Националната агенция за приходите (НАП) е окончателно осъдена да плати глоба от 55 000 лева след като запорира сметките на жена заради чужд дълг.

С неподлежащо на обжалване решение Върховният административен съд (ВАС) сложи точка на казуса, за който „Лекс“ писа. През есента на миналата година НАП беше глобена с решение на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), а след това Административният съд София-град отхвърли жалбата на агенцията. Делото стигна и до ВАС, но преди дни върховните съдии оставиха в сила решението на първата инстанция, като заявиха, че глобата дори е в пъти по-малка от средното.

Абсурдният случай, заради който е глобена НАП, е от януари 2018 г. Тогава агенцията получила от Германия искане за събиране на задължения на българка, управител на фирма „Dogus Food“, като в него фигурирали само две имена – И. Г. и дата на раждане. След 3 дни служителка на НАП поискала от германските власти да разменят местата на двете имена – собствено и фамилно и да станат Г. И.

После от НАП направили справка в ЕСГРАОН и установили, че има само една жена с тези имена и дата на раждане – Г. Б. Иванова. След това искането било изпратено към дирекция „Събиране“ на НАП за принудително събиране от публичен изпълнител на 169 000 лева от неплатени данъци в Германия. Последвали запори на банкови сметки на Иванова, която се свързала с публичния изпълнител и обяснила, че никога не е била в Германия, за да дължи данъци там.

Едва тогава била направена допълнителна проверка и били изискани още данни от Германия, за да се установи, че търсената длъжница е друга Г. Иванова, с друго моминско име, различна дата на раждане и адрес в България.

Това обаче става повече от година по-късно, а санкцията от КЗЛД е за незаконно събиране и употреба на лични данни. Комисията изброи, че в нарушение на закона и на Общия регламент за защита на данните, агенцията е обработила трите имена, ЕГН, постоянен и настоящ адрес, семейно положение, номер на лична карта и номера на банкови сметки на Иванова. Глобата беше наложена и заради големия обем лични данни, продължилото година и половина нарушение и безспорните вреди за жената, изразени в безпокойство и притеснение.

Още в решението на АССГ се казваше, че в случая НАП е допуснала нарушение в самото начало на процедурата – на етапа на събиране на данните чрез справката в ЕСГРАОН, което впоследствие е довело до тяхната неправомерна употреба и предоставяне, във връзка с образуваното изпълнително дело и изпращане на запорни съобщения до жената. Според съда сигурният начин за идентификация на едно лице е чрез ЕГН, а справката в регистрите, от която е направен извод, че няма друго лице с такова име, като на Иванова, чиито сметки за били запорирани, не означава, че не е извършено нарушение.

„Дори и името да е уникално (а то в случая не е), само то не създава уникална връзка с лице, което не е публична личност“, заяви съдът.

Според ВАС приходната агенция е трябвало още в началото да изиска допълнителна информация от Германия, вместо да пристъпи веднага към идентификация чрез справка в ЕСГРАОН само по налични две имена и дата на раждане.

„С оглед на установеното обосновано е прието от съда, че не са били налице условията за допустимост на обработването на лични данни на лицето, поради което правилно административният орган е квалифицирал извършеното като нарушение на чл. 4 от ЗЗЛД (отм.) и чл. 6, §1 от Регламент 2016/679. Не е установено както наличието на допустимост на събирането на лични данни на Г. Иванова, така и тяхната употреба за образуване на изпълнително дело срещу нея за събиране на недължими вземания и наложените в тази насока обезпечителни мерки“, пише ВАС.

За размера на наложената глоба, върховните съдии подчертават в решението си, че тя е „в пъти по-малка от средния предвиден размер“. Затова ВАС е категоричен, че няма основания за намаляването ѝ, тъй като с този размер са постигнати ефективност и възпиращ ефект, без да е нарушен принципът на пропорционалност и изискването за съразмерност спрямо констатираното нарушение.

Тъй като НАП обжалва на две инстанции решението на КЗЛД, агенцията е осъдена да плати на пострадалата жена и общо 2000 лева разноски.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Samwilliam
Samwilliam
13 септември 2023 13:58
Гост

We value your opinions! Take the Kohl’s Survey and let us know your shopping experience. We’re always striving to improve, and your feedback matters. Join the conversation today! Take our official Kohl’s Feedback Survey at https://www.kohlsfeedback.page/ to get a chance to win a $1,000 gift coupon. See you soon at Kohl’s!

искам да искам
искам да искам
22 декември 2020 18:44
Гост

Туй не е ли вид документно престъпление? Смяна на личности. Ако можеше така навсякъде, щеше да стане тотален ад.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2020 12:05
Гост

Супер нелепа история. Да ти запорират всичко без да си виновен.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2020 12:06
Гост

Поредният нападжия, който не е догледал нещата.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2020 12:04
Гост

Браво на ВАС за решението.

Щефан
Щефан
22 декември 2020 12:03
Гост

ТЯ не била в Германия ма НАПаджията решил, че е и запорирал. Чиста работа. Не се свързал с нея не се опитал да говори да обясни какво се случва. Карат си в НАП по един калъп и смятат, че те са богоизбрани и няма нужда да контактуват с потенциалните нарушители. Да ги питат да видят какво се случва. Е така. И после понеже са свършили „някаква“ работа и плучават ДМС-та да си купат виличка някъде, че тия по-дъртите в НАП знаят „как става“.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2020 12:02
Гост

Да си ги извади тези пари от джоба служителят, който е сгафил.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2020 12:03
Гост

Точно така. Няма ние да плащаме за чуждите грешки.

Манолас
Манолас
22 декември 2020 12:01
Гост

Жената ще получи добри пари. Пичовско е.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2020 14:30
Гост

Какви пари? Пише,че е глоба, къде пише,че е обезщетение. Държавата ще си прехвърли едни пари от една сметка в друга.

мнение
мнение
22 декември 2020 16:26
Гост

Ако НАП платят днес на КЗЛД глобата, по закон превишението на приходите над разходите се връща към края на годината в бюджета. Тоест на другия ден КЗЛД следва да върнат парите по сметка на НАП.

Еминема
Еминема
22 декември 2020 12:01
Гост

Но няма тази глоба да се плати от служителите или от директорите на НАП, защото това не е частна организация, с лични капитали, а от нас.

Каменов
Каменов
22 декември 2020 12:01
Гост

Хора са и те правят грешки.

Читател
Читател
23 декември 2020 5:53
Гост

Там една грешка се подписва от минимум 5 човека.

Анонимен
Анонимен
25 декември 2020 20:52
Гост

Да правят грешки за сметка на нищо неподозиращите българи!!!

Анонимен
Анонимен
22 декември 2020 12:01
Гост

Е то не може само да вземаш. За жълти стотинки се заяждат и ти трупат лихви.

Димитриев
Димитриев
22 декември 2020 12:00
Гост

Екстра. Защо трябва да се разменят имената, че да се напаснат нещата?

Ум в кутия
Ум в кутия
22 декември 2020 12:00
Гост

Най-добре да го закрият тоя НАП ма да им платят на всички по едно хубаво обезщетение от по 10 хиляди лева, да може да си барат долуподписаните за една година или две.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2020 11:58
Гост

Хич не ги съжалявам

Radosveta
Radosveta
22 декември 2020 11:56
Гост

И нападжията прави грешки.

444
444
22 декември 2020 11:55
Гост

Аййй. Отиде им ДМС-то на хората

AnimalMan
AnimalMan
22 декември 2020 11:57
Гост

Ухапало ги мушиче. Имат тия пари колкото си искаш заради тъпотийте дето вършат и заяждането с кой ли не. Искат дори в заведенията, където се хранят да излизат без да си платят сметките, защото са от НАП.