Частен съдебен изпълнител (ЧСИ), дал на кредитор информация за банковите сметки и сейфове на длъжник след като изпълнителното дело е прекратено, е наказан от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Той е глобен със 750 лв., защото му е първо нарушение, а от неправомерното предоставяне на данните не са настъпили вреди.

Случаят, заради който е наложена санкцията на ЧСИ, започва да се разплита след като през август 2020 г. длъжник по изпълнително дело получава за становище молба от взискателя по него. В нея се твърди, че двамата са страни и по друго изпълнително дело пред друг ЧСИ. Като кредиторът, който е адвокат, сочи, че именно по това второ изпълнително дело ЧСИ му е направил справка за банковите сметки и сейфове на длъжника. Длъжникът обаче твърди, че това дело отдавна е прекратено и съдебният изпълнител не е имал право да предоставя личните му данни. Затова сезира прокуратурата, а тя пък КЗЛД.

Действително между двамата мъже е имало изпълнително дело заради 1000 лв. разноски за адвокатско възнаграждение, образувано през юни 2018 г. В срока за доброволно изпълнение обаче длъжникът представил банково бордеро, че е сумата е платена още през февруари 2018 г. и сам поискал 300 лв. за разноски за адвокат. Нареждането на превода било извършено от трето лице, а не от самия длъжник.

При това развитие кредиторът направил справка и установил, че наистина през февруари 2018 г. по негова сметка, която не бил дал никой друг освен на застрахователя си, са постъпили 1000 лв. от неизвестно лице. Затова той се съгласил изпълнителното дело да бъде прекратено, но възразил срещу искането за 300 лв. за разноски за адвокатско възнаграждение.

Последвал съдебен спор за тези 300 лв. и в края на краищата бил потвърден отказът на ЧСИ да признае сумата на длъжника. Така изпълнителното дело било прекратено на 22 януари 2019 г.

Въпреки това на 24 април 2020 г. по искане на адвоката – взискател по прекратеното вече изпълнително дело, служител в кантората на ЧСИ му направил справка за длъжника в Регистъра на банковите сметки и сейфове при БНБ.

Преди да се произнесе по случая Комисията за защита на личните данни изтъква, че частният съдебен изпълнител има право на достъп до лични данни на длъжника, когато това е нужно за целите на изпълнението. По възлагане от взискателя ЧСИ може да проучва имущественото състояние на длъжника, да прави справки, да набавя документи и книжа.

„Съгласно чл. 16, ал. 1 и чл. 18, ал. 1 от ЗЧСИ обаче, законодателят е предоставил официални правомощия на ЧСИ да прави справки за длъжника единствено за целите на изпълнението и във връзка с изпълнителното производство“, подчертава КЗЛД. И напомня, че в случая справката за банковите сметки е направена година и три месеца след прекратяването на изпълнителното дело. Т.е. обработването не е нужно за целите на изпълнението и изпълнителното производство.

„Макар първоначално ЧСИ да обработва лични данни на жалбоподателя на основание чл. 6, параграф 1, буква „д“, предл. второ от Регламент 2016/679 за целите на образуване и водене на изпълнителното дело, извършването на справка за банковите сметки на жалбоподателя след прекратяване на изпълнителното дело (след изпълнение на целта на обработването) представлява обработване по начин, който е несъвместим с тези цели. С това администраторът е извършил нарушение на принципа за ограничение на целите по чл. 5, параграф 1, буква „б“ от Регламент 2016/679, съгласно който личните данни се събират за конкретни, изрично указани и легитимни цели и не се обработват по-нататък по начин, несъвместим с тези цели“, заявява КЗЛД.

Освен това тя изрично отхвърля възражението на ЧСИ, че банковата сметка не следва да се приема за лични данни, когато се отнася за едни и същи страни по граждански и търговски дела, тъй като техни идентификационни данни се съдържат в тези дела (ЕГН) и по тях може да се получат данни за наличието на банкови сметки във всяка банка. В решението се посочва: „В конкретния случай банковата сметка представлява лични данни от първата категория – всяка информация, свързана с идентифицирано физическо лице, тъй като справката в БНБ е извършена по имена и ЕГН на жалбоподателя, с които е идентифициран. Чрез справката е достъпена допълнителна информация за така идентифицираното лице – данни за всичките му банкови сметки… Именно поради тази причина лицето има право на защита на данните му да не стават достояние на трети лица, когато обработването не е необходимо за целите на изпълнителното производство и принудителното изпълнение“, се посочва в решението.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
има ли агенти към ДС,инсталирани днес като ЧСИ-та?
има ли агенти към ДС,инсталирани днес като ЧСИ-та?
05 януари 2022 8:33
Гост

Защо държавата не проверява за сътрудничество към бишата ДС нотариуси и ЧСИ-та? Всички общественозначими професии са проверявани-проверете закона-към 30 000 лица са проверявани по този закон-тоест законът е максимално всеобхватен, но умишлено или не са пропуснати ЧСИ-та и нотариуси. Странно е-на проверки подлежат и синдиците, но не и ЧСИ-тата. А синдиците вършат същото като ЧСИ-тата, разликата е ,че синдиците вършат универсално ПИ, а ЧСИ-тата-вършат инидивидуално ПИ. Вярвам,че агенти към ДС, които са ЧСИ и нотариуси няма. Защото вярвам в почтеността на тези хора-ноторно е,че ЧСИ-тата са високоморални хора, които със сълзи на очи вършат дейността си. И щом няма подлеци-агенти-доносници,… Покажи целия коментар »

въвеждане на отчисления от таксите за бюджета
въвеждане на отчисления от таксите за бюджета
04 януари 2022 12:18
Гост

Редно е новата власт да въведе 70 процентни отчисления от таксите на ЧСИ-тата за бюджета. как така стотици милиони лв годишно отиват при частника-за държавно делегирана дейност, а държавата не събира отчисления.
Частник може да задържа за себе си сумите, ако върши не държавно делегирана дейност. Да стане водопроводчик, и няма да има отчисления, извън символичния данък. Но като вършиш държавно делегирана дейност с ниска правна сложност и високи такси-ще плащаш на държавата отчисления.

дивак
дивак
05 януари 2022 0:40
Гост

Вие да не сте Мая Манолова или Веска Волева?

държавата да събира 70 процента от таксите на ЧСИ!
държавата да събира 70 процента от таксите на ЧСИ!
05 януари 2022 8:24
Гост

Спокойно, и при 70 процента отчисления от таксите няма да има гладуващи ЧСИ-та. Сумите пак ще са фантастогористимични за бездънния джоб на частника. Бюджетът има нужда от тези пари, тези пари са си на държавата, и не е редно държавата да ги подарява. При 30 процента задържане на таксите, и 70-процента за бюджета-пак тези хора ще стават милионери бързо. А ако някой ЧСИ се разсърди и напусне(ами да стане адвокат-там държавна подкрепа няма, и има 20 процента проспериращии адвокати, и 80 процента-където е гладомор)-лошо няма-при 200 000 юристи-кандидати ще има предостатъчно. Отникъде не следва,че като някой е инсталиран като ЧСИ… Покажи целия коментар »

въвеждане на временни лицензи за ЧСИ
въвеждане на временни лицензи за ЧСИ
04 януари 2022 10:42
Гост

Крайно време е всички ЧСИ-та да имат вр еменна лицензия. Примерно за 6 г. Или нека да са 8. После-мястото на конкурс. Способния ще издържи конкурса, и за него не е проблем да го изпитат наново.

Ниикъде го няма това-доживотно инсталиране. Че в бизнеспарка работещите сманят работа поне веднъж годишно-заначи можело.

Отникъде не следва,че се става ЧСИ доживотно, до пенсия. Има и други професии-може да стане юрисконсулт на някоя община с 1100 лв заплата чисто. Така, както аз го правя това за толкова пари, в момента.

Тити
Тити
04 януари 2022 10:41
Гост

Добра работа на КЗЛД.

Дичо
Дичо
04 януари 2022 10:28
Гост

Много леко наказание са му наложили.

шшшшт чичкото с червените дрехи да не чуе
шшшшт чичкото с червените дрехи да не чуе
04 януари 2022 10:46
Гост

Леко извършеното мирише на превишаване на власт.

Та, ако се отърве само с административна глоба-леко е минал. Че чичкото с червените дрехи да не го подгони. Щото там вече е жега. КЗЛД и глоба от 750 лв е абсолютно нищо, даже по-добре да не обжалва пред съда-да не размътва водата. А да плаща с промоцията от 20 процента отстъпка по ЗАНН€

А да питам- а дисципка ще има ли?

katq
katq
04 януари 2022 10:05
Гост

Член на ВСС от кръга на Гешев е замесен в „схемата“ със „златните паспорти“04 януари 2022 – 08:47 часаРедактор: Петя ГеоргиеваКоментари: 0 СПОДЕЛИ ВЪВ ФЕЙСБУК 0ОДОБРЯВАМНай-малко петима души от арабски и руски произход са издали пълномощни в полза на Боян Новански Най-малко петима души от арабски и руски произход са издали пълномощни в полза на Боян НованскиСнимка: iStock Боян Новански определи информацията за неговото участие като „напълно невярна“ Най-малко петима души от арабски и руски произход, кандидатствали за получаване на „златен паспорт“ в България, са издали пълномощни в полза на члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Новански, показва разследване… Покажи целия коментар »

Илияна
Илияна
04 януари 2022 10:02
Гост

Става въпрос за ЧСИ 807 – ВОС, от нея можеш чудеса да очакваш

123
123
04 януари 2022 8:08
Гост

Сега, според КЗЛД със справката в БНБ по имена и ЕГН ли е извършено нарушението или с узнаването на банковите сметки?

Peno
Peno
04 януари 2022 9:41
Гост

Не е ясно

Агов
Агов
04 януари 2022 9:43
Гост

Да

Анонимен
Анонимен
04 януари 2022 8:03
Гост

А бе ЧСИ си е позволило вилности и сега ще си го отнесе

Mno
Mno
04 януари 2022 9:41
Гост

Не е голямо отнасянето де…

Anonimen
Anonimen
04 януари 2022 10:32
Гост

А колко други са го правили сигурно. Обаче не са ги хванали.

ясна е работата
ясна е работата
04 януари 2022 7:38
Гост

Хаха, причината да му дадат сметката е, че взискателят е адвокат. Ако беше друг, нямаше нищо да получи

възмутена
възмутена
04 януари 2022 7:42
Гост

Не бъди толкова сигурен – чети ЧСИ било казало, че номерът на банковата сметка не бил лични данни. Тъй че явно няма нищо против да раздава тези данни на който свари

Анонимен
Анонимен
04 януари 2022 7:43
Гост

Като си толкова възмутен, я ми кажи какво всъщност може да направи някой, който ти има банковата сметка. Хаха, че той най-много да ти преведе пари, което дай боже всекиму

Анонимен
Анонимен
04 януари 2022 7:44
Гост

Ти явно повече от КЗЛД разбираш…

Анонимен
Анонимен
04 януари 2022 8:01
Гост

За да преведеш пари са ти необходими и трите имена на човека, не само банкова сметка. Ама сигурно нещо не разбирам

Анонимен
Анонимен
04 януари 2022 8:05
Гост

Не са ти нужни имена. Само сметка.

Анонимен
Анонимен
04 януари 2022 8:06
Гост

Все си мисля, че една банка няма да ти даде сметката само по три имена, трябва да имаш и самата сметка, иначе к…ц

2424
2424
04 януари 2022 8:09
Гост

Като имаш сметка, автоматично ти излизат и имената, за ЕГН не съм сигурен.

Zola
Zola
04 януари 2022 9:43
Гост

Бе то във Виваком операторите снаят кой се обажда, от къде и едва ли не как изглежда към момента. Ама ви карат да се верифицирате с „таен въпрос“, защото не бива да изглежда плашещо, че знаят всичко. Това на обученията са го казвали.

Николова
Николова
04 януари 2022 10:00
Гост

Ами няма нужда да му предоставя имената той сам ги е предоставил на ЧСИ Надежда Денчева и тя така е изкарала сметките. Когато имаш номера на банковата сметка на физическо и/или юридическо лице може много “ чудеса да направиш“ освен пари да му преведеш.

Заки
Заки
04 януари 2022 10:36
Гост

Така е.

Кукуригу
Кукуригу
04 януари 2022 12:57
Гост

Запор например. 😉

Анонимен
Анонимен
04 януари 2022 9:42
Гост

Да си даде неговата банкова сметка.

Фики
Фики
04 януари 2022 10:35
Гост

Лични са отвсякъде. Той може да си говори каквото иска.