Наталия Николова получи втори мандат като ръководител на Софийската окръжна прокуратура. Прокурорската колегия единодушно ѝ гласува доверие с думите, че е „пример за административен ръководител“, „изключителен професионалист“, „много организирана“, „не се страхува да поема отговорност“.

Наталия Николова беше единствен кандидат за поста. При изслушването си тя представи много интересни факти във връзка с предстоящата реорганизацията на районните прокуратури. В района на СОП те са девет. Според приетото преди две години от Прокурорската колегия, те трябва да се влеят в районната прокуратура в областния град.

В случая обаче такава районна прокуратура-център няма. СОП е в София, а деветте РП са разпръснати в голям район, на места труднодостъпен. А от това следва втори проблем – транспортният.

Наталия Николова обясни, че разстоянията между населените места са големи, пряка транспортна връзка между тях почти няма, а ако има е веднъж на ден, а в някои случаи – на седмица. И даде пример, че от Ихтиман за Самоков има само един автобус – в петък, а в неделя пътува в обратната посока. „За всяко едно населено място първо трябва да се стигне до София и от тук да се отпътува за другото – например от Своге до Самоков трябва да се мине през столицата. Същото е от Пирдоп до Самоков“, сподели Николова.

И добави, че Ботевград и Етрополе са близо, но има само един автобус дневно. За да се стигне от Етрополе до Пирдоп, трябва да се мине през прохода Кашана, но той от години официално е затворен за автомобили, независимо че е проходим.

Според нея има вариант за реформа на съдебната карта, но тя не го вижда като окрупняване на всички районни прокуратури в една, а да останат три.

Например да се обединят северните – Костинброд, Своге и Сливница, макар между тях почти няма пряк достъп.

В следващата група да влязат Ботевград, Етрополе, Елин Пелин и Пирдоп.

И третото обединение да е на Ихтиман със Самоков.

„Географски си го представям, но не и с всички други подробности. В момента, в който стартира реформата и започнат да възникват проблеми, може да се търсят разрешения“, каза още Наталия Николова. Но, по думите ѝ, първо трябва да се помисли за това как гражданите ще се придвижват.

„Проблемът е съдебен, правораздавателен и транспортен, особено в зимни условия“, коментира главният прокурор Сотир Цацаров.

Тук Николова обясни, че през зимата условията в района са изключително тежки – например край Гълъбец, пътят за Самоков, дефилето през Етрополския връх, пътят за Своге.

„Проблемът ще е даже за мобилния център – да отреагирате от една точка в друга при зимни условия“, вметна Йордан Стоев.

Всички мобилни центрове са 4х4, ние сме предвидлива прокуратура

отговори му Цацаров. Наталия Николова на свой ред каза, че проблемите ще се решават в движение.

Другият любопитен факт от изслушването беше свързан със споразумение на СОП с прокуратурата в Нюрнберг. Като Гергана Мутафова попита кандидатката дали реално нещо се прави по това споразумение.

Наталия Николова обясни, че с колегите си от Германия се редуват – една година те идват тук, на следващата български прокурори отиват там за обмяна на опит.

Чужденците били изненадани, че българските обвинители влизат по административни и граждански дела. Наложило се домакините да ги заведат в административния съд и да видят какво прави прокурорът по тези производства.

Нашите прокурори пък били впечатлени от обвинителните актове в Германия. Когато били там, им показали как се пише обвинителен акт за убийство. Ставало дума за случай, в който мъж убил съпругата си, докато петгодишното им дете спяло в съседната стая.

Прокурорът в Нюрнберг отворил един формуляр на лаптопа си, написал номера на досъдебното производство, пострадалото лице, отнетите вещи, натиснал един бутон и обвинителният акт бил готов.

Българските прокурори го попитали няма ли съдебно-психиатрична експертиза, на което им отговорили, че е назначена такава, но е изтекъл поставеният шестмесечен срок за изготвянето ѝ, а тя не била готова. Затова внасят делото без нея, а вещите лица ще я депозират в съда, когато са готови. Последвал друг въпрос от българските прокурори – няма ли при това положение съдът да върне обвинителния акт, защото не е изяснена фактическата обстановка. „А, не. Съдът ще си направи всичко останало“, им отговорили.

Йордан Стоев заяви, че ще подкрепи Наталия Николова за поста. Поясни, че я познава от години като отличен юрист и много добър администратор, за което говори и първият ѝ успешен мандат като шеф на СОП. Стоев добави, че Николова познава всички проблеми и винаги успешно успява да се справи с тях.

„Основното обаче, заради което ще я подкрепя, е качеството ѝ винаги да поема отговорност и да дава пример, готова е да работи на терен, като се лишава от личното си време на почивка. Тя ще е успешен ръководител и ще допринесе за постигане на високи резултати на СОП“, каза Стоев.

Гергана Мутафова обясни, че не познава Наталия Николова, но ще я подкрепи заради неин жест отпреди месец, който показвал манталитет и отношение.

„В 20-годишния си прокурорски стаж за първи път видях предложение на административен ръководител за закриване на бройка на служител и предоставянето ѝ на районната прокуратура в Своге. Едно такова предложение говори за отношението ѝ към прокуратурата, която ръководи и към тези, които са ѝ подчинени“, каза Мутафова.

„Г-жа Николова безспорно притежава много организационни качества. Като прокурор във ВКП съм работила с нея по определи въпроси. Тя има много бърза, адекватна и компетентна реакция“, заяви на свой ред Даниела Машева.

Главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че районът на Софийската окръжна прокуратура е изключително тежък. „Достатъчно е да спомена най-тежките пътно-транспортни произшествия – верижната катастрофа в тунела „Ечемишка“, на магистрала „Тракия“, край Своге, за която следващите дни предстоят обвинения. Има и тежки криминални престъпления, например в Ботевград. Независимо дали е убийство или пътно-транспортно произшествие, нямало е случай, в който Наталия Николова да не е била на място, където организира колегите си. Изключително добър професионалист, това е човек, който е безкрайно организиран и безкрайно отдаден на работата. Тя е пример за ръководител и на 100% ще я подкрепя“, посочи главният прокурор.

Така с 11 „за“ Наталия Николова получи втора мандат като шеф на Софийската окръжна прокуратура.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Фен
Фен
20 април 2019 17:35
Гост

Съдебната карта че е остаряла, остаряла е. Отдавна е ясно, че не отразява динамиката на населението у нас. Така че идеята е добре. Но защо добрите идеи изведнъж се появяват около конкурси и избори, а не са работно ежедневие през мандата?

Анонимен
Анонимен
17 април 2019 14:45
Гост

Браво! Точният избор.

Колега
Колега
17 април 2019 14:45
Гост

Винаги съм бил „за“ продължаването на мандата на такива хора, които си вършат работата перфектно.

Ненчо
Ненчо
17 април 2019 14:44
Гост

Вливането на районните прокуратури в СОП е неизбежна стъпка към реорганизацията. Дано да се намери решение относно транспортният проблем, който е доста сериозен.