
Георги Калинов
18 май 2021 17:34
Гост

По делата му ще го познаете.
При адвокатите този библейски израз има два смисъла.
Не и при Данов обаче – той като адвокат дела няма.
Както сам се представя – с опит в правната помощ и медиация.
Не е виждал истински клиент с години.

Да.
Да.
18 май 2021 17:58
Гост

Има опит в правната безпомощност и в лав-мухабетите на фастъци, бадеми и уиски в кабинета на САК и на наша сметка. После следват такситата. Пак на наша сметка. После идва реда и на почивните бази на Витоша и морето. Според сезона. И така. Ами да … да не забравим и ОК „Адвокат“ и прочие и прочие. Това е коректния отговор на първия въпрос… и за десерт – БОРБА НА ИДЕИ.

Адвокат от САК
Адвокат от САК
18 май 2021 14:27
Гост

Четири години лъжеше и крадеше от САК, а сега се е огледал в голямата каца с мед. Данов е един интелектуален инвалид, подкрепян от магнаурци и няколко увехнали каки.

Карикатура
Карикатура
18 май 2021 13:34
Гост

Правната му безпомощност. В съчетание с интелектуалната му импотентност и управленския му нихилизъм, го правят това което Е.

само минавам
само минавам
18 май 2021 13:30
Гост

Понеже ми изтриха поста: Само Пеевски може да бъде по-успешен от Данов. Но и това не е сигурно.

Любител
Любител
18 май 2021 11:38
Гост

Излишни интервюта, конкубините са създали нужната организация. Но, ние сме си виновни. На изборите в САК гласуваха по малко от 25 % от адвокатите. И стройната организация успя. То още като сложиха изборите на Цветница, с втори тур на Великден беше ясно защо.

Re:
Re:
18 май 2021 13:24
Гост

3% стройно. Не 25%. Избраха делегатите ни.

Гьоте
Гьоте
18 май 2021 9:50
Гост

Данов е един велик гений. Недооценен.

Anonimen
Anonimen
18 май 2021 12:32
Гост

Така е. Желая му успех в надпреварата.

Случаен
Случаен
18 май 2021 9:48
Гост

Взел е всички идеи от Концепцията за нов ЗА, оповестена на сайта на ВАдвС и се опитва да се хареса на всички. С чужда пита помен прави. Това е достижение на този ВАдвС с всичките му кусури. Така, че освен материално, Данов краде и интелектуално, защото сам нищо не може да измисли. Всички знаем, че при плокък данък от 10 процента няма как да се увеличат нормативно присъщи разходи, ама така да се пишат популистки неща. Ако питаме адвокатите дали да се върне пропорционалното подоходно облагане и са се увеличат присъщите разходи, както беше преди плоския данък всички ще са… Покажи целия коментар »

Лозан
Лозан
18 май 2021 12:33
Гост

И на мен нещо не ми вдъхва доверие.

1001 нощ
1001 нощ
18 май 2021 9:46
Гост

Този вярва ли си, или го играе за Олимпиадата в Токио? Ако има пряк избор от 14000 гласа ще има 400. При тази „конкуренция“.

Ще ще ще ...бля-бля
Ще ще ще ...бля-бля
18 май 2021 9:42
Гост

Идеи, идеи, идеи … ядки, фастъци, бадеми …уиски,. таксита и коли … цял живот ще е така в САК … докато не ме изберете начело на ВАС!

Вярващ състезател по идеи
Вярващ състезател по идеи
18 май 2021 9:38
Гост

ОК „Адвокат“, и най-вече реализацията й, е прекрасен пример за способностите на др. Данов.

ps. Дано жена му не го бие, затова че се е кандидатирал ПАК.

само минавам
само минавам
18 май 2021 9:13
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Живко
Живко
18 май 2021 8:48
Гост

Добро интервю. Ще чакаме да видим резултатите

САК
САК
18 май 2021 9:27
Гост

По резултатите ще го познаете.

Георги Калинов
Георги Калинов
18 май 2021 17:35
Гост

Ами то резултатите в САК са видими, вкл. и на ОК Адвокат по негово време.

Джемеров
Джемеров
18 май 2021 8:47
Гост

Абе истината е, че само със силна адвокатура можем да се превърнем в успешна страна и демокрацията да възтържествува.

Иванова
Иванова
18 май 2021 8:47
Гост

Вълнувам се от това да имаме силна адвокатура.

Неман
Неман
18 май 2021 8:45
Гост

Разделението не е само при адвокатите, а на много места в обществото. Като цяло това разделение води точно до това, че не може да се вземе единодушно решение по наболелите за страната проблеми.

Анонимен
Анонимен
18 май 2021 8:44
Гост

Успех му желая. Мисля, че може да се справи успешно

Уиски, ядки, таксита, почивки, море, планина
Уиски, ядки, таксита, почивки, море, планина
18 май 2021 9:25
Гост

Ще се справи.

Симо
Симо
18 май 2021 12:34
Гост

О, на думи всички са много силни в началото.

Абагард
Абагард
18 май 2021 8:44
Гост

Добре отговаря. Какви са му шансовете обаче. Някой знае ли?

Re:
Re:
18 май 2021 9:16
Гост

Нулеви и клонящи към -1 по шестобалната система.

Петър
Петър
18 май 2021 12:35
Гост

За адвокатите е обществена тайна, че всички имат дар слово.

Asparuhov
Asparuhov
18 май 2021 8:44
Гост

Харесва ми адвокат Данов

адв. Маринков
адв. Маринков
18 май 2021 8:43
Гост

Прав е за толкова много неща. Толкова много неща наистина.

Стефан Рака
Стефан Рака
18 май 2021 9:24
Гост

Отровниците са много красиви същества.

Каменов
Каменов
18 май 2021 8:43
Гост

Наистина има разделение.

dixit
dixit
18 май 2021 8:17
Гост

Като български адвокат мога да кажа, че българският адвокат е отвратен управлението на адвокатурата и съвсем няма желание и идеи да се занимава с глупости!

Каменов
Каменов
18 май 2021 8:44
Гост

Абсолютен и неопровержим факт

Анонимен
Анонимен
18 май 2021 8:15
Гост

Идеите му са ОК. Няма как да не ги приема. Да видим

Напротив
Напротив
18 май 2021 9:22
Гост

Благодарение на измислената „система“ за ужким правна помощ, обикновен сопол може след всичко което причини в и от САК, да се явява като Спасителят в ръжта за Адвокатурата като цяло.

номенклатурата
номенклатурата
18 май 2021 8:13
Гост

Отговорите му са разумни и логични. Това е, което искат адвокатите, но на сладки приказки никой не се връзва. Трябват нови хора, а не само да се местят от един орган в друг и да правим адвокатска номенклатура

Мирча Кришан
Мирча Кришан
18 май 2021 9:18
Гост

Данов е 98% адвокатска номенклатура.

Kiki
Kiki
18 май 2021 12:36
Гост

Наслушали сме се на сладки приказки.

Анонимен
Анонимен
18 май 2021 8:09
Гост

След изнесеното за състоянието на САК как се кандидатира?! Дори не бях разбрал, че се е случило. Недоумявам!

фата моргана
фата моргана
18 май 2021 8:10
Гост

Що, бе – ще има ядки и химикалки за всички