По време на антиправителствените протести миналата година е подслушвана престъпната група, начело с Васил Божков, която е готвела държавен преврат, а не мирни протестиращи. Това съобщиха днес от прокуратурата и припомниха, че разследването е за престъпления против републиката по чл. 95 от Наказателния кодекс. Той предвижда и доживотен затвор за този, който участва в опит за преврат и насилствено завземане на властта.

Според държавното обвинение Божков е организирал тази дейност за лична облага, а целта на групата била да нанася побои, да предизвиква палежи и да руши чужда собственост. Участниците имали за задача чрез хулигански действия и предпоставки за ескалация на напрежението по време на протестите в София да създадат опасност за живота и здравето на протестиращите, уточниха от прокуратурата.

Шефката на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова подчерта, че по това разследване не са подслушвани мирни протестиращи граждани.

„Предмет на разследване не са гражданските протести и никога не са били“, заяви Маджарова пред журналисти. След това от прокуратурата изрично посочиха, че са следени само хора, за които имало данни, че са обвързани с извършващо се престъпление.

„Част от действията по разследването са допринесли и за предотвратяването на прекомерна ескалация на напрежение, нанасянето на значително по-сериозни вреди за гражданите и опазване устоите на държавността“, заявиха от държавното обвинение.

Преди месец пък вътрешният министър Бойко Рашков каза, че политици и граждани са били денонощно следени чрез специални разузнавателни средства (СРС) по време на протестите, като разследването било именно за престъпление против сигурността на републиката.

„Знам имената на подслушваните. Мога да кажа, че са проследявани граждани – не само политически и обществени дейци, а и протестиращи граждани. Доказателства има и аз тези доказателства ще ги представя на новосформирания парламент в съответната комисия за контрол върху дейността на службите за сигурност и контрола върху специалните разузнавателни средства, но нека парламентът да реши какво да прави. Това е единственото нещо, което аз мога да направя“, каза преди време Рашков.

От държавното обвинение потвърдиха, че са използвани СРС, но само срещу участниците в престъпната група на Божков.

„Да, по това досъдебно производство има прилагани СРС, но в резултат на прилагането на тези СРС има изготвени над 50 веществени доказателствени средства“, каза прокурор Маджарова и добави, че недоумява как може някой извън наблюдаващите прокурори да е наясно с факти и обстоятелства по делото.

Един от политиците, който заяви, че е бил подслушван е Настимир Ананиев от „Изправи се! Мутри вън“. Според шефката на спецпрокуратурата обаче политици не са били подслушвани в хода на това разследване, но на изричен въпрос за Ананиев, прокурор Маджарова каза, че няма да коментира, защото СРС се прилагат в условията на изключителна секретност и конфиденциалност.

За разследването прокуратурата съобщи още миналата година, когато бяха публикувани и записани със СРС разговори на Божков с ексдепутата от БСП Александър Паунов, журналиста Огнян Стефанов и с неустановен човек. В тях Божков коментира възможността да създаде партия, да събори правителството и главния прокурор, а освен това твърди, че осигурява масово присъствие на антиправителствените протести.

Никой не е влязъл в затвора за корупция през последната година

През изминалата година Специализираната прокуратура е наблюдавала 274 дела за корупция по високите етажи на властта, като на съд са предени 56 души, а петима от тях са окончателно осъдени. Това отчетоха днес от Специализираната прокуратура, като след това признаха, че до момента няма ефективно осъден, но няма и оправдателни присъди.

„Влязла в сила осъдителна ефективна присъда няма. Има такива, но не са влезли в сила“, поясни прокурор Маджарова и каза, че сред тези присъди има и такива срещу кметове. Тя обясни, че за последната година делата за корупция са се увеличили почти два пъти, а Специализираната прокуратура (СП) е била атакувана именно заради работата си. Маджарова изброи делата за тероризъм, шпионаж и разследванията срещу хора, които са се ползвали с „финансова неприкосновеност“. Като заслуга единствено на СП тя посочи и отпадането на мониторинга от Брюксел за организираната престъпност, като изтъкна и справянето с телефонните измами.

„Всичко това се дължи на Специализираната прокуратура. Специално за тези лица, които са били считани за неприкосновени, в момента текат съдебни битки“, посочи Маджарова.

Шефката на СП коментира отново и акцията на прокуратурата в президентството миналата година, като подчерта, че не става дума за „нахлуване“.

„Магистрати от СП никога и по никакъв начин не са нахлували в президентството. Извършиха действия по разследването след надлежно разрешение от български съд и бяха въведени вътре от административен секретар на президентството“, заяви Маджарова.

Няма основания за отстраняване на главния прокурор

Шефката на СП сподели и личната си позиция по предложението на правосъдния министър Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

„Основания за отстраняване на главния прокурор, с оглед мотивите, които са изтъкнати, не са налице. Защо сега, защо точно в този момент? Мисля, че можете да си отговорите на този въпрос“, каза Маджарова.

Тя коментира и част от изнесените аргументи в сигнала на вътрешния министър Бойко Рашков за отстраняването на главния прокурор, който описа разгласяваните от държавното обвинение записи от СРС по отделни разследвания.

„Прокуратурата информация от специални разузнавателни средства не изнася. Прокуратурата е качвала в сайта си информация за изготвени в резултат на прилагани СРС, веществени доказателствени средства, които са явни, а не секретни“, заяви Маджарова.

Тече интензивно разследване на случая с къщата в Барселона

Шефката на Специализираната прокуратурата каза още, че проверката за казуса с къщата в Барселона, в който е намесено името на бившия премиер Бойко Борисов, вече е прераснала в досъдебно производство.

„Не говорим за проверка, имаше предварителна, която прерасна в образуване на досъдебно производство. Тече интензивно разследване“, каза Маджарова и обясни, че се извършва финансова експертиза за произход „на едни средства“, тъй като предметът на делото е пране на пари.

Още миналата година Борисов беше извикан и даде обяснения, като отрече да има къща там и да е ходил в Барселона в последните над 15 години.

„Сега в процесуално качество не е разпитван, но това е тактика на разследването“, посочи още прокурор Маджарова и уточни, че засега няма повдигнати обвинения.

Делото в Испания започна, след като испанският вестник „Ел Периодико“ публикува разследване за имотите и бизнеса на бившата Мис Бикини Борислава Йовчева и нейни близки и ги свърза с Борисов. Самият Борисов отрече да има дете от манекенката, а тя продаде къщата в Барселона и се отказа от луксозния бутик, който държеше в центъра на града.

Преди дни пък съпругът на Йовчева обяви, че разследването в Испания е прекратено, но се оказа, че Каталунската прокуратура просто го е прехвърлила на българските власти.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Емилия
Емилия
22 юли 2021 13:44
Гост

И какво сега, прокуратурата ще ни лъже до край?!? Грозно, престъпно и неприемливо поведение?!? Българите не са ви малоумни роби за да продължават да ви вярват. И на децата вече е ясно, че се опитвате да си измиете ръцете с Божков, престъпници коримпирани! Как не ви е срам да продължавате да фабрикувате фалшиви обвинения и тормозите толкова много невинни хора, уж свързани с измислените ви групи и жестоко несправедливо обвинения срещу Васил Божков?!? Колкото повече лъжете и атакувате невинни хора, толкова по дълбоко затъвате в тинята на пресъпното си падение! Ще отговаряте пред народа и онеправданите, скоро!

ЗАКРИВАЙ!
ЗАКРИВАЙ!
21 юли 2021 7:52
Гост

Само тези абсурдни твърдения на прокуратурата се основание парламентът да закрие изцяло прокуратурата, да реучреди прокуратурата с нови хора и в редуциран състав, и да лустрира сега инсталираните!

Да попитам-а какво става с прескачаките пред парламента?

Анонимен
Анонимен
20 юли 2021 18:41
Гост

Моля, жива да не бях.

Аз си мислех, че психиатрията работи с качествени материали, но то .

Анонимен
Анонимен
20 юли 2021 19:28
Гост

Не е така, той не е луд, а просто малоумен. Но явно предусеща близки срещи с бай Ставри и затова е решил да пледира „невменяем“ и сега тренира.

Анонимен
Анонимен
20 юли 2021 14:05
Гост

Къде са обвинителните актове срещу участващите в опит за преврат? Съставени били доказателтвени средства, а за какво са използвани, ако не за повдигане на обвинение? Прокуратурата била съдействала със СРС за предотвратяването на прекомерна ескалация на напрежение? Откога прокуратурата е орган по предотвратяване на напрежение? Какви правомощия имат прокуратурата да подслушва някого за да предоврати престъпление? Прокурор Маджарова толкова ли е тъпа, че не може да измили нещо по-добро от това? Изобщо има ли и един прокурор, който да не е прекалено тъп за да измисли някакво правдоподобно оправдание на престъпленията, които вършат? И за капак – „Влязла в сила… Покажи целия коментар »

Фриц Клингенберг
Фриц Клингенберг
20 юли 2021 13:19
Гост

Коректната лексика.

Откога Божков стана синоним на ЦРУ?

Всички прекрасно знаят, или се досещат, че зад протестите бе Мустафата, понеже американците в изблик на гняв срещу потока, решиха да мъстят. Отделен е въпросът, какво представлява сценария, доколкото имаха такъв.

Е, нищо не постигнаха. Както винаги. Днес вече признаха загубата на играта за Северен поток.

Божков е дребна рибка за тия игри и пари.

Мики
Мики
20 юли 2021 13:19
Гост

До тук имат само обвинения. Ами хайде хванете го и го осъдете.

Simo
Simo
20 юли 2021 13:20
Гост

Само да не е поредният кьор фишек.

Борис
Борис
20 юли 2021 13:18
Гост

Това е ужасно просто. Дано да не е истина.

Анонимен
Анонимен
20 юли 2021 13:23
Гост

Ужасно е прокуратурата ни да е не само некомпетентна, но и поръчкова.

Тъпи, нагли или и двете???
Тъпи, нагли или и двете???
20 юли 2021 13:16
Гост

Дори малките деца знаят, че за да бъде успешно проведен преврат, трябва подкрепа от силови ведомства – полиция или армия. А тук в най-добрия случай има единствено шепа лумпени от футболните агитки, които са замервали полицаи с подръчни материали. С тях ли е щял да бъде осъществен държавния предват, неуважаеми малоумни и същевременно нагли представители на родната прокуратура???

Анонимен
Анонимен
20 юли 2021 13:12
Гост

Пълни глупости! Кой знае колко хора са били на хранилка при Божков. Ама като си отвори устата им стана неудобен.

Кухи каскетни кратуни! Позор! Оставка! Затвор!
Кухи каскетни кратуни! Позор! Оставка! Затвор!
20 юли 2021 13:04
Гост

Най-големите престъпници са протестърите! Не само замисляха хакване на пръскачките за поливане на тревата пред НС, но и пръскаха с вода от PVC бутилки органите на реда по време на протестите! Къде е сега преПравен свят да обясни как по-голям опит за държавен преврат от това не може да съществува в световната история!

Анонимен
Анонимен
20 юли 2021 13:11
Гост

Умра циганката дето ги хвалеше тези нагли престъпници. ОПГ „Тиква, Каскет и сие“ – заедно при бай Ставри!

Haralampi
Haralampi
20 юли 2021 13:01
Гост

Подкрепям това, че се защитава националния интерес, но не подкрепям това, че може и покрай сухото и мокрото да е пламнало и да е подслушвано.

Spiridon
Spiridon
20 юли 2021 13:08
Гост

Естествено! Очевидно е, че лъжат.

Анонимен
Анонимен
20 юли 2021 13:20
Гост

Това не е национален интерес. Пионките на Доган сарай са сложени да следят за свинския интерес. А в интерес на целия народ е тези кукли на конци да бъдат окончателно изчегъртани от системата.

Аналог
Аналог
20 юли 2021 13:00
Гост

Бе да гние в затвора Божков бе. Ако могат да го хванат де.

Анонимен
Анонимен
20 юли 2021 13:10
Гост

За мен той е последният човек, който ще замисля преврат.

Анонимен
Анонимен
20 юли 2021 13:13
Гост

Да не е луд да се върне. Живее си живота в топлите страни.

Nenov
Nenov
20 юли 2021 13:00
Гост

Пошла работа е това, но по-плшещото е, че 3% почти събра този уруд „Българско Лято“

Хари
Хари
20 юли 2021 13:14
Гост

Прост народ, слаба държава.

Каменов
Каменов
20 юли 2021 12:59
Гост

И като е такъв Божков защо държавата му е дала да си прави партия и да му гледам наглата престъпна мутра от какви ли не билборди, включително залапени до Извора на Белоногата – парка до Харманли? Вероятно от циганите дето са му в партията?

Анонимен
Анонимен
20 юли 2021 13:14
Гост

Защото такъв е законът. Учредяването на политическа партия е по ЗПП, а презумпцията за невиновност установява, че подсъдими и обвиняеми са невинни до доказване на противното.

Иначе колко е морално човек с 18 обвинения да учредява политическа партия и да се явява като кандидат за народен представител е друг въпрос. Още повече, че се укрива и не доказва своята невинност, ако смята, че е невинен.

Как така?
Как така?
20 юли 2021 14:13
Гост

Хем пишете за презумпцията за невиновност, хем го карате да доказва, че не е виновен?!?

Анонимен
Анонимен
20 юли 2021 12:59
Гост

Абееее… в началото може и тия да са подслушвали, но покрай тях дали не е и някой друг подслушван? Айде айде…

Бобо
Бобо
20 юли 2021 13:16
Гост

Да, интересно как ще подслушват избирателно хора в този калабалък.

Анонимен
Анонимен
20 юли 2021 12:58
Гост

Васил Божков си реши, че като е страшно богат и може и преврати да прави.

Равиоленска
Равиоленска
20 юли 2021 12:58
Гост

Според мен това е ужасно, което е опитал да направи Божков, ако е вярно де. Че то вече не знаеш на кого да вярваш.

Цветков
Цветков
20 юли 2021 12:57
Гост

Че Божков е говедо и е за затвора е пределно ясно. Даже е за строг затвор от тия гадните в Латинска Америка, но върпосът е и в това, че Гешев не е стока.

Анонимен
Анонимен
20 юли 2021 13:09
Гост

Гешев меко казано не е стока. Той е обида дори за говедата и останалите тревопасни в България.

Zeta
Zeta
20 юли 2021 12:57
Гост

Божков заради личната си облага се зае и с Левски. Искаше да подтикне после феновете да идат да го подкрепят на улицата за да не му вземат бизнеса. Мръсник си е.

Велизара
Велизара
20 юли 2021 12:56
Гост

Е то е ясно, че всичко, което прави Божков е за собствена облага. Включително и партията, която създаде и която някакви празноглавци берящи малини или чистещи клозети в Англия подкрепят.